Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera

EGIPTE

Guia i relat d'un viatge per la vall del Nil: del Caire a Abu Simbel

Data Data viatge: 1998. Publicat el 01/03/2001
2.2 de 5 (184 vots)

Introducció

Egipte és una de les grans destinacions turístiques de tots els temps. Ja des de l'antiguitat ha atret a nombrosos viatgers que han deixat constància de la seva fascinació per aquest país. De fet, els creuers turístics pel Nil no són un invent dels nostres dies, sinó que a finals de 1860 l'home de negocis anglès Thomas Cook ja va ser prou espavilat com per a obtenir del governant egipci d'aleshores l'exclusivitat en l'explotació dels creuers turístics pel Nil per a l'aristocràcia de l'època, convertint-se així en un clar precursor del turisme modern.

Egipte és doncs un clàssic del turisme internacional, però en aquest cas està plenament justificat ja que té molt per a oferir: el Sinaí, la costa del mar Roig, els oasi al desert, Alexandria i, per suposat, la ruta del Nil a la recerca de l'antiga cultura egípcia. El costat negatiu d'aquest èxit turístic és la gran massificació que es produeix en certs llocs (bàsicament en aquells punts on s'aturen els creuers) associada a tots els efectes perversos que se'n deriven.

Aquí descrivim el nostre primer viatge a Egipte que, a causa dels pocs dies disponibles, es va limitar a la vall del Nil. Aquest viatge es complementa amb un altre posterior amb una ruta bastant diferent (veure Viatge per l'Egipte més desconegut: d'Alexandria al Sinaí).

^top

Fitxa tècnica del viatge

Nota

Avisem de que la informació reflectida en la descripció de cadascuna de les guies o relats, sobretot la referida a horaris, preus, visats, adreces d'e-mail o pàgines web, pot haver variat des del moment en que es va recollir la informació publicada (veure data en la capçalera del relat).

Viatgeaddictes.com no ens responsabilitzem dels possibles perjudicis que pugui causar la informació aquí continguda, així com de les opinions expressades pels col·laboradors, ni aquestes són necessàriament compartides per nosaltres.

Per altra banda us animem a que, si utilitzeu la informació aquí continguda, tingueu l'amabilitat d'enviar-nos un e-mail amb les vostres impressions, sobre si us ha resultat útil o no, informació errònia o actualitzada, etc. Tant nosaltres com els nostres col·laboradors esperem com única compensació al nostre treball que perdeu un minut i ens digueu alguna cosa que ens permeti conèixer si el nostre esforç mereix la pena.

Gràcies per visitar Viatgeaddictes.com

Data del viatge

Del 25 de Desembre de 1998 al 4 de Gener de 1999.

Itinerari

mapa

Dia 1: BCN - El Caire
Dia 2: El Caire
Dia 3: El Caire - Gizah - El Caire
Dia 4: El Caire - Aswan
Dia 5: Aswan - Abu Simbel - Aswan
Dia 6: Aswan - Edfú - Luxor
Dia 7: Luxor
Dia 8: Luxor - riba oest del Nil - Luxor
Dia 9: Luxor
Dia 10: Luxor - El Caire
Dia 11: El Caire - BCN

Canvi de moneda mitjà

1 US$ (dòlar USA) = 155 pts
1 LE (lliura egípcia) = 45'43 pts (1 US$ = 3'412 LE)

Despeses del viatge

+ 86.115 pts. (vol BCN-Caire-BCN)
+ 13.082 pts. (vol Aswan-Abu Simbel-Aswan)
+ 2.325 pts. (visat)
+ 6.308 pts. (entrades museus i monuments)
+ 28.505 pts. (hotels, menjar, transport, regals, ...)
= 118.220 pts. (total per persona)

Visat

Es necessita un visat que només podrà ser expedit sobre un passaport amb una validesa superior a tres mesos des de la data d'entrada. Si s'entra a Egipte per un aeroport internacional llavors es pot obtenir el visat en la pròpia Oficina d'Immigració de l'aeroport (finestreta propera a la zona de recollida d'equipatge). Aquest visat és una mena de segell i el seu preu és de 15 US$, permetent una estada màxima de 30 dies i amb una sola entrada. Si s'entra a Egipte per terra caldrà sol.licitar el visat en l'Ambaixada més propera (a Espanya n'hi ha una a Madrid).

Salut

No hi ha obligació de cap vacuna. Només és obligatori presentar una prova d'haver estat vacunat de la febre groga quan es prové d'una zona amb risc d'infecció, com Sudan o Etiòpia.

Seguretat

Malgrat passats atemptats terroristes islàmics contra interessos turístics, des de llavors la situació s'ha normalitzat i les autoritats egípcies han reforçat les mesures de seguretat en els llocs turístics o conflictius.

Entrades als llocs arqueològics i museus

Com en altres països Egipte va descobrir fa temps la facilitat d'obtenir diners dels visitants cobrant un preu de vegades abusiu en les entrades als llocs arqueològics i museus. Així, donada la quantitat i qualitat de llocs a visitar, aquest és un capítol molt important del pressupost del viatge. Si disposeu del Carnet d'Estudiant Internacional (ISIC) no deixeu de portar-lo, ja que us podeu estalviar molts diners al suposar un estalvi del 50% en els bitllets de tren i en quasi totes les entrades a museus i temples.

Clima

En les dates del nostre viatge vam gaudir d'un clima totalment sec, sense pluges, i amb una temperatura molt atemperada i agradable, motiu pel qual aquesta és una bona època per a visitar el país, ja que no fa la calor brutal de l'estiu i això s'agraeix moltíssim a l'hora de visitar qualsevol lloc.

Diferència horària

+1 hora respecte de l'horari d'hivern de Catalunya.

^top

 GUIA / RELAT DE VIATGE PER LA VALL DEL NIL

EL CAIRE (I)

COM ARRIBAR-HI

Vol Barcelona-El Caire (5 hores) d'EgyptAir. En la terminal d'arribades internacionals del mateix aeroport hi ha diverses oficines de canvi (algunes obertes les 24 hores). Abans de passar per immigració cal obtenir el segell que serveix de visat d'entrada i portar-lo a mà juntament amb el passaport i el formulari d'entrada al pais degudament omplenat.

Un taxi al centre del Caire costa unes 30 LE (lliures egípcies).

DORMIR & MENJAR

Arribant de matinada al centre del Caire se'ns fa difícil de trobar un hotel perquè molts ja estan tancats. Finalment ens quedem a l'Hotel Golden, molt cèntric (a prop de la plaça Midan Talaat Harb), però molt i molt bàsic i amb molta pols arreu. Costa 25 LE l'habitació doble amb bany fora. Una opció força millor és l'Hotel Ciao, just darrera l'estació Ramses de ferrocarril. Aquí l'habitació doble amb bany privat costa 40 LE.

Trobar un cafè o restaurant a Egipte durant l'època del Ramadà (Desembre-Gener) entre la sortida i la posta de sol pot ser una tasca difícil. De vegades hi ha locals oberts però amb els llums tancats o la porta suficientment tancada per tal que no és vegi l'interior o la gent menjant. Per tant cal deixar-se portar per la intuïció o les olors. De tota manera, a El Caire és més fàcil trobar llocs per la major oferta i el seu cosmopolitisme.

COSES A VEURE

Caire central. És la zona compresa entre la riba dreta del Nil i el Caire islàmic, amb epicentre en la plaça Midan Tahrir. Molt a prop d'aquesta plaça hi ha l'esplèndit Museu Egipci, amb més de 100.000 antiguitats de tots els períodes de l'antic Egipte. Entre els seus principals tresors hi ha l'estàtua de Kefren, la doble estàtua de Rahotep i Nefret, les propietats d'Akhenaton, la sala de Mòmies Reials i les sales de Tutankhamon. L'entrada al museu costa 15 US$. Altres coses a veure en aquesta zona són alguns dels edificis que podem trobar en els seus carrers, decrèpits però interessants.

Patrimoni de la Humanitat Caire islàmic (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979). Es tracta de l'antiga part medieval i és una de les zones més fascinants d'aquesta enorme ciutat. Recòrrer els seus carrers és fer un viatge de varis segles enrera en el temps, donat que no ha canviat massa l'estil de vida dels seus habitants. Multitud de carrerons laberíntics i centenars de mesquites que aixequen els seus minarets cap al cel. Especial menció mereix la zona del gran basar Khan al-Khalili, el millor lloc per perdre's (literalment), sentir olors i comprar si trobem alguna cosa que ens agradi (tenint en compte que s'hi pot trobar de tot).

Tampoc cal deixar de prendre un te o fumar el narguil (pipa d'aigua) en un dels seus cafès. Potser el més pintoresc és el Cafè Fishawi, lloc de reunió de la intelectualitat cairota, amb una preciosa decoració i un ambient únic. Aquí és possible passar-s'hi hores i hores només contemplant la gent que passa i els propis clients, i fins i tot els cambrers.

Molt a prop d'aquí hi ha la mesquita d'al-Azhar, la universitat en actiu més vella del món, i la mesquita de Sayyidna al-Hussein. Al sud de Khan al-Khalili es troba la mesquita d'al-Mu'ayyad, en la qual és possible pujar al seu minaret i contemplar una de les millors vistes d'El Caire. Dintre de les grans attraccions d'aquesta àrea també hi hem d'afegir la mesquita d'Ibn Tulun, la mesquita de Qaitbey i la Ciutadella de Saladin (una fortalesa medieval).

Caire antic. Aquesta part antiga d'El Caire acull a la comunitat cristiana copta. Aquí es pot visitar la zona amurallada coneguda com a Caire Copte, així com el Museu Copte, l'Al-Muallaqa (o església penjada) i l'església de Sant Sergi. Per arribar fins aquí la millor manera és agafar el metro a Midan Tahrir i baixar a la parada Mar Girgis.

Patrimoni de la Humanitat Piràmides de Gizah (declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979). És l'única de les set meravelles de l'antiguitat que romanen d'empeus. La piràmide més gran del conjunt és la de Kheops, després la de Kefren, i per últim la de Micerinos. L'entrada costa 20 LE. De forma rotativa per tasques de restauració i manteniment es pot accedir a l'interior d'una de les tres piràmides mentre les altres estan tancades, però cal pagar 10 LE més (apart de la sensació d'entrar en la piràmide i sentir-ne la sensació claustrofòbica no té més interès).

Per una altra banda, al costat de la gran piràmide de Kheops hi ha un horrible edifici (per dir-li alguna cosa) que hostatja l'enorme Vaixell Solar que els arqueòlegs van descobrir allà mateix a principi dels anys 90. Cal pagar 10 LE més per entrar i veure'l però creiem que la visita paga la pena. Abans d'arribar a la zona de les piràmides ens trobem amb l'arxiconeguda Esfinx. Gizah éstà a uns 18 km d'El Caire i s'hi pot arribar amb una combinació de metro i autobús, encara que una forma més còmode és agafar autobusos amb aire condicionat que surten d'Heliopolis, però que agafen passatgers al costat del Museu Egipci.

^top

ASWAN

COM ARRIBAR-HI

De la terminal ferroviària Ramses del Caire, a Midan Ramses, surt un tren nocturn a les 22 h. Un bitllet en primera classe costa 130 LE i sol ser bona idea reservar un o dos dies abans per evitar sorpreses de darrera hora. Aquest tren arriba a Aswan a les 10 h. del matí. D'aquesta forma s'aprofita la nit viatjant i a més ens estalviem una nit d'hotel.

DORMIR & MENJAR

Una bona tria és l'Hotel Horus, just al passeig que voreja el Nil. Una habitació doble amb esmorzar inclòs costa 40 LE. Des del bar-cafeteria que hi ha al pis superior de l'edifici hi ha una magnífica vista del Nil i l'altra costat de riu, incloses les tombes dels Nobles.

COSES A VEURE

Aswan. El mercat d'Aswan bé mereix una visita pausada per veure les parades d'espècies i mil coses més, o prendre un tè en una cadira al carrer per gaudir tranquil.lament de la vida egípcia. Si volem tastar una mica del luxe i estem disposats a gastar els 10 US$ que costa la consumició mínima obligatòria podem visitar l'Hotel Old Cataract, hotel de luxe on es van filmar algunes seqüències de la pel.lícula Muerte en el Nilo. De tota manera, al mateix costat de l'hotel hi ha un jardí públic sobre un turonet des del qual es pot contemplar una magnífica vista sobre el Nil, Aswan i l'illa Elefantina (especialment bonica és la posta de sol des d'aquest punt).

L'illa Elefantina, envoltada per dos braços del riu Nil, és un altre lloc a visitar per passejar tranquil.lament pels carrers on habita població núbia. Des de l'altre costat de la illa veurem les dunes del desert arribar al mateix riu, així com el temple d'Aga Khan. Per travessar a l'illa Elefantina cal agafar una faluca que salvi la curta distància que separa el passeig fluvial d'Aswan i l'illa Elefantina.

Patrimoni de la Humanitat Temple d'Abu Simbel (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979, juntament amb la resta de monuments nubis com el Temple de Philae). Es tracta d'un impressionant temple que va haver de ser traslladat pedra a pedra a l'emplaçament actual quan es va construir l'enorme presa d'Aswan. En el moment de la nostra visita no era possible arribar-hi per carretera ja que les autoritats egípcies tenien tallada la carretera Aswan-Abu Simbel per raons de 'seguretat' (encara estaven molt recents els atemptats d'islamistes radicals a Luxor i El Caire).

Per tant l'única forma d'anar era amb un vol tancat d'anada i tornada que es podia comprar en la mateixa oficina d'EgyptAir d'Aswan per 288 LE (amb molta paciència ja que vam haver de 'lluitar' amb molts operadors turístics egipcis que desconeixen que és una cua ordenada davant les finestretes). El vol surt a les 7'45 h. del matí i arriba a Abu Simbel a les 8'30 h. En la mateixa terminal un autobús d'EgyptAir fa el trasllat de forma gratuïta fins l'entrada del temple (el preu de l'entrada és de 15 LE). Allà disposem de 2 hores per visitar el temple, temps suficient per visitar-lo amb calma i fins i tot per entrar, abans de marxar, dins la muntaya artificial on està allotjat i veure com es va ressoldre aquesta gegantina obra d'enginyeria. A la sortida del temple el mateix autobús ens porta de nou a la terminal de l'aeroport per tornar a Aswan. Des de l'avió és possible contemplar la inmensitat de la presa d'Aswan, un veritable mar, i els diferents colors de la roca i la sorra del desert.

Temple de Philae. Un altre temple que va ser traslladat amb la construcció de la presa d'Aswan, però aquest va arribar a estar submergit en l'aigua un cert temps fins que la comunitat internacional va posar els diners i la tecnologia per a fer-ne el trasllat pedra a pedra des de l'illa original fins a l'illa on es troba actualment. Tant el temple com el seu entorn és magnífic i per tant la seva visita és obligada. El preu de l'entrada al temple és de 20 LE. Per arribar fins aquí cal agafar un taxi a Aswan fins a un petit port on s'ha d'agafar un vaixell que fa el servei de transport fins a l'illa.

^top

EDFU

COM ARRIBAR-HI

Des de la terminal d'autobusos d'Aswan hi ha varis autobusos diaris a Edfú. El trajecte costa 4 LE i triga uns 80 minuts. L'autobús atura en la cruïlla de la carretera Aswan-Luxor. Des d'aquí cal aturar i agafar un taxi col.lectiu que passi per aquest punt o bé anar caminant fins al nucli urbà d'Edfú, a uns 2 kms, travessant el Nil mitjançant un llarguíssim pont.

COSES A VEURE

Temple d'Horus. Un altre temple de visita obligada, i també un altre temple en que l'entrada costa 20 LE. Aquí, com en la resta de temples i llocs arqueològics d'Egipte, recomanem moltíssim intentar esquivar sempre que es pugui als grups organitzats (especialment els provinents dels creuers). Això no és tan difícil com pugui semblar ja que aquest grups solen concentrar les seves visites en unes determinades hores (per exemple és difícil trobar-ne abans de les 10 del matí o entre les 13 i les 15 h) i a més realitzen la seva visita molt ràpidament arrossegats pel guia del grup. Per tant, triant bé les hores de la nostra visita i amb una mica de paciència esperant a que marxin els grups organitzats, podrem assaborir l'enorme plaer de gaudir en solitari (o quasi) de la nostra visita al temple.

^top

LUXOR

COM ARRIBAR-HI

En el mateix dia de la visita al Temple d'Horus d'Edfú és possible reemprendre la ruta i arribar a Luxor. A la zona del mercat d'Edfú cal agafar un taxi col.lectiu que travessi el pont sobre el Nil i ens deixi en la cruïlla de la carretera Aswan-Luxor, o bé fer el mateix trajecte a peu. Un cop en la cruïlla cal aturar algun autobús amb destinació a Luxor. El seu preu és de 5 LE i la durada aprioximada del viatge és de 2 hores.

DORMIR & MENJAR

L'hotel Khan-El-Khalili, en un dels carrers principals de la zona del mercat i no massa lluny del temple de Luxor, costa 20 LE l'habitació doble.

COSES A VEURE

Patrimoni de la Humanitat Luxor (el Temple de Karnak, l'Antiga Tebas, i la seva necròpolis a la riba oest del Nil van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979).

Al propi nucli urbà de Luxor hi ha vàries visites obligades a fer. Una d'elles és el Temple de Luxor. Recomanem visitar-lo per la tarda abans de que caigui el sol per poder com la pedra va agafant el color taronjós del sol a punt d'amagar-se, i posteriorment l'efecte amb la il.luminació nocturna. L'entrada costa 10 LE.

L'altre gran temple a Luxor és el Temple de Karnak, especialment impressionant és la seva sala hipòstila, formada per unes columnes de dimensions gegantines. Aquí la nostra recomanació és realitzar la visita molt aviat pel matí (per exemple a les 8 del matí) i així podrem estar sols o quasi al principi de la visita i també ens estalviarem la calor. L'entrada aquí costa 10 LE. Aquest temple està a uns 2 kms. al nord de l'anterior i antigament ambdós estaven units per una gran avinguda flanquejada per milers d'esfinxs. Actualment només se'n conserva una part. Al tornar de Karnak cap al centre podem aprofitar per caminar tranquil.lament pel passeig que voreja el Nil. Pel camí trobarem el Museu de Luxor, amb una interessant col.lecció d'objectes de l'antiga Tebas, encara que evidentment no pot competir en riquesa amb el seu homònim a El Caire. L'entrada al museu costa 15 LE.

Riba oest del Nil. Travessant el Nil al costat oposat del nucli de Luxor trobem multitud de monuments i vestigis de diverses èpoques de l'antic Egipte. En qualsevol cas es tracta d'una zona d'obligada visita. Com que l'àrea a visitar és bastant gran cal algun medi de transport per poder anar d'un lloc a un altre. Es pot llogar un taxi a Luxor i fins i tot fer la visita de forma organitzada amb minibusos d'hotels i agències. Però una tercera opció, l'escollida per nosaltres, és llogar bicicletes per anar al nostre aire (certament aquesta opció només es pot dur a terme quan les temperatures són moderades, com al Nadal per exemple, perquè cal recordar que es tracta d'una zona desèrtica). El lloguer d'una bicicleta per un dia sencer és de 10 LE. Per travessar el riu a l'altre costat cal agafar el ferri (no hi ha problema en embarcar-hi les bicicletes).

Un cop travessat el Nil cal agafar la carretera que surt d'aquest punt cap a l'interior i el primer que trobarem a la dreta són els Colossos de Memnon, dos enormes estàtues solitàries al costat de la carretera.

Una mica més endavant, a l'esquerra, hi ha les finestretes de venda d'entrades per als diferents llocs. Cal aturar-se aquí obligatòriament i comprar totes les entrades d'una vegada per als diferents llocs que volem visitar durant el dia per no haver de tornar aquí (cal arribar amb l'entrada al monument o lloc a visitar perquè no hi ha lloc de venda allà). Un cop més, aquí també cal armar-se de molta paciència (i posar-se dur si cal) perquè tot i que hi ha una finestreta expressament per als estrangers ("Foreigners") sempre està ocupada per una multitud de xòfers i guies egipcis comprant les entrades per als seus grups organitzats que es colen descaradament. Evidentment el funcionari de la finestreta no "veu" res i "passa" de tot. Per visitar la tomba de Nefertari, l'estrella del recinte, s'ha de comprar una entarada apart amb un preu exhorbitant, 100 LE, i en teoria només hi poden entrar un màxim de 25 persones cada dia per motius de conservació, però no estem massa segurs de que això es respecti (?). La resta d'entrades als diferents temples i valls costen 12 LE cadascuna, excepte l'entrada a la Vall dels Reis que val 20 LE.

Un cop ja tenim les entrades podem començar la nostra ruta i visitar el temple de Medinet Habu (o de Ramsés III), Deir-Al-Medina (o ciutat dels artistes, on també hi ha algunes tombes que mereixen ser visitades per les seves pintures murals), temple Ramesseum (o de Ramsés II), temple de Seti I, i el temple de Hapshepsut. Aquest darrer, el de la reina Hapshepsut, és especialment bonic, entre altres coses perquè és bastant diferent de la resta i per l'espectacularitat de la paret rocosa que hi ha darrera.

La Vall dels Reis, la necròpolis de l'antiga Tebas, és un complex amb diverses tombes. No totes són visitables ja que es van tancant de forma rotativa per realitzar-hi tasques de conservació i restauració. Per tant un cop allà cal informar-se de quines estan obertes i triar-ne les millors (per les seves pintures murals) ja que n'hi ha moltes. En el moment de la nostra visita les més destacables van ser les de Ramsés VI, Ramsés III i Meneptot. També es poden visitar més tombes en la Vall de les Reines i la Vall dels Nobles.

^top

EL CAIRE (II)

I EL VIATGE S'ACABA...

La tornada a El Caire des de Luxor també la fem en un tren nocturn. Aquest tren surt a les 23'30 h. de Luxor i arriba a l'estació Ramses del Caire a les 11'15 hores del matí. El preu del bitllet en segona classe és de 48 LE i resulta ser tan còmode o més que la primera classe.

La resta del dia fins l'hora d'anar cap a l'aeroport queda per fer compres de darrera hora, i/o per repetir coses ja vistes anteriorment al Caire com el barri islàmic. Després taxi cap a l'aeroport per 25 LE regatejant molt, i un cop a l'aeroport molta paciència ja que el caos és el seu estat més habitual.

^top
Crònica d'un viatge a Egipte - José Luís García López [2009]
Diari de viatge a l’Orient Mitjà - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2007]
Notes sobre un viatge a Egipte - José Luís Chamarro [2005]
Diari de viatge d'un creuer pel Nil - Robinson & Blue [2003]
Cròniques d'Egipte - Relat en forma de diari d'un viatge a Egipte.
Egypt - Mini-guia Lonely Planet - Informació general sobre el país.
Cairo - Mini-guia Lonely Planet - Informació general sobre la ciutat de El Caire.

facebooktwitterInstagramYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterInstagramYoutube


2001-2019 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2019 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació