logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Itàlia

ITÀLIA

Relat d'un viatge de 15 dies per la Pulla

Jaume Rovira Colomer i Araceli Soler Vendrell
Published on Data viatge: 2016 | Publicat el 8/3/2017
Darrera actualització: 04/2022
2.9 de 5 (165 vots)

Introducció

Situació de la regió de Pulla
Situació de la regió de Pulla

Aquest és el relat d'un viatge de 15 dies per la regió italiana de Pulla (anomenada Puglia en italià o Apulia en llatí), situada en el seu extrem sud-oriental d'Itàlia i banyada pel mar Adriàtic.

Vam viatjar-hi un grup de set persones, amb desplaçament en avió des de Barcelona fins a la ciutat italiana de Bríndisi, on vam llogar una furgoneta per a dur a terme des d'aquí una ruta circular de 1.800 km.

Abans de fer aquest viatge resulta recomanable llegir la novel·la La maledicció dels Palmisano de Rafael Nadal (2015). Els fets de la trama succeeïxen en diverses poblacions que es visiten en aquesta ruta.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 15 al 29 de setembre del 2016.

Despeses per persona

+ 116 € (avió)
+ 510 € (hotels)
+ 2017 € (lloguer furgoneta)
+ 311 € (menjars, entrades, gasoil, etc)
= 1.144 € total per persona

Transport

Ruta seguida per la regió de Pulla
Ruta seguida per la regió de Pulla

Avió: Per a volar a la regió de la Pulla vam optar per un vol de Barcelona a Bríndisi de la companyia Vuelingimage.

També hi ha vols directes d'aquesta companyia a la ciutat de Bari, la capital, però són mes cars.

Per a la nostra ruta circular ens resultava indiferent fer-la des d'una o l'altra ciutat. Pagàrem 116 € de mitjana per persona, amb assegurança de cancel·lació i facturant una maleta cada dues persones.

Furgoneta de lloguer: Vam contractar el lloguer per internet d'una furgoneta a través del buscador Car del Mar amb tres mesos d'antelació.

A l'aeroport de Bríndisi recollim una furgoneta Renault Trafic de l'agencia local Keddy by Europcar. Gens recomanable.

Aquest lloguer ens va resultar insatisfactori perquè el vehicle que ens van donar tenia petits defectes que feien la conducció incòmoda per al xofer i per als passatgers. Vam pagar un total de 1.450 €, amb assegurança a tot risc sense franquícia, neumàtics i vidres inclosos, amb un segon conductor autoritzat.

Allotjament

Fem les reserves de l'allotjament a través del portal Booking.com. Reservem allotjaments de diversos tipus, B&B, apartaments, hotels, cases rurals, i un palau, amb reserva garantida per Visa i pagament local i amb cancel·lació gratuïta fins pocs dies abans de l'arribada.

Alguns allotjaments ens demanen pagaments a compte. Els escollim amb esmorzar i aparcament per a la furgoneta inclosos. Els preus oscil·len entre els 30 i els 40 euros per persona i nit.


Diari d'un viatge a la regió de Pulla

Dia 1: Barcelona - aeroport de Bríndisi - LECCE

Sortim de Barcelona en un vol directe de la companyia Vuelingimage a l'aeroport de Bríndisi, on recollim la furgoneta de lloguer.

A pocs metres de la terminal de l'aeroport es troba oberta l'església de Sta. Maria del Casale, del s. XIII (entrada gratuïta). Continuem ruta en direcció a Lecce i visitem l'Abadia di Santa Maria di Cerrate, del s. XI-XII), on es paga la voluntat.

El Sant'Oronzo B&B reservat per avui i tres nits més es localitza ben bé al centre de la ciutat de Lecce, a tocar de la plaça Sant'Oronzo. Es tracta d'uns apartaments recentment renovats.

Sortim a voltar a peu pel centre del nucli antic de Lecce: la Piazza Sant’Oronzo, les runes de l'Anfiteatre, la Chiesa di Santa Irene, la Piazza Duomo, el Duomo, o la Basílica di Santa Croce.

Avui hem recorregut un total de 88 km amb la furgoneta.

Dia 2: LECCE - OTRANTO - CASTRO - LECCE

Grotta Zinzulusa
Grotta Zinzulusa

Sortida de Lecce en direcció a Otranto, on visitem la seva Ciutat Vella, el Castelo, i la Catedral, amb la Cripta i l'Ossari.

Continuem per la costa en direcció sud. Visita de la Grotta Zinzulusa (5 €) i ruta en barca a les Grotte Azzurra i Palombara (5 €). També fem una breu visita del Seno Aquaviva, una petita cala.

Visitem Castro, un poble en alçada amb restes d'una església bizantina. Aquesta és una zona amb moltes construccions de pedra seca a banda i banda de la carretera SP-358 fins arribar a la Punta Leuca.

Passem la segona nit a Lecce. Avui hem recorregut un total de 171 km.

Dia 3: LECCE - GALATINA - GALLIPOLI - NARDÒ - LECCE

Visita de Galatina, amb la Ciutat Vella i les importants pintures de la Basílica de Sta. Caterina d’Alessandria (no deixen fer fotos).

Continuació a Gallipoli, on passegem per la seva Ciutat Vella. El Duomo està tancat al migdia. Continuem ruta cap a Nardò, on visitem el Palau Aquaviva i la magnífica Piazza Salendra. Vista de la posta de sol al mar.

Passem la tercera nit a Lecce. Avui hem recorregut un total de 144 km.

Dia 4: LECCE - TORRE CHIANCA - TORRE DELL’ORSO - ROCA VECCHIA - LECCE

A Lecce visitem el Palau Vencaya, amb restes romanes als soterranis. El Palau Tamburini resta tancat. Avui (diumenge) no és dia de visita.

Sortida en direcció a la costa. Bany a la platja de Torre Chianca. Visita de les cales petites de Torre dell’Orso. També la Grotta della Poesia, situada a Roca Vecchia. Passeig nocturn per Lecce, d'ambient molt estudiantil.

Passem la quarta nit a Lecce. Avui hem recorregut un total de 83 km.

Dia 5: LECCE - MARTINA FRANCA - LOCOROTONDO

Sortim de Lecce i fem ruta per carreteres secundaries de l'interior de la Pulla.

Grup de trullis
Grup de trullis

Comencen a veure's grans extensions d'oliveres i també els primers trulli (en català s'anomenen trullo), unes antigues construccions de pedra seca, de forma cònica, i que són típiques i exclusives de la zona centre-sud de la Pulla.

Ens aturem a Martina Franca, localitat de la província de Tàrent, on visitem la seva Ciutat Vella, l'arc de San Antonio, la Piazza Plebiscito, la Basílica St. Martino, la Via Cavour, i el Palazzo Ducale (entrada gratuïta).

Primera nit als nostres trulli de Locorotondo, els Trulli Arco Antico, un magnífic conjunt d'aquestes curioses construccions autòctones adaptades per a l'allotjament i amb unes instal·lacions modernes.

El seu entorn rural és molt autèntic però, per la seva ubicació, no són fàcils de localitzar.

Avui hem recorregut un total de 132 km per les carreteres de la Pulla.

Dia 6: LOCOROTONDO - ALBEROBELLO - LOCOROTONDO

Visita dels barris de Rione Monti i Rione aia Piccola de la població d'Alberobello. Visita del Museu del Territori (5 €). La Basílica. Visita del Trullo Sovrano (1,5 €). Visita de la Contrada Ritunno Piccola, un grup de trullis antics encara sense restaurar.

Visitem també l'agriturisme Masseria Aprile, situat a Locorotondo. Volta a peu pel poble de Locorotondo, visitant la seva Ciutat Vella i el Mirador.

Segona nit a Locorotondo. Avui hem recorregut un total de 32 km.

Dia 7: LOCOROTONDO - M. FRANCA - CISTERNINO - SAVELLETRI - FASANO - LOCOROTONDO

Visitem l'agriturisme Masseria Madonna dell’Arco, situat a Martina Franca. Després ens desplacem a la veïna població de Cisternino, on visitem la seva Ciutat Vella i el Mirador.

Després seguim ruta i ens desplacem al port de Savelletri, on visitem el Parco Archeologico di Egnazia, amb restes des de l'edat de bronze fins la caiguda de l'imperi romà (entrada 6 €). A continuació anem a Fasano, on fem passeig pel centre.

Tercera nit a Locorotondo. Avui hem recorregut un total de 75 km.

Dia 8: LOCOROTONDO - GRAVINA - MATERA

Comencem la jornada d'avui dirigint-nos a Gravina, on visitem la Gravina Sotterranea (entrada: 8 €).

Vista nocturna de Matera
Vista nocturna de Matera

Es tracta d'un conjunt de pedreres de tuf, un tipus de roca volcànica porosa que s'usava per a construir les cases, i que posteriorment es van aprofitar com a graners, pous, cellers i profundes cisternes.

Aquestes pedreres estan situades sota els edificis del centre de la població. També visitem la Chiesa-grotta S. Basilio Magno, excavada a la roca.

Després continuem el nostre viatge cap a la població de Matera, situada en la província de Basilicata, lloc on ens allotgem avui.

El nostre hostal Giulietta nei Sassi es troba just al principi de la zona de vianants, en un primer pis sense ascensor, però amb instal·lacions noves.

A Matera visitem el Duomo, la Chiesa Madonna delle Virtù i la Chiesa San Nicola dei Greci (5 €).

Avui hem recorregut un total de 120 km amb la furgoneta.

Dia 9: MATERA

Dediquem tot el dia d'avui a vistar Matera: la Chiese di Convincinio di S. Antonio (5 €), la Chiesa Sta. Lucia alle Malve i la Chiesa Madonna de Idris (5 €). També l'Ipogeo Palombero Lungo (3 €), la Casa-Cava del Sasso Barisano, la Chiesa di San Pietro Barisano, i el Monastero San Agostino.

Segona nit a Matera. Avui tots els desplaçaments els hem fet a peu.

Dia 10: MATERA - BOVINO - GIARDINETTO

El Mirador dels Sassi de Matera, amb vistes panoràmiques sobre el centre històric de la ciutat de Matera, es troba a la sortida de la ciutat per la ruta 7 a Taranto. La llum es favorable a primera hora del dia.

A continuació fem ruta cap a Bovino, on fem una volta per la seva Ciutat Vella i baixem a la Cantina Gola d’Ercole, un restaurant de la zona.

Fem nit a l'Agriturismo Posta Guevara, un allotjament semi-rural de carretera situat a la localitat de Giardinetto, propera a la població de Troia. Avui hem recorregut un total de 219 km.

Dia 11: GIARDINETTO - TROIA - TORRE MILETO - RODI GARGANICO - PESCHICI

Des de Giardinetto ens desplacem fins a la població de Troia, on fem un passeig pels seus carrers estrets i visitem l'espectacular Catedral.

Després ens dirigim a Torre Mileto, un lloc costaner situat entre els llacs Lesina i Varano. També ens acostem a veure el Llac de Varano.

A continuació anem a Rodi Garganico, una població costanera que forma part del Parc Nacional del Gargano.

I finalitzem el dia a la població de Peschici, on veiem la posta de sol des del port i voltem per la Ciutat Vella.

A Peschici ens allotgem al Morcavallo Hotel, molt ben situat, al davant mateix de la platja i el port. Avui hem recorregut un total de 177 km.

Dia 12: PESCHICI - VICO DEL GARGANO - FORESTA UMBRA - MONTE SANT’ANGELO - SAN GIOVANNI ROTONDO - CAGNANO VARANO - PESCHICI

Des de Peschici fem ruta cap a la població de Vico del Gargano, on visitem la seva ciutat vella.

A continuació agafem la carretera de muntanya SP-528 fins arribar a Foresta Umbra, una reserva natural protegida que forma part del Parc Nacional del Gargano i que es troba a una alçada de 800 metres.

Des d'aquí continuem per la carretera SP-52b fins a la població de Monte Sant’Angelo, on visitem el Castelo, el Santuari di San Michele Arcangelo (inscrit com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco a l'any 2011), la Chiesa di San Pietro, la Tomba di Rotari, i la Chiesa di Santa Maria Maggiore.

Seguim la ruta anant fins a San Giovanni Rotondo, on visitem els santuaris vell i nou. I d'aquí anem a la població de Cagnano Varano, situada en un lloc elevat sobre el llac Varano, abans de tornar a Peschici.

Segona nit a Peschici. Avui hem recorregut un total de 164 km.

Dia 13: PESCHICI - VIESTE - MANFREDONIA - CASTEL DEL MONTE - BITONTO

Avui comencem fent una ruta que ressegueix la costa cap a les poblacions de Vieste i Manfredonia. Pel camí tenim l'oportunitat de veure els trabucchi, unes grans arts de pesca.

Castel del Monte
Castel del Monte

A continuació ens desplacem fins a Castel del Monte (preu entrada: 8 €), un edifici fortificat del s. XIII situat sobre un turó, a 540 metres d'alçada, i que és Patrimoni de la Humanitat des de 1996. Es troba a 18 km de la ciutat d'Andria.

Des d'aquí anem fins a la ciutat de Bitonto, on farem nit. Ens dóna temps de visitar la seva ciutat vella, la catedral, la cripta, i les excavacions paleocristianes.

Nit al Palazzo Antica Via Appia de Bitonto, un veritable palau medieval, restaurat i ple de detalls de col·leccionista. Una veritable perla d'allotjament, absolutament recomanable. Avui hem recorregut un total de 255 km.

Dia 14: BITONTO - BARI - POLIGNANO A MARE - CAROVIGNO

Des de Bitonto ens desplacem fins a la ciutat de Bari, la capital de la regió de Pulla. Aquí fem una volta pel Lungomare i visitem la Ciutat Vella, el Castelo, la Chiesa di San Marc, el Duomo, la Basílica di Santa Nicola, i la cripta.

Vista dels trabucchi, unes grans arts de pesca
Vista dels trabucchi, unes grans arts de pesca

Després anem fins a la població de Polignano a Mare, situat en l'àrea metropolitana de Bari, on tenim l'oportunitat de fer diverses aturades per a fotografiar espectaculars oliveres antigues.

Finalitzem la ruta del dia a la població de Carovigno, lloc on farem nit.

Nit al B&B Marilena Coppularossa, amb instal·lacions noves. Darrera nit de tràmit abans d'anar a l'aeroport de Bríndisi a primera hora del matí. Avui hem recorregut un total de 125 km.

Dia 15: CAROVIGNO - aeroport Bríndisi - Barcelona

Tornada a casa amb un vol directe de la companyia Vuelingimage amb origen en l'aeroport de Bríndisi i destinació a l'aeroport de Barcelona/El Prat.

Finalment, amb la furgoneta de lloguer hem recorregut un total de 1.816 km per la regió de la Pulla.


Relat d'un viatge de 12 dies per l'Úmbria, els Abruços i el Laci - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2018]
CAMPÀNIA - Guia i relat d'un viatge a Nàpols i la regió de la Campània - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
Diari de viatge a la Campània italiana - Rafel Campoy [2016]
Relat d'un viatge d'Espanya al Caucas amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2011]
Positano, el poble més romàntic d'Itàlia - Sònia Graupera [2011]
Relat d'un viatge a la Toscana i Umbria - José Luís García López [2010]
Relat d'una escapada nadalenca a Roma - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2010]
Relat d'una volta a Sicília en 7 dies - Roser Escrig Sarreta [2010]
Una Setmana (Santa) a Nàpols i voltants - José Villén [2010]
Relat d'un viatge de 9 dies a Sardenya - Asun Sunyol & Àngel Armengol [2009]
Diari d'una escapada a Florència i Pisa - Vanessa y Roger [2008]
Breu relat d'un viatge a Sicília - Aída Aguirre [2008]
Relat d'una escapada a Bèrgam i el nord d'Itàlia - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Relat d’una escapada a l’Alguer i Sardenya - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Viatge a Sicília - Marta & Josep [2007]
ITÀLIA - Guia i relat d'un viatge a Venècia i Pàdua - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2007]
Viatge a Emilia Romagna en 5 dies - Marta Pérez [2007]
Roma, crònica de 6 dies de viatge - Vanesa Jiménez [2006]
Viatge per Europa amb InterRail - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2006]
Relat de viatge a Sardenya - Sònia Graupera [2006]
Viatge a Nàpols i la Costa Amalfitana - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2006]
Viatge en cotxe per Itàlia - Luciano Massone [2006]
Umbria, el cor verd d'Itàlia - Sònia Graupera [2006]
Roma, la ciutat màgica - Mª Dolores Martínez Giménez [2002]
SICÍLIA - Guia i relat d'un viatge a Sicília - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2000/01]