logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Itàlia

ITÀLIA

Guia i relat d'un viatge a Venècia i Pàdua

Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 2007 | Publicat el 13/07/2007
2.5 de 5 (254 vots)

Introducció

Aquest és un petit resum amb informació, sobretot pràctica, d'una escapada de tres dies a la regió italiana del Vèneto, incloent la visita a la ciutat de Venècia, a diverses illes de la llacuna i també a la propera ciutat de Pàdua.

El Vèneto, de la que Venècia n'és la capital, és una de les 20 regions d'Itàlia i està situada en la zona nord-est del país, entre els Alps i el mar Adriàtic. El nord és muntanyenc (zona alpina limítrofa amb Àustria), mentre que el sud és ocupat per la plana del riu Po, entre d'altres. Avui dia aquesta regió està entre les més riques i industrialitzades d'Itàlia. Els seus llocs d'interès històrics, artístics i paisatgístics també fan que sigui de les més visitades, amb desenes de milions de turistes cada any.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

De l'1 al 4 de Juny de 2007.

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona - Girona - Treviso - Mestre
Dia 2: Mestre - Venècia - Mestre
Dia 3: Mestre - Pàdua - Venècia - Lido- Venècia - Mestre
Dia 4: Mestre - Venècia - illes de la llacuna - Venècia - Mestre - Treviso - Girona - Barcelona

Aquesta escapada a la regió italiana del Vèneto, amb origen i final en l'aeroport de Treviso, visita les ciutats de Venècia i Pàdua, incloent algunes de les illes de la llacuna veneciana.

Per allotjar-nos vam escollir la ciutat de Mestre, molt propera i ben comunicada amb Venècia, apart de més barata.

Documentació

DNI o passaport en vigor per a ciutadans de la Unió Europea.

Nivell de vida

En general el cost mitjà per al viatger a Itàlia és bastant alt, però en la ciutat de Venècia ho és encara més, amb els preus d'allotjaments, restaurants i serveis en general pels núvols. De fet és el que cabria esperar d'un lloc tan summament turístic que visiten milions de persones cada any (i entre ells ricatxos nord-americans i japonesos) i encara més tenint en compte que en les dates de la nostra visita era plena temporada alta a Venècia.

Transport

Per a arribar fins a la regió del Vèneto vam agafar un vol de la companyia Ryanair a l'aeroport Girona-Costa Brava. El bitllet d'avió, anada i tornada, ens va costar 86 € incloent totes les taxes i extres habituals.

Per anar des de Barcelona fins a l'aeroport de Girona (o viceversa) es pot agafar un autobús de la companyia Sagalés (telf. 902 361550) amb inici en l'Estació del Nord de Barcelona. Hi ha un autobús per a cada vol de Ryanair i el seu preu és de 12 € (només anada) o 21 € (i/v, vàlid per a un mes). L'altra alternativa és anar amb vehicle propi. En aquest cas la millor opció per aparcar el vehicle és utilitzar el pàrquing de Aparkivoli, tot i que només per a períodes de temps de 7 dies o més (llarg i mig termini), ja que actualment no admeten reserves per a períodes més curts. Aquest pàrquing està vigilat les 24 hores i disposa d'un servei de minibús shuttle que ens porta fins a la terminal a l'anada o ens recull a la tornada, ja que el pàrquing està situat a menys d'1 km de la terminal de l'aeroport. I a més és més barat que el pàrquing del propi aeroport. Per a períodes de menys d'una setmana tenim l'aparcament d'Aena, situat enfront de la terminal.

El vol de Ryanair fins a l'aeroport Canova de Treviso dura 1 hora i 20 minuts. Un cop en la terminal d'arribades cal dirigir-se al fons a la dreta per a trobar l'oficina on es venen els bitllets d'autobús Eurobus de la companyia ATVO que va a Venècia/Mestre. El bitllet senzill val 5 €, mentre que el d'anada i tornada costa 9 € (vàlid fins a 7 dies). L'aturada a Mestre es fa a l'estació de tren, mentre que l'aturada final és la Piazzale Roma de Venècia. El trajecte en bus de l'aeroport a Mestre és d'uns 55 minuts i a la Piazzale Roma d'uns 70 minuts, tot i que dependrà del trànsit que hi hagi.

Allotjament

Després de buscar molt per Internet vam triar l'Hotel Cris (tel. 041 926773), situat a Via Monte Nero nº3/A de Mestre, a uns 250 metres de l'estació de tren, per la qual cosa està molt ben comunicat per anar a Venècia o bé cap a l'interior del Vèneto. Aquest hotel no és barat ni està en l'illa de Venècia, però en la nostra opinió val molt la pena, tenint en ment sempre l'alt nivell dels preus a Venècia i voltants, especialment en temporada alta.

Es tracta d'un hotel de 3 estrelles, però sembla que sigui de més tenint en compte el nivell de les habitacions. Paguem 110 € la nit per una habitació doble amb bany, TV, secador, ... El preu inclou un esmorzar de tipus buffet completíssim i de qualitat, la qual cosa ens permetia caminar hores i hores per Venècia sense enrecordar-nos de la gana. A més podem dir que el petit edifici de l'hotel és molt bonic, tot està com acabat d'estrenar i decorat amb molt bon gust. La zona on es troba l'hotel és molt tranquil·la i té aparcament privat per als que vagin amb vehicle propi.

Lògicament hi ha hotels més barats a Venècia i sobretot a Mestre, però si us podeu permetre el capritx d'aquest hotel amb encant és una bona opció per a allotjar-se durant l'estada en aquesta zona.

Guia de viatge

Lo mejor de Venecia, Lonely Planet (col·lecció geoPlaneta en castellà, edició Abril 2007). Molt pràctica i manegable guia de butxaca amb abundants mapes, rutes recomanades i informació pràctica expressada d'una forma bastant visual.

Per a recorre's bé Venècia és recomanable disposar d'un mapa suficientment detallat de l'illa. La guia anterior disposa de mapes que són suficients per a tal fi, però en les oficines de Turisme de Venècia (per exemple la de l'estació de tren de Santa Lucia) disposen de mapes grans i detallats, però no són gratuïts, clar. Costen 3 €.


VENÈCIA

VENÈCIA (Venezia en italià) és potser un dels llocs més coneguts i turístics del món. També és coneguda mundialment com la ciutat dels canals o la Serenissima. D'altra banda és la capital de la regió del Vèneto. Té una superfície de 412 km² i està composta per unes 120 petites illes que s'estenen sobre una llacuna pantanosa en el mar Adriàtic, entre les desembocadures dels rius Po i Piave.

Són molt coneguts de Venècia els seus nombrosos canals, els quals creen un gran entramat de carrers aquàtics que parteixen del Gran Canal, la seva avinguda central per la que naveguen multitud d'embarcacions de totes les grandàries. També són cèlebres alguns dels seus fills més il·lustres, com el gran compositor Antonio Vivaldi o també Marco Polo, Tiziano o Giacomo Casanova, per posar-ne alguns exemples.

Per si els atractius de la ciutat no fossin suficients per atreure tants visitants hi ha un parell d'esdeveniments culturals que també atreuen masses i li procuren àmplia presència mediàtica en tot el món: el Carnaval, la seva festa més popular i amb un punt de sofisticació i glamour gràcies als seus vestits i màscares, que no tenen altres carnavals cèlebres, i la Bienal, un esdeveniment cultural de primera magnitud que inclou també la Mostra di Venezia, un festival de cinema que se celebra cada any a l'illa del Lido.

Aparador de màscares de carnaval
Aparador de màscares de carnaval

Com a grans reptes de cara al futur per a la ciutat estan el no convertir-se en un parc temàtic ja que la població autòctona es veu obligada a abandonar-la a causa dels alts preus i per la incomoditat que suposa viure entre tants visitants.

L'altra gran preocupació és el fet que Venècia es va enfonsant a poc a poc i cada cop es veu més afectada per les inundacions periòdiques que pateix, fet que a més empitjora amb l'escalfament global i la pujada de nivell dels mars. A la primavera i la tardor es dóna el fenomen de l'aigua alta (marea alta), en el que la Piazza di San Marco i carrers adjacents s'inunden d'aigua fins a tal punt que cal col·locar passarel·les de fusta sobre les quals poder caminar. De fet ja fa anys que es parla d'un mega-projecte molt controvertit, anomenat Moises, que pretén aixecar uns dics mòbils que es tancarien en cas d'augment del nivell de l'aigua del mar. En la primera nit de la nostra estada a la ciutat de Venècia vam poder constatar aquest problema ja que ens vam trobar San Marco inundada amb un pam d'aigua, fet que ens proporcionà una imatge curiosa, però que dificulta molt la mobilitat per la zona.

Per arribar a l'illa de Venècia des de Mestre en transport públic hi ha dues opcions, el tren i l'autobús, i ambdues costen el mateix: 1 € per trajecte. Després de provar els dos ens quedem amb el tren ja que és molt més còmode i agradable. Ambdós accedeixen a l'illa passant sobre el llarg Pont de la Llibertat.

Tren. Hi ha molts trens al llarg del dia i fins tard per la nit que realitzen el recorregut entre l'estació de tren de Mestre i la de Santa Lucia de Venècia (Ferrovia). És un trajecte de només 10 minuts i els trens són molt còmodes. En l'estació de tren de Mestre els bitllets poden comprar-se en l'oficina d'informació d'hotels, mentre que en la de Venècia cal buscar una màquina expenedora que permeti pagar amb diners en efectiu.

Autobús. També hi ha força freqüència de pas. L'autobús nº 2 realitza el recorregut entre l'estació de tren de Mestre (passa per Via Piave) i la Piazzale Roma de Venècia. A segons quine hores l'autobús pot anar molt ple i patir els embussos de tràfic. Els bitllets es poden comprar en l'oficina de venda que hi ha en la pròpia Piazzale Roma o en qualsevol quiosc.

Com moure's per Venècia
Gòndola «full-equiped»
Gòndola «full-equiped»

Degut a la mida compacta de l'illa de Venècia i a la seva peculiar configuració de carrers, places i canals la millor forma de visitar i conèixer Venècia és a peu (en general els llocs més emblemàtics estan ben indicats, pel que és fàcil moure's per l'illa) i amb barca, amb els populars vaporettos, els autobusos fluvials que recorren els canals més importants, formant una autèntica xarxa de transport per l'illa.

Un bitllet senzill de vaporetto costa 6 €, molt car, com no, pel que surt molt a compte comprar un abonament. Nosaltres vam comprar el de 24 hores (el temps conta a partir de la primera validació) per 15 € i el vam amortitzar sobradament, ja que també ens va permetre agafar els vaporettos a altres illes com Lido, Murano, Burano o Torcello.

Una altra forma de veure Venècia des de l'aigua, i suposadament més tranquil·la i íntima, és des d'una gòndola, però els preus són estratosfèrics (cal regatejar i no fer-ho el primer dia d'estada a Venècia) i no sempre s'aconsegueix la tranquil·litat i intimitat desitjada, ja que no és estrany veure autèntics embussos de góndoles en alguns canals.

Finalment esmentar els traghettos, una mena de gòndola gran que permet creuar el Gran Canal en certs punts (per exemple a Giglio), evitant així donar llargues marrades per buscar un dels pocs ponts sobre el Gran Canal. Costa 0,5 € per trajecte.

Coses a veure i fer

A part del plaer de recórrer els seus carrers, places i canals, a Venècia hi ha moltíssims llocs per a visitar, depenent del temps disponible, de gustos i pressupost. Aquí simplement enumerarem alguns d'ells ja que en qualsevol guia o llibre podreu trobar una descripció més exhaustiva i detallada.

Mercat flotant en un canal venecià
Mercat flotant en un canal venecià

Places: de fet l'única que té aquest nom és la Piazza di San Marco ja que la resta de places de l'illa reben el nom de Campo. La Piazza di San Marco és potser el lloc més emblemàtic de Venècia. El seu terra és de lloses de pedra d'Ístria i està enquadrada entre cèlebres edificis com la basílica di San Marco, el Campanile de maó, el Palazzo Ducale, i els grans edificis de les Procuratie Vecchie (Procuraduries Velles), les Procuratie Nuove (Procuraduries Noves), i la Fabbrica Nuova (ara hostatja el museu Corner). En l'extrem nord de l'edifici de les Procuraduries Velles està la Torre dell'Orologio, amb un gran rellotge en el centre que assenyala les hores, els dies i el curs dels planetes i les estrelles, i a la part alta de la torre poden veure's un parell de figures que donen les hores copejant una campana. Sota els porxos de les Procuradories, en els costats sud i nord de la plaça, estan els vells, famosos i cars Caffè Florian, Caffè Quadri i Caffè Lavena.

Palaus (palazzos): a part del Palazzo Ducale, esmentat abans, n'hi ha molts d'altres igualment impressionants, com per exemple Ca' d'Oro, Palazzo Grassi, Ca' Rezzonico, Ca' Pesaro, Palazzo Venier dei Leoni (seu del museu Col·lecció Peggy Guggenheim), Palazzo Fortuny (va pertànyer al pintor i col·leccionista català Mariano Fortuny), Palazzo Vendramin-Calergi, i molts més

En aquest sentit una interessant proposta és la visita guiada al Palazzo Foscari (preu normal: 4,5 €). Aquest preciós palau, joia de l'arquitectura gòtica veneciana i situat a la vora del Gran Canal, és actualment la seu de la Universitat Ca' Foscari de Venècia. La visita permet gaudir d'una experiència a mig camí entre la història, l'art i la cultura.

Esglésies: a més de l'emblemàtica Basílica di San Marco, tenim també l'església de Santa Maria Gloriosa dei Frari, un temple gòtic construït en maó; San Giorgio Maggiore, en l'illa de San Giorgio; Santa Maria della Salute, típica estampa veneciana; SS Giovani e Paolo, amb un panteó on estan enterrats molts doges venecians; Santa Maria del Giglio; i moltes altres. Hi ha una mena d'abonament anomenat Chorus que permet l'entrada a 15 esglésies emblemàtiques de la ciutat per 8 € (el preu de l'entrada individual de cada església és de 2'5 €).

Museus: d'entre els nombrosos museus venecians destaquem la Scuola Grande di San Rocco, amb la major concentració d'obres de Tintoretto; la Gallerie dell'Accademia, amb una col·lecció del millor dels grans mestres venecians; ...

Embús de gòndoles en «hora punta»
Embús de gòndoles en «hora punta»

Canals: dels nombrosos canals de Venècia el Gran Canal és la seva artèria principal, amb una longitud de 3.800 metres i una amplada entre 30 i 70 metres. En les seves ribes podem veure fins a 200 palaus, construïts entre els segles XII al XVIII. Actualment només el creuen 3 ponts, essent el de Rialto el més antic. El vaporetto nº 1 el recorre sencer, detenint-se en totes les parades, mentre que el nº 82 és més directe i ràpid perquè només s'atura en algunes d'elles.

Ponts: dels més de 150 ponts que hi ha a l'illa alguns dels més emblemàtics són el Ponte di Rialto, el primer pont sobre el Gran Canal; el Ponte dell'Accademia, de fusta; el Ponte dei Scalzi, molt aprop de l'estació de tren; Ponte delle Guglie, sobre el canal de Cannaregio; el Ponte di Calatrava, un nou i polèmic pont dissenyat per Santiago Calatrava que a dia d'avui d'està inacabat i amb les obres paralitzades; Ponte dei Sospiri, que connecta el Palazzo Ducale amb la presó nova (Prigioni Nuove) i s'anomena així pels sospirs dels reus que passaven per aquí abans de ser tancats a la presó; ...

Altres llocs: el Gueto, una petita zona de Venècia en la qual van ser concentrats, per força, els jueus en el s. XVI (precisament l'origen d'aquesta paraula deriva del nom d'aquesta zona de Cannaregio, el Getto Nuovo), i en el que podem veure sinagogues (per fora, almenys), escoles hebrees i edificis més alts de l'habitual en l'illa per a poder aprofitar el poc espai disponible en el barri; l'edifici del Teatre La Fenice, reconstruit després del paorós incendi que el va destruir en l'any 2003.

Illes: si tenim un abonament per al vaporetto val la pena aprofitar-lo per a navegar per la llacuna i visitar diverses illes. Una bona excursió per algunes de les illes, amb inici i final en la Ferrovia (estació de tren Santa Lucia), i que suposa diverses hores entre navegació i visites és la següent: davant de la Ferrovia agafem el vaporetto nº 42 a Murano, el qual segueix el seu recorregut pel canal Cannaregio i voreja l'illa de Venècia pel seu extrem nord-oest fins a arribar a Fonamento Nuovo, des d'on es dirigeix a l'illa de Murano, passant abans per San Michele, l'illa-cementiri. A l'illa de Murano baixem a Colonna i anem caminant fins a Faro, veient pel camí nombroses botigues i interessants tallers relacionats amb l'arxi-famós vidre de Murano. A la parada de Faro agafem el vaporetto LN fins a l'illa de Burano, passant al costat de les illes de San Giacomo in Palude, Madonna del Monte i Mazzorbo.

Cases colorides a Burano
Cases colorides a Burano

Burano és molt bonic i val la pena, sobretot si se surt del carrer principal, molt turística, i ens perdem per altres carrers de l'illa, on podrem veure les fotogèniques cases pintades amb vius colors. Des de Burano agafem el vaporetto T (cada 30 minuts) d'anada i tornada a l'illa de Torcello. És un curt recorregut de 5 minuts fins a l'illa, als que s'han de sumar 10 minuts més caminant des de l'embarcador fins a la Catedrale di Santa Maria Assunta (entrada 3 €), on podrem gaudir d'uns mosaics bizantins extraordinaris. A més l'entorn i el camí fins aquí és molt bonic. Molt recomanable.

Després de la visita tornem de nou amb el vaporetto T a Burano, on agafem el vaporetto LN a l'illa de Venècia, concretament a la parada de Fonamento Nuovo (uns 40 minuts de navegació). Aquí baixem i caminem uns 50 metres cap a l'est, fins a la parada del vapo- retto nº 52. L'agafem i voregem mitja illa de Venècia cap a l'est fins arribar a la parada de San Zaccaria. Des d'aquí caminem fins a la propera parada de San Marco Giardinetto per tal d'agafar el vaporetto nº 4 fins a la Ferrovia, punt final d'aquesta llarga excursió.

Una altra possible ruta és la que porta a l'illa de Lido di Venezia, podent-se agafar els vaporettos nº 1 o nº 82, entre d'altres, d'anada i tornada des del Gran Canal.

Compres

A Venècia les possibilitats de comprar només estan limitades pel propi límit de la targeta de crèdit, al que no és difícil arribar pels exorbitants preus de qualsevol cosa a Venècia (de fet el preu en si mateix ja és el millor record que tindrem). Però amb disciplina i autocontrol encara és possible comprar algun record... Per a la compra de màscares, per exemple, nosaltres podem recomanar la botiga Venice Fashion (Ponte delle Guglie 326, a Cannaregio), amb una gran exposició de màscares, vestits i ornaments de carnaval de tots els tipus i preus. Si es vol alguna cosa amb més glamour podeu anar a la botiga-taller Mondonovo Maschere (Rio Terà Canal, a Dorsoduro), on un cartell en l'aparador ens recorda que algunes de les màscares que veiem en la pel·lícula Eyes wide shut d'Stanley Kubrick es van fer aquí.

Menjar a Venècia

La nostra experiència amb el sector de la restauració a Venècia no va ser massa bona, ja que els llocs que vam escollir la relació qualitat-preu no va ser molt satisfactòria, pel que no podem recomanar-los. Però tot i que en els següents restaurants no vam estar personalment, i per tant no podem opinar, ens van ser recomanats per una amiga i els reproduïm aquí per si us poden ser d'utilitat: La Zucca (San Giacomo dell'Oriol, a Santa Croce; tel. 041-524 15 70); Antiche Carampane (San Paolo 1911; tel. 041-524 01 65); Anice Stellato (Fondamenta de la Sensa, a Canareggio, el barri jueu; tel. 041-172 07 44). Per a demanar només pizza: Antica Birraria la Corte (San Polo 2168; tel. 041- 275 05 70. I si el que busqueu són gelateries (gelatterie): Da Paolin (Campo Santo Stefano, davant de l'església del mateix nom i del quiosc de diaris) i Da Nico (a Zattere, en la cantonada amb el canal de San Trovaso).


PÀDUA

PÀDUA (en italià Padova) és el centre econòmic i de comunicacions de la regió del Vèneto i està situat uns 40 km a l'oest de Venècia. La ciutat és pintoresca, amb una densa xarxa de carrers en el centre històric medieval i nombrosos ponts que creuen el riu Bacchiglione. Encara conserva les seves muralles medievals en bona part del seu perímetre i posseeix molts monuments i llocs d'interès artístic. Finalment, esmentar que Pàdua també és famosa per la seva universitat, una de la més antigues d'Europa i del món (fou fundada al 1222) i en les seves aules van ensenyar científics tan cèlebres com Galileu o William Harvey.

Per tot això creiem molt recomanable, si disposem de temps extra, dedicar un dia per a visitar Pàdua en excursió des de Venècia. No només es tracta d'una ciutat encantadora i molt interessant, sinó que a més ens permetrà escapar-nos del bullici i les hordes turístiques de Venècia.

Com arribar-hi

Des de l'estació de Venezia-Mestre hi ha molts trens al llarg de tot el dia (des de les 5:30 fins a mitjanit) fins a Pàdua. El bitllet en 2ª classe costa 2,85 € i es tracta d'un curt i agradable trajecte de només 20 minuts (uns 30 minuts si l'origen és Venècia-Santa Lucia). Anàlogament per al trajecte de tornada a Mestre o a Venècia.

Des de l'estació de tren de Pàdua fins al centre històric hi ha un agradable passeig d'1 km seguint l'avinguda Corso del Popolo primer i el Corso Garibaldi després.

Coses a veure i fer

Des de l'època medieval la vida civil, política i econòmica de la ciutat s'ha organitzat al voltant del Pallazzo della Ragione, situat en el cor del centre històric. Es tracta d'un enorme i vistós edifici construït en el s. XIII com a seu del tribunal de l'Ajuntament i ampliat posteriorment. El primer pis està format per una sala de dimensions espectaculars (80 x 27 m.), en la que hi ha uns frescos meravellosos i dividits en 333 requadres que representen un rar exemple de cicle astrològic medieval. L'entrada costa 4 € i tanca els dilluns no festius. Aquest edifici separa la Piazza dei Frutti de la Piazza della Erbe, en les que s'instal·len els mercats padovans ininterrompudament des de fa 8 segles.

Piazza della Erbe i Palazzo della Ragione
Piazza della Erbe i Palazzo della Ragione

A partir d'aquest punt podem agafar qualsevol carrer per a admirar bonics palazzos i edificis històrics. Molt aprop trobem la Piazza del Duomo, on trobem la Basílica del Duomo i el Museo Diocesano - Palazzo Vescovile (entrada: 4 €). Cap a l'oest topem amb el carrer A. Mussato i el riu, des d'on podrem veure al lluny la torre de l'Osservatorio Astronomico. Tornant al centre, fins arribar al Palazzo Moroni, actual seu de l'ajuntament i baixant per Via Roma arribem a Prato della Valle, una preciosa i enorme plaça de l'època napoleònica amb jardins i 78 estàtues de padovans il·lustres. Continuant per Via Belludi vam arribar a la Piazza del Santo, amb la seva majestuosa Basilica di San Antonio, aixecada en el s. XIII amb una fusió d'estils romànic, gòtic, bizantí i morisc. En les dates de la nostra visita s'estava celebrant el mes de San Antoni, el sant de la ciutat i que celebra el seu dia el 13 de juny, amb multitud d'actes religiosos als que assisteixen pelegrins vinguts de tot el món. Molt aprop d'aquí està l'Orto Botanico, el més antic d'Europa (del s. XVI).

Más al nord, en el carrer Galileo Galilei, podem veure la casa en la que va viure durant un temps el genial Galileo Galilei. I molt aprop de la Piazza Cavour, de nou en el centre, està el Caffè Pedrocchi, un preciós cafè d'estil neoclàssic del s. XIX. Tornant per la Via Eremitani en direcció a l'estació de tren passem pel costat de la Chiesa degli Eremitani (s. XIII) i més enllà trobem uns bonics jardins en els que es troba la Cappella degli Scrovegni (entrada: 8 €), una de les joies de la ciutat, ja que conté la més important i fascinant col·lecció de frescos de Giotto, realitzats a principis del s. XIV i que es troben en un perfecte estat de conservació.

La targeta PadovaCard (14 €) permet visitar gratuïtament la majoria de llocs significatius de Pàdua i la seva província, pel que pot sortir a compte si pensem visitar diversos llocs d'aquests en els que es paga una entrada. A més permet l'ús gratuït d'alguns aparcaments de la ciutat i dels autobusos APS urbans i metropolitans. Té una validesa de 48 hores i es pot obtenir en l'oficina d'informació turística de Galleria Pedrocchi, al centre de Pàdua.

Menjar a Pàdua
Aperitiu padovà: spritz
Aperitiu padovà: spritz

A Pàdua recomanem molt especialment restaurant-pizzeria Pago Pago (Via Galileo Galilei 59; tel. 049-665558). Menjar molt bo, abundant i a un preu raonable. No deixeu de provar els taglialoni al nero di sipia amb gamberi e rucola.

Per altra banda no hem de marxar de Pàdua (o Venècia) sense provar l'spritz, un aperitiu alcohòlic que en el Vèneto constitueix un autèntic ritual popular al que es lliuren els seus habitants a partir de mig matí.

La composició de l'spritz depèn de la interpretació de cada cambrer, però a Pàdua i Venècia es prepara barrejant Campari, Aperol o Cynar a una base de prosecco (vi blanc sec) i soda, i afegint-li una rodanxa de llimona, taronja o una oliva. En qualsevol cas sembla haver una regla no escrita de preservar sempre la coloració entre vermella i ataronjada del còctel. La Piazza del Santo (per exemple en la terrassa del Bar Padua) o la Piazza della Erbe de Pàdua són un bon lloc per provar l'spritz, o també la plaça Campo Santa Margherita de Venècia.


Relat d'un viatge de 12 dies per l'Úmbria, els Abruços i el Laci - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2018]
CAMPÀNIA - Guia i relat d'un viatge a Nàpols i la regió de la Campània - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
Relat d'un viatge de 15 dies per la Pulla (Puglia) - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2016]
Diari de viatge a la Campània italiana - Rafel Campoy [2016]
Relat d'un viatge d'Espanya al Caucas amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2011]
Positano, el poble més romàntic d'Itàlia - Sònia Graupera [2011]
Una Setmana (Santa) a Nàpols i voltants - José Villén [2010]
Relat d'un viatge a la Toscana i Umbria - José Luís García López [2010]
Relat d'una escapada nadalenca a Roma - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2010]
Relat d'una volta a Sicília en 7 dies - Roser Escrig Sarreta [2010]
Relat d'un viatge de 9 dies a Sardenya - Asun Sunyol & Àngel Armengol [2009]
Diari d'una escapada a Florència i Pisa - Vanessa y Roger [2008]
Breu relat d'un viatge a Sicília - Aída Aguirre [2008]
Relat d'una escapada a Bèrgam i el nord d'Itàlia - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Relat d’una escapada a l’Alguer i Sardenya - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Viatge a Sicília - Marta & Josep [2007]
Viatge a Emilia Romagna en 5 dies - Marta Pérez [2007]
Roma, crònica de 6 dies de viatge - Vanesa Jiménez [2006]
Viatge per Europa amb InterRail - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2006]
Relat de viatge a Sardenya - Sònia Graupera [2006]
Viatge a Nàpols i la Costa Amalfitana - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2006]
Viatge en cotxe per Itàlia - Luciano Massone [2006]
Umbria, el cor verd d'Itàlia - Sònia Graupera [2006]
Roma, la ciutat màgica - Mª Dolores Martínez Giménez [2002]
SICÍLIA - Guia i relat d'un viatge a Sicília - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2000/01]
Navegar por Venecia - Idees i consells per a veure Venècia des de l'aigua (article de la revista Consumer.es)

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació