logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de França

FRANÇA

Guia d'una escapada a Tolosa de Llenguadoc i Albi

Aquesta és la breu guia d'una escapada de 4 dies en cotxe a les ciutats de Tolosa de Llenguadoc i Albi, ambdues amb un important patrimoni arquitectònic. La primera té, a més, el gran atractiu del parc temàtic de la Cité de l'Espace.

Suanda, Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 2017 | Publicat el 14/2/2018
Darrera actualització: 04/2022
2.8 de 5 (123 vots)

Introducció

Aquesta mini-guia està basada en un curt viatge en cotxe privat de quatre dies complets, visitant les ciutats franceses de Tolosa de Llenguadoc i Albi, ambdues pertanyents a la regió administrativa de l'Occitània.

La ciutat de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse en francès) és la capital del departament francès de l'Alta Garona i està situada a mig camí entre l'oceà Atlàntic i el mar Mediterrani, en la zona centre-sud de França.

Tot i que ens havien parlat molt bé d'aquesta ciutat, el cert és que ens ha sorprès molt agradablement i ens ha agradat moltíssim. Més avall us expliquem el perquè.

La ciutat d'Albi, per la seva banda, pertany al departament del Tarn i està situada uns 80 km al nord-est de Tolosa.

La seva ubicació sobre el riu Tarn i el riquíssim patrimoni arquitectònic i cultural que té, fan que sigui també una destinació imprescindible.

En el camí de tornada a casa vam fer una breu aturada, per a dinar i poc més, a la ciutat de Carcassona, la capital del departament de l'Aude. Tot i que ja l'havíem visitat en el passat nombroses vegades, la veritat és que la seva ciutat fortificada és un imant per a nosaltres, malgrat la seva inevitable massificació turística.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 12 al 15 d'octubre de 2017.

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona - Toulouse (386 km)
Dia 2: Toulouse
Dia 3: Toulouse - Albi - Toulouse (180 km)
Dia 4: Toulouse - Carcassone - Barcelona (402 km)

Durant aquesta ruta de quatre dies per la regió francesa de l'Occitània vam fer un total de 978 km amb el nostre cotxe, incloent els desplaçaments d'anada i tornada des de l'àrea de Barcelona.

Despeses del viatge

+ 71,75 € (peatges autopista)
+ 90 € (benzina Eurosuper 95 per als 978 km recorreguts)
+ 267 € (3 nits allotjament)
+ 95 € (entrades Cité de l'Espace, museus i monuments)
+ 280 € (altres: restaurants, supermercats, records, ...)
= 803,75 € (total viatge per a 3 persones)

El cost de la vida en aquesta zona de França no és significativament molt diferent dels de casa nostra. En algunes coses és més car i en altres, poques, és més barat.

Com sempre, dinar o sopar en un restaurant a França pot ser força econòmic si busquem opcions a preu tancat com menús, plat du jour o del tipus formule midi. I també hi ha la possibilitat de demanar une carafe d'eau (aigua de l'aixeta) i així no haver de pagar per l'ampolla d'aigua.

El preu de la benzina a França és una de les coses que és significativament més cara que a casa nostra, sobretot en les àrees de servei de les autopistes (en les dates d'aquest viatge podia arribar a ser fins a 35 cèntims d'euro més cara per litre).

Per tant és bona idea sortir amb el dipòsit de cotxe ple abans de travessar la frontera. I un cop a territori francès fareu bé de buscar benzineres de grans cadenes d'hipermercats, com Carrefour i, sobretot, E.Leclerc. En aquest tipus de benzineres podreu trobar la benzina fins a 0,25 € per litre més barata que en la resta de benzineres.

Transport

La distància per carretera que hi ha entre les ciutats de Barcelona i Tolosa, inferior als 400 km, fan que el vehicle sigui en aquest cas la millor opció de transport.

La ruta més ràpida entre Barcelona i Tolosa és la combinació d'autopistes AP-7 fins La Jonquera, l'A-9 fins a Narbona i l'A-61 fins a Tolosa, sumant un total de 390 km que es poden fer idealment en poc més de 3,5 hores (a França la velocitat màxima en autopista és de 130 km/h).

Una altra possibilitat, uns 70 km més curta que l'anterior, però també més lenta, és la combinació de l'autopista C-16, el túnel del Cadí, la carretera fins a Tarascon d'Arieja, l'autovia fins a Pamiers i l'autopista A-66 fins a enllaçar els darrers quilòmetres amb l'A-61 abans d'arribar a Tolosa.

El centre històric de Tolosa és suficientment compacte per a poder ser recorregut fàcilment a peu. La Cité de l'Espace està a les afores del nucli urbà, a uns 5,5 km del centre, però compta amb molt espai per aparcar el cotxe. També hi ha un autobús, el nº 1 (2 €/pax), que fa el servei entre el Blvd. Jean-Jeurès, molt proper al centre i un aparcament a menys de 500 metres de l'entrada de la Cité de l'Espace.

Allotjament

Des de Barcelona havíem reservat allotjament en l'Hotel Arena Toulouse (Avenue Jean Gonord nº 1 - Toulouse), situat a menys de 500 metres de l'entrada de la Cité de l'Espace i a tocar de l'autopista A-61 que circumval.la la ciutat de Toulouse pel seu costat oriental.

Vam pagar 89 €/nit per una habitació que podia allotjar fins a quatre persones. La nostra habitació, la 216, era força gran i acollidora, a més d'estar ben equipada i de ser molt nova. L'esmorzar (6.80 €/persona. però la nostra filla, de sis anys, va pagar la meitat) és molt complet, bo i hi ha força cosa a triar. I l'hotel té aparcament privat.

En aquest cas la seva ubicació, just al costat del cinturó de ronda, ens permetia accedir fàcilment a qualsevol carretera al voltant de Toulouse sense haver de travessar la ciutat, guanyant en rapidesa i comoditat.

Això sí, l'hotel està a uns 5,5 km del centre històric de Toulouse. Per arribar-hi podeu optar pel cotxe o bé l'autobús nº 1 (esmentat en l'apartat Transport). Tingueu en compte que l'aparcament al centre és, sobretot, de pagament en certes hores (zona blava) per a poder calcular si és més econòmica una alternativa o l'altra.

A tocar de l'hotel només hi ha un parell de restaurants. El restaurant La Ville des Oliviers es troba just a l'entrada de l'aparcament de l'hotel i està força bé, amb una carta variada. L'altre opció és el restaurant de l'hotel Campanile Toulouse Sud Balma, situat a escassos 70 metres del nostre hotel, però com que finalment no vam provar aquest restaurant llavors no podem donar una opinió sobre ell. En qualsevol cas, si voleu altres opcions per a sopar o dinar llavors haureu de desplaçar-vos en cotxe o en autobús al centre.

Viatjar amb nens

Viatjar amb nens per territori francès és, en general, molt agraït.

Per exemple, pràcticament totes les àrees de servei i àrees de picnic de les autopistes franceses compten amb una àrea de joc per als més petits, així que en qualsevol aturada per a estirar les cames i/o menjar quelcom els petits poden passar una bona estona jugant abans de tornar al cotxe.

Un altre punt a favor, i important, és el tema de l'allotjament familiar, ja que les alternatives existents a França són moltes i variades.

Per tant no és difícil trobar habitacions per a tota la família a preus molt assequibles en establiments de les cadenes Accorimage, Arena, Campanile, o Kyriad, per posar alguns exemples.

Per últim, en la zona centre de la ciutat de Toulouse podeu trobar uns quants parcs infantils públics (aire des jeux en francès) on els més petits s'ho passaran d'allò més bé.

Comencem pel parc infantil que hi ha al Parc La Daurade, situat en el Quai La Daurade, entre els ponts Neuf i Saint-Pierre. Pels adults té l'alicient de que és una zona enjardinada i amb unes vistes estupendes sobre el riu Garona.

Un altre parc infantil és el de Les Jardins du Capitole, situat al costat de la torre Donjon du Capitole, on es troba l'oficina de turisme de Toulouse.

I un tercer que recordem és el que hi ha al costat nord-est de la Place Saint-Georges, una plaça molt animada perquè està farcida de terraces de bars i restaurants. Així que és possible prendre una beguda i/o menjar mentre els petits juguen al parc.

Però si hi ha un lloc a Toulouse on els petits i no tan petits s'ho passen d'allò més bé, aquest és La Cité de l'Espace, un parc temàtic consagrat a l'astronomia i a l'astronàutica on, apart de les reproduccions a escala real del coet Ariane 5, l'estació espaial Mir, els mòduls Soyuz, el planetari o el cinema Imax 3D, és possible dur a terme molts experiments interactius que interessaran a tots. A més hi ha un original parc infantil dins de les seves instal·lacions.

Guies de viatge

Com a fonts d'informació turística per aquest viatge vam utilitzar els capítols corresponents a les ciutats de Toulouse i Albi de les guies de França de Lonely Planet, Frommer's France i Rough Guide to France, totes elles en format digital i que ja teníem de viatges anteriors.

També vam utilitzar fulletons i mapes obtinguts en l'Oficina de Turisme de Toulouse (situada a l'interior del Donjon du Capitole, en la plaça Charles de Gaulle de Toulouse).


TOLOSA DE LLENGUADOC

Tolosa de Llenguadoc (Toulouse en francès) és la quarta ciutat de França en termes de població. Històricament fou la capital del Llenguadoc, la regió històrica d'Occitània.

A Tolosa se la coneix també amb el sobrenom de la Ciutat Rosa degut al color característic dels totxos d'obra vista utilitzats tradicionalment com a material de construcció en molts dels seus edificis.

A l'Edat Mitjana, Tolosa era una de les ciutats més riques de França gràcies al comerç d'un colorant blau que s'extreia d'una planta anomenada Isatis tinctoria. D'aquella època d'opulència romanen uns 50 hôtels o mansions.

Per altra banda, Tolosa és l'inici del Canal du Midi, un canal navegable que l'uneix amb l'estany de Thau, situat a la vora de la Mediterrània i a tocar de la ciutat de Sète, i que està inscrit des de l'any 1996 en la llista de Patrimonis de la Humanitat de la Unesco.

El cert és que Tolosa té un munt de coses interessant a veure i a fer. A continuació n'esmentarem unes quantes:

Coses a veure i fer a Tolosa de Llenguadoc

Basílica de Saint Sernin. És una monumental església del s. XI que ocupa l'edifici romànic més gran d'Europa.

Hôtel d'Assézat. Aquesta mansió del s. XVI és una de les més espectaculars de totes les que romanen dempeus des de l'època d'opulència de la ciutat en l'Edat Mitjana i el Renaixement. En l'actualitat aquest edifici hostatja la col·lecció d'art de la Bemberg Foundation.

Capitole. Un impressionant edifici amb aspecte de palau que és la seu de l'Ajuntament de Tolosa i també hostatja un teatre. Molt fotogènica la façana que dóna a la gran Place du Capitole.

Pont-Neuf. Aquest pont sobre el riu Garona fou construït en el s. XVI i és l'únic pont antic que queda a la ciutat.

Convent dels Jacobins. Conjunt format per un convent i una església que daten del s. XIII. A més de ser un lloc bonic també és un oasi de tranquil·litat. Si aneu a primera hora del matí i fa sol fixeu-vos bé en els reflexos de colors sobre les parets de l'església originats pels raigs de sol que travessen els grans vitralls romànics. L'entrada a l'església és gratuïta, però si es vol visitar també el bonic claustre i la resta de dependències llavors cal pagar 4 € d'entrada (els menors de 18 anys entren gratis).

Parc Grand Rond i Jardin des Plantes. Una gran zona de parcs i jardins situada al sud-est del centre de la ciutat.

Parc La Daurade. Un animat parc amb excel·lents vistes sobre el riu Garona.

Canal du Midi. Passejar per les vores d'aquest canal, al sud del Port St-Sauveur (aprop del parc Grand Rond), és molt agradable i permet veure-hi els vaixells que hi ha ancorats al llarg del canal.

La Cité de l'Espace. Aquest és un altre dels grans al·licients de tota visita a Tolosa, sobretot si aneu amb nens o amb fills adolescents, tal com ja hem comentat abans en l'apartat Viatjar amb nens.

Tal com ja hem explicat allà, es tracta d'una mena de parc temàtic centrat en l'espai i la conquesta de l'espai. Hi podem trobar, entre d'altres, un model a escala real del coet Ariane 5, l'estació espacial Mir, mòduls de la nau espacial Soyuz, un planetari, exhibicions interactives, un cinema Imax 3D, etc.

En les dates de la nostra visita es projectava en el cinema Imax una molt interessant pel·lícula 3D sobre la vida abord de l'Estació Espacial Internacional (ISS), amb captivadores imatges de la Terra. Aquest film dura una hora i s'inclou en el preu de l'entrada general.

Coincidint amb la nostra estada a Tolosa la Cité de l'Espace celebrava el 20è aniversari de la seva inauguració i amb aquest motiu es duien a terme diversos actes i espectacles dins de les seves instal·lacions. Un d'aquests espectacles, quan ja era de nit, era la projecció d'imatges sobre el cos del coet Ariane 5, que té una alçada de 55 metres, donant lloc a un curiós i fantàstic espectacle que vam poguer gaudir des de la finestra de la nostra habitació a l'hotel.

Les entrades d'un dia a la Cité de l'Espace ens van costar 21 €/adult i 15 € la nostra filla (preu per a edats entre els 5 i els 18 anys; i són gratuïtes per als menors de 5 anys). També és possible comprar entrades per a dos dies o bé per a grups, a preus més reduïts. Dins del recinte hi ha un restaurant on es pot dinar acceptablement bé i amb un preu força raonable tenint en compta el lloc.

Airbus. Aquesta empresa aeronàutica i aeroespacial té la seva base a Tolosa i, per a qui estigui interessat, hi ha la possibilitat de fer una visita guiada pel lloc de l'acoblament de l'Airbus A380. Les visites guiades Let's visit Airbus es fan en anglès i francès i s'han de reservar amb força antelació. Nosaltres no la vam fer.


Galeria de fotos de Tolosa de Llenguadoc

Pont de Saint-Pierre sobre el riu Garona
Pont de Saint-Pierre sobre el riu Garona
Basílica de Saint Sernin
Basílica de Saint Sernin

El Capitole i la Place du Capitole
El Capitole i la Place du Capitole
Reflexos de colors en les parets del Convent dels Jacobins
Reflexos de colors en les parets del Convent dels Jacobins

Reproducció del mirador panoràmic de l'Estació Espacial Internacional (Cité de l'Space)
Reproducció del mirador panoràmic de l'Estació Espacial Internacional (Cité de l'Space)
Reproducció a escala real del mòdul Mir<br />(Cité de l'Space)
Reproducció a escala real del mòdul Mir
(Cité de l'Space)

Imatges projectades sobre el cos del coet Ariane 5<br />(Cité de l'Space)
Imatges projectades sobre el cos del coet Ariane 5
(Cité de l'Space)
Vaixells fondejats al Canal du Midi, aprop del Port Saint-Sauveur de Toulouse
Vaixells fondejats al Canal du Midi, aprop del Port Saint-Sauveur de Toulouse

Rue du Taur, amb la basílica de Saint Sernin al fons
Rue du Taur, amb la basílica de Saint Sernin al fons
Quiosc de música al jardí Parc Grand Rond
Quiosc de música al jardí Parc Grand Rond


ALBI

Porta pintada a l'estil Toulouse-Lautrec
Porta pintada a l'estil Toulouse-Lautrec

La ciutat d'Albi pertany al departament francès del Tarn, del que és capital, i també a la regió de l'Occitània, com la mateixa Tolosa, de la que dista uns 80 km.

La seva fotogènica ubicació, a costat i costat del riu Tarn, així com la seva majestuosa catedral de Sainte-Cécile, el palau fortificat de Berbie i el seu imprescindible museu de Toulouse-Lautrec, l'església de Saint-Salvi i el seu claustre, o el Pont-Vieux sobre el Tarn, són alguns dels atractius d'aquesta tranquil·la ciutat que l'han situat en la llista de Patrimonis de la Humanitat de la Unesco des de l'any 2010.

Per anar a l'Albi des de Tolosa amb vehicle privat el camí més ràpid és agafar l'autopista/autovia A-68 (també coneguda amb el sobrenom d'Autoroute du Pastel).

I si quan arribeu a l'Albi no voleu pagar aparcament per al cotxe llavors podeu deixar el cotxe en un aparcament gratuït situat al lateral del Boulevard Strasbourg, el qual trobareu immediatament després de travessar el riu Tarn pel pont du 22 Août 1944.

Des d'aquí al centre històric només són 500 metres a peu d'un bonic passeig que segueix la Rue Porta i connecta amb el Quai Choiseul a través del Pont Vieux.

Coses a veure i fer a l'Albi

• La Catedral Sainte-Cécile d'Albi està situada sobre un turó rocós que domina el Tarn i és visible des de quilòmetres. De fet es diu d'ella que és l'edifici de totxo més gran del món. Donem fe de que és enorme.

Es va començar a construir a finals del s. XIII i es van necessitar dos segles per a completar les obres. És remarcable el contrast entre l'austeritat constructiva de l'exterior de l'edifici i la gran riquesa ornamental del seu interior.

El preu de l'entrada a la catedral (bitllet combinat que inclou audio-guia i la visita al cor i al tresor de la catedral) és de 6 €/adult i gratuït fins als 12 anys d'edat. És molt recomanable i, sobretot, no deixeu de visitar el magnífic cor.

• El Palau de la Berbie va ser construït a finals del s. XIII i era la residència dels bisbes d'Albi. És un dels castells fortificats més antics de França i un dels millor conservats, també construït amb el totxo característic de la regió.

Actualment hostatja l'excel·lent museu Toulouse-Lautrec. Es pot visitar gratuïtament la part del palau no ocupada pel museu, incloent els seus bonics jardins, els quals compten amb unes vistes extraordinàries sobre el riu Tarn, els ponts i l'altra vora de la ciutat.

• El Museu Toulouse-Lautrec està ubicat en l'esmentat Palau de la Berbie i recull més d'un miler d'obres del popular pintor francès Henri de Toulouse-Lautrec, nascut a Albi l'any 1864.

Aquesta impressionant col·lecció (és la col·lecció pública més important del món consagrada a aquest artista) abasta tota la seva curta però intensa vida artística i inclou 31 cèlebres cartells dedicats al món de l'espectacle, dels teatres i dels cafès, com per exemple el famosíssim Moulin-Rouge - La Goulue, de l'any 1891.

Hem de dir que ens va agradar molt la visita a aquest museu, tot i no estàvem especialment interessats en l'obra de Toulouse-Lautrec. L'entrada costa 9 €/adult i és gratuïta fins als 13 anys d'edat (inclosos).

• La Col·legiata de Saint-Salvi és una esglèsia que té un estil arquitectònic eclèctic, barrejant l'art romànic del Llenguadoc i l'arquitectura gòtica. A l'interior del recinte hi ha un bonic claustre que es pot visitar gratuïtament. Es troba a només 100 metres a l'est de la catedral de Sainte-Cécile.

Dediqueu també una estona a recórrer el petit i compacte nucli històric de l'Albi, on trobareu bonics racons.

I si teniu temps i ganes també podeu baixar fins la vora del riu Tarn i seguir algun dels camins a peu que voregen aquest riu i que us permetran gaudir d'uns paisatges excepcionals.


Galeria de fotos de Albi

Vista d'Albi sobre el riu Tarn
Vista d'Albi sobre el riu Tarn
El Palau de la Berbie i els seus jardins
El Palau de la Berbie i els seus jardins

Interior de la Catedral Sainte-Cécile d'Albi
Interior de la Catedral Sainte-Cécile d'Albi
Vista de la riba nord d'Albi sobre el riu Tarn
Vista de la riba nord d'Albi sobre el riu Tarn

Casa amb bonics murals pintats
Casa amb bonics murals pintats
Interior de la Catedral Sainte-Cécile d'Albi
Interior de la Catedral Sainte-Cécile d'Albi

Part posterior de la Catedral Sainte-Cécile
Part posterior de la Catedral Sainte-Cécile
Carrer del centre històric d'Albi
Carrer del centre històric d'Albi

Claustre de la Col·legiata de Saint-Salvi
Claustre de la Col·legiata de Saint-Salvi
Vista dels jardins del Palau de la Berbie i el riu Tarn
Vista dels jardins del Palau de la Berbie i el riu Tarn


PIRINEUS ORIENTALS - Relat d'una escapada a Pirineus Orientals, 2022 - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2022]
FRANÇA - Guia de viatge a la vall del Loira, París i Disneyland Paris - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2019]
PROVENÇA - Guia d'una escapada a la Provença - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2019]
OCCITÀNIA - Guia d'una escapada a Montpeller i el departament d'Erau - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
OCCITÀNIA - Guia d'una escapada a Narbona, Besiers i Pesenàs - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
GIRONDA - Guia i relat d'un viatge a la Gironda i Bordeus - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2017]
Relat d'una escapada de 5 dies a París - David Crivillers i Judith Sánchez [2012]
Relat d'un viatge d'Espanya al Caucas amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2011]
Relat d'una escapada a la Camarga francesa - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Relat d'un viatge a Alsàcia - José Luís García López [2008]
El Camí dels Bons Homes - RM Comunicación [2007]
Relat i guia d'una escapada a l'Alvèrnia - Manel Cristóbal [2005]
Viatge a Suïssa i Chamonix - Rafel Campoy [2005]
Guia i relat d'un viatge al Perigord - Manel Cristóbal [2004]
CÒRSEGA - Guia i relat d'un viatge a Còrsega - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [1991]