Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
1 / 3
Bandera

XINA

Guia i relat d'un viatge per lliure a la Xina, Hong Kong i Macau

Data Data viatge: 2005. Publicat el 24/09/2005
2.6 de 5 (244 vots)

ÍNDEX GUIA

General

Fitxa tècnica del viatge
FAQ sobre el viatge per lliure a Xina
Enllaços relacionats

Ruta Beijing, Xi'an i voltants

Beijing i la Gran Muralla
Xi'an i Guerrers de Terracota

Ruta per Yunnan i Guangxi

Lijiang
Dali
Kunming
Guilin
Ping'an
Yangshuo

Ruta per Hong Kong i Macau

Hong Kong i Macau

Introducció

La Xina, un país amb una gran cultura mil·lenària, és encara un món diferent i, tant per la seva grandària com per la seva varietat de paisatges geogràfics i humans, constitueix un subcontinent en sí mateix.

Immersa en una etapa de canvis socio-econòmics sense precedents, Xina abandona amb gran rapidesa el seu passat maoista i dóna la benvinguda al capitalisme a través del pragmatisme econòmic adoptat per les seves classes dirigents.

Xina

A més es dóna la circumstància, en l'aspecte turístic, que ara (en el moment d'escriure aquesta guia) és una destinació de moda, en bona mesura gràcies als nous vols directes que han escurçat la distància física amb aquest país asiàtic.

Tot i així continua sent un país bastant desconegut en les nostres latituds, amb tòpics que cada dia obeeixen menys a la seva realitat actual.

A l'hora de traçar la nostra ruta en el nostre primer viatge a Xina vam optar per una ruta que combinés la Xina imperial (la més coneguda entre nosaltres pel seu imponent llegat en forma de grans monuments), les ètnies i grans paisatges del sud, i el cosmopolitisme urbà de Macau i Hong Kong.


^top

Fitxa tècnica del viatge

Nota

Avisem de que la informació reflectida en la descripció de cadascuna de les guies o relats, sobretot la referida a horaris, preus, visats, adreces d'e-mail o pàgines web, pot haver variat des del moment en que es va recollir la informació publicada (veure data en la capçalera del relat).

Viatgeaddictes.com no ens responsabilitzem dels possibles perjudicis que pugui causar la informació aquí continguda, així com de les opinions expressades pels col·laboradors, ni aquestes són necessàriament compartides per nosaltres.

Per altra banda us animem a que, si utilitzeu la informació aquí continguda, tingueu l'amabilitat d'enviar-nos un e-mail amb les vostres impressions, sobre si us ha resultat útil o no, informació errònia o actualitzada, etc. Tant nosaltres com els nostres col·laboradors esperem com única compensació al nostre treball que perdeu un minut i ens digueu alguna cosa que ens permeti conèixer si el nostre esforç mereix la pena.

Gràcies per visitar Viatgeaddictes.com

Data del viatge

De l'11 de Juny al 4 de Juliol de 2005.

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona - Londres HR - ...
Dia 2: ... - Beijing
Dia 3: Beijing
Dia 4: Beijing - Miyun - Simatai (Gran Muralla) - Miyun - Beijing
Dia 5: Beijing - ...
Dia 6: ... - Xi'an
Dia 7: Xi'an - Lintong (Guerrers de terracota) - Xi'an
Dia 8: Xi'an - Kunming - Lijiang
Dia 9: Lijiang
Dia 10: Lijiang - Baisha - Lijiang
Dia 11: Lijiang - Dali
Dia 12: Dali - Baisha_2 - Dali
Dia 13: Dali - llac Er Hai - Xiaguan - Dali
Dia 14: Dali - Xiaguan - Kunming
Dia 15: Kunming - Guilin
Dia 16: Guilin - Longsheng - Ping'an
Dia 17: Ping'an - Longsheng - Guilin - Yangshuo
Dia 18: Yangshuo - Xingping (riu Li) - Yangshuo
Dia 19: Yangshuo - ruta riu Yulong - Yangshuo
Dia 20: Yangshuo - Xingping - Fish Village - Xinping - Yangshuo - ...
Dia 21: ... - Zuhai - Macau - Hong Kong
Dies 22 i 23: Hong Kong
Dia 24: Hong Kong - Londres HR - Barcelona

Visat

Informació revisada al juliol de 2005
Serveis consulars de la Xina a Espanya

Consolat General de la Rep. Popular Xina a Barcelona
Carrer de Lleó XIII, 34 - 08022 Barcelona; Tel. 93 254 11 99

Secció Consular de l'Ambaixada Xina a Madrid
C/ Josefa Valcárcel 40, 1ª - Madrid; Tel. 91 7414728

Per a visitar la Xina continental és necessari un passaport amb una validesa mínima de 6 mesos i també un visat. Si es desitja visitar el Tibet es requereix, a més, un permís especial.

Podem descarregar-nos el formulari d'obtenció del visat per a la Xina continental des de la secció Asuntos Consulares en el web de l'Ambaixada de la Xina a Espanya. Un cop completat el formulari cal lliurar la documentació en el Consolat General de la Rep. Popular Xina a Barcelona o bé a la Secció Consular de l'Ambaixada Xina a Madrid (veure quadre adjunt).

L'horari és dilluns, dimecres i divendres, de 9:30 a 13:30. El preu actual del visat (estiu 2005) és de 25 € (una sola entrada), 35 € (dues entrades) o 48 € (6 mesos amb múltiples entrades). El pagament del visat es realitza al retirar el visat tramitat i només s'admet diners en efectiu. El visat té una validesa de 90 dies i permet una estada màxima en el país de 60 dies.

Els ciutadans espanyols no necessiten visat per a entrar en Hong Kong i Macau en cas de viatge de turisme i negocis amb una estada màxima de 90 dies. Per a més informació consulteu el web Hong Kong Immigration Department. És important tenir en compte que, en cas de viatjar a Hong Kong i/o Macau des de la Xina continental i tornar de nou a ella, serà necessari disposar d'un visat de dues entrades, o en cas de posseir un d'una sola entrada, caldrà sol·licitar un nou visat.

Diners

En la Xina continental la moneda oficial és el Renminbi (RMB o moneda del poble), la unitat bàsica del qual és el yuan (Y). En Hong Kong és el dòlar de Hong Kong (HK$) i en Macau la pataca (M$ o MOP$).

No vam tenir absolutament cap problema per a canviar euros. En la Xina continental vam canviar en bancs, mentre que a Hong Kong ho vam fer en cases de canvi. A causa de la nostra curta estada a Macau optem per no canviar a moneda local i pagar directament amb HK$, acceptats sense problemes en la major part de llocs d'aquesta ex-colònia portuguesa.

Canvi mitjà:
1 Y = 0'101 € / 1 € = 9'9114 Y
1 HK$ = 0,112 € / 1 € = 8'95 HK$

Despeses del viatge

+ 623 € (vols BCN-Londres Heathrow-Beijing i Hong Kong-Londres Heathrow-BCN + taxes aèries)
+ 148 € (vols interiors Xi'an-Kunming, Kunming-Lijiang, Kunming-Guilin + taxes aèries)
+ 325 € (transport, allotjament, menjar/beguda, entrades, excursions, altres)
= 1.096 € (Total per persona)

Nivell de vida
El cost mitjà per al viatger en la Xina continental és bastant més baix que en Macau i, sobretot, que en Hong Kong.

Salut

En principi no hi ha cap vacuna obligatòria, tot i que sí pot haver-hi alguna que sigui recomanable (per exemple les habituals contra el tètanus i la poliomielitis). Dependrà també del tipus de viatge que fem i de les zones a visitar. En qualsevol cas és recomanable vacunar-nos d'allò recomanat en un Centre de vacunació internacional.

Seguretat

El país, en general, és bastant segur encara que, com sempre, convé prendre precaucions i usar el sentit comú, especialment en zones freqüentades per turistes. La nostra experiència va ser molt bona en aquest sentit i vam poder anar lliurement on vam voler sense sentir-nos intimidats per res ni ningú, tant en grans ciutats com en zones rurals.

Transport

Avió. Les enormes distàncies del país fan de l'avió el mitjà de transport ideal quant a comoditat i estalvi de temps, especialment quan no anem sobrats de dies. Des que a la Xina es van permetre les empreses de transport privades han sorgit nombroses companyies aèries que han incrementat els vols domèstics.

Val la pena comprar els vols interns un cop allà. Hi ha molta competència i es poden trobar molt bones ofertes. Nosaltres els vam comprar a través d'agents de viatges (les seves oficines estan convenientment indicades amb rètols en anglès) i, si teniu opció, millor comparar preus i ofertes abans de decidir-se. Hi ha un sistema de descomptes de fins a un 50% aplicables sobre la tarifa oficial, però per més que ho intentàrem no vam saber trobar la lògica d'aquests descomptes (suposant que n'hi hagi, clar). Com que els vols són més cars que el tren o l'autobús és més fàcil trobar places sense molta antelació. Tots els vols interns a la Xina tenen una taxa aèria fixa de 50 Y que hem de sumar al preu de cada vol. El servei a bord dels avions és excel·lent, i els aparells i aeroports bastant moderns. En aquest tipus de vols es dóna alguna cosa per a menjar i fins i tot algun regal com a record de la companyia aèria, com en el cas de China Eastern. De fet l'única nota negativa la vam tenir amb la companyia Air China que ens va cancel·lar un vol sense previ avís, estant ja en l'aeroport.

Autobús. Els autobusos són una bona opció per a moure's pel país. Nosaltres els vam provar de tot tipus: de llarga distància amb lliteres, de distància mitjana, mini-busos per a distàncies curtes, o autobusos urbans. En general són còmodes i eficients, i els preus molt competitius. A més, les carreteres no solen estar malament. És gairebé imprescindible dur escrit en xinès la nostra destinació final, tant per a mostrar-ho a l'hora de comprar el bitllet en la terminal o bé perquè el conductor/cobrador sàpiga on anem. En el cas de mini-busos que connecten poblacions properes convé estar alerta en el moment de pagar el trajecte al cobrador del mini-bus (fixant-se en el que paga la població local), ja que no és rar que ens intentin cobrar un sobrepreu per ser guiri (laowei en xinès). En aquest cas cal mostrar-se ferm i al final solen cedir, entre els riures de la resta del passatge.

Tren. Amb més de 52.000 km de via fèrria la xarxa ferroviària xinesa és bastant completa, i és una magnífica opció per a moure's per la Xina, tot i que alguns trajectes solen estar molt massificats, per la qual cosa en alguns casos és molt convenient reservar amb diversos dies d'antelació (per exemple, per al trajecte Beijing-Xi'an).

En general sol haver-hi 4 possibilitats a triar quan es compra un bitllet de tren (depenent de si el tren és nocturn o no): llitera tova, llitera dura, seient tou, i seient dur (de més a menys car). Lògicament sempre és més fàcil trobar plaça en llitera tova, però no són gens barates. Nosaltres només vam tenir ocasió de provar les lliteres toves i els seients tous, ambdós bastant còmodes. Per experiència pròpia recomanem comprar els bitllets de tren directament en les taquilles de l'estació, però convé armar-se de paciència i, sobretot, dur escrit en xinès la destinació i la classe que volem (per al cas de trens nocturns). Informació sobre horaris i trajectes en el web China Train, o encara millor, en la guia ràpida que actualitza de forma periòdica Duncan Peattie: Chinese Railway Timetable (format .pdf).

Gastronomia

La cuina xinesa ja és molt coneguda en el nostre país, però també és cert que la que coneixem aquí sol estar adaptada al gust occidental. Un cop allà vam comprovar que realment és una cuina molt variada i el cert és que vam menjar molt bé en general. Només dir que de vegades pot costar trobar un lloc on esmorzar un cafè i una pasta.

Clima

A causa de les dimensions del país, el clima varia enormement segons la regió. Durant la nostra estada a la Xina vam trobar calor, especialment a Xi'an, tot i que el cert és que en general va ser una calor moderada. La zona de Yunnan, a causa de l'altura, va resultar una mica menys calorosa que la resta. Vam tenir alguns episodis puntuals de pluges, però no van alterar per a res el nostres plans de viatge. Per una altra banda, en les dates del nostre viatge es feia fosc entre les 20 i 21 hores.

Diferència horària

Durant el nostre horari d'estiu hi ha una diferència de +6 hores.

TV a Xina

En la Xina continental hi ha un gran nombre de canals televisius, però l'únic que emet en anglès tota la seva programació, sobretot notícies i documentals sobre la Xina, és el CCTV 9, un dels múltiples canals de la cadena estatal China Central TV.

Guies de viatge

China, Lonely Planet (col·lecció geoPlaneta en castellà, edició Febrer 2003). En general és bastant útil i ens va resultar molt pràctic el fet que els noms de llocs estiguin escrits en pinyin i en caràcters xinesos. Com a nota negativa només ressaltar que trobem algun error de traducció de l'anglès que podia induir a confusió.

Guía de conversación Chino mandarín (Ed. Espasa). Es tracta d'un petit, però pràctic, manual de conversa espanyol-xinès.

AVÍS: Els enllaços a llocs web són sempre volàtils, però en el cas de Xina ho són encara més a causa del fort control de les autoritats xineses sobre Internet. Per això, alguns dels enllaços indicats en aquesta guia poden deixar de funcionar.

^top

RUTA: BEIJING, LA GRAN MURALLA i XI'AN

BEIJING / GRAN MURALLA

Com arribar-hi

Vol de Barcelona a Londres Heathrow amb British Airways (2 hores 5 minuts). A continuació enllacem amb altre vol de la mateixa companyia amb destinació a Beijing. Arribem a la capital xinesa després d'un vol de gairebé 10 hores, recorrent uns 8.000 km. Poc abans d'aterrar tenim l'oportunitat de veure, a través de la finestreta de l'avió, la increïble Gran Muralla creuant un bonic paisatge muntanyós.

Una vegada en l'aeroport de Beijing passem sense problemes els controls sanitaris (on simplement lliurem un formulari que hem emplenat prèviament) i d'immigració. Canviem diners en una petita oficina que hi ha en la mateixa sala d'equipatges, on la taxa de canvi és molt bona, però cal tenir en compte que s'aplica una comissió de 30 Y, pel que quant major és la quantitat canviada millor surt el canvi. En qualsevol cas, al sortir de la sala d'equipatges hi ha un altre lloc on canviar (tot i que les condicions eren les mateixes que en l'anterior).

En sortir de la terminal seguim les indicacions Airport Shuttle fins arribar a un mostrador on comprem els bitllets (16 Y cadascun) per a l'autobús nº 2, la parada final de la qual en la ciutat és Xidan, just davant del Building Aviation, uns 2 km a l'oest de la plaça de Tiananmen. L'autobús és molt còmode i el trajecte, d'uns 28 km i 40 minuts, molt agradable. Una vegada a Xidan agafem un taxi (amb taxímetre) fins a l'hotel. Paguem 13 Y per aquest trajecte.

Dormir i menjar

Ens allotgem en el Beijing Far East International Youth Hostel (Yuandong Fandian en xinès). Està situat a Tieshu Xiejie nº 90, enmig dels hutong (arribar fins a ell pot resultar difícil si no es coneix aquesta zona laberíntica), a poc més d'1 km al sud-oest de la plaça de Tiananmen. En un costat del carrer hi ha l'edifici que correspon al Youth Hostel i en l'altre l'hotel pròpiament dit. És un dels hotels de Beijing amb la millor relació qualitat/preu.

Una habitació doble, amb bany privat, TV i A/C ens va costar 280 Y per nit i és l'equivalent a un hotel de 3 estrelles d'aquí. Recomanem demanar una habitació en la 4ª planta, ja que l'acaben de remodelar i les habitacions estan noves, molt netes i impecables. A més el lloc és molt cèntric per als estàndards xinesos i està en una zona molt interessant. Molt recomanable. Nosaltres el vam reservar per Internet a través del web de reserves Hostelworld pagant 2 US$ addicionals, però ara (en teoria) també es pot reservar des de la nova pàgina web que té el propi hotel. Convé reservar per Internet ja que els preus són bastant millors que en recepció. En registrar-se a l'hotel cal deixar un dipòsit de 100 Y (retornable).

En el restaurant de l'hotel es pot esmorzar (buffet lliure) per 17 Y si s'és client de l'hotel i 20 Y si no. Molt recomanable, però una mica car, és el restaurant Yi Tiao Long (Quianmen Dajie nº 31). Més econòmic i modest és el Tian Hai #37, en el carrer Dazhalan Jie. Per a menjar el famós ànec a la pequinesa vam provar el no menys famós restaurant Liqun (més conegut com Kaoyadian. Tel. 67055578), en el nº 11 de Beixianfeng, a l'est de Quianmen Dajie. Malgrat no haver reservat, després d'una espera de 15 minuts veient fotos de comensals famosos, vam aconseguir una taula. Un ànec lacat a l'estil tradicional pequinès amb totes les guarnicions possibles i beguda ens costa 113 Y per a dues persones. Boníssim.

En el carrer Dazhalan Jie que condueix a l'hotel des de Quianmen Dajie hi ha un gran ambient nocturn a causa de la gran quantitat de comerços i restaurants que hi ha en ella. A uns 50 metres de l'estació del metro Hepingmen hi ha una sucursal del Bank of China on poder canviar diners.

Coses a veure i fer

BEIJING (aquest és ara el nom oficial de la ciutat, però abans també era coneguda com Pequin) és la capital de la Rep. Popular Xina i com a tal posseeix un gran ascendent sobre la resta de Xina. A més es troba immersa en un frenètic procés de modernització i creixement davant els propers Jocs Olímpics de 2008. En general és una ciutat amb una trama urbanística bastant ordenada, encara que també podem trobar autèntics laberints de carrerons en els hutong, les zones més antigues de Beijing. Una bona forma de moure's per Beijing és el metre, encara que de moment hi ha poques línies i no cobreixen tota la ciutat. Un bitllet simple costa 3 Y i les estacions estan indicades amb ideogrames xinesos, en pinyin i en anglès, pel que no és complicat moure's per ell.

Atès que la ciutat posseeix nombrosos punts d'interès històrics i culturals i, tenint en compte que les distàncies per a desplaçar-se a peu solen ser quilomètriques, fàcilment podem necessitar un mínim de 3-4 dies per a visitar-la. Precisament a causa de la cita de 2008 molts edificis històrics de la ciutat estan sent ara sotmesos a profundes obres de restauració, amb el que alguns d'ells estan parcialment inaccessibles i estan coberts de lones verdes que alletgen el conjunt.

Plaça de Tiananmen (Tiananmen Guangchang). Aquesta enorme plaça pavimentada és el cor de Beijing i va ser tristament famosa al 1989 per unes dures imatges que van donar la volta al món. Al voltant de la plaça podem veure nombroses construccions de diferents èpoques. Al posar-se el sol hi trobem encara més animació de la ja habitual. Per exemple, podem veure molta gent fent volar estels a altures increïbles. A aquesta hora és possible assistir també a la cerimònia de l'arriat de la bandera (també és possible veure'n l'issat al clarejar), tot i que cal espavilar-se per a agafar un bon lloc i veure alguna cosa, perquè sempre hi ha un gran nombre d'espectadors. L'espectacle és molt marcial, però curiós de veure.

La Porta de la Pau Celestial, al costat sud de la plaça, val la pena de ser visitada. L'entrada val 10 Y. Conté maquetes i fotos d'època de Beijing, però sobretot proporciona unes magnífiques vistes sobre la plaça i voltants. Just enfront podem veure el Monument als Herois del Poble i al costat d'ell l'edifici que hostatja el Mausoleu de Mao Zedong. L'entrada al mausoleu és gratuïta, però prèviament cal deixar la motxilla i càmera en un edifici del costat est de la plaça (cal pagar 10 Y per cada motxilla). Tot seguit cal anar al costat nord del mausoleu per a fer cua amb els milers de xinesos que cada dia el visiten. Després d'una breu cua de 15 minuts entrem en la sala on es conserva el cos momificat de Mao, però la visita és molt breu doncs diversos oficials s'encarreguen de que ningú es detingui a mirar més del compte. A la sortida val la pena detenir-se en les desenes de quiosquets per a veure la de milions d'objectes d'allò més variat que es venen com a record amb la imatge de Mao (si aquest aixequés el cap...). Dos edificis emblemàtics de la plaça de Tiananmen són el Gran Palau del Poble, al costat oest, i el Museu d'Història de la Revolució Xinesa, en el costat oposat. En la façana d'aquest darrer s'ha col·locat un marcador electrònic que indica el temps que queda fins a l'inici dels JJOO del 2008.

Patrimoni de la Humanitat Ciutat Prohibida (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1987). En aquest enorme palau, de fet una ciutat dintre de la ciutat, van viure les dinasties Ming i Qing i el nom és conseqüència que accedir a ella va estar prohibit durant uns 500 anys (si els antics emperadors veiessin que ara hi ha un cafè Starbucks en el cor de la Ciutat Prohibida...!!).

Entrada de la Ciutat Prohibida de Beijing
Entrada de la Ciutat Prohibida de Beijing

Els edificis actuals són del s. XVIII perquè els originals van patir diversos incendis al llarg del temps, però són els millor conservats de la Xina. L'entrada al complex es troba en el costat nord de la plaça de Tiananmen, sota una enorme foto de Mao. Un cop dintre passem per altres portes, enmig d'una gentada autòctona, fins a arribar a la porta de WuMei, a partir de la qual ja no es pot avançar sense pagar els 60 Y de l'entrada. Passat aquest punt ja hi ha moltíssima menys gent. Actualment hi ha diversos edificis del complex en restauració, tot i que afortunadament no solen ser els principals i a més la bellesa del conjunt supera aquest contratemps. La visita a la Ciutat Prohibida és esgotadora per les seves descomunals dimensions, sobretot si volem recórrer tots els seus racons. I si fa calor no hi ha molta ombra on protegir-se del sol, pel que és millor evitar les hores centrals del dia. Per a visitar el Museu del Palau, en l'ala est del complex, s'han de pagar 10 Y addicionals, però opinem que val molt la pena, tant pels seus edificis, els seus jardins i per les magnífiques col·leccions de joies que conté. Acabada la visita de la Ciutat Prohibida recomanem abandonar el complex per la seva porta nord, creuar el fossar i el carrer posterior i anar al Jardí del Turó de les Vistes (l'entrada costa 2 Y). El jardí en si és molt bonic, però pujant per unes escales fins a un temple que hi ha al cim del turó obtindrem unes vistes extraordinàries sobre els voltants, però especialment de la pròpia Ciutat Prohibida. Aquest turó es va crear artificialment tot apilant les deixalles d'obra que sobraven en la construcció de la Ciutat Prohibida i és el punt natural més alt de Beijing.

Patrimoni de la Humanitat Palau d'Estiu (Yiheyuan). És un conjunt de palaus, jardins, pavellons, llacs i passejos que va ser un lloc d'esbarjo de la cort imperial que escapava dels rigors estivals de la Ciutat Prohibida (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1998). Val la pena dedicar-li un dia sencer, ja que hi ha moltes coses a veure i les distàncies són grans, i tot això a pesar de que en el moment de la nostra visita la part central i sud de la Muntanya de la Longevitat estava tancada a causa de les obres de restauració. És molt bonica l'estampa que forma el llac Kunming, el qual ocupa 3/4 parts del recinte, i totes les construccions que hi ha al voltant. El llac posseeix una illa, la illa del Llac Sud, unida a terra ferma per un bonic pont de 17 arcs i 150 m. de longitud. En l'extrem nord del llac podem veure el curiós vaixell de marbre que va fer construir l'Emperadriu Cixi, mentre que si mirem cap a l'oest destaca la pagoda de Yufeng, de diversos pisos, situada en el cim de la muntanya de la Primavera de Jade.

L'entrada completa que dóna accés a tot val 50 Y. A més creiem molt recomanable comprar un mapa que es ven a l'entrada i que val 3 Y, ja que el recinte és enorme i les indicacions molt escasses. Es troba en els afores de la ciutat i per arribar-hi vam agafar el metro a Qianmen fins a Shizhimen (uns 15 minuts). Sortim a l'exterior i després de preguntar molt aconseguim esbrinar que calia gafar l'autobús nº 375 (no confondre amb un altre que té el mateix número, però seguit d'un ideograma xinès) al peu de l'edifici on s'agafa el tren de la línia 13. Aquest trajecte en autobús costa 1'5 Y i en gairebé 45 minuts arribem a la porta nord del Palau d'Estiu, a causa de l'intens tràfic i les nombroses parades de l'autobús. Per a tornar al centre agafem l'autobús nº 726 en un aparcament a 100 metres de la porta est. En aquest cas el trajecte directe fins a la porta sud de la plaça de Tiananmen ens va costar 3 Y i uns 80 minuts en arribar a ella.

Patrimoni de la Humanitat Parc del Temple del Cel (Tiantan Gongyuan). Declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1998, és un de les icones de Beijing i es tracta d'un conjunt d'edificacions (màxim exponent de l'arquitectura Ming) en un enorme parc de 267 Ha. amb 4 portes, una en cada punt cardinal. Fins al maig de 2006 la seva construcció principal, el temple dels Precs per les Bones Collites, està tancat per obres de restauració. Però el parc i la resta d'edificis del complex són molt bonics, amb el que justifiquen igualment la visita (val la pena dedicar-li mig dia). Sobresurten l'Altar Circular o el Mur dels Ressons. El parc té més de 4.000 xiprers i tot en ell està molt cuidat. L'entrada completa val 35 Y (permet visitar tots els edificis), mentre que pagant 15 Y només es pot passejar pel parc. Per a arribar fins aquí, des del nostre hotel, vam caminar cap al sud per Qianmen Dajie, girant a l'est per Tiantan Lu fins a trobar la porta nord del parc. En total és un llarg passeig de més de 3 km.

Els hutong són barris formats per laberíntics carrerons i petites construccions tradicionals a manera d'habitatge l'origen del qual cal buscar-ho diversos segles enrere. Amb l'imparable desenvolupament urbanístic de Beijing molts hutong estan desapareixent a marxes forçades, tot i que la pressió d'associacions locals ha assolit preservar almenys els més històrics. Val la pena donar-se un tranquil passeig per almenys un d'ells per a veure un altre Beijing no tan turístic ni glamurós, però molt interessant per a veure una forma de vida més tradicional. Una possibilitat és visitar el hutong en es troba l'hotel Lusongyuan Binguan, 1 km al nord-est del Turó de les Vistes. Una altra és passejar pels carrerons al voltant de l'hotel Far East.

Evidentment no s'acaba aquí la llista de coses a veure en Beijing, però serien necessaris alguns dies més d'estada per a veure-ho tot: parcs, museus, temples, edificis històrics, etc. D'aquesta llista destacaríem sobretot el Temple dels Lames, un vistós i important temple budista tibetà situat molt prop de l'estació de metro Yongheyong.

Gran Muralla (Simatai)
Gran Muralla (Simatai)

Patrimoni de la Humanitat LA GRAN MURALLA. Aquesta extraordinària construcció defensiva està formada per una sèrie de muralles construïdes i reconstruïdes per diferents dinasties durant més de 1.000 anys amb la finalitat d'impedir les incursions dels pobles nòmades del nord primer i d'assegurar els nous territoris conquistats cap a l'oest pels xinesos després. Encara que la seva longitud oficial és de 7.300 km d'est a oest, si descomptem les seves ramificacions i construccions secundàries llavors cobreix 6.400 km des de la frontera amb Corea fins al desert de Gobi, abastant set províncies. Les parts de la muralla més visitades es mantenen en bon estat o han estat reparades, però en la resta sol estar descurada, servint com zona de joc o font de materials de construcció per a la població local.

La Gran Muralla és una de les grans meravelles de la humanitat (va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1987). Actualment és la major atracció turística de la Xina i és visitada per milions de turistes cada any, pel que s'ha organitzat un gran muntatge comercial entorn d'ella per a explotar aquest interès. Dels trams que queden en peu els més visitats i restaurats són els més propers a Beijing, com els de Badaling o Mutianyu, a només 70 km de la capital, però solen estar abarrotats per grups de turistes i estan tan reconstruïts que semblen més propis d'un parc temàtic. Davant aquesta perspectiva nosaltres vam optar per anar a visitar el tram de Simatai, un dels menys explotats (almenys per ara) i dels últims a ser oberts al públic. Aquest tram té una longitud de 19 km, amb zones realment molt pronunciades (pendents de fins al 70%), pel que no està a l'abast de qualsevol (però tampoc cal ser un superman). Realment val molt la pena i vam gaudir moltíssim amb la visita. La major part del temps vam estar sols, potser ajudats per un fort aiguat que havia caigut just en el moment de la nostra arribada i que possiblement havia foragitat als pocs visitants i venedors.

L'entrada al recinte val 30 Y. Des d'aquí al peu de la muralla hi ha un camí de pujada d'1 km. Un cop en la muralla vam optar per anar pujant trams de muralla tranquil·lament fins arribar a un dels punts més alts, des del qual la vista és sensacional, magnífica, impactant, ... El tram de muralla en direcció cap a Jhanshaling es perd en l'horitzó seguint la ca rena de les muntanyes. En baixar arribem a la torre nº 8 i decidim agafar el camí de baixada a l'estació del telefèric. Vam agafar el darrer telefèric (a les 16:30), el qual triga uns 23 minuts a recórrer un llarg i bonic trajecte amb noves perspectives de la muralla (costa 30 Y un sol trajecte i 50 Y anada/tornada) i que ens deixa a uns 400 m. de l'aparcament.

Com arribar: Pugem al metro en l'estació de Qianmen i baixem en la de Dongzhimen. Aquí sortim a l'exterior seguint a alguns passatgers carregats amb maletes i paquets (vam suposar que ens conduirien a l'estació d'autobusos de Dongzhimen). Efectivament, uns 600 m. més endavant comencem a veure nombrosos aparcaments d'autobusos (en aquest trajecte a peu algunes persones se'ns apropen per a oferir-nos un taxi a Simatai per 300 Y, anada i tornada, ja que encertadament endevinen a on ens dirigim). Preguntem per l'autobús a Miyun i ens indiquen el nº 960. Pugem a ell i surt de seguida. El trajecte de 63 km a Miyun costa 8 Y i emprem gairebé 2 hores, a causa del tràfic, les parades de l'autobús i les nombroses obres en la carretera. La cobradora de l'autobús ens pregunta si anem a Simatai i li responem que sí sense saber el perquè de la pregunta. Però ho entenem ràpid en arribar a Miyun, ja que en la parada ens espera un vehicle i el seu jove conductor. Negociem durament amb ell i finalment acordem un preu de 110 Y per al trajecte d'anada i tornada entre Miyun i Simatai. Aquest trajecte, de 47 km, també va resultar ser una carrera d'obstacles a causa de les obres en la carretera. En total trigàrem més de 3 hores en arribar des del centre de Beijing a Simatai. A la tornada el nostre taxista ens deixa en l'estació d'autobusos de Miyun, on ens localitza el següent autobús a Beijing. Després de 2 hores de trajecte (8 Y) arribem a l'estació Donzhimen de Beijing passades les 8 de la tarda.

^top

XI'AN (Shaanxi)

Com arribar-hi

Prenem un tren nocturn que surt de l'estació Beijing Oest a les 20:30 i arriba a Xi'an a les 8 del matí del dia següent. Per a arribar a l'estació de Beijing Oest des de Tiananmen es pot agafar el metro a Qianmen (3 Y), fer transbordament a Fungxingmen i baixar en l'estació Military Museum. Aquí es pot negociar un rickshaw que per 5 Y ens duu fins a ella. És convenient arribar amb temps suficient a l'estació, doncs aquesta és enorme i pot no ser immediat trobar la sala d'embarcament (sí, en els trens xinesos cal embarcar abans fins que es dóna accés a l'andana, com si es tractés d'un vol).

El bitllet de tren a Xi'an l'havíem comprat uns dies abans en l'oficina per a estrangers de l'estació principal de Beijing (al costat de l'estació de metro Beijing Zhan) i, malgrat fer-ho amb una antelació de 3 dies, ens vam veure obligats a quedar-nos amb llitera tova (417 Y cadascun) perquè ja no hi havia places de llitera dura (274 Y). El trajecte Beijing-Xi'an té una altíssima demanda i per això insistim a realitzar la reserva quant abans millor. L'oficina per a estrangers està en l'ala esquerra de la planta baixa de l'estació, situada dins de la sala d'espera per a soft berth (llitera tova), i cal seguir la indicació Tiquet Office for Foreigner. Està oberta de 5:30 a 23:00, però amb algunes parades intermèdies de 30 minuts (per exemple es tanca de 11:30 a 12:00 i de 18:30 a 19:00). El nivell d'anglès de l'empleada que ens va atendre va ser suficient per a realitzar la compra sense problemes.

Per al viatge recomanem dur una mica de menjar (es pot comprar en la mateixa estació), ja que el vagó restaurant no disposa de gran varietat ni quantitat i aviat ja no queda res. L'estació de tren de Xi'an està a uns 5 km al nord-est del centre. Per arribar al centre es pot agafar un autobús urbà (1 Y), per exemple el nº 611, o bé un taxi (7 Y).

Dormir i menjar

Shaanxi Nanfang Hotel (15 Anban Jie, a 400 m. de la Torre de la Campana, en ple centre de Xi'an; Tel. 87261969). Una habitació doble, bany privat, TV, A/C, esmorzar inclòs, i qualitat de 4* per només 180 Y (però havíem regatejat el preu inicial de 296 Y). Arribem a ell per recomanació d'una agent de viatges que vam conèixer mentre esmorzàvem, només arribar a Xi'an. En principi és un hotel per a clientela xinesa ja que l'anglès del personal de recepció és molt limitat i l'esmorzar és purament xinès, però té una excel·lent relació qualitat/preu i és molt cèntric. L'únic inconvenient, per dir-ne un, és que l'esmorzar és completament xinès.

Molt recomanable el restaurant De Fa Chang, en l'edifici gran que hi ha en el costat nord del centre comercial Century Ginwa. Ens asseiem en la taula i esperem que vagin passant els carros amb els plats del dia per a servir-nos el que vulguem. El restaurant The Brothers Jian, en An Ban Road, també està molt bé per a tastar diferents especialitats, però cal vigilar que escollim, doncs alguns plats són molt picants. En la moderna pastisseria Holiland, adjacent a l'hotel Melody, es pot tastar una original macedònia de fruites (amb pèsols i fesols, entre d'altres) per 7 Y. Anant cap al sud per Nan Dajie trobem el King's Coffee, una còpia local de l'Starbucks, on esmorzar o berenar.

La connexió a Internet en el Youth Hostel (en el cantó nord-est de la rotonda de la Torre de la Campana) costa 8 Y l'hora.

Coses a veure i fer

XI'AN va ser durant alguns segles la capital política xinesa i també un encreuament de camins en les rutes comercials de l'est de Xina cap a Àsia Central, per exemple de la Ruta de la Seda. A través d'aquestes rutes es va produir l'arribada de la cultura islàmica a la zona, molt present encara avui dia a Xi'an. Per tot això es pot dir que Xi'an és el centre històric de Xina i bé mereix una visita que no sigui només per a veure els famosos Guerrers de Terracota.

Plaça de la Torre de la Campana de Xi'an
Plaça de la Torre de la Campana de Xi'an

Torre de la Campana (Zhong Lou). Es troba en el nucli central de la moderna Xi'an, dins de la rotonda on es creuen les dues grans avingudes Bo i Dong Dajie. Es tracta d'una torre que es va reconstruir en el s. XVIII i s'anomena així per la seva gran campana de ferro (antigament marcava les hores). L'entrada val 30 Y (serveix també per a visitar la Torre del Tambor) i s'accedeix a través d'un pas subterrani que va a donar al centre de la rotonda. La visita val la pena i proporciona unes bones vistes.

Torre del Tambor (Gu Lou). Es troba a uns 250 m. a l'oest de l'anterior. També és bastant interessant i en ella és possible assistir a espectacles de música tradicional que es van repetint a certes hores. En la plaça enjardinada que hi ha entre aquesta torre i l'anterior, al caure el sol, es pot contemplar a un gran nombre de persones fent volar llarguíssims estels, un dels esports nacionals xinesos com ja havíem vist a Tiananmen.

Barri musulmà. Precisament passant sota la Torre del Tambor ens endinsem en aquest curiós barri seguint el carrer Beiyuanmen. Molt interessant perquè conserva bona part del seu caràcter original després de diversos segles d'hostatjar a aquesta important comunitat musulmana i també per les sensacions que produeix: les olors de les espècies, les carniceries a l'aire lliure, el menjar recorden als mercats àrabs, però la gent, la seva llengua i els signes xinesos en les botigues ens recorden que estem a la Xina. Val la pena passejar pels seus carrers i carrerons sense més. Per una altra part, seguint les indicacions que trobem arribem a la interessant Gran Mesquita, una de les més grans de Xina. El que podem veure ara és del s. XVIII i d'estil xinès. Tant els edificis com els jardins són preciosos. L'entrada costa 12 Y.

Pagoda del Gran Ganso (Dayan Ta). Es tracta d'un impressionant edifici de 64 m. d'altura situat en l'extrem sud de Xi'an. Encara que s'ha reconstruït diverses vegades l'edifici actual és de l'època Qing, però va ser construït en estil Ming. L'accés al recinte està en el seu costat sud i l'entrada costa 25 Y. Tant la pagoda com els jardins que l'envolten són bonics i valen la pena. Es pot pujar dalt de la pagoda (7 pisos), però s'han de pagar 20 Y més i no té major al·licient que les magnífiques vistes cap als 4 punts cardinals (mirant cap al sud encara podem veure camps conreats, tot i que sembla que per poc temps). Per arribar a la pagoda des del centre es pot agafar l'autobús urbà nº 606 (2 Y) en el cantó sud-est de la rotonda de la Torre de la Campana, davant del modern Kaiyuan Shopping Mall Center. El seu trajecte segueix el carrer Dong i després baixa pel carrer Yanta Lu. Com que la pagoda es veu des de molt abans podem escollir on volem baixar-nos.

Muralles de la ciutat. Xi'an és de les poques ciutats xineses que encara conserva les seves antigues muralles, tot i que algun tros ha desaparegut i d'altres han estat restaurats. El seu perímetre total és de 14 km, amb forma rectangular i una porta en cada costat. Es poden llogar bicicletes per a recórrer-les per la seva part superior. Nosaltres vam pujar a la muralla per la Porta Sud i l'entrada costava 20 Y (obsequi d'una ampolla d'aigua). Val la pena pujar a la muralla per la perspectiva que dóna de la ciutat i per la bellesa de la muralla i les seves torres de defensa.

Patrimoni de la Humanitat

Guerrers de terracota (Xi'an)
Guerrers de terracota (Xi'an)
GUERRERS DE TERRACOTA (Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 1987). És una de les principals atraccions de Xina i, realment, es tracta de quelcom únic. És un exèrcit de més de 7.000 figures de guerrers i cavalls de terracota a grandària real, que van ser enterrats amb Qin Shi Huangdi, l'auto-proclamat primer emperador de Xina, de la dinastia Qin, al 210-209 a.C. L'exèrcit de terracota va ser enterrat en formació de batalla en tres fossars, a 1'5 km a l'est de la tomba de l'Emperador.

El complex està format per un museu (no perdre's sobretot la sala en la qual es mostren els dos carros de bronze a escala 1:2, cadascun d'ells format per més de 3.000 peces), el pavelló principal (fossar 1) i dos pavellons més petits (fossar 2 i fossar 3), a més d'un edifici que alberga un cinema de format circular. Si fa uns anys estava completament prohibit fotografiar o gravar en video a l'interior dels pavellons ara no hi ha cap problema a fer-ho.

En el fossar 2 encara s'estan duent a terme excavacions que deixen al descobert nous guerrers. En vitrines a un costat del fossar es poden contemplar bonics exemplars de guerrers molt ben conservats. També en el fossar 3 podem apreciar les figures que van apareixent en les excavacions encara en marxa. El fossar 1, el principal i més famós, és on es troben alineats uns 6.000 guerrers en formació, tot i que encara queda una bona part per excavar. Les figures són a tamany natural (1,80 m. d'altura) i estan equipats amb armadures també de terracota. Cadascuna de les figures té trets i característiques diferents. Cada soldat duia un arma, però després de la caiguda de la dinastia Qin, els camperols van saquejar la tomba i van robar aquestes armes. A més les figures eren en color, però aquest s'ha perdut amb el pas dels anys. És realment espectacular. En la part posterior del pavelló està el taller on s'intenten recomposar els trossos trobats per a reconstruir nous guerrers. Val la pena anar al cinema panoràmic circular i veure la projecció (quan acaba torna a començar), ja que ajuda a entendre la història d'aquesta meravella: perquè es van fer, com es van fer o perquè es van destruir. Es tracta d'una recreació molt assolida i interessant de la seva història.

En el mateix complex hi ha un restaurant enorme on un buffet de 7 plats, beguda i postres costa 38 Y. Està bastant bé.

L'entrada al complex costa 90 Y. Per a arribar fins a aquí des de Xi'an agafem l'autobús nº 611 a Dong Dajie per a anar fins a l'estació de tren (1 Y). Un cop allí creuem a peu la porta de la muralla i ens dirigim a l'aparcament, on ràpidament trobem un mini-bus amb la inscripció Terracota Warriors. El trajecte de 40 km fins a l'aparcament del complex dels Guerrers es fa en gairebé una hora i val 5 Y. Des de l'aparcament fins a l'entrada pròpiament dita hi ha 1'5 km caminant (o agafant un cotxe elèctric per 5 Y). Per a tornar a Xi'an caminem fins a l'aparcament i agafem l'autobús nº 306 (5 Y).

^top

RUTA YUNNAN I GUANGXI: LIJIANG, DALI, KUNMING, GUILIN, PING'AN i YANGSHUO

LIJIANG (Yunnan)

Com arribar-hi

Des de davant de l'hotel Melody agafem l'autobús que va a l'aeroport de Xi'an (pregunteu els horaris en el mateix hotel Melody). Val 25 Y i triga uns 55 minuts en arribar a l'aeroport.

Atès que no hi ha un vol directe de Xi'an a Lijiang hem de realitzar dos trajectes. El primer de Xi'an a Kunming, amb la companyia China Eastern. Durant el vol, de gairebé una hora, ens donen de menjar i ens regalen una bossa de viatge. En l'aeroport de Kunming connectem (amb una espera de gairebé 4 hores a causa d'un retard) amb un altre vol, aquest d'Air China, que ens duu a Lijiang en una mica més de 45 minuts.

Aquests dos vols els havíem comprat a través de Sabrina, una agent de viatges que vàrem conèixer a Xi'an. El trajecte Xi'an-Kunming ens va costar 530 Y cadascun, mentre que pel vol Kunming-Lijiang paguem 320 Y. A cada trajecte cal afegir 50 Y de taxes domèstiques. I finalment un total de 20 Y per despeses de gestió.

Fora de la petita terminal de l'aeroport de Lijiang hi ha un shuttle bus que espera i que se'n va quan s'omple (convé donar-se pressa per arribar-hi abans que s'ompli). El trajecte de 25 km fins a l'oficina de Yunnan Airlines en la part nova de Lijiang costa 15 Y. Quan hi arribem plovia a bots i barrals, pel que agafem un taxi (7 Y) fins a la ciutat vella.

Dormir i menjar

Dongba House Inn (o Dongba Guesthouse, en el nº 16 del carrer Xinyi, en la Ciutat Vella de Lijiang). Una habitació triple amb bany compartit ens costa 40 Y. Encara que bàsic, el lloc està bé i és net. A més es tracta d'una casa tradicional Naxi, un edifici de fusta de dues plantes al voltant d'un pati. Vam ser gairebé els únics hostes, però en temporada alta amb totes les habitacions plenes, el tema del bany compartit pot ser un problema. Té també connexió a Internet i pot organitzar excursions per la zona.

Molt recomanable el restaurant Peasant Family (nº 108 del carrer Xinhua), ja que es menja bé (especialment l'Small Fried Fish) i a molt bon preu. Molt bona la pizza del Well Bistro (nº 32 de Xinyijie Mishixiang). Per a prendre un cafè en un lloc preciós mentre contemplem l'anar i venir de gent: Yunjoy Coffee, al costat de la Mansió Mu. En el petit poble de Baisha recomanem el BuenaVista Club (serveix menjars senzills, però també ofereix allotjament i ecoturisme per la zona, i fins i tot tours al Tibet).

Coses a veure i fer

LIJIANG està situada en el cantó nord-occidental de Yunnan, sobre una planura a 2.600 m. d'altura i al costat d'unes muntanyes que la separen del Tibet. En aquesta zona ha viscut, des de molts segles endarrere, la minoria Naxi, la qual ha desenvolupat una important cultura pròpia (cultura Dong Ba). La ciutat de Lijiang es compon d'una part nova i una vella. La part nova no té cap interès i, de fet, va ser quasi completament reconstruïda després del terratrèmol que es va produir al 1996, mentre que les edificacions de la part vella van resistir el sisme sense problemes (!).

Patrimoni de la Humanitat La Ciutat Vella de Lijiang (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1997) és un entramat d'encantadors carrers amb llambordes, travessades per ponts i canals envoltats de desmais i fileres de llanternes vermelles, al costat d'esbalandrats edificis antics de fusta. La veritat és que un lloc fantàstic per a passar uns dies i desintoxicar-se de les grans ciutats xineses.

Però la ciutat s'ha convertit en un autèntic reclam per al turisme interior xinès, pel que algunes parts de la ciutat vella tendeixen a semblar un parc temàtic molt al gust xinès, amb moltes botigues de records i restaurants, desplaçant així al comerç tradicional naxi. No ens va deixar de sorprendre que els turistes xinesos alucinessin més amb la minoria naxi (especialment amb les tradicionals vestimentes de les dones naxi) que nosaltres mateixos, com si visquessin en móns diferents. Però si ens allunyem una mica dels carrers principals pels quals transiten els tours xinesos descobrirem la Lijiang més autèntica i... més naxi.

Per una altra banda, igual que altres zones de Yunnan, Lijiang també reivindica ser l'autèntica Shangri-la, tot i que el govern xinès ja va resoldre l'assumpte en favor de la ciutat de Zhongdian.

Teulades de la ciutat antiga de Lijiang
Teulades de la ciutat antiga de Lijiang

No cal dir que un dels al·licients de Lijiang és passejar tranquil·lament i sense destinació fixa pels carrerons de la ciutat vella, per anar així descobrint els seus fotogènics racons. La plaça del Mercat Vell exerceix de centre neuràlgic de la part vella. Prenent un carrer amb escales que parteix d'aquesta plaça i que va pujant per un petit turó i que passa al costat d'una antena de ràdio, s'arriba a l'entrada del parc del Turó del Lleó. Pagant l'entrada de 15 Y accedim al recinte, ple de xiprers, i pujant fins al cim del turó arribem al Pavelló Wanggu Lou. L'entorn és bonic, tot i que el que realment val la pena és pujar fins al pis superior del Pavelló per a contemplar la magnífica vista sobre la ciutat vella de Lijiang i voltants. Sortint del Pavelló pel seu costat est s'arriba a un mirador sobre la ciutat vella. Molt prop d'ell es troba l'entrada a la Mansió Mu, però per accedir a ella cal pagar 35 Y. Com la guia LP deia que l'interior no era molt interessant nosaltres ens limitem a veure-la per fora des de l'esmentat mirador. Seguint el camí oficial (indicat amb cartells en anglès) descendim fins a arribar de nou a la plaça del mercat. Continuem la nostra ruta, ara sense buscar una destinació clara, recorrent molts carrerons on palpem el dia a dia de la població naxi. Per casualitat passem pel davant d'una escola on s'ensenya caligrafía xinesa a nens i nenes. El professor ens convida amablement a entrar i, malgrat que ni el professor parlava ni una paraula d'anglès, fou una visita molt interessant. Després de vagarejar per carrers i més carrers finalment desemboquem en el mercat, amb una gran activitat en aquest moment. Ja estem en la part nova de la ciutat.

Parc de l'Estany del Drac Negre
Parc de l'Estany del Drac Negre

Heilongtan Gongyuan o Parc de l'Estany del Drac Negre. Aquest parc es troba a uns 2'5 km al nord de la Ciutat Vella seguint el carrer Xin Dajie. És famós per la seva típica imatge de postal, formada pel reflex sobre l'aigua del llac, d'un pavelló, un pont de 5 ulls i, com a rerafons, la nevada muntanya del Drac de Jade. Certament el conjunt és bonic i molt bucòlic, encara que en el dia de la nostra visita al parc amb prou feines vàrem aconseguir veure la muntanya, doncs el dia estava molt ennuvolat. Es pot donar la volta al llac seguint un sender i fins i tot llogar una barca per a navegar pel petit llac. L'entrada al parc costa 60 Y, un preu certament exagerat, fruit (suposem) de la creixent popularitat de Lijiang per al turisme xinès.

Muntanya nevada del Drac de Jade. Aquesta muntanya, de 5.500 m. d'altura, es troba a uns 35 km al nord de Lijiang. Té un telecadira que ascendeix fins als 4.500 m. d'altura, sent el més alt d'Àsia, i que permet l'accés a uns passarel·les amb increïbles vistes de glaceres. Nosaltres vam agafar l'autobús nº 8 (a Xin Dajie, al costat del Bank of China, i costa 8 Y) per anar fins a la base del telecadira, però als 15 km de Lijiang l'autobús es va aturar en una mena de peatge on havíem de pagar 120 Y per accedir a la zona de la muntanya. Però, ens van informar de que el telecadira valia altres 160 Y, motiu pel qual vam decidir en aquest mateix moment no continuar, ja que ens va semblar francament abusiu, tenint en compte, a més, que hi havia núvols baixos que possiblement ens haguessin impedit veure alguna cosa allí dalt.

Atès que el peatge es troba enmig del no res, ens va tocar caminar uns 2'5 km per l'autovia per la qual havíem vingut i altres 1'5 km per una pista fins a connectar amb l'altre sentit de l'autovia, on vam poder aturar a un autobús que anava en direcció a Lijiang. Paguem 5 Y pel trajecte fins a la cruïlla de Baisha. Des d'aquí fins al poble hi ha uns 1'5 km.

Dona naxi
Dona naxi

Baisha. Aquest petit i bonic poble rural es troba uns 8 km al nord de Lijiang, al peu de la muntanya nevada del Drac de Jade. Va ser la capital d'un regne independent Naxi abans de ser conquerida per Kublai Khan en el s. XIII. Es tracta d'una visita interessant per diversos motius. Primerament per a veure de primera mà aquesta Xina rural que va desapareixent engolida pel progrés econòmic del país. Les cases de fusta i tova donen un toc pintoresc als seus tranquils carrers. També perquè permet entendre millor la societat matriarcal Naxi, sent les seves dones omnipresents en el camp, el comerç, etc. Però Baisha és coneguda sobretot pels seus frescos, pintats per artistes taoistes, budistes (Naxi i tibetans) i Dong Ba durant els s. XV i XVI, resultant en una fusió extraordinària. Els millors frescos es poden veure en el palau de Dabaoji (l'entrada costa 15 Y), encara que el mal estat de conservació i la pèssima il·luminació dels frescos no permet veure'ls en la seva màxima esplendor. També podem trobar-ne algun en el temple de Liuli.

Però Baisha també té l'al·licient de l'arxi-famós Dr. Ho Shixiu, especialista en medicina tradicional xinesa i herbes medicinals, que ha arribat a la categoria de mite després que l'escriptor Bruce Chatwin es referís a ell com el llegendari Doctor Taoista de la Muntanya Nevada del Drac de Jade. A partir d'aquest moment es va convertir en una celebritat gràcies a la visita de pacients de tot el món, inclosos molts personatges famosos, i als milers de periodistes que han escrit sobre ell (fins i tot s'ha fet alguna pel·lícula...) Donar amb ell a Baisha no és difícil, ja que possiblement sigui ell el que us surti a rebre si, sense adonar-nos, passem pel davant de la seva modesta clínica (però el nom impressiona: Jade Dragon Snow Mountain Chinese Herbal Medicine Clinic). Així el vam conèixer nosaltres. Ens va convidar a passar a la seva clínica i ens va començar a explicar la seva història mentre ens mostrava articles de premsa, revistes i cartes de les procedències més diverses en les que es parlava d'ell. I tot això sense deixar de repetir Look, look here! per a retenir la nostra atenció. El cert és que és un personatge molt curiós. Desconeixem la seva vàlua com a metge, però com a relacions publiques i comercial és realment únic. Després de passar una estona entretinguda ens acomiadem d'ell, no sense abans comprar-li una mostra del seu te medicinal (pagant la voluntat).

^top

DALI (Yunnan)

Com arribar-hi

Per al trajecte de Lijiang a Dali agafem un autobús que surt de la terminal d'autobusos de llarga distància de Lijiang (situada en l'extrem sud de la ciutat). Comprem el bitllet (53 Y cadascun) el dia anterior al viatge en la mateixa terminal. Per arribar a ella des del centre es pot prendre un autobús urbà (per exemple el nº 38) per 1 Y cadascun o bé un taxi per 7 Y. L'autobús va partir de Dali a les 8:30 i després d'un agradable viatge de menys de 3 hores ens deixa en la cruïlla de la carretera principal. Per arribar al centre de Dali agafem una de les mini-furgonetes (2 Y) que esperen l'arribada de l'autobús.

Dormir i menjar

En l'Old Dali Inn (nº 5) Guesthouse (també conegut com Old Dali Four Seasons Inn, en el nº 55 de Boai Lu - Tel. 2670382) paguem 120 Y per una habitació doble amb bany privat, esmorzar i internet gratis. El lloc no està malament i té de tot per al viatger independent, però és una mica caòtic i es tracta del típic lloc per a motxillers que es pot trobar en qualsevol lloc, amb pantalla de video on es projecten pel·lícules made in Hollywood. Per això, al dia següent, ens canviem a l'hotel Hong Cheng Yuan (nº 79 de Yu Er Lu. Tel. 2680657), on una habitació bastant gran amb bany privat, TV i tot molt nou ens costa 150 Y, després de regatejar amb esforç amb la recepcionista a causa del seu limitat anglès. El canvi va valer la pena. La finestra de la nostra habitació donava al parc Yu Er i cada matí podíem veure per ella a desenes de persones ballant o practicant tai-txi. Una bona forma de començar el dia.

Per a menjar recomanem el Marley's Cafè (nº 105 de Boai Lu), pel seu menjar però també pel lloc en sí. Aquí podeu provar el deliciós, però picant, Bai special fried chicken. Un altre lloc en el mateix carrer és el Cafè de Jack (nº 82 de Boai Lu). Els trams de carrer de Huguo Lu i Renmin Lu, entre Boai Lu i Fuxing Lu, són coneguts localment com a Foreigner Street o carrer dels estrangers, per la gran quantitat de bars i restaurants que hi trobem. Un d'ells, el Xilu Cofee (a Huguo Lu), és un bon lloc per a esmorzar. En aquesta zona també recomanem el Kaiyi's Kitchen (nº 83 Huguo Lu), o el restaurant del Tibetan Lodge (nº 58 Renmin Lu).

Coses a veure i fer

DALI. Aquesta petita ciutat, situada a 1.900 m. d'altura, està habitada sobretot per la minoria bai. Uns 2 km a l'est de la ciutat està el llac Erhai, mentre que a l'oest tenim les imponents muntanyes Cang Shan, de 4.000 m. d'altitud. Històricament va jugar un important paper quan Yunnan va ser independent. Dali és molt popular entre els viatgers independents que van al sud de la Xina, perquè a més de ser un lloc ideal per a relaxar-se, també permet omplir el temps amb nombroses excursions i activitats per la zona. Per una altra banda, el nom Dali pot induir a confusió, ja que és usat per a designar a la zona administrativa, a la seva capital Xiaguan i a la ciutat vella de Dali. Per a evitar sorpreses és millor especificar Dali Gucheng a l'hora d'agafar un autobús si volem estar segurs d'anar a la Ciutat Vella de Dali.

La Ciutat Vella de Dali forma un rectangle emmurallat per 3 costats, dins del qual trobem arquitectura tradicional, carrers amb llambordes i... molts turistes xinesos. I és que aquest lloc també ha entrat en l'òrbita del turisme xinès, la qual cosa es nota en la quantitat de botigues que hi ha per a ells. Afortunadament sempre es mouen en grup i de botiga en botiga, amb el que no és difícil perdre'ls de vista. Els carrers d'aquesta zona es poden recórrer tranquil·lament a peu, a causa de que les seves dimensions són assequibles. En la porta sud hi ha un accés per a pujar a la muralla (2 Y), des de la qual hi ha una vista magnífica de la ciutat vella i de tots els seus voltants, inclòs el llac i les muntanyes.

Tres Pagodes
Tres Pagodes

Tres pagodes. Es tracta d'un conjunt format per una pagoda central de 16 pisos i 70 m. d'altura, flanquejada per altres dues de 10 pisos i 42 m. Van ser construïdes en el s. IX, sent una de les estructures més antigues del sud-oest xinès. L'entrada és cara, ja que val 52 Y, però val la pena perquè el conjunt és molt fotogènic, sobretot si busquem el reflex de les pagodes en un petit estany que hi ha en un bonic jardí. Al costat de les pagodes hi ha un gran edifici restaurat que avui és un museu, tot i que originalment era un temple, i que es pot visitar amb la mateixa entrada a les pagodes. Estan a uns 2 km al nord-oest de Dali i s'hi pot anar caminant, en carro tirat per un cavall, o en rickshaw.

Zhonghe Si és un monestir situat a uns 2.700 m. d'altitud, en la muntanya que hi ha a esquena de Dali. Es pot pujar seguint un llarg camí que grimpa pel vessant de la muntanya, però és molt més fàcil agafar el telecadira de Canshang. Des de la porta oest de Dali fins a la base del telecadira hi ha més d'1 km de pujada (un rickshaw fins allà val 2 Y). El preu del telecadira és de 60 Y (anada i tornada), però si compreu el bitllet en les agències de Dali us pot costar fins a 82 Y. El trajecte fins als 2.600 m. d'altura dura uns 30 minuts, en els quals es pot gaudir d'unes vistes increïbles. Realment l'interès està en aquest trajecte en si i les vistes des de dalt, ja que el monestir no és res de l'altre món.

Xizhou. Aquesta ciutat, uns 18 km al nord de Dali i al costat del llac, posseeix en conjunt una arquitectura bai més autèntica que la de Dali. Agafem un autobús en la porta oest i assenyalem el nom en la guia. Paguem 3 Y cadascun i finalment ens deixa en un poble contigu, a uns 2 km. Ja en Xizhou visitem la bonica mansió Baocheng (5 Y l'entrada), construïda en 1930 amb una barreja d'estil bai, xinès i occidental. Sortint d'aquí passegem per carrers deserts amb autèntiques cases bai. Molt bonic. Agafem un rickshaw (2 Y) per a tornar a la carretera principal i esperem a que passi un autobús cap a Dali (3 Y) i que ens deixa en la cruïlla.

Llac Erhai. Amb una superfície de 250 km2, és un dels més grans de Xina. Si es disposa de molt temps poden explorar-se en bicicleta els pobles que hi ha al voltant d'ell, però en el nostre cas vàrem optar per una combinació de barca, autobús i a peu. Iniciem la nostra excursió d'1 dia pujant a l'autobús nº 2 a Boai Lu fins a Caicun (0'5 Y), a la vora del llac. Caminem uns 100 m. fins a l'embarcador i ens trobem amb que no hi havia ferri fins a Wase, pel que negociem una embarcació privada fins al temple de Guanyin. Ens demanava 100 Y a cadascun pel trajecte d'anada i tornada, però finalment paguem 30 Y pel trajecte només d'anada). Un cop creuem el llac en una agradable navegació arribem al temple, on cal pagar 10 Y per a visitar-lo. Des d'aquí caminem per la carretera cap al nord fins que passa un autobús. L'aturem i amb ell anem fins a la població de Wase (4 Y), una petita població Bai coneguda sobretot per un mercat que se celebra cada 5 dies. El dia de la nostra visita no era dia de mercat, però gaudim d'una enorme tranquil·litat recorrent els seus carrers. Després de menjar bé en un senzill restaurant al costat del llac caminem de nou per la carretera, però ara cap al sud. Això ens permet veure amb pausa el dia a dia d'aquestes gents. Caminant arribem fins al poble pesquer de Haiyin. Asseguts a la vora del llac contemplem a escassos metres de la riba la petita illa de Xiao Putuo Dao, amb un temple del s XV dedicat a una deessa budista. També podem veure el peix posat a assecar sobre l'asfalt i als pescadors en la seva feina diària. Quan passa un altre autobús l'agafem fins a Nancun. Des d'un embarcador veiem l'illa de Jinsuo. Tornem a aturar un altre autobús per anar a Xiaguan (3 Y), en l'extrem sud del llac. Un cop a Xiaguan agafem l'autobús nº 8 per a tornar a Dali (1 Y).

^top

KUNMING (Yunnan)

Com arribar-hi

Tren diürn des de Xiaguan a Kunming. Surt a les 10:10 i val 35 Y en seient dur. Comprem el bitllet un parell de dies abans en la mateixa estació de tren de Xiaguan. Per a anar des de Dali a l'estació de tren de Xiaguan agafem l'autobús nº 8 just enfront de l'entrada de l'hotel, a Yu Er Lu (1 Y cadascun). Uns 30 minuts després ja estem davant de l'estació de tren de Xiaguan.

Dintre de l'estació trobem una gran quantitat de gent esperant a que s'obrin les portes d'accés a l'andana. Els seients estan numerats i quan accedim al tren (el N998), entre empentes, veiem que, tot i ser de 3ª classe, el vagó no està gens malament. No hi ha ni un sol seient lliure, pel que vam comprovar el nostre encert en haver comprat els bitllets amb antelació. Van ser 7 hores de viatge per a cobrir els 400 km que separen Xiaguan i Kunming (entre un 10 i un 20% del recorregut són túnels).

Ja que hem d'enllaçar amb un vol a Guilin agafem un taxi en la mateixa estació central de Kunming que ens duu a l'aeroport de Kunming en un recorregut d'uns 15 minuts i 11'5 Y. Quan arribem a l'aeroport ens trobem amb la desagradable sorpresa que el nostre vol d'Air China a Guilin ha estat cancel·lat. Tot i que intentem esbrinar la causa i queixar-nos va ser gairebé impossible, perque no vam trobar personal a l'aeroport que parlés anglès (fins i tot en el mostrador d'informació turística, amb el rètol en anglès, no va haver-hi forma ja que només parlaven 4 paraules). Finalment ens van canviar el vol per un altre, però un dia després (no hi havia un altre abans) i ens van donar un bonus per a una nit d'hotel i el sopar corresponent. A causa d'aquest contratemps passem gairebé 1 dia, no previst, a Kunming. Resignació!!

Dormir i menjar

Airport Hotel, a uns 100 metres de l'aeroport de Kunming. Desconeixem el preu real de l'habitació, ja que va ser pagada per la companyia aèria (veure paràgraf anterior). Típic hotel xinès de 3 estrelles i, tot i que no estava malament, tampoc emocionava.

Recomanem el restaurant Senditosa, a Jinbi Lu, al costat d'una mesquita. Es menja bé, el lloc és bonic i hi ha una bona vista sobre l'avinguda (curiosament té un Spanish Bar).

Coses a veure i fer

KUNMING, capital de la província de Yunnan, compte amb una història de més de 2.400 anys, i va arribar a ser important pel fet de ser la porta d'entrada a la Ruta de la Seda que permetia el comerç amb el Tibet, Sichuan, Myanmar o Índia. A causa de la seva altura de 1.900 metres Kunming gaudeix d'un agradable clima (d'aquí el sobrenom de Ciutat de l'Eterna Primavera). Tant és així que és una de les ciutats menys caloroses de la Xina.

No teníem previst visitar Kunming, ja que simplement era un lloc de pas, però a causa de la cancel·lació del nostre vol a Guilin ens trobem amb una mica més de mig dia lliure en aquesta ciutat per a visitar alguna cosa.

Centre de Kunming. Per arribar al centre de Kunming des de l'aeroport (uns 11 km) agafem l'autobús nº 52 (1 Y) des de la rotonda que hi ha enfront de la terminal i baixem prop de l'hotel Yunnan Fandian, en l'avinguda Donfeng Lu. La nostra estada a Kunming va coincidir amb una reunió d'alt nivell de l'ASEAN en aquesta ciutat, pel que les autoritats xineses havien decidit embellir els seus carrers principals amb milions (i no exagerem) de flors que donaven un gran color a la ciutat. Caminem per aquesta gran avinguda comercial cap a la confluència amb Zhengyi Lu, una zona de vianants renovada i amb enormes centres comercials i d'oficines. Aquí és possible veure gran quantitat de perruquers i persones que fan massatges al cap i esquena dels seus clients, en el mateix carrer. Uns 800 m. al sud d'aquesta zona visitem la Pagoda Oest (Xisi Ta) i la Pagoda Est (Dongsi Ta), separades ambdues uns 250 m. Ambdues van ser construïdes durant la dinastia Tang, però la segona va ser reconstruïda en el s. XIX. La primera d'elles és més bonica i fotogènica i és interessant, a més, pel gran ambient que hi ha al voltant d'ella (nosaltres vàrem coincidir amb una actuació de música i ball tradicional al peu de la pagoda).

Qiongzhu Si (Temple de Bambú). Aquest monestir, situat a la part alta d'un turó, a uns 12 km de Kunming, ja té uns quants segles a les seves esquenes, però va ser reconstruït per última vegada a la fi del s. XIX. La seva característica més peculiar són les 500 figures d'argila hiper-realistes a grandària natural que hi ha en diverses de les seves parets. Representen a persones, animals, o éssers mitològics, congelats en un instant del temps. Impressionants, ja que sembla que tinguin vida... Apart d'això, en el camí d'anada o tornada s'obtenen molt bones vistes sobre la gran ciutat de Kunming.

L'entrada al monestir costa 6 Y. Per arribar a ell intentem trobar, tal com diu la guia LP, un autobús enfront de l'hotel Yunnan Fandian, però pel que sembla ja no n'hi havia (arribem aquí gairebé a les 11 del matí i segons la mateixa guia és possible que l'últim surti cap a les 10). Llavors negociem amb el propietari d'un minibús perquè ens faci de taxi: 40 Y per dur-nos fins al monestir, esperar-nos i portar-nos de tornada. El camí d'anada o tornada suposa uns 30 minuts.

Bosc de Pedra. En cas de disposar d'un dia extra ens hagués agradat visitar aquesta curiosa formació geològica formada per un gran nombre d'agulles de pedra calissa de fins a 30 m. d'altura i que es troba a uns 120 km de Kunming. Però no va ser possible: queda pendent per a una altra ocasió (o no)...!!

^top

GUILIN (Guangxi)

Com arribar-hi

Vol Kunming-Guilin de China Southern (1'5 hores de vol). Els bitllets per a aquest vol els havíem comprat uns dies abans en el Dali Travel Center (nº 76 de Hu Guo Lu de Dali. Tel 2671282) al preu de 450 Y cadascun (més els 50 Y de taxes). Per arribar a l'aeroport de Kunming des del centre agafem de nou l'autobús nº 52 a Donfeng Lu.

Fora de la terminal de l'aeroport de Guilin està la parada de l'Airport Bus que duu al centre de la ciutat. Val 20 Y i surt quan s'omple. Demanem al conductor que ens deixi davant de l'estació de tren, després d'uns 30 minuts de viatge.

Dormir i menjar

Guilin Huali Hotel (nº 61 South Zhongshan Rd. Tel 3836409). Paguem 110 Y per una habitació doble amb bany, TV i A/C (molt necessari en aquesta ciutat). Està bastant bé, i amb l'avantatge afegit que està només a 100 m. de l'estació d'autobusos.

Coses a veure i fer

GUILIN (pronunciat güílin) va ser fundada en l'any 314 a.C., durant la dinastia Qin, com un petit assentament al costat del riu Li. Avui dia és un gran centre turístic, disposant d'una enorme infraestructura turística d'hotels i transport per acollir a un gran nombre de tours vinguts de tot el món.

En el nostre cas aquesta ciutat és una mera escala en el nostre viatge a Ping'an primer i Yangshuo després. Però això no significa que no tingui cap interès, ja que posseeix bonics i verds paisatges amb els seus característics pinacles càrstics, coves, o el riu Li.

^top

PING'AN (Guangxi)

Com arribar-hi

Preguntant en l'estació d'autobusos de Guilin aconseguim donar amb la finestreta on es venen els bitllets de l'autobús exprés a Longsheng (20 Y), molt còmode i amb A/C. El trajecte de 70 km i gairebé 2 hores fins a Longsheng és una successió de bonics paisatges, i de pujades i baixades.

En la mateixa estació d'autobusos de Longsheng enllacem amb un autobús a Ping'an (5 Y) que surt poc després (n'hi ha 6 al dia que surten a les 7:30, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00 i 16:30). Aquest autobús atura en el poblet de Heping (només per a deixar i recollir passatgers) i poc abans d'arribar a Jinzhu, el primer poblat Zhuang, també atura en un peatge on hem de pagar els 50 Y que costa entrar en la zona corresponent a les Terrasses d'Arròs Longji. També el paisatge d'aquest trajecte és preciós: camps d'arròs i te, rius, congosts, cases de fusta, ... Tots aquests petits pobles estan habitats per alguna de les nombroses minories ètniques que hi ha en la regió.

Poc després de passar per Huanglo, llar dels Yao (minoria coneguda per les seves dones de molt llargues cabelleres), el conductor de l'autobús ens indica que baixem, deixant-nos en una cruïlla al costat d'un pont que creua el riu que va pel centre de la vall. Aquí ens adonem que la destinació de l'autobús no era Ping'an, sinó una altra població que hi ha més enllà seguint la vall. Esperem en el pont l'arribada d'algun vehicle que es dirigeixi a Ping'an, muntanya amunt, i al costat de nosaltres un grup de dones Yao, tot i que elles en realitat estan esperant l'arribada d'algun grup de turistes per a vendre les seves artesanies. Poc després passa un minibús de turistes xinesos amb algunes places lliures i ens ofereixen pujar amb ells fins a Ping'an (paguem 5 Y cadascun). El camí de pujada fins a Ping'an cobreix una distància de 6 km i salva un impressionant desnivell de més de 800 metres, pel que és millor no mirar cap a baix mentre el vehicle negocia corbes impossibles. La carretera s'acaba en un aparcament. Des d'aquí fins a Ping'an cal seguir un bonic camí de pujada amb graons de pedra i que s'inicia en un preciós pont de fusta.

Dormir i menjar

New LiQing Hotel (Tel. 773-7583048). Paguem 50 Y per una habitació amb bany i TV en una construcció típica Zhuang, tota ella de fusta. Les vistes sobre els camps d'arròs i el poble són esplèndides, ja que es troba en la part alta de Ping'an. Molt recomanable. Està portat per una família que té un altre hotel en el poble, el LiQing, però aquest darrer és més vell, més bàsic i no té tan bones vistes.

Per a menjar comencem per recomanar el Ping'an Guesthouse & Restaurant, proper al New LiQing. Un altre lloc és el Countryside Cafè (no deixeu de provar la cervesa local LiQuang).

Coses a veure i fer

PING'AN és un petit poble Zhuang situat en el vessant d'un turó i famós entre els viatgers per trobar-se just en el centre d'una zona d'extraordinaris paisatges formats per bancals d'arròs moldejats per la població local durant segles. Fins fa pocs anys arribar fins aquí suposava un trekking que no estava a l'abast de tothom, però amb la construcció de la carretera actual el nº de visitants ha crescut bastant, amb tot el bo i dolent que això suposa.

No té carrers, ni cotxes, ni bicis, pel que tot és transportat a pes per la població local seguint els camins de pedra. En l'aparcament al que arriben els vehicles sempre hi ha dones disposades a dur l'equipatge del viatger fins al poble per un mòdic preu (i això que a primera vista ningú diria que són capaces de carregar tant pes). Per a persones amb problemes de mobilitat o simplement còmodes també hi ha nombrosos rickshaws que es carreguen a les seves esquenes entre un parell d'homes. Ping'an és molt, molt tranquil i quan enfosqueix poca cosa es pot fer, però aquest és un dels seus al·licients. Per això considerem que val la pena dormir almenys una nit aquí, sent molt més recomanable que venir en una excursió d'un dia des de Longsheng o Yangshuo.

Bancals d'Arròs de l'Espinada del Drac (Longji Titian). Formen una àrea de 66 km2, al sud-est de Longsheng. Aquesta obra d'enginyeria humana va començar a construir-se durant la dinastia Yuan, uns 7 segles enrere, i es va completar ja en la dinastia Qing, com a resultat de la saviesa i el treball conjunt de les minories Zhuang i Yao. Els bancals es troben en els vessants dels turons de la zona, amb una altitud que oscil·la entre els 380 i els 885 m. d'altura. Formen línies espirals de múltiples formes, de tal forma que aquests turons s'assemblen a un enorme caragol vist des de lluny.

Bancals d'arròs de Ping'an
Bancals d'arròs de Ping'an

Els bancals més coneguts són els de Ping'an i els de Jinkeng, però especialment els primers. Des del poble de Ping'an només cal seguir les indicacions per arribar als miradors 1 i 2, els quals donen distintes perspectives, totes elles excepcionals, dels bancals, el poble, la vall i les muntanyes. Hi ha un bonic camí entre els camps que connecta ambdós miradors sense passar pel poble i en el que, amb sort, tindrem oportunitat de veure de prop com es treballa en els bancals. Recórrer aquest circuit pot dur un mínim de 2 hores. De debò, no hi ha paraules per a descriure aquests paisatges. Qualsevol angle està bé per a fotografiar. Havíem vist alguns bancals en altres països del sud-est asiàtic, però res en comparació amb aquest (sense incloure els de Banaue, a Filipines, ja que encara no els hem vist i no podem opinar). També hem d'aclarir que vam tenir la sort (?) que les hores anteriors a la nostra visita havia plogut molt i els bancals es trobaven totalment inundats d'aigua, proporcionant una estampa molt especial. Però, per fotos que hem vist, ens consta que en qualsevol època de l'any són espectaculars.

Amb temps suficient existeix la possibilitat de realitzar alguns interessants trekkings per la zona, per exemple a la localitat Yao de Zhong Liu (unes 2 hores només anada). Seguint aquest camí altres dues hores més s'arriba fins a Dazhai, una altra població Zhuang. Nosaltres teníem planificat un dia sencer per anar a Chengyang a veure el seu famós Pont del Vent i de la Pluja (a uns 19 km de la ciutat de Sanjiang, a l'oest de Longsheng), però el dia extra que vam estar a Kunming a causa de la cancel·lació del vol ens va fer modificar els plans inicials.

^top

YANGSHUO (Guangxi)

Com arribar-hi

Enmig d'una pluja torrencial baixem caminant fins a l'aparcament. Allí esperem una llarga estona, al costat d'altres viatgers (estrangers i locals), a que aparegui un minibús que ens dugui de tornada a Longsheng. Com no n'apareix cap negociem amb el conductor d'una furgoneta allí aparcada. Finalment accedeix a dur-nos per 10 Y cadascun. El camí de baixada fins al riu se'ns va fer perillós, ja que amb les fortes pluges de les darreres hores hi havia múltiples despreniments sobre la carretera i improvisats salts d'aigua sobre aquesta. En algunes parts l'asfalt ja havia cedit caient al barranc.

Per un moment temem no poder sortir de Ping'an, però finalment aconseguim arribar 50 minuts després a la terminal d'autobusos de Longsheng, on comprem els bitllets per al pròxim autobús exprés a Guilin (20 Y). Després d'1 h. 45 minuts arribem a la terminal de Guilin. Aquí ens dirigim a les taquilles i comprem els bitllets per al bus exprés a Yangshuo. Val 13 Y, té A/C i va directe, sense aturades, trigant uns 65 minuts a recórrer els 65 km d'aquest bonic trajecte.

Dormir i menjar

Qin Yuan Hotel (nº 29 Gui Hua Lu - Tel. 8819999). Aquí paguem 150 Y per una habitació doble amb bany privat, TV, A/C i balconada. Està bastant bé i situat en un lloc cèntric, però tranquil, fora del sorollós carrer principal i adjacents.

En la zona al voltant del carrer Xi Jie (carrer Oest) hi ha molts restaurants, però nosaltres recomanem especialment el Cafè China (nº 34 Xi Jie), on la relació qualitat/preu és millor que en la resta. Per a menjar peix a molt bon preu està molt bé el restaurant per a xinesos West Street Source (Xi Jie). I si el que es busca és un lloc tranquil amb bona música per a prendre alguna cosa res millor que el Sanpin Coffee (nº 9 Xi Jie). La terrassa del Riverview Hotel (nº 15 de Bin Jiang Lu) és un lloc perfecte per a prendre alguna cosa a l'aire lliure. Per a esmorzar res millor que l'Ai Hua Cafè, també a Xi Jie (torrades, cafè amb llet, suc natural i amanida de fruites per 15 Y). I per a menjar a Xinping recomanem el Family Cafe, situat enfront de l'escola en la part vella, o el One World Cafe, a uns 30 m. del moll.

Per a connectar-se a Internet a Yangshuo un bon lloc és el Youth Hostel (nº 102 Xi Jie), a 3 Y l'hora.

Coses a veure i fer

YANGSHUO és ja un clàssic entre els viatgers, especialment entre els motxillers, havent-se convertit en un popular camp base per a visitar la zona. El cert és que es troba en un lloc extraordinari, al costat del riu Li i immers en un paisatge de pinacles càrstics. És una ciutat petita (per a l'estàndard xinès, clar), però compte amb multitud de petits hotels, restaurants, bars, bugaderies, botigues, agències de viatges i, en general, tot el que pot necessitar el viatger. Per a recórrer Yangshuo i voltants res millor que contar amb el mapa gratuït de Trax2 (amb sort es pot trobar en hotels, restaurants, etc.)

A Yangshuo, podem començar per recórrer el carrer amb llambordes Xi Jie, des de Pantao Lu i en direcció al riu Li. Xi Jie significa carrer Oest, però els locals la coneixen més per carrer dels occidentals, ja que és aquí on aquests es concentren i on els restaurants serveixen menjar occidental. El passeig fluvial de Bin Jiang Lu, al costat del riu Li, és un preciós lloc per a passejar i per a gaudir una estona mirant el paisatge fluvial. En caure la tarda aquí es concentra molta gent local per a passejar, parlar, o passar l'estona. En el costat oest de Die Cui Lu, al costat de la terminal d'autobusos, està el parc de Yangshuo i al costat d'ell el petit turó de Xi Lang, amb un petit temple al seu cim. Al carrer de Pantao Lu i voltants hi ha una gran activitat comercial de botigues i petits mercats. També hi ha alguns turons als quals és possible pujar per a tenir vistes de la ciutat, com el turó de Bi Lian o el de Pantao, tot i que aquest últim sembla ser més fàcil de pujar i amb millors vistes.

Xinping és un petit i interessant poble a uns 20 km al nord de Yangshuo. Per a arribar fins a ell agafem un autobús (5.5 Y) en l'aparcament de la terminal d'autobusos. Triga uns 45 minuts i ens deixa molt prop del moll de Xinping. El nostre principal interès per a venir fins aquí era realitzar una excursió en vaixell pel riu Li des d'aquí (veure següent paràgraf), però de totes formes aquest lloc és molt molt recomanable, ja que es troba en un lloc fantàstic.

A Xinping val la pena donar-se un passeig per la part vella del poble i pel moll, però sobretot recomanem pujar al cim del turó Lao Zhai, situat al costat del moll. A l'inici del camí hi ha un grafitti que encertadament diu que és l'únic lloc de la Xina en què no s'ha de pagar. El camí de pujada està format per 1.159 graons i es fa dur per la calor i els mosquits que aguaiten entre la vegetació, però la recompensa en arribar al cim compensa tots els esforços. Les vistes són... (ja no tenim paraules tan superlatives per a fer justícia al lloc).

Vista del riu Li a Xingping
Vista del riu Li a Xingping

Excursió en barca pel riu Li. Per suposat aquesta és una de les activitats obligades en aquesta zona i per a dur-la a terme sembla haver-hi diverses alternatives: agafar un vaixell turístic des de Guilin que navega les 30 milles riu avall fins a Yangshuo, anar en barca riu amunt des de Yangshuo fins a Yangdi, o navegar també riu amunt des de Xinping a Yangdi. La primera opció és la que, en general, fan els tours i pel que sembla el preu de l'excursió és caríssim. Nosaltres vàrem intentar la segona opció, però en l'embarcador de Yangshuo no aconseguírem que ningú ens oferís l'excursió. És més, diverses persones ens van recomanar que anéssim fins a Xinping i la féssim des d'allà. I això és el que vam fer...

Un cop a Xinping no cal anar al moll, al final de Rong Tan Lu, sinó creuar per un pont un braç del Li i caminar per un camí paral·lel al riu durant uns 15 minuts fins arribar a un petit embarcador. Allí negociem una excursió en barca fins a Yangdi per 30 Y cadascun, compartint la barca amb 6 viatgers més. El passeig dura una mica més de 90 minuts, anant riu amunt fins al petit poble de Yangdi i tornada al punt d'inici. El paisatge és extraordinari: turons càrstics de totes les formes possibles a costat i costat del riu, petits pobles, camps d'arròs, plantes de bambú, o les barques locals fetes de canya de bambú. Cada turó té el seu propi nom, com per exemple Lleó ascendint el turó dels 5 dits. Pel que sembla el tram més espectacular del riu Li és el comprès entre Yangdi i Xinping, i també el que va des de Xinping fins a la petita població coneguda com Fish Village. És un paradís per als fotògrafs i d'aquí ha sortit la imatge que figura en els bitllets de 20 Y o també la d'una coneguda (?) marca de tabac local. Tot i que ja havíem vist paisatges similars a Vietnam el cert és que ens continua meravellant. Molt recomanable.

Donat que volíem visitar el poblet anomenat Fish Village vàrem intentar anar caminant des de Xinping per un camí que creua alguns turons, però al cap d'una estona no vam poder continuar perquè no hi havia cap indicació ni vam trobar a ningú que ens pogués ajudar a trobar el camí correcte. Per això vam tornar a Xinping i vàrem negociem una barca per a arribar fins a allà, navegant pel riu Li aigües avall. Lloguem una barca per a nosaltres sols per 60 Y (anada, tornada i temps d'espera). El camí pel riu fins al poble és també espectacular. En desembarcar a l'embarcador paguem 5 Y cadascun en concepte d'impost turístic per a visitar el poble, creat en temps de la dinastia Ming i que conta amb una arquitectura bastant bé preservada, especialment unes talles en fusta amb més de 5 segles. Ara el reclam turístic que utilitzen els seus escassos veïns és la visita al 1998 del llavors president Bill Clinton i la seva família, fet que més d'un ens recorda amb orgull i amb les oportunes fotos al costat d'ell.

Riu Yulong. Per a aquesta excursió optem per llogar unes bicicletes i anar al nostre aire, sense guia. Lloguem unes bicis tipus BTT per 10 Y cadascuna tot el dia en el mateix carrer Xi Jie, junt abans d'arribar a Pantao Lu. Hi havia moltes bicis entre les que triar, però en general estan totes en bon estat. Armats únicament amb el nostre mapa Trax sortim de Yangshuo per una carretera local asfaltada i la seguim durant 6 km fins que s'acaba. A partir d'aquí continuem per camins i pistes que transcorren entre camps i petits pobles amb història. El camí es fa dur per la calor i pel fang que s'adhereix a les rodes (havia plogut la nit anterior), però els paisatges són superbs, més bonics si cap que els que havíem vist al costat del riu Li. Pel camí la gent ens saluda i ens ajuda quan ho necessitem per a no perdre'ns entre els camps d'arròs. Finalment aconseguim arribar al nostre objectiu més llunyà, el bonic pont de Fu Li Qiao, uns 2 km després de passar pel poblet de Zheng Fang. Tornem enrere fins arribar a Yulong, un altre bonic i petit poble, on es troba el preciós pont de Yulong Qiao. Aquest pont de pedra data de 1412 i és un dels més grans de Guangxi. Molt bonica la imatge del pont sobre el riu, al costat de les cases del poble i els verds paisatges circumdants, especialment quan el sol comença ja a baixar. Per a dinar acceptem la invitació d'una dona que ens duu a casa seva i ens prepara un beer fish (especialitat local) acabat de pescar i que ens mengem en una improvisada terrassa al costat del riu. A Yulong ens van oferir la possibilitat de tornar a Yangshuo navegant pel riu, sobre una embarcació local de bambú i carregant les bicicletes, però al preu de 120 Y. En comptes d'això vam preferir esperar a que el sol perdés força i tornar a Yangshuo amb les bicicletes seguint un camí fins Baisha, on connectem amb la carretera Guilin-Yangshuo. Des d'aquí fins a Yangshuo són 9 km d'un agradable passeig gaudint d'una llum màgica sobre els turons i els camps d'arròs a mesura que ens apropem a Yangshuo.

Fuli. Aquest petit poble està a solament 4 km de Yangshuo, en la carretera que va a Xinping, pel que és possible visitar-lo de camí. L'autobús de Yangshuo a Fuli val 2 Y. Des de la carretera agafem un carrer que ens condueix cap al riu, arribant a la part més antiga del poble, amb cases de pedra i alguns carrers amb llambordes. Les vistes des del riu també són boniques.

^top

RUTA: HONG KONG i MACAU. FAQ SOBRE EL VIATGE INDEPENDENT A LA XINA

HONG KONG / MACAU

Com arribar-hi

El trajecte de Yangshuo a Hong Kong el realitzem en dues etapes, ja que vam anar via Macau per a visitar-la per unes hores.

En la terminal d'autobusos de Yangshuo comprem amb antelació dues places en un autobús amb lliteres (sleeper bus) amb destinació a Zhuhai-Macau al preu de 200 Y cadascun (220 Y si es compra en les agències). L'hora oficial de sortida són les 20:10, tot i que el nostre va arribar amb retard de Guilin (origen del servei) i vam sortir amb retard. L'autobús té A/C i compte amb 3 fileres de lliteres de dos pisos. Va resultar ser més còmode del que pensàvem inicialment, però la llitera pot ser una mica estreta i/o curta per a persones corpulentes i/o altes. No hi ha aturades per a menjar, ni tampoc menjar a bord, pel que és recomanable dur alguna cosa per a menjar i/o beure. L'únic inconvenient per a dormir plàcidament és el mal estat d'alguns trams de carretera entre Yangshuo i Wuzhou. Creuar l'enorme ciutat de Guangzhou (Cantó) (capital de la província de Guangdong) es fa etern en una successió d'autopistes, ponts sobre enormes rius, viaductes i zones habitades. Finalment arribem a la terminal d'autobusos de Zhuhai a les 11 del matí del dia següent, unes 3 hores més tard del previst, però pensem que les torrencials pluges de la nit i les inundacions en la zona de Wuzhou van tenir part de la culpa.

Zhuhai és avui una moderna ciutat ZREE (Zona de Règim Econòmic Especial) situada al costat de la frontera de Macau (ve a ser l'equivalent de Shenzhen i Hong Kong). Per a nosaltres és simplement un lloc de pas, motiu pel qual des de la terminal d'autobusos caminem uns 500 m. per Shuiwan Lu fins a arribar a la zona fronterera, on hem de fer una llarga cua per a passar el control de sortida xinès i una altra per a formalitzar l'entrada a Macau (en total, uns 40 minuts).

Ja en territori de Macau el primer que fem és anar a una oficina de canvi que veiem al costat de l'estació d'autobusos i canviar els yuans que ens queden per HK$, perquè Hong Kong és la nostra següent destinació, perquè a Macau només estarem unes hores, i pel fet que els HK$ són acceptats sense problemes a Macau (per aquesta raó els preus a Macau els indiquem en HK$). Després de canviar agafem l'autobús urbà nº 3 a la terminal de ferris (2'5 HK$), on comprem els bitllets per al ferri TurboJet Macau-Hong Kong, per a dintre d'unes hores. El preu normal és de 142 HK$ cadascun, però puja fins a 154 HK$ els caps de setmana i festius i 176 HK$ en els serveis nocturns (entre 18:15 i 6:30) Aquest ferri pot ser reservat amb 20 dies d'antelació (i és convenient reservar abans si el viatge coincideix en cap de setmana).

Deixem les motxilles en la consigna de la terminal de ferris (un compartiment gran val 20 HK$ les primeres 2 hores + 25 HK$ per a les següents 12 hores o fracció) per a visitar la ciutat més còmodament. Per anar fins al centre agafem de nou l'autobús nº 3. Després de visitar breument la ciutat (veure Macau) tornem a peu en un llarg passeig fins a la terminal del ferri, on arribem uns 45 minuts abans de la sortida (hi ha embarcament com en els avions). El còmode viatge fins a la terminal de ferris de l'illa de Hong Kong dura només 55 minuts. L'arribada a Hong Kong és bastant espectacular.

MACAU gaudeix, des que Portugal va retornar aquesta colònia a la Xina en l'any 1999 i durant 50 anys, d'un estatus especial que li permet tenir un altíssim grau d'autonomia (de fet continua existint frontera amb la Xina continental). Potser no val la pena dedicar diversos dies a aquesta ciutat, però sí mereix una visita pel seu caràcter especial i per la barreja de cultures. Nosaltres havíem planejat una visita de mig dia en el trànsit cap a Hong Kong, però el retard que vam tenir en l'arribada a Zhuhai va fer que haguéssim d'escurçar la visita més del previst.

Patrimoni de la Humanitat Centre històric de Macau (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 2005). A causa de la seva importància com a lloc de trobada entre la Xina i Portugal des del s. XVI no és d'estranyar que hi hagi un gran nombre de llocs d'interès històric. Nosaltres comencem el recorregut en el Largo do Senado, la plaça major. A un costat d'aquesta plaça amb llambordes veiem el bonic edifici neoclàssic del Leal Senado, però que avui dia alberga una galeria d'art, un pati enjardinat i una biblioteca.

Església de San Pablo
Església de San Pablo

En l'extrem oposat de la plaça tenim també una preciosa façana barroca de la Santa Casa da Misericórdia (data de l'any 1568 i és la casa de caritat més antiga de la Xina). Molt prop trobem l'església de Sto. Domingo, construïda al 1590 i ara restaurada. Continuem la ruta pujant per Largo do Monte (en aquesta zona els carrers ens recorden alguns barris de Lisboa) fins arribar al Fuerte Monte, situat en una zona elevada de Macau. Des d'aquí anem a la propera església de San Pablo, símbol de Macau, construïda pels jesuïtes en 1602 i de la qual només queda una característica façana de pedra, una majestuosa escalinata i el terra de mosaic. La resta va ser destruïda pel foc al 1835. En la façana es poden veure uns gravats que conten la història del catolicisme a Àsia. I en la part posterior d'aquesta es pot pujar a la bastida que la sosté per a obtenir unes bones vistes. Al costat de les ruïnes hi ha un petit museu i una cripta restaurada amb relíquies de màrtirs cristians. Des d'aquí tornem al punt inicial baixant per l'escalinata de l'església i connectant amb el concorregut carrer de Sao Paulo. En aquesta zona veiem bonics edificis d'estil colonial i pintats amb colors de tons pastel.

Arribem de nou a Largo do Senado, des d'on anem passejant per carrers cap a l'est, sortejant el turó Guia, fins a connectar amb l'Avenida de Amizade. Aquesta part de la ciutat sembla molt nova i, abans d'arribar a la Terminal Marítima de ferris, passem per nombrosos hotels i casinos, alguns d'ells encara en construcció i que ,inevitablement, ens recorden la imatge de la ciutat americana de Las Vegas per la seva espectacularitat i caràcter temàtic (hi ha molts casinos a Macau, oberts les 24 hores). Mirant cap al mar ressalta l'espectacular pont de l'Amistat, un viaducte sobre el mar que connecta la península de Macau amb l'illa de Taipa. Aquest viaducte té una longitud de 800 m. i una altura màxima de 30 m. sobre el nivell del mar per a deixar passar els vaixells. I en la terminal de ferris s'acaba la nostra curta estada a Macau.

Dormir i menjar

Vam escollir el Wang Fat Hostel (Tel. (852) 2895 1015), ja que és un dels hotels econòmics de Hong Kong més recomanats en fòrums de viatgers. Donada la seva popularitat pot ser convenient realitzar una reserva prèvia a través de la seva pàgina web o trucant per telèfon. La recepció de l'hotel està en la 3ª planta de l'edifici del nº 47 de Paterson St, en la zona de Causeway Bay (illa de Hong Kong). Una habitació doble amb bany i A/C ens va costar 267 HK$, tot i tractar-se d'una habitació minúscula i sense finestres a l'exterior (l'allotjament a Hong Kong és especialment car i tenir vistes a l'exterior és un luxe). L'accés a Internet i les trucades locals són gratis i el seu propietari, Mr. San, és molt amable i servicial. A més, està situat de forma convenient, a menys de 100 metres del MTR Causeway Bay i de l'autobús A11 a l'aeroport, en l'illa de Hong Kong, en una zona bastant més tranquil·la que la bulliciosa Tsim Sha Tsui de Kowloon.

En el mateix carrer Paterson hi ha un Starbucks on prendre un cafè amb llet i un cruasan, encara que no sigui gens barat (com de costum).

En la cantonada dels carrers Great George i Paterson hi ha un canvista (Money Changer) que ofereix bon canvi, però en el mateix carrer n'hi ha algun altre per a poder comparar. En la sortida F del MTR de Causeway Bay hi ha una molt útil oficina d'informació turística del Hong Kong Tourism Board.

Coses a veure i fer

HONG KONG, colònia britànica durant un segle i mig, va ser retornada a Xina l'1 de juliol de 1997. Igual que Macau, compte amb un estatus polític i econòmic propi que li fa tenir un caràcter clarament diferenciat de la resta de Xina. El seu territori, de poc més de 1.000 km2, es divideix entre l'illa de Hong Kong, la península de Kowloon, els Nous Territoris i les illes exteriors. És moderna i dinàmica, però també molt acollidora, amb molts punts d'interès, i amb un transport públic molt complet i eficient. El cert és que ens va sorprendre molt agradablement i, d'haver-los tingut, haguéssim destinat més dies a conèixer tota aquesta zona. Hom associa a Hong Kong la imatge de gratacels i ciutat superpoblada, i per això sorprèn més trobar-nos illes en el seu territori que estan quasi deshabitades. Per suposat la llista de punts d'interès a Hong Kong indicada a continuació no és exhaustiva. Per cert, els compradors compulsius haurien d'evitar Hong Kong...

Illa de Hong Kong. En ella es concentra la zona de negocis de Hong Kong. El centre de l'illa és molt muntanyós i està dominat pel cim Victoria, de 552 m. d'altura, el qual parteix l'illa en dues parts clarament diferenciades: el districte nord, amb una densitat altíssima de gratacels, edificis i carrers, i el districte sud, encara bastant menys urbanitzat. Precisament el cim Victoria (The Peak) és potser la principal atracció de l'illa, situat per sobre del port i els gratacels i amb unes vistes im-pre-ssio-nants (també sobre Kowloon), tot i que sembla que no sempre el temps permet apreciar-les degudament. Es pot pujar fins aquí de diverses maneres, però la més clàssica és pujant alPeak Tram, un funicular que parteix de Garden Rd i triga 7 minuts en arribar dalt de tot (el trajecte val realment la pena). Val 30 HK$, anada i tornada, i funciona entre les 7 i les 24 hores, la qual cosa permet pujar tant de dia com de nit. Després de gaudir una bona estona de la vista des del mirador ens dediquem a recórrer els voltants del mirador per a obtenir totes les vistes possibles des d'aquest cim.

Per a moure's entre les zones de Causeway Bay, Wan Chai i Central res millor que pujar a un dels característics tramvies de 2 pisos que recorren l'illa d'est a oest i viceversa. Costen 2 HK$, independentment del trajecte, i es paga al final. A Central val la pena passejar pels carrers per a veure de prop alguns dels espectaculars gratacels que hi ha en la zona, com per exemple els edificis del Bank of China, del HSBC, del Two International Finance Center i molts més. En un punt del carrer Queen's arrenca la Central Scalator, l'escala mecànica més llarga del món (més de 800 metres) i que puja travessant el barri de Soho. En la zona de Wan Chai val la pena anar fins al modern Hong Kong Convention and Exhibition Center, un enorme complex amb sales d'exposicions, teatres, hotels, restaurants i una magnífica vista sobre la badia i el port des de la 7ª planta. En Causeway Bay, en els carrers adjacents al parc Victoria, hi ha un gran nombre de comerços (sobretot de botigues de roba) que donen lloc a l'anomenat Fashion Walk.

També és molt interessant el costat sud de l'illa. En el nostre cas vàrem agafar l'autobús nº 6 en la terminal central d'autobusos d'Exchange Square fins a Stanley. Aquest trajecte val 7'9 HK$ cadascun i val la pena anar en la primera filera de seients del pis superior de l'autobús, ja que el camí és una successió espectacular de pujades i baixades. Un cop a Stanley val la pena visitar el seu animat mercat, l'Stanley Market, on es pot trobar roba, objectes d'art, bijuteria xinesa, records i gangues. També es pot caminar pel seu passeig marítim fins a arribar al temple Tin Hau. En aquesta zona hi ha un gran nombre de restaurants i bars, entre els que recomanem el restaurant vietnamita Saigon at Stanley (90 Stanley Main Street). Des d'Stanley agafem l'autobús nº 73 fins a Aberdeen (5'90 HK$ cadascun). Pel camí passem per les boniques platges de Repulse Bay i Deep Water Beach. En arribar a Aberdeen ens dirigim fins al seu port pesquer, on encara viuen centenars de persones sobre els seus joncs o sampans pesquers en un estil de vida tradicional. Mentre passegem pel moll anem escoltant ofertes per a fer una excursió en sampan pel port, i finalment negociem un preu de 20 HK$ per persona per un passeig de 35 minuts en una embarcació per a nosaltres sols. Naveguem per l'interior del port fins arribar al trencaones que serveix d'abric contra els tifons, passant pel bell mig de les fileres de sampans ancorats que serveixen de llar per a molta gent i que formen una mena de barri flotant, contrastant enormement amb els altíssims edificis d'apartaments que hi ha al costat del port. També passem al costat de l'enorme i cridaner Jumbo Floating Restaurant, un dels restaurants flotants més grans del món (està dissenyat com un clàssic palau d'estil xinès i pot acomodar fins a 2.300 persones). Tot i que el port en sí potser no val molt la pena, el cert és que aquest passeig en sampan ens va agradar. A Aberdeen agafem un autobús per anar al centre de Kowloon (11 HK$), creuant tota l'illa cap al nord i després passant per un túnel sota el mar que ens deixa enfront de la terminal del KCR en Hung Hom.

Espectacle pirotècnic sobre els gratacels
Espectacle pirotècnic sobre els gratacels

Kowloon. En aquesta península, situada enfront de l'illa de Hong Kong, es concentra un gran nombre de comerços, hotels o restaurants. La nova Avenue of Stars, situada en l'extrem sud-est de Kowloon, és la versió local de Hollywood Blvd. en la ciutat de Los Angeles, amb plaques al terra dedicades a les estrelles de cinema locals, com és el cas de Bruce Lee, Jackie Chan o Wong Kar Wai. Des d'aquesta avinguda hi ha una vista magnífica de l'skyline de l'illa de Hong Kong i també és el millor lloc per a contemplar l'espectacle de llum i pirotècnia A Symphony of Lights que se celebra a les 20 h. sobre 33 dels gratacels més emblemàtics de l'illa de Hong Kong. Es diu que és el xou de llum i so permanent més gran del món, amb llums de colors, làsers, i pirotècnia, tot això sincronitzat amb música i una narració. El resultat és espectacular i molt fotogènic.

En Kowloon també val la pena passejar pel proper carrer de Nathan Rd i adjacents, en el barri de Tsim Sha Tsui. L'ambient i el pols comercial d'aquesta zona és incomparable. De nit hi ha tanta llum i gentada que sembla que sigui de dia. Per suposat, si es vol comprar algun article d'electrònica de consum aquest és el paradís en quant a varietat i preus (tot i que aquests no sempre són molt més barats que a Europa). En el nº 36-44 de Nathan Rd (en el costat dret anant cap al nord) podreu veure la mole cutre de les Chunking Mansions. Més al nord es troba el conegut mercat nocturn de Temple St (obert de 16:00 a 24:00).

Illa de Lantau. Encara que és el doble de gran en superfície que la de Hong Kong aquesta illa està gairebé deshabitada en comparació d'aquella. Per arribar a ella des de l'illa de Hong Kong ens dirigim primer al moll nº 6 en la zona de molls de ferris que hi ha al costat de l'enorme complex comercial ICC Mall en la zona Central, on comprem un bitllet en el primer ferri que surt cap a Silvermine Bay en Lantau. Ens va costar 31 HK$, ja que es tracta d'un ferri ràpid i és preu de cap de setmana. En només 30 minuts de navegació arribem al port de Mui Wo, situat en la badia Silvermine, en el costat est de Lantau. Just davant del port estan els autobusos que duen a diferents punts de l'illa. Per anar al monestir de Po Lin agafem el nº 2, el trajecte del qual dura 45 minuts i costa 25 HK$ (16 els dies laborables). Pel camí es pot gaudir d'alguns bonics paisatges i platges. El monestir de Po Lin està situat en una zona elevada de l'illa, envoltat de boscos. En el cim del turó Muyushan, al costat del monestir, està l'enorme Buda Sakyamuni, el buda exterior de bronze més gran del món (estàtua de 34 m. d'altura i que representa un buda assegut en una posició de meditació). L'entrada al monestir és gratuïta, però si es desitja pujar fins a on es troba el buda cal pagar 23 HK$ (inclou un bonus que dóna dret a un menú vegetarià en el menjador del monestir). Les vistes des d'aquí dalt sobre la resta de l'illa valen la pena. Després de visitar el buda val la pena visitar la resta del monestir, bastant turístic, però també un lloc de culte molt concorregut. Per a tornar a l'illa de Hong Kong agafem de nou l'autobús nº 2 fins al port de Mui Wo i després un ferri ordinari (15'5 HK$ en classe normal i 25 en la classe deluxe, amb A/C i en el pis superior). El ferri ordinari triga uns 55 minuts en arribar als molls de l'illa de Hong Kong i val la pena gaudir en la coberta de les superbes vistes de Kowloon a un costat i l'illa de Hong Kong a l'altre.

I el viatge s'acaba ...

Per anar al modern aeroport internacional de Hong Kong (construït sobre una illa artificial anomenada Chek Lap Kok, enfront de la costa nord de l'illa de Lantau) agafem l'autobús A11 de l'empresa Citybus en la parada 8 (Gloucester Rd / Kingston St), a escassos 50 metres del nostre hotel en Causeway Bay. Es tracta d'un còmode autobús de dos pisos, amb A/C (n'hi ha des de les 5:30 del matí fins a mitjanit). El trajecte dura uns 50 minuts i costa 40 HK$. La ruta seguida és molt bonica i interessant, tant de nit com de dia: primerament creua a Kowloon per un túnel submarí i després va connectant les illes de Tsing Yi, Lantau (mitjançant el viaducte Hong Kong Tsing Ma sobre el mar, el pont en suspensió més llarg del món) i Chek Lap Kok.

L'aeroport té tot tipus de serveis: oficina de canvi per als HK$ sobrants, internet gratis, etc. El vol de Hong Kong a Londres Heathrow, amb British Airways, va durar un total de 12 hores (9.700 km). Com que disposàvem d'unes quantes hores fins al següent vol aprofitem per a realitzar una escapada al centre de Londres (veure quadre a coninuació).

Després d'aquesta curta visita a la capital londinenca ja només ens queda un vol de Bristish Airways fins a Barcelona (2 hores).

LONDRES

Per a anar des de l'aeroport de Heathrow fins a Londres comprem un bitllet de metro (London Underground) de 6 zones (3'8 £) i agafem la Picadilly Line fins a l'estació de Hammersmith, on fem transbordament per a canviar a la District Line i baixar finalment en l'estació Embankment (en total, suposa gairebé 1 hora).

En el proper embarcador de Westminster Pier, al costat del Tàmesi, agafem un catamarà turístic de l'empresa Thames River Services (8'8 £ el bitllet d'anada i tornada) fins a l'embarcador de Greenwich Village.

Patrimoni de la Humanitat Greenwich Village (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1997), al sud-est de Londres, on visitem algun dels seus nombrosos llocs d'interès, relacionats amb el món del mar i la ciència, com l'interessant i didàctic Greenwich Royal Observatory (la llar del Meridià 0 a partir del qual es conta l'hora mundial), el National Maritime Museum (un dels museus marítims més importants del món), el Cutty Sark (l'últim vaixell clipper que va solcar els mars, restaurat i ara sobre un dic sec), o el bonic Greenwich Royal Park (un gran parc amb magnífiques vistes sobre Greenwich i cap al centre de Londres).

Durant el creuer pel Tàmesi tenim l'oportunitat de veure molts altres llocs d'interès, com ponts, edificis, o els moderns Docklands i la zona coneguda com a Canary Wharf. Un cop tornem amb el catamarà al punt d'inici ens dirigim fins a la propera London Eye, una moderna i enorme nòria (amb una altura de 135 metres, és la nòria panoràmica més alta del món, amb vistes de fins a 40 km si el cel està clar), situada al costat del riu i a poca distància del Big Ben o el Parlament.

Veure més informació de viatge a la ciutat de Londres en la nostra Guia turística de Londres: informació pràctica i coses a veure.

Per a tornar a l'aeroport de Heathrow seguim la mateixa combinació que a l'anada, però amb inici en l'estació Westminster.

^top

Preguntes freqüents sobre el viatge independent a la Xina

faqEn aquest espai intentem donar resposta a algunes preguntes típiques sobre la preparació i desenvolupament d'un viatge per lliure a la Xina. De totes maneres, en els apartats previs d'aquesta guia trobareu resposta a aquestes i moltes altres preguntes:

Què és millor, dur euros o dòlars?

Euros, sense dubte. S'accepten en qualsevol banc xinès sense cap problema i així us estalvieu canviar d'euro a dòlar.

És realment tan difícil entendre's amb els xinesos pel tema de l'idioma?

És cert que en la Xina continental (Hong Kong i Macau són una altra història) encara hi ha molt pocs xinesos que parlin anglès i en general el seu vocabulari és molt limitat (vam comprovar que quan a la pregunta de si parlen anglès contesten a little vol dir que només parlen 2 o 3 paraules).

És molt convenient dur una guia de viatge (com la Lonely Planet) amb els noms dels llocs escrits en xinès i en pinyin. També ajuda dur una guia de conversa (nosaltres recomanem la Guía de conversación Chino mandarín de l'editorial Espasa, un petit manual de conversa espanyol-xinès). A més convé aprendre algunes paraules de xinès, com les salutacions i els números.

Tot i així, de vegades es fa molt difícil la comunicació. Reeixir amb èxit d'aquestes situacions requereix certa dosi d'experiència en situacions similars, paciència i molts recursos, però no és impossible. Per la nostra pròpia experiència us podem dir que finalment vam poder anar a tot arreu on volíem en transport públic, comprant nosaltres mateixos bitllets d'avió, tren i autobús, a més d'anar a hotels de xinesos i menjar en qualsevol restaurant del carrer.

La gent xinesa és agradable i disposada a ajudar-te?

Contràriament al que ens havien comentat diversos viatgers hem de dir que la nostra experiència personal en aquest sentit ha estat molt positiva. Segurament no són la gent més simpàtica del món, però ens hem sentit molt ben tractats i, malgrat la barrera de l'idioma, ens han ajudat sempre que ho vam necessitar (i això va passar sovint, tant en estacions de tren o autobús com al carrer).

Què és millor, tren o autobús?

Depèn molt de cada trajecte en particular. Hem de tenir en compte consideracions tals com: hores de viatge, preu, si hi ha servei nocturn o no, horari de sortida i arribada, comoditat, etc.

És complicat comprar un bitllet de tren?

La suposada dificultat de comprar bitllets de tren directament en les taquilles de l'estació ens sembla un mite interessat, com tants altres, o almenys la nostra experiència ha estat bastant bona en aquest sentit. Nosaltres vàrem agafar dos trens (de Beijing a Xi'an i de Xiaguan a Kunming) i en els dos casos vàrem comprar els bitllets directament en l'estació de tren. En la de Beijing hi ha una finestreta només per a estrangers (en la planta baixa) on atenen en un anglès molt limitat, però suficient. I en la de Xiaguan no hi ha finestreta per a estrangers, però la senyora que l'atenia parlava un anglès suficient. En qualsevol cas és molt important dur escrit en xinès la destinació i la classe que volem (per al cas de trens nocturns).

Cal comprar el bitllet de tren/autobús amb molta antelació o es pot trobar el mateix dia?

Per als bitllets de tren o autobús de llarga distància és molt recomanable comprar-los amb anticipació, especialment en rutes molt turístiques. Penseu que el 99'99 % del turisme que trobareu a la Xina no és occidental, sinó turisme intern xinès, i fàcilment s'omplen els transports en aquestes rutes. Nosaltres els compràvem dos o tres dies abans, suficient en la gran majoria de casos. Però en el cas del tren nocturn de Beijing a Xi'an (utilitzat també molt pels tours) encara es necessita més marge de temps, perquè nosaltres vàrem comprar els bitllets 3 dies abans i la classe llitera dura ja estava plena (ens vam haver de quedar amb la classe llitera tova, la més cara, però també la més còmoda).

On vau comprar els bitllets d'avió?

Per a començar us recomanem que compreu els vols interns un cop allà. Hi ha molta competència i es poden trobar molt bones ofertes. Nosaltres els vam comprar a través d'agents de viatges (les seves oficines estan convenientment indicades amb rètols en anglès) i, si teniu opció, millor comparar preus i ofertes abans de decidir-se. Hi ha un sistema de descomptes de fins a un 50% aplicables sobre la tarifa oficial, però per més que ho vam intentar no hem sabut trobar la lògica d'aquests descomptes (suposant que n'hi hagi, clar). Com que els vols són més cars que el tren o l'autobús és més fàcil trobar places sense molta antelació.

Tots els vols interns xinesos tenen una taxa aèria fixa de 50 Y que hem de sumar al preu de cada vol. Per a donar una idea de preus de vols us podem dir que el vol Xi'an-Kunming ens va costar 530 Y (uns 53 €) i el vol Kunming-Lijiang 320 Y (32 €). El servei a bord dels avions és excel·lent, i els aparells i aeroports bastant moderns.

Com ho vau fer per a l'excursió en barca pel riu Li, en la zona de Guilin?

Després d'informar-nos bé sobre les excursions en vaixell pel riu Li una vegada a Yangshuo, nosaltres optem per agafar un autobús per anar al bonic i petit poble de Xingping i contractar l'excursió allí mateix, preguntant pel carrer. Negociem (60 Y cadascun) una excursió pel riu entre les poblacions de Xingping i Yangdi (realment sembla ser el tram més espectacular del riu Li), d'anada i tornada, en una petita embarcació a motor.

També us recomanem que no us oblideu del riu Yulong, tan o més bonic que el propi riu Li. A Yangshuo podeu llogar una bicicleta i destinar un dia per a perdre-vos (literalment) entre els camps d'arròs, muntanyes càrstiques, ponts de pedra i petits pobles rurals que voregen el riu Yulong, formant tot plegat un paisatge de postal. No us penedireu!!

I dels hotels, què ens dieu?

Nosaltres vàrem descobrir que hi ha hotels de xinesos (en l'exterior no hi ha cap rètol en anglès que els distingeixi) que estan molt bé, no surten en cap guia (i per tant difícilment trobareu en ell algun occidental), i els preus que ofereixen sempre estan molt per sota del que marca el cartell que sempre hi ha en la recepció. El seu personal rarament parla alguna paraula d'anglès, però n'hi ha prou amb assenyalar en el cartell el que volem, negociar el preu (els números són iguals per als xinesos que per a nosaltres) i pagar. Localitzàvem aquests hotels a través de les recomanacions de la gent local o d'alguna publicació que queia en les nostres mans. En aquest sentit us recomanem que intenteu aconseguir (els regalen en alguns restaurants, botigues i hotels) els mapes gratuïts Trax2, ja que a més del mapa, que és molt útil, adjunta publicitat de molts restaurants i hotels de la ciutat. N'hi ha de Lijiang, Dali, Guilin i Yangshuo. Són una mina!!.

Hi ha algun lloc que recomaneu especialment o algun que, pel contrari, no?

De tots els llocs visitats no desaconsellem cap d'ells, perquè personalment ens poden haver meravellat uns més que d'altres, però només l'experiència d'anar-hi i estar allà fa que tots ells hagin estat una bona elecció. Si hem de recomanar de forma especial algun lloc, i que no sol estar en les rutes habituals ens decantem per la petita població de Ping'an i els seus espectaculars bancals d'arròs. Però recomanem no anar-hi en una excursió d'un dia des de Guilin o Yangshuo, sinó passar almenys una nit en ell per a gaudir amb temps d'aquest magnífic lloc.

La Xina és tan gran i diversa que permet moltes rutes alternatives a la que nosaltres hem fet. Nosaltres vàrem dissenyar la nostra en funció de les nostres preferències i els dies útils de viatge.

Teniu algun altre consell a donar-nos?

Es fa molt difícil donar consells sense conèixer el vostre perfil viatger particular. En qualsevol cas us aconsellem que aneu a la Xina sense cap prejudici ni idea preconcebuda. Trobareu un país que està passant ràpidament del s. XIX al XXII a una velocitat de vertigen, amb tot el que això representa de bo i de dolent.

^top
Diari d'un viatge a Suïssa en autocaravana - Pep Torras & Maria Viladecans [2015]
Viatge a Suïssa i Chamonix - Rafel Campoy [2005]
Guia de viatge al cantó suís del Valais - Manel Cristóbal [1992]
China - Informació de la Xina útil per al viatger.
Locura China - Bloc d'una parella de viatgers amb dades i impressions d'un viatge a la Xina.
Xina: Viatge d'estiu del 2005 - Informació sobre el viatge a la Xina d'una parella de viatgers.
China Online - Travel - Nou web amb abundant i interessant informació sobre la Xina.
Discover China - Extracte online de la guia de Xina de l'editorial Let's Go.
A backpacking travel guide to China - Guia de viatge per a motxillers del web PassPlanet.com.
China Train Ticket Reservation Online - Horaris, preus, i reserva de bitllets dels ferrocarrils xinesos.
China travel information - Mini-guia online de Lonely Planet.
TravelChinaGuide.com - Informació turística de la Xina: hotels, trens, vols, ...
Ctrip.com - Servei turístic online especialitzat en descomptes de bitllets d'avió i hotels.
China Travel Forum - Fòrum sobre diversos aspectes del viatge a la Xina.
The Internet Chinese Music Archive - Col·lecció de cançons de diferents estils de música xinesa (descarregable).
^top

facebooktwitterInstagramYoutube
RentalCars
icona Viatgeaddictes
2001-2019 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació