logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de França

FRANÇA

Relat d'un viatge a l'Aude i els castells Càtars (França)

Manel Cristóbal
Published on Data viatge: 2002 | Publicat el 21/01/2009
2.8 de 5 (240 vots)

Introducció

L'Aude és situat just al nord del Rosselló. És una terra amb grans lligams històrics i culturals amb Catalunya. A continuació us descrivim breument aquells indrets relacionats amb la geografia i història del catarisme, el que s'anomena País Càtar i del qual l'Aude en forma part. Això és així perquè l'Aude té la particularitat de posseir els famosos castells càtars, fortaleses ficades en indrets altívols que es camuflen amb els penya-segats.

Tanmateix l'Aude té molt més a oferir: el Canal du Midi, platges i muntanyes. Si us voleu centrar en tot allò relacionat amb els càtars el millor web que, creiem, podeu trobar és Aude Pays Cathare.

Si veniu de les comarques de Barcelona i Girona, l'Aude queda molt a prop. I si bé nosaltres vam fer una ruta intensiva per l'Aude durant una setmana (Setmana Santa del març del 2002, del 23 al 30, amb les nostres filles de 2 i 3 anys), hem estat, abans i després, un munt de vegades i en diferents èpoques de l'any per tal de completar o tornar a llocs d'aquesta interessant zona tan propera a Catalunya.

Pel que fa a la Setmana Santa de 2002 vàrem situar-nos en una casa rural a Pontils, des d'on anavam fent, cada dia, un itinerari diferent per tota la regió.


A tenir en compte

Data del viatge

Del 23 al 30 de març de 2002 (Setmana Santa).

Transport

Vam anar-hi en cotxe, encara que també hem anat a Carcassona en autobús. En les zones orientals de l'Aude, Narbonne i la platja, hi ha també tren.

Allotjament

Considerem que França és un paradís per al viatger. En cap lloc d'Europa pots trobar la gran varietat d'allotjaments que té aquest país. Us deixem quatre webs on podreu escollir quasi qualsevol tipus d'allotjament:
France hotel reservation | Gîtes ruraux de France | Accor Hotelsimage | Campings en Francia.

En la Setmana Santa de 2002 vam estar a una casa rural en un poblet anomenat Els Pontils. Altres anys hem dormit a Carcassona i d'altres en algun que altre càmping de la zona.

Climatologia

Durant el mes de març pel dia ens vam moure entre els 7ºC i els 12ºC. A l'estiu fa força calor. El temps és més o menys com el que podem tenir a les comarques que donen als Pirineus, però amb alçades més moderades.

Guies de viatge / llibres

Hi ha una gran bibliografia: guies turístiques, llibres d'història, de religió, místics, de paisatge i un llarg etcètera. Us esmento alguns que he llegit i he trobat interessants. La Tierra de los Cátaros de Georges Serrus; la col·lecció d'Amar El Pais Cátaro és especialment interessant, i el podeu comprar a la zona; Los Cátaros: Herejía y Crisis Social de Paul Labal. Però bé, en els darrers anys han sortit llibres del tema com a bolets.


LLOCS D'INTERÈS

Va ser a la Setmana Santa del 2002 quan vam fer el viatge més exhaustiu per aquesta zona. Més tard hem tornat a fer escapades varies vegades. Com som de Barcelona ens queda bastant a prop i en un cap de setmana n'hi ha prou per fer una visita a un dels llocs esmentats (de fet a més d'un). En tot cas, quasi tots els llocs els varem poder visitar durant 1 setmana. Ara bé, Fontfroide i Lagrasse potser resten lluny per a una visita ràpida, i un lloc com Carcassona mereix una bona estada. En altres indrets hi hem estat més d'un cop i fins tot més de dos. A continuació us esmento els llocs que hem visitat, i que paguen la pena que hi aneu:

Arques
Arques

Arques, un magnífic donjon o torre fortificada al costat de la carretera D613. Us recomano arribar per la carretera D54, la qual ve del nord, que passa per Valmigère i el Col de l'Espinas, on hi ha una vista magnífica del Pirineu, que al març esta tot nevat. Si baixeu cap al pla us trobareu el donjon d'Arques vist des de l'altura.

Rennes-les-Bains, un poblet amb uns rústics banys termals a l'aire lliure, just al riu que el travessa. Hi ha els Bans Doux a 37ºC i els Bans Fortes encara més calents (una bassa a 50ºC!).

Perypertouse (en català és Perapertusa). Un niu d'àguila autèntic. En tot cas ja veureu que quasi tots els castells càtars són d'aquest estil. Hom es pregunta com els van posar allà d'alt. Malgrat el seu grau de destrucció, les restes encara són imponents. La vista magnifica: el Canigó, la Serra de Madres, Andorra. El pàrquing queda prop de l'entrada. No cal caminar gaire.

Queribus (en català, Querbús). Molt a prop de Perypetouse. Podeu programar, doncs, sense problemes la visita al dos castells en un mateix matí. Bastant ben conservat. Una gran torrassa que domina l'entorn. Podeu recórrer-la de baix a dalt. A destacar una gran columna nervada amb una cúpula que aguanta part de la torre.

Queribus
Queribus

Just sota el castell podeu gaudir d'una àrea de picnic. Per arribar-hi podeu agafar la carretera D14 que travessa una regió agrícola i ramadera. De tornada baixeu pel Grau de Maury fins Sant Pau de Fenolleda, on es pot agafar un altre cop la D14.

Gorges de Galamus. De pocs quilòmetres, però agrestes. La carretera és tan estreta que només passa un cotxe. Un petit lloc per aparcar dóna pas a un camí pel bell mig de les gorges fins l'ermita del mateix nom. Recomanable. Una petita, però interessant excursió.

Lastours. Aquest conjunt de runes té un doble atractiu. No es tracte "només" d'un castell. És un entorn preciós. Les nenes les vam posar a la cadireta i cap amunt. Hi ha una bona caminada per arribar-hi!!. Les runes són un conjunt de torres i muralles construïdes pels lloms dels turons. D'aquí el nom. L'espectacle de les torres a mesura que puges des del pàrquing és fantàstic. Tots els castells o torrasses tenen estructures diferents i emplaçaments esfereïdors. Molt diferent del conjunt de castells del país. Hi ha un bonic (i ventat quan varem ser-hi) belvedere just davant del castells.

Continuant en direcció nord anireu a parar a les anomenades Muntanyes Negres. Gaudireu d'unes carreteres plenes de boscos.

Bram. Un curiós poble circular!!. Per l'Aude se'n troben un munt. Va començar a construir-se cap a l'any 1000 a l'entorn d'un centre religiós, al voltant del qual hi havia el que s'anomenava Cercle de la Pau, una espècie de lloc segur de la violència que hi havia a l'època.

Fanjeaux. A part del seu patrimoni (principalment una bonica església gòtica) us recomanem el lloc per la seva situació, doncs està enclavat en una petita elevació amb unes bones vistes sobre la comarca.

Puilaurens. Anomenat Puillorenç en català i Puèglhauren en occità. Un altre niu d'àligues de l'estil de Perypertouse.

Puilaurens
Puilaurens

Us recomanem que passeu per la carretera que dóna al Coll de Sant Luis i agafeu una pista per tal de travessar la Foret des Fanges, un bosc atapeït d'arbres. Pels voltants hi ha la D74 passant pels pobles de Sougraige, Fourtou i Auriac concidireu amb cavalls, ases, vaques, ànecs o bous. Un lloc on un pastor ens va dir que passaven pocs cotxes cada jornada. Per cert, ens parlava en occità.

Puivert. Un castell que conserva el donjon que podeu visitar fins la part superior.

Montsegur. Un castell de llegenda i ple d'història. Surt a novel·les i relats sobre el catarisme i la creuada dels albigesos. Per arribar-hi una pujada curta, però dura, ens deixa a l'indret on s'aixeca, just sobre el turó que domina la resta de l'entorn. Del castell en si només queden quatre parets i el pati interior. Tot molt petit. Val la pena anar-hi amb alguns dels llibres i novel·les sobre la seva història veritable o novel·lada. Al davant del castell, cap al sud, s'alça la Serra de Sant Barthelemy que arriba fins els 2.000 metres d'alçada. Tota aquesta zona està situada a l'Ariage o fronterera.

Paga la pena que us acosteu a les Gorges de la Frau per la D5, un altre lloc agreste on podeu fer una bona excursió.

Carcasonne. Què dir que no sabeu ja?. Increïble!!!. Tant és que la ciutat sigui en part la visió que va fer restaurar Violet-le-duc i no l'autentica ciutat que havia estat a l'edat mitjana. Reconeixereu alguns escenaris de pel·lícules. Una vista magnifica és la que hi ha des de l'àrea de servei de l'autopista. Es veu la cité des d'una posició elevada. Magnífic!. Si passeu de nit podeu veure-la il·luminada. Té muralles, torrasses, torres, camins de ronda, carrers empedrats, esglésies, tot el que penseu que una ciutat medieval emmurallada ha de tenir!!. Intenteu anar-hi fora de temporada per no coincidir amb miríades de turistes i odiosos grups sortits d'autocars que omplen els carrers. No és gaire gran, així que tot un matí o tarda ben aprofitat i amb ganes de caminar pot ser suficient.

Al nord de Carcassona trobareu carreteres que s'endinsen en uns bells paratges, les Muntanyes Negres (Montaigne Noire).

Alet-les-Bains. Un altre poblet medieval força atractiu. Està a prop (a uns 20 quilòmetres) de Carcassona, amb la qual podeu combinar la seva visita.

Termes. Unes runes de castell en un estat molt deteriorat. Si teniu poc temps podeu prescindir d'ell.

Auriac. Un lloc de pas on podeu visitar un antic donjon.

Sant Hilarie. Una abadia molt petita, però força interessant. Curiós el sarcòfag del mestre de Cabestany amb una història esculpida. També remarcar el celler esculpit a la roca amb forats a la cúpula, on els pagesos triaven el raïm per a fer el vi sense violar la clausura des monjos!!. El vi d'aquestes terres s'anomena blanquette i es una mena de cava.

Sant Polycarpe. Es tracta d'una abadia fortificada.

Villerouge Termenès. Un petit poble amb les runes d'un castell al bell mig de la població. Condicionat com a museu, hi ha un interessant circuit audiovisual (en francès) sobre els càtars i el darrer prefecte que van cremar viu. El poble, sota els peus del castell, està també força bé.

Lagrasse. Sota aquest nom podeu gaudir del poble medieval i de la seva abadia. Alerta, perquè quan varem estar nosaltres l'abadia obria de 14:15 a 17:15. Del poble destacar el pont i la plaça del mercat.

Abadia de Fontfroide. Sense cap mena de dubte la joia de la corona. La visita és guiada (i almenys quan vam ser-hi nosaltres només en francès). Llàstima, però amb els fulls que et donen a l'entrada ja pots tenir una idea suficient. Tanmateix l'abadia està molt bé i la visita es fa molt agradable. L'església, el claustre i moltes de les estances estan molt ben conservades i/o restaurades. Venen un llibre molt interessant que us recomano que compreu abans d'entrar per a entendre millor el que visiteu: Abadia de Fontfreda d'Editions Gaud. Està traduït al català.

Narbonna. És la capital de l'Aude, una gran ciutat de la que val la pena destacar la seva enorme catedral que s'aprecia des de quasi qualsevol punt de l'entorn. El barri on està la catedral situada és ple de carrers i carrerons estrets que configuren el nucli medieval de la ciutat. Un passeig molt atractiu voreja la part inicial (o final, això mai se sap) del Canal du Midi.

Aguilar. Els més oriental dels castells càtars, ja a les Garrigues. Molt fet malbé, però és força agradable arribar-hi per un camí envoltat de vinyes!!.


PIRINEUS ORIENTALS - Relat d'una escapada a Pirineus Orientals, 2022 - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2022]
FRANÇA - Guia de viatge a la vall del Loira, París i Disneyland Paris - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2019]
PROVENÇA - Guia d'una escapada a la Provença - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2019]
OCCITÀNIA - Guia d'una escapada a Montpeller i el departament d'Erau - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
OCCITÀNIA - Guia d'una escapada a Narbona, Besiers i Pesenàs - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
OCCITÀNIA - Guia d'una escapada a Tolosa de Llenguadoc i Albi - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2017]
GIRONDA - Guia i relat d'un viatge a la Gironda i Bordeus - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2017]
Relat d'una escapada de 5 dies a París - David Crivillers i Judith Sánchez [2012]
Relat d'un viatge d'Espanya al Caucas amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2011]
Relat d'una escapada a la Camarga francesa - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Relat d'un viatge a Alsàcia - José Luís García López [2008]
El Camí dels Bons Homes - RM Comunicación [2007]
Relat i guia d'una escapada a l'Alvèrnia - Manel Cristóbal [2005]
Viatge a Suïssa i Chamonix - Rafel Campoy [2005]
Guia i relat d'un viatge al Perigord - Manel Cristóbal [2004]
CÒRSEGA - Guia i relat d'un viatge a Còrsega - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [1991]