logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de Mèxic Bandera de Guatemala

MÈXIC / GUATEMALA

Relat de viatge per la Ruta Maia

Asun Sunyol i Àngel Armengol
Published on Data viatge: 2001 | Publicat el 23/10/2001
2.6 de 5 (214 vots)

Fitxa tècnica del viatge

Dates

Del 7 de Juliol al 5 d'Agost 2001

Canvi de moneda

1 US$ = 200,241 pts
1 P (peso mexicà) = 22,754 pts
1 Q (quetzal guatemaltec) = 26,175 pts

Despeses de viatge

(preus per a dues persones)MÈXICGUATEMALATotal
HOTELS (hab. doble amb bany)298,13 euros382,75 euros680,88 euros
ENTRADES I EXCURSIONS225,64 euros344,57 euros570,21 euros
TRANSPORT261,51 euros154,92 euros416,43 euros
TAXES-80,42 euros80,42 euros
MENJAR (esmorzars, dinars i sopars)--779,95 euros
AVIÓ--1.542,65 euros
Preu per persona: 2.035.54 euros (338.685 pts)

Dades pràctiques

- A pocs llocs accepten targetes de crèdit i si ho fan et cobren més.

- A les ciutat grans hi ha caixers automàtics.

- A tots els hotels van tenir habitació doble amb bany. El preu de l'habitació és sense esmorzar. Els vam contractar al moment, excepte el de Cancún que vam trucar des de Barcelona. És convenient regatejar.

- En els dos països és fàcil viatjar en autobús. A totes les poblacions de Mèxic hi ha terminal de primera i segona classe. Es pot agafar el bitllet amb antelació. Recomanable. Els autobusos de primera classe tenen els seients reservats.

- Els autobusos de Guatemala són més divertits. Viatgen les persones i les gallines. En un seient de dos hi caben els que calgui. S'agafen sobre la marxa, t'agafen la motxilla i amunt. T'avisen quan has de baixar. Només a les ciutats grans hi ha terminal. Fas molts transbordaments. No ens van enganyar mai, ni en el preu ni en el trajecte.

- També es pot viatjar en shuttle, camionetes petites molt més cares.

- Hi ha molt pocs trajectes llargs que es poden fer en autobús de primera (Guatemala-Flores)

Guies de viatge utilitzades

La Ruta Maia. Sin Fronteras
Guatemala. Lonely Planet. 2001

Adreces d'hotels

HOTEL NOVOTEL : Tulum, 27 (Cancún)

HOTEL TRINIDAD : Calle 62 nº 46 (Mérida)

POSADA SHALOM : Juárez 156 (Palenque)

HOTEL D'MONICA : Insurgentes (San Cristóbal de las Casas)

POSADA DEL VIRREY : Avenida Central Norte 13 (Comitán)

HOTEL CASA FLORENCIA : 12 Avenida 3-61 (Quetzaltenango)

HOTEL PRIMAVERA : Santander (Panajachel)

HOTEL CONXITA : Al costat de l'església Santo Tomás (Chichicastenango)

HOTEL SAN VICENTE : 6ª Avenida Sur 6 (Antigua)

HOTEL EL RECREO : (Lanquín)

HOTEL LA MESA DE LOS MAYAS : (Flores)

HOTEL CALIFORNIA : (Livingston)

Agències de viatge locals

TURISMO QUETZAL : Avda. Juárez 15 (Palenque)

DON QUIJOTE TRAVEL : 7ª Avenida Norte 56 (Antigua)

MONJA BLANCA : (Antigua)

BAHIA AZUL : (Livingston)


ITINERARI / DIARI DE VIATGE

RUTA MAIA

Dia 1: Barcelona- Cancún

Iberia. A l'aeroport s'agafa el bitllet (9 US$) pel col·lectiu que et porta a l'hotel. Hotel Novotel (360 P), amb aire condicionat, està situat davant l'estació d'autobusos de primera classe. Contractat des de Barcelona. Car.

Dia 2: Cancún- Tulum- Playa del Carmen- Cancún

A les 8h. agafem l'autobús (55 P) que va a Tulum poble, aquí s'agafa un altre (5 P) que deixa a les ruïnes. L'entrada costa 35 P. Bany a la platja de les ruïnes. Agafem un altre autobús, aquesta vegada de 2ª classe des de les Ruïnes de Tulum fins a Playa del Carmen (22 P). Després de dinar i de banyar-nos una altra vegada al Carib tornem a agafar un altre autobús (32 P) en direcció a Cancún. És directe i surt cada 15'.

Dia 3: Cancún- Chichen Itzá- Mérida

A les 9h. surt l'autobús (110 P) que triga 2h.30m. A Chichen Itzá hi ha consigna gratuïta per deixar les bosses. L'entrada costa 85 P. A la llibreria s'agafa el bitllet (56 P) per l'autobús que surt a les 15h. cap a Mérida. Taxi (30 P) de l'estació d'autobús al centre de Mérida. Al costat de l'estació d'autobús de primera classe està la de segona classe, on s'agafen els bitllets per fer la Ruta Puuc o per només anar a Uxmal. Hotel Trinidad (190 P), amb ventilador i esmorzar. Les habitacions amb bany de la planta baixa estan millor que les del primer pis, que estan molt malament.

Dia 4: Mérida- Uxmal- Mérida

A les 9h. surt l'autobús (24 P) a les ruïnes. L'entrada costa 85 P. A les 8h. surt l'autobús que fa la Ruta Puuc (85 P), va a diferents ruïnes i acaba a Uxmal, Nosaltres no el vam poder agafar perquè a les 7,30 ja no hi havia bitllets (recomanem comprar-los el dia abans). Per tornar no està gaire clar l'horari dels autobusos. És millor agafar l'autobús (29 P) que fa la Ruta Puuc i que surt d'Uxmal a les 15h, que encara que vagi ple pots anar dret. A l'anada no ho deixen fer; però, en canvi, sí que ho permeten a la tornada. La duració del trajecte és d'1h.30m. i no fa parades.

Dia 5: Mérida- Palenque

Sortim en l'autobús (231 P) de les 8h.30'. Duració del trajecte: 9h.
Posada Shalom (120 P) amb ventilador. Hotel molt senzill però net.
Palenque- Ruïnes- Cascada de Misol-Há- Agua Azul- Palenque
Contractem l'excursió a Turismo Quetzal. Totes les agències ofereixen el mateix, però el preu varia (aquesta era la més barata: 95 P). Sortim a les 8h. Et passen a recollir per l'hotel.
Ruïnes de Palenque (35).
Cascada de Misol-Há: A l'arribar al final del camí hi ha una cova, caminant 11 metres et trobes amb una cascada. Uns nois que s'estan a l'entrada de la cova i tenen llum t'acompanyen per una propina.
Agua Azul: A l'entrada està mol ple, però si es camina una mitja hora fins al capdamunt de les cascades no hi ha gaire gent i pots banyar-te a les diferents platges que són millors que la que hi ha a l'entrada.

Dia 6: Palenque- Yaxchilán- Bonampak- Palenque

També vam contractar l'excursió a Turismo Quetzal (425 P). Inclou bus, barca, esmorzar, dinar i entrades. A les 6h. et passen a recollir per l'hotel. Aquesta excursió es pot fer individualment, però atenció, per anar a Yaxchilán s'ha d'anar en barca i si no trobes ningú més per compartir el preu l'has de pagar sencera i surt bastant car.

Dia 7: Palenque- San Cristóbal de las Casas

Agafem l'autobús (79 P) de les 9h30m. La duració del trajecte és de 5h.
Hotel d'Monica que està bé i costa 250 P, que és el preu d'una habitació estàndar, però com l'Àngel hi havia estat fa 17 anys ens van donar una habitació millor que tenia calefacció. A la nit vam haver d'encendre-la.

Dia 8: San Cristóbal- San Juan Chamula- Zinacantán- San Cristóbal

Ens vam apuntar a l'excursió (100 P) que organitza Casa Na Bolom. Vam sortir a les 10h. i vam tornar a les 15h.30m. Explicació antropològica i vista a la casa d'un xaman. Interessant.

Dia 9: San Cristóbal de las Casas- Lagos de Montebello- Comitán

Agafem l'autobús de les 7h. (32 P) en direcció a Comitán. Al davant de la terminal es poden agafar els colectivos (15 P) que van a los Lagos de Montebello. La duració del viatge és d'una hora i surten cada 15m. A l'entrada del Parc Nacional es poden agafar picaps (300 P el vehicle. Si tens sort que hi hagi més gent es reparteix) que et porten a visitar diferents llacs que estan apartats. En algun llac es pot anar en barca feta de troncs (50 P)
Hotel Posada del Virrey (220 P). Comitán és una ciutat bastant agradable i neta. Feien un festival cultural i a la nit vam anar a escoltar flamenco-fusión (tot un exotisme).

Dia 10: Comitan - Quetzaltenango (Xela)

Sortim de Comitán amb l'autobús (32 P) de les 7h.30m. La duració és d'1h.30m. En direcció a Ciutat Cuauhtemoc (Mèxic). Aquí et segellen el passaport i en taxi (20 P per persona) vas fins a La Mesilla (Guatemala). A la duana de Guatemala has de pagar 30 P. Agafem un autobús (10 Q) a Huehuetenango (Huehue, com ells diuen) i després un altre (8 Q) a Quetzaltenango (Xela). Estem 4h.30m per fer 169 Km. Si es va al centre és millor baixar a La Rotonda i agafar un autobús urbà (0,65 Q) fins el Zócalo. Hotel Casa Florencia (150 Q).

Dia 11: Xela - Zunil - Xela

A l'anada anem en picap (2 Q) a Zunil (10 Km.) i a la tornada en autobús (2 Q). Davant l'església s'agafa un altre picap (5-10 Q) fins a Fuentes Georginas (8 Km.). L'entrada costa 10 Q i hi ha tres piscines amb aigua calenta.

Dia 12: Xela - Panajachel (Pana o Gringotenango)- San Pedro- Santiago- Pana

De Xela a Pana hi ha 99 Km. i vam trigar unes 3h. Vam agafar 3 autobusos: De Xela a Las Cuchillas, de Las Cuchillas a Sololá i de Sololá a Pana. En total ens va costar 11 Q.
Visita a San Pedro i a Santiago. De Pana a San Pedro anem en llanxa (15 Q), de San Pedro a Santiago en barca. Als turistes ens cobren 10 Q i ells paguen 4 Q (va ser l'únic transport que ens van cobrar preu diferent).
I de Santiago a Pana en barca (10 Q, preu fix).
Hotel Primavera (200 Q). Molt bé, inaugurat fa 3 mesos. Agafeu les habitacions que donen al pati interior.

Dia 13: Pana- Sololà- Sta. Caterina- Pana

Agafem l'autobús (1,5 Q) per anar al Mercat de Sololá. Després, des de Pana agafem un picap (2 Q) fins a Sta. Caterina.

Dia 14: Pana- Chichicastenango (Chichi)

Agafem un autobús fins Los Encuentros i un picap fins Chichi. Són 37 Km i costa 6 Q.
Visita al Museo i Marimbas al Teatre Nacional. El dissabte a la tarda baixa la gent dels pobles per preparar el mercat. Recomanable d'anar-hi el dia abans.
Hotel Conchita (150 Q). Els hotels són mes cars els dimecres i els dissabtes.

Dia 15: Chichi- Antigua

Visita al mercat i a Pascual Abaj. A mig matí agafem l'autobús (15 Q) a Antigua. 108 Km. Una ciutat molt bonica.
Hotel San Vicente (150 Q). Ens van comentar que els hotels La Casa Santa Lucia 2 i 3, estan molt bé, són nets i barats (80 Q). S'esmorza molt bé a La Condesa.
Visitem la Catedral, el Parque central i passegem per la ciutat.

Dia 16: Antigua- Santa Caterina- San Antonio Aguas Calientes- Antigua

En autobús (2 Q) anem als pobles de Santa Catarina i San Antonio Aguas Calientes, on hi ha una cooperativa tèxtil. Per la tarda visitem San Francisco, Santa Clara, San Pedro i passegem per la ciutat.

Dia 17: Antigua

La Merced (4 Q), las Capuchinas (30 Q), Casa Popenoe (10 Q) i passegem per la ciutat.

Dia 18: Antigua- Biotopo del Quetzal- Cobán- Lanquín

Contractem a Don Quijote Travel l'excursió de dos dies al Biotopo del Quetzal, Cobán, coves de Lanquín i Semuc Champey. El preu és de 90 US$, inclou transport, hotel El Recreo i entrades.
A les 4h ens venen a recollir a l'hotel. No s'ha apuntat ningú més a l'excursió i el conductor, Félix, porta tres fills. Visitem el Biotopo del Quetzal, no veiem cap Quetzal perquè ja és tard quan arribem. El quetzal es veu a les 6h del matí. També visitem les coves de Lanquín. Després anem a l'hotel a dinar i a la tarda plou molt i ens quedem a l'hotel.

Dia 19: Lanquín- Semuc Champey- Guatemala- Flores

Visitem Semuc Champey, l'octava meravella del món (segons la Lonely Planet). A la tarda ens deixen a la terminal de primera classe a Guatemala per agafar l'autobús nocturn (18 US$) per anar a Flores. La duració del trajecte és de 9 h.

Dia 20: Flores

A les 6h. del matí arribem a Flores.
Hotel La Casa de los Mayas (187,5 Q). Molt net. Millor trucar per reservar-lo.

Dia 21: Flores- Tikal- Flores

Sortim a les 6h. en l'autobús de la companyia San Juan (40 Q anar i tornar. Tornada oberta). L'entrada costa 50 Q. Recomanem d'anar-hi a primera hora del matí, per la calor i la gent.
A la tarda fem un passeig en barca pel llac Peten Itzá (22 Q), compartint-la amb quatre persones més.

Dia 22: Flores- Ceibal- Flores

Sortim a les 8h. per anar a Sayaché a agafar la barca fins a Ceibal. Contractem l'excursió a Flores (125 Q). Molts mosquits. Bona explicació per part del guia, estudiant en pràctiques.

Dia 23: Santa Elena (Flores)- Livingston

A les 6h.30m. agafem l'autobús Las Fuentes del Norte (69 Q) per anar a Rio Dulce. Seients reservats. Arribem a les 10h.30m. i a les 11h. agafem la llanxa (75 Q) per anar a Livingston, a través de Rio Dulce. Molta calor.
Hotel California (60 Q). Gens recomanable, però a Livingston no hi ha gaires hotels per escollir.

Dia 24: Livingston

Excursió ecològica a los 7 altares. A les 9h. es surt del restaurant i agència Bahia Azul (molt simpàtics i eficients). Caminem per la selva fins arribar al riu, on agafem una barca fins al mar. Ens banyem al Carib i després caminem fins a los 7 altares, on ens tornem a banyar. La tornada es fa per la platja. Excursió molt recomanable. El preu és de 50 Q i inclou, guia, barca, entrepà i fruita. Et recomanen no portar ni passaport ni diners. Hi ha vigilància per la platja.

Dia 25: Livingston- Antigua

A les 5h. del matí agafem el transbordador (10 Q) per anar a Puerto Barrios. Triga 1h.30m. Després d'aquest surt una llanxa a les 6h.30m. Aquests són els únics que tenen horari ja que les següents llanxes surten quan estan plenes. Les llanxes triguen mitja hora.
A les 7h. agafem l'autobús (40 Q) per anar a Guatemala. La duració del trajecte és de 5h. Seients reservats. A Guate s'ha de canviar de terminal per agafar l'autobús (4,5 Q) a Antigua. Vaga general. Només funcionaven els transports.

Dia 26: Antigua- Volcà Pacaya- Antigua

Pujada al Volcà Pacaya (2.500 mt). És un volcà actiu. Molt recomanable. 2 hores de caminar. No és difícil. A les 13h. se surt d'Antigua i tornes a les 20h.30m. Agència Monja Blanca. Costa 5 US$, inclou guia i seguretat.

Dia 27: Antigua- Jocotenango- Antigua

Encara teníem més ganes d'anar en els autobusos guatemaltencs i ens vam anar a Jocotenango (2 Q), a visitar el museu Kojo'm i el museu del cafè. L'entrada costa 50 Q.
A la tarda vam visitar l'hotel Santo Domingo i vam passejar per la ciutat per fruir d'aquesta magnífica ciutat.

Dies 28 i 29: Antigua- Barcelona

En shuttle (20 Q), des de l'hotel, vam anar a l'aeroport. L'avió sortia a les 11h.05m.
Vam fer escala a Miami i a Madrid.


Relat d'un viatge pel país dels maies - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2010]
Diari de viatge a Mèxic - Maite Anton & Cristina Esclapez [2007]
Ruta pel Yucatan mexicà - Sònia Graupera [2006]
MÈXIC - Guia i relat d'un viatge per la zona central de Mèxic - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2001/02]
Viatge a Yucatan i Chiapas - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2001]