Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
1 / 2
Bandera

MÈXIC

Guia i relat d'un viatge per lliure al Mèxic central

Data Data viatge: 2001/02. Publicat el 18/02/2002
2.4 de 5 (137 vots)

Introducció

Mèxic. Aquest país nord-americà limita al nord amb els Estats Units d'Amèrica i al sud-est amb Belize i Guatemala, mentre que les seves costes estan banyades pel mar Carib a l'est i l'oceà Pacífic a l'oest. És un país amb una extensió molt gran, gairebé quatre vegades la superfície d'Espanya, sent el 14è país més extens del món. Mèxic reconeix a l'espanyol, llengua materna de molts dels seus habitants, i a 67 llengües indígenes com a llengües nacionals, tot i que no hi ha una llengua oficial establerta.

Tenint en compte a més l'enorme riquesa històrica, cultural i natural del país és fàcil entendre perquè Mèxic és la principal destinació turística d'Amèrica Llatina i un dels 10 països més visitats del món. Tanmateix compta, per exemple, amb més de 30 llocs que són considerats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Per això podem afirmar que, tret que disposem de diversos mesos per davant per a recórrer aquest enorme país, podem destinar diversos viatges a Mèxic sense por de repetir paisatges, cultura o clima gràcies a la seva gran diversitat.

En aquest curt però intens viatge (gairebé 12 dies complets) descrit aquí, amb inici i final a Ciutat de Mèxic, vam recórrer diversos punts d'interès dels estats mexicans de Distrito Federal, Hidalgo, México, Puebla, Tlaxcala, Oaxaca, Guerrero i Morelos.

^top

Fitxa tècnica del viatge

Nota

Avisem de que la informació reflectida en la descripció de cadascuna de les guies o relats, sobretot la referida a horaris, preus, visats, adreces d'e-mail o pàgines web, pot haver variat des del moment en que es va recollir la informació publicada (veure data en la capçalera del relat).

Viatgeaddictes.com no ens responsabilitzem dels possibles perjudicis que pugui causar la informació aquí continguda, així com de les opinions expressades pels col·laboradors, ni aquestes són necessàriament compartides per nosaltres.

Per altra banda us animem a que, si utilitzeu la informació aquí continguda, tingueu l'amabilitat d'enviar-nos un e-mail amb les vostres impressions, sobre si us ha resultat útil o no, informació errònia o actualitzada, etc. Tant nosaltres com els nostres col·laboradors esperem com única compensació al nostre treball que perdeu un minut i ens digueu alguna cosa que ens permeti conèixer si el nostre esforç mereix la pena.

Gràcies per visitar Viatgeaddictes.com

Data del viatge

Del 21 de Desembre de 2001 al 2 de Gener de 2002.

Itinerari

mapa

Dia 1: BCN - Frankfurt - Ciudad de México
Dia 2: Ciudad de México
Dia 3: Ciudad de México - Tula
Dia 4: Tula - Ciudad de México - San Juan Teotihuacán
Dia 5: San Juan Teotihuacán - Ciudad de México - Puebla
Dia 6: Puebla
Dia 7: Puebla - Tlaxcala - Cacaxtla - Puebla - Cholula - Puebla
Dia 8: Puebla - Oaxaca
Dia 9: Oaxaca - Monte Albán - Oaxaca
Dia 10: Oaxaca - Ciudad de México - Taxco
Dia 11: Taxco
Dia 12: Taxco - Cuernavaca - Ciudad de México
Dia 13: Ciudad de México - Frankfurt - BCN

Canvi de moneda mitjà

1 US$ (dòlar USA) = 1.14 € / 189.73 pts
1 $ (pes mexicà) = 0.13 € / 21.08 pts (1 US$ = 9 $)
AVÍS: A Mèxic $ fa referència sempre al pes mexicà i US$ al dòlar americà. No comfondre'ls.

Despeses del viatge

+ 814'37 € (vol anada/tornada + taxes aeroports)
+ 392'34 € (hotels, menjar, transport, regals, ...)
= 1206'71 € (total per persona)

Visat

Pels ciutadans de nacionalitat espanyola és suficient amb el passaport.

Salut

No hi ha obligació de cap vacuna.

Seguretat

Malgrat la mala fama que arrossega Mèxic, i especialment Ciudad de México, nosaltres no vam tenir cap problema de seguretat enlloc. En qualsevol cas cal prendre les mesures de seguretat habituals durant el viatge.

Transport

Per a moure'ns per territori mexicà vam optar, en aquest cas, quasi exclusivament pels autobusos. A Mèxic els autobusos són potser la forma més econòmica i eficient per a trajectes de curta i mitja distància, que són els que vam realitzar en aquest viatge. De fet els trajectes més llargs que vam fer són Oaxaca-Mèxic DF (442 km) i Puebla-Oaxaca (312 km).

Com a norma general, en el cas d'autobusos de mig o llarg recorregut sempre convé reservar amb un o dos dies per endavant, especialment en dates de vacances per als mexicans, com Nadal o Setmana Santa. Tot i que sol haver molta freqüència en algunes rutes també hi ha molts mexicans que es mouen en aquest mitjà de transport, omplint ràpidament els autobusos disponibles.

Per una altra banda, abans de pujar a un autobús de mig i llarg recorregut, personal uniformat de la terminal sol dur a terme un control dels viatgers i l'equipatge de mà a la recerca d'armes. En general, els autobusos que realitzen aquests tipus de recorregut són cars, però bastant còmodes.

Finalment, a les terminals d'autobusos mexicanes (al menys les més grans) sol haver-hi un servei de consigna per deixar l'equipatge. En les dates d'aquest viatge el cost era de 3 $/hora. I anar al WC (sanitarios) a la terminal costava 2 $.

Entrades als llocs arqueològics i museus

A Ciudad de México, com a la resta del país, els diumenges i festius en general tots els museus i llocs no privats on cal pagar una entrada són gratuïts. Per tant es poden planificar les visites a aquests llocs segons aquest fet, tot i que la contrapartida és que hi trobarem forces més visitants que qualsevol altre dia.

Clima

Durant les dates del nostre viatge vam gaudir d'un clima bàsicament assolellat, amb una temperatura fresca i agradable. En qualsevol cas cal portar alguna peça d'abric per moments puntuals. A Oaxaca el clima ja és més càlid, però sense arriba a la calor excessiva.

Diferència horària

- 7 hores respecte al nostre horari d'hivern.

Guia de viatge

Mexico, Lonely Planet (ed. Octubre 2000, en anglès).

^top

 GUIA / RELAT DE VIATGE: CIUTAT DE MÈXIC i RUTA AL NORD DE DF

CIUTAT DE MÈXIC

COM ARRIBAR-HI

Vol Barcelona-Frankfurt (2 hores i 5 minuts) i Frankfurt-Ciudad de México (9.600 km, 11 hores i 30 minuts) de Lufthansa. En la terminal d'arribades del mateix aeroport Ciudad de México hi ha diverses oficines de canvi. Tenen retolat el canvi vigent, per tant cal mirar on s'ofereix el millor canvi i sense comissió.

Per arribar al centre de Ciudad de México es pot fer mitjançant taxi o metro. Si s'escull l'opció del taxi és altament recomanable comprar abans el trajecte en l'oficina de Transportación Terrestre que hi ha a la terminal d'arribades, indicant a quina zona es vol anar (per exemple a la zona del Zócalo). El preu és en funció de la zona i com a exemple anar a la zona del Zócalo (Zona 2) costa 80 $. Amb el ticket que ens donen en aquesta oficina cal sortir fora, fer cua i agafar un taxi de color groc i balnc amb un avió dibuixat en el lateral, sense fer cas a altres suposats taxistes que s'ofereixen a portar-nos. Al pujar al taxi memoritze el seu número de llicència o matrícula per possibles reclamacions posteriors. Donat l'alt índex de robatoris en taxis a aquesta ciutat qualsevol precaució és poca. Negar-se a qualsevol pagament addicional o propina si el taxista ho reclama mitjançant qualsevol excusa. Si s'arriba a una hora "normal" una opció molt més barata és agafar el metro. Fins ara sembla que hi havia restriccions en quant a que no s'hi permetia accedir amb equipatge voluminós, però ara ja no hi ha cap problema. En qualsevol cas cal tenir en compte que en dies laborables i hora punta pot estar tan sobresaturat que faci poc menys que impossible viatjar-hi amb motxilles o maletes grans (és el tercer metro més utilitzat del món). Recomanem vigilar molt bé l'equipatge, especialment si hi ha molta aglomeració de gent. El preu del bitllet senzill és de 2 $ i per agafar el metro des de la terminal d'arribades cal anar al final de la terminal de vols nacionals, sortir fora, i caminar en la mateixa direcció uns 200 mts. fins arribar a la parada 'Terminal Aérea' marcada amb una M estilitzada. Per arribar a les zones d'hotels al centre caldrà fer varis transbordaments entre línies baixant finalment a 'Allende', 'Zócalo' o 'Hidalgo' per exemple.

DORMIR I MENJAR

L'hotel Buenos Aires (C/ Motolinía 21 - Tel. 5518 2137), molt cèntric, a 300 mts del Zócalo, ofereix una habitació senzilla amb dos llits o un llit matrimonial, amb bany privat, aigua calenta, i fins i tot televisió per 125 $. Té una bona relació qualitat-preu, però cal anar en compte perquè a l'edifici del costat hi ha una discoteca que les nits del cap de setmana tanca a les 4'30 h. i la música arriba fins a l'hotel (!). Donat a que la ciutat està a 2.240 mts d'alçada les nits (al menys en aquesta època de l'any) són bastant fresques i això fa que s'agraeixi disposar d'aigua calenta per a la dutxa.

Al restaurant Potzolcalli, a l'Av. 5 de Mayo, es pot esmorzar un cafè amb llet, un suc de taronja i una selecció de pastissets ('pan dulce') per uns 36 $, tot i que el preu final anirà en funció dels pastissets consumits (a raó de 5 $ la peça). Aquest modalitat d'esmorzar es troba pràcticament a tot arreu del país. Per dinar i/o sopar un bon lloc és el Café El Popular, també a l'Av. 5 de Mayo, oferint bons menjars a preus raonables. A més està obert les 24 h. del dia. En la zona de Coyoacán tenim el restaurant xinès Kowloon (a la Plaza Hidalgo) però que serveix menjar mexicà, i també el restaurant La Casa de los Tacos (al carrer Carrillo Puerto, entre els carrers Ortega i Carranza) que ofereix una excel.lemt comida corrida (menú a preu fix) per 45 $.

COSES A VEURE
Ofertes de serveis professionals al Zócalo
Ofertes de serveis professionals al Zócalo

Patrimoni de la Humanitat Zona del Centro Histórico (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987). Potser és el millor lloc per a començar a explorar aquesta enorme ciutat i concretament el Zócalo o Plaza de la Constitución, el cor de la ciutat. Arribant-hi per l'Av. 5 de Mayo el primer que trobem, en un dels costats d'aquesta inmensa plaça, és la Catedral Metropolitana. Un cop dintre, i apart del seu indubtable valor artístic (especialment l'Altar de los Reyes, darrera de l'altar principal, i les capelles laterals com a magnífic exemple d'art barroc i xurrigueresc), cal fixar-se en una mena de pèndul que penja de la cúpula principal i que permet apreciar l'enfonsament gradual de l'edifici degut a la poca solidesa del terreny sobre la que es va edificar. A l'exterior de la Catedral hi ha una bona colla d'homes recolzats a la paret amb un cartell oferint els seus serveis en lampisteria, albanyileria, etc. Al costat de la Catedral hi ha el Sagrario Metropolitano, imponent per la seva façana recarregada.

En un altre cantonada de la plaça tenim les excavacions del Templo Mayor que es poden visitar pagant 30 $ o bé veure-les de s de fora ja que es pot anar vorejant el recinte entre multitud de parades de venda de qualsevol objecte. En el carrer de la Moneda, adjacent a la plaça, es poden trobar preciosos edificis colonials fets de tezontle. Un d'ells és el Museo de la Secretaría de Hacienda y Tesoro Público. L'entrada costa 8 $ i conté una important col.lecció d'art, però el millor és el propi edifici (antic palau de l'arquebisbat) i el jardí interior, tot d'estil colonial. Ocupant tot un altre costat de la plaça tenim el Palacio Nacional. L'entrada és gratuïta, però cal presentar el passaport. Aquest enorme edifici només és parcialment visitable, però molt recomanable, especialment el gran mural de Diego Rivera amb escenes precolonials que es troba a la 2a. planta. Al mig de la pròpia plaça sempre hi ha un gran ambient de gent, venedors, i amb una mica de sort també s'hi poden veure manfestacions folclòriques indígenes i fins i tot actes reivindicatius.

Zona de La Alameda. Des del Zócalo s'hi pot arribar caminant per l'Av. Maderos, però abans d'arribar-hi es pot visitar el Palacio Iturbide (entrada gratuïta), amb una exposició d'objectes de finals del s. XIX, o bé la Casa de los Azulejos, un antic palau amb tota la paret exterior recoberta de rajoles d'estil espanyol i àrab. A l'interior hi ha un restaurant de la cadena Sanborn's i una llibreria. A l'escala de pujada al segon pis hi ha un bonic mural d'Orozco. En un costat del parc de La Alameda trobem el Palacio de Bellas Artes, magnífic edifici de marbre blanc. Al costat nord del parc hi tenim el Museu Franz Mayer. Es pot entrar i visitar tot el Museu o bé simplement pagar per accedir al claustre (entrada 5 $), on hi ha una cafeteria en que es pot beure i/o menjar alguna cosa en un entorn preciós i molt tranquil i acollidor.

Indígenes a la plaça del Zócalo
Indígenes a la plaça del Zócalo

Zona Rosa. S'hi arriba caminant pel Paseo de la Reforma, principal bulevar de Mèxic i zona principalment de grans edificis moderns, i després girant a l'arribar al carrer Génova. La Zona Rosa és un àrea de bulevars, cafès, restaurants, hotels, cibercafès i botigues. S'hi poden veure cases molt boniques, tot amb un cert estil parisí. Tot això fa que tingui un aspecte "xic", però molt agradable de passejar-hi.

Bosc de Chapultepec. Es tracta del parc més gran de Ciudad de México. Apart d'una passejada agradable el principal interès de la visita aquí són alguns museus i els castell de Chapultepec, antiga residència dels virreis de Nueva España. A més, des del castell hi ha unes bones vistes d'algunes parts de la ciutat. La visita al castell costa 30 $. L'entrada al parc es tanca a les 16'30 h. i per arribar-hi des del centre es pot agafar un 'pesero' (minibusos verds i blancs) a la cantonada de Alameda amb Paseo de la Reforma (2'5 $) o bé anar-hi caminant, tot i que es tracta d'una quilometrada. Una tercera opció és agafar el metro i baixar a la parada 'Chapultepec' (L-1), amb els oportuns transbordaments.

Coyoacán. Barri a 10 km del centre amb una personalitat pròpia (era un petit poble que va ser absorbit per Ciudad de México fa uns 50 anys. Especialment els caps de setmana i festius hi ha un gran ambient de paradetes, mims, músics, atraccions infantils, etc. en el seu nucli central, format per la Plaza Hidalgo y el Jardín del Centenario. Per arribar-hi des del centre el més pràctic és agafar el metro i baixar a la parada 'Viveros' (L-3). Al sortir vorejar el parc Viveros per l'Av. Progreso fins arribar a l'Av. Sosa. Aquesta zona és bastant tranquil.la i de cases baixes d'estil colonial molt boniques. Un bon lloc per passejar-hi. Després només cal seguir aquesta avinguda fins arribar al Jardín del Centenario (en total uns dos km des de 'Viveros'). Adjacent a aquesta plaça-jardí hi ha la Plaza Hidalgo, amb la Parroquia de San Juan Bautista. En tota aquesta zona s'hi pot trobar un ambient sensacional. Pujant des de la Plaza Hidalgo pel carrer Allende arribem a la casa-museu de Frida Kahlo, on va viure aquesta artista mexicana amb el seu marit Diego Rivera. L'entrada costa 25 $ i al ser privat no és gratuïts els festius. Apart de veure obra i records d'aquesta artista la casa i el jardí ja tenen un interès singular. Al costat est de la Plaza Hidalgo hi ha el Bazar Artesanal de Coyoacán, un bon lloc per trobar un record o regal de tornada a casa en les múltiples paradetes d'artesania. Per tornar al centre es pot agafar un pesero amb destí 'Gral. Anaya' a la cantonada dels carrers Allende i Xicontécatl (2 $) i a l'arribar al final pujar al metro a la parada 'General Anaya' (L-2) i baixar a 'Allende', per exemple, sense canviar de línia.

^top

TULA DE ALLENDE

COM ARRIBAR-HI

Des de Ciudad de México cal agafar una autobus a la Terminal de Autobuses del Norte (TAN), una de les quatre grans terminals d'autobusos que té la ciutat. Per arribar a la TAN des del centre es pot agafar un pesero, bus o trolebús a la cantonada de l'Av. Eje Central amb el carrer Donceles (2 $). En la zona 8 de la TAN es compren els bitllets o 'boletos' a Tula en el taulell de la companyia Ovnibus. Costa 40 $ en primera classe i surten cada 40 minuts. El trajecte dura uns 90 minuts.

DORMIR I MENJAR

Donat que Tula està a uns 65 km de Ciudad de México s'hi pot venir i tornar el mateix dia sense problema. Però nosaltres escollim fer nit aquí i poder visitar el lloc arqueològic ben d'hora al matí següent. L'hotel Casa Blanca (Pasaje Hidalgo), molt cèntric però molt tranquil, ofereix una habitació senzilla amb un llit matrimonial, amb bany privat, aigua calenta, per 160 $. Tot és molt nou i està prou bé.

Al costat de la porta d'entrada a l'hotel Casa Blanca hi ha un restaurant casolà anomenat Las Cazuelas que ofereix un esmorzar a preu fix de cafè amb llet, suc natural i ous en qualsevol de les seves varietats per només 15 $.

COSES A VEURE

Tula va ser amb probabilitat la capital de la civilització tolteca, i avui dia es poden visitar les restes de la seva antiga ciutat en l'interessant conjunt arqueològic de Tula. El conjunt comprèn un museu amb troballes de la zona i a uns 600 mts. de distància les restes de l'antiga ciutat tolteca: dos camps de pilota, dues piràmides, el palau "cremat" i, sobretot, els "telamones", figures de guerrers d'aspecte ferotge que fan 4'5 mts. d'alçada i estan sobre una de les piràmides. A més des d'aquí hi ha una vista superba sobre la ciutat de Tula i totes les valls circumdants, incloent-hi una vista "apocalíptica" de les xemeneies d'una enorme refineria estatal i d'unes indústries cimenteres escopint una fumera impressionant. L'entrada al recinte arqueològic costa 30 $ i per arribar-hi es pot agafar un minibús a l'Av. Zaragoza i que ens deixa en una cruïlla a 100 mts. de l'entrada (3'5 $) o caminar el mateix camí que fa el bus (aproximadament uns 2 km).

També val la pena donar-se un tomb pel centre de la ciutat per veure el Zócalo (nom de la plaça principal a qualsevol ciutat i poble mexicà) amb el seus netejasabates, venedors de gominoles, etc. i la imponent esglèsia-fortalesa (el que queda d'un antic monestir fortificat del s. XVI) a l'Av. Zaragoza.

^top

SAN JUAN TEOTIHUACÁN

COM ARRIBAR-HI

A l'igual que en el cas de Tula es pot fer l'excursió al conjunt arqueològic de Teotihuacán en un sol dia des de Ciudad de México (està a només 45 km de la capital) agafant un autobús a la TAN que ens porti directament a la zona de les piràmides. Però nosaltres també aquí escollim fer nit a San Juan Teotihuacán, el poble més proper al conjunt, i poder visitar el lloc arqueològic ben d'hora al matí següent, evitant així les aglomeracions i la calor.

Nosaltres intentem arribar-hi directament des de Tula, però amb la proximitat de Ciudad de México resulta molt més fàcil tornar a Ciudad de México i allà agafar un autobús a San Juan Teotihuacán. Per tant a la terminal de busos de Tula agafem un autobús "ordinario" a Ciudad de México (33 $) que arriba a la TAN 1.5 hores després, passant per l'enorme refineria estatal de Tula. En la zona 8 de la mateixa TAN es compren els bitllets a San Juan Teotihuacán, al taulell de la companyia Fecha Roja, per 18 $. N'hi ha cada 15 minuts i triguen una hora en fer el trajecte, deixant-nos al Zócalo de San Juan Teotihuacán.

DORMIR I MENJAR

Hi ha poca oferta d'allotjament on triar, especialment si parlem de llocs barats. L'Hotel Pirámides Plaza mencionat en alguna guia ja no existeix. Hi ha alguna 'casa de huéspedes' però cara pel que ofereix. Així doncs ara potser la millor relació qualitat-preu la ofereix la Posada Sol y Luna, a uns 750 mts. del centre. Per 300 $ ofereix una habitació bastant gran (en diuen 'king size'), amb bany privat, amb TV, és molt tranquil.la i està impecable. Desborda el pressupost però val la pena!.

Per menjar tampoc hi ha massa oferta. En una cantonada propera al Zócalo hi ha una pizzeria que té pizzes molt bones a partir de 45 $. Per dinar en la zona arqueològica recomanem alguns dels restaurants fora de la sortida 2 del recinte, al principi de la carretera a San Juan Teotihuacán, menjant un plat molt complet de "comida corrida" (menjar casolà) per només 30 $. Si voleu podeu demanar de tastar el 'pulque', un licor provinent també d'una varietat de cactus però molt més suau que el tequila o el mescal.

COSES A VEURE
Calzada de los Muertos i Pirámide del Sol
Calzada de los Muertos i Pirámide del Sol

Patrimoni de la Humanitat Zona arqueològica de Teotihuacán (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987). Es un dels llocs de visita obligada i per passar-hi al menys un matí sencer.

No cal perdre's la Pirámide del Sol (la tercera piràmide més gran del món, després de les de Tepanapa a Cholula-Mèxic) i Keops a Gizah-Egipte), la Pirámide de la Lluna (una mica més petita però més harmoniosa que l'anterior), la Calzada de los Muertos, el Palacio de Quetzalpapálotl, el Palacio de Tepantitla i el Templo de Quetzalcóatl a La Ciudadela.

L'àrea a visitar és prou gran, s'ha de caminar molt i sol fer-hi força calor. Per tant es recomana anar-hi amb sabates còmodes i portar alguna cosa de menjar i sobretot per beure.

Detall del temple de Quetzalcóatl
Detall del temple de Quetzalcóatl

A l'hora de pujar a les piràmides no oblideu que degut a l'alçada de la zona, uns 2.300 mts, l'esforç a fer és superior a l'habitual.

Per últim, recomanem anar-hi aviat pel matí per estalviar-se les hores de més calor i sobretot la multitud de visitants que venen amb autobusos directament de Ciudad de México (i no és broma!). Nosaltres vam estar una bona estona completament sols dalt de la Piràmide del Sol a les 9 del matí, mentre que quatre hores després ja es podia veure un autèntic "formiguer" humà pujant i baixant de la piràmide.

L'entrada al recinte costa 35 $. Des de San Juan Teotihuacán s'hi pot arribar caminant ja que només està a uns 2 km (la Posada Sol y Luna està a només 1'25 km) o bé amb un minibús que surt del Zócalo (3'5 $).

^top

facebooktwitterYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2017 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2017 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació