Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
2 / 2
Bandera

MÈXIC

Guia i relat d'un viatge per lliure al Mèxic central

Data Data viatge: 2001/02. Publicat el 18/02/2002
2.4 de 5 (136 vots)

 GUIA / RELAT DE VIATGE: RUTA CAP AL SUD DE MÈXIC DF: PUEBLA, TAXCO, CUERNAVACA i OAXACA

PUEBLA

COM ARRIBAR-HI

Des de San Juan Teotihuacán no queda més remei que tornar a la TAN de Ciudad de México (una vegada més) i agafar allà l'autobús directe a Puebla. Pel Zócalo de San Juan passa sovint un autobús que va a Ciudad de México. Costa 18 $ i triga prop d'una hora (menys si no hi ha embussos a la carretera). Un cop a la Terminal de Autobuses Norte (TAN) de Ciudad de México cal buscar l'autobús a Puebla que ens convingui més segons preu i horari. N'hi sol haver cada 30 minuts i costa 77 $ en primera classe. Triga unes dues hores en fer els 130 km de trajecte fins el CAPU de Puebla (nom donat a la terminal d'autobusos), després de vorejar durant kilòmetres i kilòmetres aquesta inmensa ciutat que és Ciudad de México.

Per arribar a la zona d'hotels del centre històric des del CAPU, cal sortir fora de la terminal i passar per un pas elevat sobre una mena d'autovia i esperar a l'altre costat que passi algun minibús que vagi al centre (preguntar al conductor quan aturi).

A la terminal central de Puebla (CAPU) hi ha un servei de consigna per deixar l'equipatge, amb un cost de 3 $ per hora. Anar al lavabo ('sanitarios'), com a la resta de terminals del país, costa 2 $.

DORMIR I MENJAR

L'Hotel Victoria ofereix una molt bona relació qualitat-preu ja que una habitació amb bany privat costa 100 $ i és força tranquil. I és molt cèntric ja que està al nº 306 del carrer 3 Poniente, a 2 illes del Zócalo.

Un bon lloc per esmorzar és el Café Plaza, molt a prop de l'hotel Victoria. Per dinar i/o sopar un lloc magnífic és el restaurant La Concordia (2 Sur, entre 5 i 7 Oriente), oferint per 25 $ una "comida corrida" formada per exemple per una sopa napolitana, arròs amb plàtan fregit, bistec, frijoles i cafè o postre. Un altre bon lloc és el Restaurant Puebla (està quasi a l'altre costat de carrer de l'Hotel Victoria)ja que ofereix una boníssima "comida corrida" per 30 $.

COSES A VEURE

Patrimoni de la Humanitat Zona histórica de Puebla (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987). Si Mèxic té una llarga llista de centres històrics colonials interessants el de Puebla és un dels millors, preservant com pocs l'empremta espanyola i amb més de mil edificis colonials encara en ús. A més, amb motiu d'ésser seu d'un congrés mundial de ciutats-patrimoni, Puebla ha dut a terme una campanya de reconstrucció i millora del seu patrimoni colonial. A l'Oficina de Turisme (5 Oriente nº 3) donen informació i planells útils per a visitar Puebla i zones circumdants.

Passejar per qualsevol dels carrers del centre històric és una delícia pels sentits, doncs per tot arreu hi ha edificis colonials amb magnífics patis interiors, els quals es poden visitar sense problema demanant l'oportú permís. De tota manera destacarem algunes coses a veure-hi. En primer lloc tenim el Zócalo, una bella plaça ajardinada i envoltada per preciosos edificis. En un dels costats de la plaça tenim la Casa de Cultura. Al costat oposat de la plaça tenim la Catedral, amb els campanars més alts de Mèxic (69 mts), i considerada una de les esglésies més ben proporcionades del país. A tres carrers d'aquí tenim el Museo Amparo amb un gran fons d'art prehispànic (l'entrada costa 16 $). Al carrer 5 de Mayo tenim la bonica Iglesia de Santo Domingo, que té a l'interior l'espectacular Capilla del Rosario, màxima expressió del barroc. Ben bé al costat tenim la casa-museo José Luis Bello y Zetina (entrada gratuïta). Altre edifici d'obligada visita és la Casa del Alfeñique (cantonada 6 Norte amb 4 Oriente), una casa del segle XVIII i que hostatja un museu (el preu de l'entrada és 15 $). Al costat tenim el mercat d'artesanies El Parián, el Barrio del Artista i el Teatro Principal, un dels més antics d'Amèrica.

Si des del centre històric hem d'anar al CAPU (terminal central d'autobusos) cal anar a la cantonada dels carrers 9 Norte i 3 Poniente i agafar qualsevol minibús que posi 'CAPU' (costa 2.5 $).

Cerro de Guadalupe. Es tracta d'un parc en una muntanyeta a 2 km del Zócalo. Ofereix unes bones vistes, tranquil.litat i una agradable olor a fusta d'eucaliptus. Hi ha dos forts defensius, el Fuerte de Loreto i el Fuerte de Guadalupe. Des del monument a Ignacio Zaragoza hi ha una vista excel.lent dels volcans La Malinche (4.461 mts) i Pococatépetl (5.452 mts), si no hi ha núvols que els tapin. Es pot entrar i visitar els dos forts militars però l'entrada costa 30 $. Per arribar aquí dalt es pot fer caminant o agafant un minibús nº 72 a l'Av. 5 de Mayo (2.5 $).

Tlaxcala. Val la pena dedicar al menys un matí per visitar aquesta petita i tranquil.la ciutat 30 km al nord de Puebla. També ens servirà com a base per la visita a la zona arqueològica de Cacaxtla.

Mural del Palacio de Gobierno
Mural del Palacio de Gobierno

Al mateix centre històric de Tlaxcala tenim la Parroquia de San José, molt bonica amb el color groc que recobreix les parets exteriors. Ja en en la propera Plaza de la Constitución o Zócalo hi tenim el Palacio de Gobierno, interessantíssim perquè conté un mural de 430 m2. que explica la història de Tlaxcala amb un colors vívids. Travessant la Plaza Xicohténcatl arribem a l'Ex-convento Franciscano de la Asunción, peculiar perquè la seva església té un sostre de fusta d'estil mudéjar. Sortint d'aquesta església i baixant per unes escales de pedra s'arriba a la Capilla Abierta, amb tres arcades també d'estil mudéjar i ubicades en un entorn molt bucólic. A 1'5 km caminant des del Zócalo pel carrer Juárez i després pujant per Zitlalpopocatl arribem al Santuario de la Virgen de Ocotlan (també es pot agafar un minibús a la cantonada de Guerrero i Independencia), una de les esglésies més espectaculars de Mèxic, amb una façana del s. XVIII d'estil xurrigueresc. L'altar i capelles laterals també estan treballadíssimes.

Per anar a Tlaxcala des de Puebla hi ha autobusos amb molta freqüència que surten de la petita terminal que hi ha a 10 Poniente, entre 11 i 13 Norte (a 1'5 km del Zócalo). El trajecte costa 11 $ i triga quasi una hora per la multitud de parades que realitza.

Cacaxtla. Es tracta d'unes excavacions dalt d'una muntanyeta amb uns frescos bastant ben conservats i de colors vius. La part més interessant és la que es coneix com el Gran Basamento, una plataforma natural amb una enorme teulada de metall. Per facilitar la visita i preservar el lloc s'ha muntat un passadís de fusta que ens va portant per entre les restes arqueològiques, fins arribar a la zona dels murals, la més interessant. L'entrada al recinte costa 35 $. Recentment aquesta entrada ha deixat de ser vàlida per visitar també la veïna zona arqueològica de Xochitécatl, ja que ara s'han de pagar 30 $ si es vol visitar. Des de la zona del Gran Basamento es pot veure en una muntanyeta propera la Pirámide las Flores, l'única part visible de Xochitécatl des d'aquí. Per anar a Cacaxtla des de Tlaxcala cal agafar un minubús al carrer Guerrero, entre 20 de Noviembre i Díaz, que vagi a Nativitas vía Texoloc. Costa 7 $ i al'arribar a Nativitas (a 15 km de Tlaxcala) cal baixar i esperar-ne un altre amb destí a San Miguel del Milagro (costa 3 $ per fer un trajecte d'uns 3 km), el qual us deixarà en una cruïlla a 500 mts de l'entrada de la zona arqueològica o si no porta més passatgers igual "s'enrolla" i us deixa a la mateixa porta. Per retornar a Puebla es pot baixar des de l'entrada a la zona arqueològica de Cacaxtla fins arribar a la carretera Texmelucan-Nativitas i allà esperar una autobús a Puebla, el qual seguirà la ruta Nativitas-Zacatelco, deixant-nos al CAPU de Puebla. Aquest trajecte costa 12 $ i es fa en uns 45 minuts.

Cholula. El principal interès d'aquest poble a 10 km de Puebla és la Pirámide de Tepanapa o Gran Pirámide de Cholula, la més gran del món en volum, amb una base de 450 mts. i una alçada de 65 mts. Aquesta piràmide és en realitat una superposició de diverses piràmides construïdes en diferents èpoques i, ara mateix, vista per fora, costa de reconèixer que és una piràmide ja que és com una muntanyeta amb una esglèsia, construida pels espanyols, dalt de tot. L'entrada a la zona arqueològica de la piràmide costa 30 $. S'hi accedeix pel costat nord de la piràmide i després de travessar-la tota per un llarg túnel soterrani s'arriba al costat oposat, on hi ha les excavacions que deixen veure troços dels fonaments i la base de la piràmide, apart d'altres construccions, seguint un caminet que voreja el Patio de los Altares o Gran Plaza. Hi ha diversos panells explicatius. A la cantonada nordest de la piràmide hi ha un caminet que puja dalt, fins l'església Nuestra Señora de los Remedios, actualment en reconstrucció pel terratrèmol de 1999. En qualsevol cas des de dalt de la piràmide-muntanya hi ha una bona vista de Cholula i tot els seus voltants, però sobretot, i si la climatologia ho permet, de l'impressionant volcà Popocatépetl (5.452 mts). Apart de la zona arqueològica de Cholula també val la pena donar un tomb pel Zócalo, amb bonics bars i restaurants sotes les voltes de la plaça, i veure la Parroquia de San Pedro i sobretot l'Ex-convento de San Gabriel, amb tres precioses esglésies: la Capilla Real, d'estil àrab, la Capilla de la Tercera Orden i el Templo de San Gabriel. Tot aquest conjunt ha estat restaurat recentment degut al terratrèmol de 1999.

Per anar a Cholula des del CAPU de Puebla cal adreçar-se a un aparcament exterior en la terminal i agafar un dels autobusos amb destinació Cholula. El trajecte costa 4 $ i triga una mitja hora. Si es demana al conductor ens pot deixar a la mateixa entrada de la piràmide. Si s'hi va des del centre històric de Puebla cal anar fins la parada de busos a Cholula que hi ha a la 13 Norte amb 6 Poniente. Per tornar a Puebla es pot agafar un autobús directe que surt de la cruïlla de la 3 Sur amb 7 Poniente de Cholula. Costa 4 $ i triga uns 20 minuts, deixant-nos en la parada de busos a Cholula mencionada anteriorment.

^top

OAXACA

COM ARRIBAR-HI

Des de Puebla hi ha varis autobusos al dia. Amb la companyia ADO el bitllet costa 183 $ mentre que amb AU només val 144 $. Són 312 km i el viatge dura unes 4.5 hores. Si l'autobús segueix l'autopista 135D tindrem l'oportunitat de veure el volcà Orizaba, el més alt de Mèxic amb 5.610 mts., i alguns racons de Parc Nacional Cañón del Río Blanco. Però el paisatge més espectacular el veurem a l'entrar a l'estat d'Oaxaca, després de passar Teotitlán, ja que la Sierra Madre d'Oaxaca forma aquí un paisatge molt muntanyós, de formes arrodonides per l'erosió i amb una vegetació autòctona formada per matolls i sobretot uns cactus molt alts en forma d'agulla. A més hi ha profundes gorgues formades per avingudes fluvials. Tot plegat molt impressionant per la seva bellesa.

DORMIR I MENJAR

En aquesta ciutat hi ha uns quants hotels però no són especialment barats ja que Oaxaca és molt visitada i hi ha una alta demanda de places hoteleres. Això vol dir que en certes èpoques de l'any, per exemple pel Nadal, pot ser difícil trobar-hi hotel, especialment que s'adequï al nostre pressupost (baix, clar!). L'Oficina de Turisme que hi ha a la cantonada dels carrers Independencia i García Vigil pot ajudar a buscar-ne un, ja que de forma gratuïta truquen a diferents hotels d'Oaxaca intentant ajustar-se al pressupost indicat.

L'Hotel Villa Alta (cantonada carrer Cabrera amb Zaragoza) ofereix una habitació amb bany privat per 180 $, però no podem recomanar-lo perquè és molt sorollòs, sobretot si l'habitació dóna al carrer, i bastant petita i "cutre" pel preu que té. Sí recomanem, en canvi, buscar hotel al nord del carrer Independencia perquè és una zona més bonica i també més tranquil.la. Una de les opcions és l'Hotel Villa de León, al carrer Reforma i a prop de l'església de Santo Domingo, amb habitacions grans i tranquil.les per 240 $. Altre bona opció és l'Hotel Santa Clara, al carrer Morelos.

En la Rosticeria Ferri, al carrer Las Casas, es pot menjar 1/4 de pollastre amb amanida i patates fregides per 16 $. Per esmorzar un bon lloc és l'Hotel Trébol (cantonada dels carrers Colón i Flores Magón) oferint per 20 $ un cafè amb llet, suc natural, i torrades amb melmelada i mantega, en un pati interior molt agradable.

COSES A VEURE

Patrimoni de la Humanitat Zona histórica (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987, juntament amb Monte Albán). Comencem el recorregut per les places adjacents de Zócalo i Alameda. La primera d'elles és un bon lloc per seure una estona en un banc o en un cafè i copsar la vida d'aquesta bonica ciutat, amb neteja-sabates, indígenes venent tot tipus d'artesania, etc. Al costat sud hi ha el Palacio de Gobierno, amb un preciós mural a l'escala que reflecteix la història d'Oaxaca. Al costat oposat. en canvi, hi tenim la Catedral. A prop del Zócalo també hi ha altres esglésies amb boniques façades, com les de La Compañía i San Juan de Dios. El proper carrer Alcalá és ideal per a passejar-hi ja que és peatonal i això permet gaudir dels seus edificis colonials. Caminant pel carrer Alcalá arribem a l'església més esplèndida de tot Oaxaca, l'església de Santo Domingo. Just a l'entrar, al sostre s'hi pot veure un curiós arbre genealògic de Santo Domingo de Guzmán. També val la pena veure la Capilla de la Virgen del Rosario. A l'exterior hi ha una plaça on sol haver-hi força ambient. També hi ha a la ciutat alguns museus interessants com el Museo de las Culturas de Oaxaca o el Museo Casa de Juárez. Apart de tot això recomanem passejar sense rumb pels carrers d'aquesta zona de la ciutat i anar descobrint bells racons i façanes de postal. És una ciutat amb una gran vida cultural i això es nota en la quantitat d'exposicions de pintura i escultura que es poden trobar en galeríes o simplement en un cafè o restaurant. Fixeu-vos també en els noms antics dels carrers, com per exemple la Calle de la Desgracia o la Calle del Resbalón.

Patrimoni de la Humanitat Monte Albán (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987, juntament amb la zona històrica d'Oaxaca). La zona arqueològica de Monte Albán amb les restes de l'antiga capital Zapoteca està dalt d'una muntanyeta de 400 m. d'alçada, a uns 8 km del centre d'Oaxaca, i té unes vistes espectaculars de les valls que la circumden i de les muntanyes que delimiten l'horitzó. L'entrada al recinte costa 35 $. La zona arqueològica està formada per la Gran Plaza, al voltant de la qual hi ha un Juego de Pelota, diversos edificis, piràmides, Danzantes (figures tallades en pedra) i tombes (actualment tancades per restauració). Tot plegat és força impressionant i encara més per la seva situació estratègica dalt d'un turó amb unes vistes excepcionals.

Per anar a Monte Albán sembla que l'única forma possible de fer-ho és mitjançant un bus turístic, comprant l'anada i la tornada, però el pitjor de tot és que només permet visitar el lloc durant dues hores (diuen que és suficient, però nosaltres haguéssim preferit poder-hi estar més estona o almenys no estar condicionats per una hora de tornada). Si hom vol quedar-se més estona s'ha de pagar un suplement i no es garanteix que hi hagi plaça disponible en un autobús de tornada, especialment si van molt plens (!). A l'Hotel Rivera del Ángel (carrer Mina amb Díaz Ordaz) hi ha l'oficina on comprar places als busos d'Autobuses Turísticos. N'hi ha cada 1/2 hora aproximadament, triga uns 35 minuts en arribar-hi i costa 20 $, anada i tornada, sortint i arribant al mateix hotel. Altre opció és comprar-les a l'Hotel Trébol, però és més cara ja que costa 30 $. Si es prefereix no anar amb el bus turístic es pot agafar un taxi (opció molt cara) o bé anar a peu (opció molt cansada).

^top

TAXCO DE ALARCÓN

COM ARRIBAR-HI

Per comprar per avançat els bitllets d'autobús sense haver d'anar a la terminal d'Oaxaca aneu a l'oficina Ticket Bus que hi ha al carrer 20 de Noviembre, entre Independencia i Hidalgo.

Des d'Oaxaca no hi ha manera d'anar directament a Taxco de Alarcón (o simplement Taxco). Cal anar-hi vía Puebla o Ciudad de México, però aquesta darrera és millor perquè hi ha una major freqüència de sortides. Un bitllet en 1a. classe a la Terminal Tasqueña (terminal sud) de Ciudad de México costa 246 $. L'autobús s'agafa a la Terminal de primera classe, a la Calzada Niños Héroes de Chapultepec, i triga unes 6'5 hores en fer els 442 km fins la Terminal Tasqueña de Ciudad de México. D'aquesta mateixa terminal surten els autobusos a Taxco. N'hi ha a vàries hores del dia i costa 90 $ en un autobús de luxe, trigant 2'5 hores en fer el trajecte de 160 km fins la terminal de busos Flecha Roja de Taxco.

DORMIR I MENJAR

Una de les millors alternatives, encara que no és especialment barat, és la Casa de Huéspedes de Arellano. Una habitació molt gran, amb tres llits i bany privat, costa 250 $. L'hotel, portat per una família, té vàries terraces amb bones vistes del poble. És una mica difícil de trobar perquè està enmig dels carrerons del mercat municipal de Totitlán, però preguntant no hi haurà problema. Altre opció una mica més cara és l'Hotel Los Arcos, un antic monestir del s. XVII, amb un claustre interior preciós i una terrassa espectacular. El preu d'una habitació, amb bany privat, molt espaiosa i amb personalitat, és de 350 $ (per fer un extra!).

El Restaurant Cafetería de la Borda (Plazuela de San Juan, 2) ofereix una excel.lent comida corrida per 30 $. Si estem entre Setembre i Gener tenim l'oportunitat de provar una "exquisitesa" típica de Taxco que és la salsa de jumil. El jumil és com un escarbat, però més petit, que emigra anualment a aquestes terres per reproduïr-se entre els mesos indicats i s'ha convertit en un plat típic local. Es poden menjar crus o fregits, però la preparació més corrent és en forma de salsa (molt picant, per cert...). Al Restaurant Las Antorchas (a l'Av. de los Plateros, a 50 mts. de la Posada de la Misión) es pot menjar una comida corrida per 45 $, enfront d'un balcó amb una magnífica vista del centre de Taxco.

COSES A VEURE

Taxco és un dels llocs més pintorescos i tranquils de México, escampat en el vessant d'una muntanya, i amb un aire colonial meravellós, recordant en certa manera els pobles blancs de l'Alpujarra de Granada.

Vista de Taxco
Vista de Taxco

Taxco va ser declarat monument històric-nacional i les autoritats locals intenten preservar el llegat arquitectònic colonial, forçant a les noves construccions seguir el mateix estil i usar els mateixos materials (només cal fixar-se en la benzinera d'estil colonial que hi ha a l'entrada del poble. Per la seva orografía és difícil trobar un carrer pla i és molt divertit veure un reguitzell de taxis "escarbat" (VW Beetle) pujant i baixant pels carrers estrets de Taxco.

A la Plaza Borda o Zócalo tenim el Templo de Santa Prisca, una església de pedra rosada que és un tresor de l'arquitectura barroca. Tant a la façana com a l'interior podem apreciar elements d'estil xurrigueresc. Qualsevol carrer d'aquesta zona és bo per perdre's pels racons i vistes que descobrirem a cada moment.

Caminant pel bonic carrer Benito Juárez i després pel carrer El Chorrillo en direcció al telefèric de Taxco s'arriba a l'Hacienda El Chorrillo (actualment un centre d'ensenyament per estrangers de la Universidad Nacional de México, però havia estat un hotel de luxe amb hostes il.lustres). Demanant permís a algun responsable del lloc es pot visitar aquesta preciosa casa, en un bonic entorn de jardins i arbres.

Baixant una mica més accedim al telefèric que puja al luxòs Hotel Monte Taxco, dalt d'una muntanya. L'interès no és anar a l'hotel en sí, sinó les magnífiques vistes de Taxco i les muntanyes veïnes que es poden veure des d'allà. El viatge d'anada i tornada en el telefèric costa 30 $.

La Posada de la Misión, apart de ser un dels hotels més luxosos i més bonics de Taxco, mereix una visita per veure el mural de Juan O'Gorman sobre l'emperador Cuauhtémoc que hi ha a la zona de la piscina, on també hi ha una terrassa en un entorn molt cuidat, tranquil, i amb unes excel.lents vistes de Taxco.

I per últim, donat que Taxco va tenir unes importants mines de plata ara es troben infinitat de botigues on comprar plata. Al mercat de Totitlán i al costat de la Casa de Huéspedes Arellano hi ha el Mercado Artesanías Plata.

^top

CUERNAVACA

COM ARRIBAR-HI

De la terminal d'autobusos Flecha Roja de Taxco surten nombrosos autobusos a Cuernavaca. Costen 39 $ en segona classe i triga uns 85 minuts en fer el trajecte de 70 km fins a la terminal Flecha Roja de l'Av. Morelos de Cuernavaca.

COSES A VEURE

Cuernavaca. També aquí la Plaza de Armas o Zócalo és l'inici del nostre recorregut. Com a curiositat val a dir que aquesta és l'única plaça central de Mèxic que no té cap església o catedral al voltant. Tocant a la cantonada nordest hi ha el petit Jardín Juárez, el qual té al centre una glorieta dissenyada per l'enginyer francès Gustave Eiffel. Al sudest de la Plaza de Armas destaca l'impressionant Palacio de Cortés, una fortalesa d'estil medieval que va ser contruida sobre la base d'una piràmide que el propi Hernán Cortés va destruir. Ara dintre d'aquest palau hi ha el Museo de Cuauhnáhuac i és visitable, però nosaltres no ho vam poder fer perquè estava tancat per ser el dia d'Any Nou. No massa lluny d'aquí, a la cantonada de l'Av. Morelos amb el carrer Rayón hi ha l'entrada del Jardín Borda, un conjunt d'edificis i zones ajardinades que permeten fer-se una idea de com vivia en el passat l'aristocràcia mexicana (aquí van viure, per exemple, l'emperador Maximilià i l'emperadriu Carlota). Molt a prop d'aquí hi ha el Recinte de la Catedral, a la cantonada de l'Av. Morelos i el carrer Hidalgo, tot i que l'entrada està al carrer Hidalgo. Tot el conjunt també té un estil de fortalesa de grans proporcions. A l'entrar en el recinte trobem a la dreta el Templo de la Tercera Orden de San Francisco i a l'esquerra la Capilla del Carmen. Més endavant hi ha uns jardinets que van flanquejant el camí d'entrada fins trobar a la dreta la Capilla Abierta de San José i enfront la pròpia catedral, el Templo de la Asunción de María. Fixeu-vos sobre la porta d'entrada, en la façana, en unes imatges que són barreja d'elemnts indígenes i europeus (hi ha una calavera i uns ossos creuats que aquí són més un símbol de l'ordre franciscana que dels pirates que surten a les pel.lícules).

I EL VIATGE S'ACABA...

Dediquem el matí a visitar Cuernavaca, però al migdia ja comencem a tornar perquè tenim el vol de tornada al vespre. Des de Cuernavaca hi ha cada hora autobusos directes a l'aeroport de Ciudad de México. Per comprar els bitllets i agafar l'autobús s'ha d'anar a la terminal Pullman de Morelos de Casino de la Selva, ja que a l'oficina Pullman de Morelos que hi ha al centre no venen bitllets per al mateix dia. A l'aeroport costa 85 $ i triga uns 90 minuts. Per arribar a la terminal de Casino de la Selva anar al carrer Guerrero i agafar un minubús que hi vagi (preguntar al conductor), costant 3'5 $. En aquesta terminal no hi ha servei de consigna.

Però com que tenim encara una mica de temps decidim no anar directament a l'aeroport sinó agafar un autobús a la Terminal Tasqueña de Ciudad de México, des d'allà anar i estar una estona pel proper barri de Coyoacán i finalment agafar el metro per arribar a l'aeroport (des de les terminals d'autobusos de Ciudad de México no hi ha autobusos directes a l'aeroport).

A la mateixa terminal Pullman de Morelos de Casino de la Selva (a Cuernavaca) comprem els bitllets d'autobús Cuernavaca-Terminal Tasqueña de Ciudad de México per 47 $. El trajecte és de 90 km i dura només 65 minuts. Un cop arribem a la Terminal Tasqueña (terminal sud) sortim fora i agafem un pesero (minibús) de la Ruta 1 en la cantonada amb Av. Tasqueña i que ens deixa a la cantonada de l'Av. de Quevedo amb el carrer Carrillo Puerto (ens costa 2 $). Pugem caminant pel carrer Carrillo Puerto en direcció a la Plaza Hidalgo i, després de fer les darreres compres al Bazar Artesanal de Coyoacán, iniciem l'anada a l'aeroport. Primer agafem un pesero fins la parada de metro 'Gral. Anaya' (2 $), i allà prenem la línia 2 de metro direcció Cuatro Caminos, baixant a 'Hidalgo'. Fem transbord per prendre la línia 3 direcció Indios Verdes i tornar a baixar a 'La Raza', fent un darrer transbord per agafar la línia 5 direcció Pantitlán i baixar finalment a la parada 'Terminal Aérea'. Al sortir del metro i entrar a l'edifici de la terminal cal travessar un munt de sales abans d'arribar a les sortides internacionals. Per últim, al facturar cal pagar taxes de sortida equivalents a uns 17 US$, a no ser que en el vostre bitllet d'avió veieu impreses en algun lloc les lletres XD, la qual cosa us indicarà que ja les heu pagat al comprar el bitllet d'avió.

That's all, folks!!!

^top
Relat d'un viatge pel país dels maies - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2010]
Diari de viatge a Mèxic - Maite Anton & Cristina Esclapez [2007]
Ruta pel Yucatan mexicà - Sònia Graupera [2006]
Ruta Maia per Mèxic i Guatemala - Asun Sunyol & Àngel Armengol [2001]
Viatge a Yucatan i Chiapas - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2001]
Mexico travel information - Mini-guia online de Mèxic al web de Lonely Planet.

facebooktwitterYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2017 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2017 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació