logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---

QUANT A VIATGEADDICTES.COM

Què és Viatgeaddictes.com. I també què no és...


QUÈ ÉS VIATGEADDICTES.COM?

Viatgeaddictes.com és un web amb informació pràctica, recursos i eines d'ajuda per al viatger en general, però sobretot per aquell amb un perfil independent i alternatiu que busca autoorganitzar-se el viatge a destinacions no sempre massa habituals.

En qualsevol cas no som cap agència de viatges ni empresa turística i, per tant, no venem cap tipus de producte o servei turístic, ni organitzem viatges o excursions. Els continguts d'aquest web simplement busquen donar informació gratuïta i de primera mà i ajudar a d'altres viatgers, mentre que l'escassa publicitat que hi trobareu ens ajuda a cobrir les despeses de manteniment del propi web. Així que, de moment, no ens veureu aparèixer a la llista Forbes de les persones més riques del món mundial.

També podeu arribar fins al nostre web a través de Viatgeaddictes.cat, Viajeadictos.net, i Adictosviaje.com.

Ah! i si esteu en les xarxes socials podeu seguir-nos també a través de Facebook, X/Twitter, Instagram o Youtube.

QUI SOM?

Viatgeaddictes.com és un projecte personal creat i mantingut per Yolanda Vila i Toni Pozo, o sigui, nosaltres, una parella d'addictes als viatges que vivim a la comarca del Vallès Occidental (les nostres arrels, però, són gironines).

Viatjar pel món mundial al nostre aire, de forma independent, ha estat sempre la nostra principal addicció i passió, i ja fa bastants anys que estem malalts de viatjar (i el que és millor, sense curació a la vista). I aquesta mateixa il·lusió i passió és la que ens permet afrontar el gran esforç personal que suposa mantenir viu aquest web, que va néixer a principis de l'any 2001 com un passatemps i que té ja una llarga presència continuada a Internet, creixent en la mesura que ho permeten les nostres possibilitats.

QUÈ PRETENEM?

Fa uns quants anys, quan a Internet encara no hi havia la gran quantitat de webs i blocs de viatges que hi ha en l'actualitat, obtenir informació pràctica de primera mà sobre certes destinacions, diguem-ne exòtiques, era una tasca realment difícil per a qualsevol que vulgués muntar-se un viatge per lliure. Així fou com se'ns va acudir començar a publicar a Internet les nostres guia/diari de viatge, posant molt èmfasi en la informació pràctica que, segons la nostra pròpia experiència, podria necessitar un altre viatger independent, com nosaltres mateixos.

Amb el temps s'hi han anat sumant molts altres viatgeaddictes que han col·laborat enviant-nos les seves experiències de viatge pels cinc continents i que ara podeu trobar en aquest web. I també hem anat incorporant noves seccions: enllaços, notícies, consells, rutes de cap de setmana, cultura viatgera, llibres de viatges, compra/venda de coses relacionades amb el món viatger, etc. Tot plegat amb l'objectiu de que us sigui útil a l'hora d'organitzar el vostre proper viatge, donar-vos idees, o simplement per a viatjar virtualment des de casa. I d'aquesta manera, Viatgeaddictes.com s'ha anat consolidant i avui dia ja és una referència a Internet entre viatgers catalans, espanyols i, fins i tot, de molts altres països, principalment de Llatinoamèrica.

Creiem, doncs, que aquest web pot ser útil a tothom qui li agradi viatjar, però en particular als que vulgueu fer viatges alternatius per lliure, una opció cada cop més habitual, ja que trobareu informació pràctica de primera mà escrita per viatgers que han patejat la destinació. Avui dia Internet està farcida de webs de viatges, però costa trobar-ne d'aquelles que no siguin una simple col·lecció d'enllaços o bé un conjunt de dades que podem trobar en qualsevol enciclopèdia.

Donat que ampliem i actualitzem contínuament els continguts d'aquest web us animem a que la visiteu sovint. També us demanem que, si us ha agradat, recomaneu Viatgeaddictes.com en el vostre entorn viatger, ja que la vostra col·laboració ens pot ser de gran utilitat.

COM COL·LABORAR AMB VIATGEADDICTES?

Podeu col·laborar amb nosaltres ampliant i millorant els continguts del nostre web, ja que ens agradaria que fos un espai col·laboratiu. Per exemple podeu enviar-nos els vostres propis relats i/o guies de viatge, notificar-nos enllaços trencats, actualitzar informació desfasada, aportar informació rellevant per a altres viatgers, i molt més.

Viatgeaddictes.com és una web no comercial, totalment independent i de continguts gratuïts, pel que si us agrada el nostre lloc web i penseu que us ha estat útil teniu l'oportunitat de contribuir econòmicament al seu manteniment. La forma més fàcil de fer-ho és que en els vostres pròxims viatges o escapades reserveu i compreu vols, hotels, cotxes de lloguer, entrades, etc. a través dels banners i enllaços destacats que trobareu en el nostre web. El cost per a vosaltres serà el mateix que en qualsevol altre lloc de la Xarxa, però a nosaltres ens deixarà una petita comissió. Una altra forma de col·laborar econòmicament amb nosaltres és mitjançant un donatiu a través de del medi de pagament Paypal. Qualsevol quantitat, per petita que sigui, és important.

I QUÈ ÉS UN(A) VIATGEADDICTE?

D'entrada, un viatgeaddicte és algú al que li agrada molt viatjar, pensant ja en el proper viatge quan tot just està tornant a casa del darrer. Realment és una addicció, algú pot dir que cara des del punt de vista econòmic, però, en principi, no és perjudicial per a la salut.

Això sí, no parlem encara de dromomania (del grec dromos -carrera)- i mania -bogeria-), el terme mèdic que defineix una malaltia psicològica caracteritzada per la necessitat incontrolable de fugir, viatjant llargues distàncies i prenent diferents identitats i ocupacions, podent passar mesos fins el retorn a la identitat i ubicació original. De forma genèrica un dromomaníac també seria una persona que sent una forta necessitat emocional, i fins i tot física, d'estar constantment viatjant i experimentant nous llocs, encara que sigui a costa de la seva vida familiar, laboral o social. Afortunadament encara no hem arribat a aquest punt :)

Val a dir que hi ha tantes formes de viatjar com viatgers, però, en la nostra opinió, un(a) viatgeaddicte és, sobretot, algú que, apart d'agradar-li molt viatjar, ho fa amb una predisposició i sensibilitat característiques (segons la nostra modesta concepció, clar). Deixant de banda la clàssica i polèmica dicotomia entre viatger i turista, el que realment compta és l'actitud personal de cadascú vers al viatge, els llocs visitats i la seva gent.

A continuació descrivim, segons el nostre parer, alguns dels aspectes importants que defineixen aquesta actitud viatgeaddicte:

• Cal viatjar sense prejudicis respecte de les diferències culturals i de formes de viure que trobem, ja que no són ni millor ni pitjor que les nostres, senzillament diferents. En qualsevol cas som nosaltres els que ens hem d'adaptar als seus esquemes de vida i no al revés. Hem d'intentar no traslladar la nostra pressa i nivell d'exigència habituals a la resta del món. També vol dir que hem de ser respectuosos amb els seus costums, encara que en algun cas no hi estem d'acord. Hem d'intentar mimetitzar-nos el màxim possible amb el nostre entorn i no actuar amb la prepotència pròpia d'actituds colonialistes. Això vol dir no pagar, si és possible, preus exagerats "de turista", regatejant fins arribar més o menys al preu "just". Però també s'ha d'evitar "pagar" amb diners o en espècies (bolígrafs, caramels, etc) a canvi d'una fotografia a un nen o adult, ja que això acaba generant actituds no desitjables.

• Molt important també és tenir una gran curiositat pel lloc que visitem, abans i durant el viatge. Abans ens podem informar sabent de la seva història passada i actual. Durant el viatge ho podem fer sobretot a partir del contacte humà amb la gent local i també fixant-nos en els més petits detalls del seu dia a dia. Això ens permetrà entendre molt millor els seus costums, apreciar les seves diferències respecte dels nostres i extreure'n els aspectes positius. Aquesta curiositat inclou la cultura local, la gastronomia, etc. i fins i tot aprendre unes quantes paraules de la llengua parlada en la zona.

• Evidentment cal preparar el nostre viatge independent amb antelació, fent una ruta realista segons els dies disponibles, però també cal deixar una porta oberta a la improvisació (si un lloc ens agrada molt podem decidir quedar-nos-hi més dies), als canvis de plans sobre la marxa, o senzillament als imprevistos.

• Fem que els nostres diners vagin a parar a la gent local del país i no a les grans multinacionals. Sempre que sigui possible hem d'intentar allotjar-nos en hotels o pensions que no formin part de cadenes hoteleres internacionals, menjar en restaurants locals, agafar transport públic i comprar en botigues o mercats del carrer. A més de repartir de forma més equitativa i justa els nostres diners ens permetrà copsar més els costums locals i viure situacions que difícilment trobaríem en el nostre entorn quotidià, malgrat aquest món que cada dia està més globalitzat. A més, en general, viatjant així ens sortirà més barat que si ho féssim en un viatge organitzat (si parlem, clar, de destinacions que encara són alternatives o d'aventura, com s'anomenen al sector).

Així doncs, per ser un(a) viatgeaddicte no cal ser ni Indiana Jones, ni un temerari com molta gent pensa. La nostra pròpia experiència ens diu que viatjar per lliure no és més perillós que fer-ho organitzat. Normalment s'associa als integrants de grups organitzats amb un nivell adquisitiu superior i per tant solen ser l'objecte del desig predilecte dels delinqüents. Evidentment sempre cal prendre una sèrie de precaucions com ser discret, no fer ostentació de riquesa, o evitar les situacions perilloses o de risc sempre que ens sigui possible. A partir d'aquí ja depèn del nivell de sort o del destí de cadascú.

Però, això sí, s'ha d'estar disposat a patir possibles incomoditats durant el viatge, trobar-se davant situacions compromeses que cal resoldre de forma autònoma, i a acceptar l'imprevist com un company més del viatge. Al final, la recompensa personal obtinguda en haver estat capaç de superar tots els entrebancs compensa sobradament tots els possibles mals moments passats.

CONCLUSIONS FINALS

Hi ha una cita de la gran viatgera i escriptora Isabelle Eberhardt (1877-1904) que reflecteix bastant bé la nostra idea del viatge: "Nòmada vaig ser quan de petita somiava contemplant les carreteres, nòmada seré tota la meva vida, enamorada dels canviants horitzons, de les llunyanies encara inexplorades, perquè tot viatge, fins i tot en les regions més freqüentades i més conegudes, és una exploració". I per últim, per fardar encara més d'intel·lectuals, aquí va una altra cita, aquesta de Sir Francis Bacon (filòsof i estadista britànic, 1561-1626): "Els viatges són en la joventut una part d'educació i, en la vellesa, una part d'experiència".

Bé, aquests són els nostres principis, tot i que, com va dir el gran Grouxo Marx, si no us agraden en tenim d'altres.

info Més informació sobre Viatgeaddictes.com a la pàgina Notes de premsa. Utilitzeu Contacte per adreçar els vostres suggeriments i/o preguntes.

Yolanda Vila i Toni Pozo
Viatgers i responsables de
Viatgeaddictes.com