logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Egipte

EGIPTE

Guia i relat d'un viatge per la vall del Nil: de El Caire a Abu Simbel

En aquest viatge independent d'11 dies a Egipte, vam recórrer amb transport públic la vall del Nil, visitant El Caire, les Piràmides de Gizah, Saqqara, Aswan, Abu Simbel, Edfu, Luxor i la Vall dels Reis i de les Reines, en la riba oest del Nil.

Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 1998 | Publicat el 01/03/2001
Darrera actualització: 04/2022
2.2 de 5 (260 vots)

ÍNDEX DE LA GUIA

General

Fitxa tècnica del viatge
Enllaços relacionats

El Caire i voltants

El Caire

Piràmides de Gizah

Saqqara

Ruta sud d'Egipte

Aswan i Abu Simbel

Edfu

Luxor i la riba oest del Nil

Luxor i voltants

Tornada a El Caire

El Caire (II)

Posta de sol sobre el riu Nil (El Caire)
Posta de sol sobre el riu Nil (El Caire)

Introducció

Egipte és una de les grans destinacions turístiques de tots els temps. Ja des de l'antiguitat ha atret a nombrosos viatgers que han deixat constància de la seva fascinació per aquest país.

De fet, els creuers turístics pel Nil no són un invent dels nostres dies.

A finals de 1860 l'home de negocis anglès Thomas Cook ja va ser prou espavilat com per a obtenir del governant egipci d'aleshores l'exclusivitat en l'explotació dels creuers turístics pel Nil per a l'aristocràcia de l'època, convertint-se així en un clar precursor del turisme modern.

Egipte és doncs un clàssic del turisme internacional, però en aquest cas està plenament justificat ja que té molt per a oferir: el Sinaí, la costa del mar Roig, els oasi al desert, Alexandria i, per suposat, la ruta del Nil a la recerca de l'antiga cultura egípcia.

El costat negatiu d'aquest èxit turístic és la gran massificació que es produeix en certs llocs (bàsicament en aquells punts on s'aturen els creuers) associada a tots els efectes perversos que se'n deriven.

Aquí descrivim el nostre primer viatge a Egipte que, a causa dels pocs dies disponibles, es va limitar a resseguir els punts més importants al llarg de la vall del Nil.

Aquest viatge es complementa amb un altre posterior amb una ruta bastant diferent (veure Viatge per l'Egipte més desconegut: d'Alexandria al Sinaí).


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 25 de Desembre de 1998 al 4 de Gener de 1999.

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona - El Caire

Dia 2: El Caire

Dia 3: El Caire - Gizah - El Caire

Dia 4: El Caire - Aswan

Dia 5: Aswan - Abu Simbel - Aswan

Dia 6: Aswan - Edfu - Luxor

Dia 7: Luxor

Dia 8: Luxor - riba oest del Nil - Luxor

Dia 9: Luxor

Dia 10: Luxor - El Caire

Dia 11: El Caire - Barcelona

Canvi de moneda promig

1 US$ (dòlar USA) = 155 pts
1 LE (lliura egípcia) = 45'43 pts (1 US$ = 3'412 LE)

Despeses del viatge

En les dates d'aquest viatge encara estaven vigents a Espanya les antigues pessetes, motiu pel qual tots els canvis mostrats a continuació són referits a aquesta moneda. Per la mateixa raó, en no disposar encara d'euros, la moneda que vam utilitzar per a tots els canvis a Egipte fou el dòlar d'Estats Units (US$).

+ 86.115 pts. (vol BCN-Caire-BCN)
+ 13.082 pts. (vol Aswan-Abu Simbel-Aswan)
+ 2.325 pts. (visat)
+ 6.308 pts. (entrades museus i monuments)
+ 28.505 pts. (hotels, menjar, transport, regals, ...)
= 118.220 pts. (total per persona)

Visat

Es necessita un visat que només podrà ser expedit sobre un passaport amb una validesa superior a tres mesos des de la data d'entrada.

Si s'entra a Egipte per un aeroport internacional llavors es pot obtenir el visat en la pròpia Oficina d'Immigració de l'aeroport (finestreta propera a la zona de recollida d'equipatge).

Aquest visat és una mena de segell i el seu preu és de 15 US$, permetent una estada màxima de 30 dies i amb una sola entrada.

Però si s'entra a Egipte per terra caldrà sol·licitar el visat en l'Ambaixada més propera (a Espanya n'hi ha una a Madrid).

Salut

No hi ha obligació de cap vacuna. Només és obligatori presentar una prova d'haver estat vacunat de la febre groga quan es prové d'una zona amb risc d'infecció, com Sudan o Etiòpia.

Seguretat

Malgrat passats atemptats terroristes islàmics contra interessos turístics, des de llavors la situació s'ha normalitzat i les autoritats egípcies han reforçat les mesures de seguretat en els llocs turístics o conflictius.

Entrades als llocs arqueològics i museus

Com en altres països Egipte va descobrir fa temps la facilitat d'obtenir diners dels visitants cobrant un preu de vegades abusiu en les entrades als llocs arqueològics i museus.

Així, donada la quantitat i qualitat de llocs a visitar, aquest és un capítol molt important del pressupost del viatge.

Si disposeu del Carnet d'Estudiant Internacional (ISIC) no us el deixeu a casa i porteu-lo a sobre, ja que us podreu estalviar molts diners en suposar un estalvi del 50% en els bitllets de tren i en quasi totes les entrades a museus i temples.

Clima

En les dates del nostre viatge vam gaudir d'un clima totalment sec, sense pluges, i amb una temperatura molt atemperada i agradable, motiu pel qual aquesta és una bona època per a visitar el país, ja que no fa la calor brutal de l'estiu i això s'agraeix moltíssim a l'hora de visitar qualsevol lloc.

Diferència horària

+1 hora respecte de l'horari d'hivern de Catalunya.


El Caire i voltants

EL CAIRE (I)

Com arribar-hi

Vol de Barcelona a El Caire (5 hores) amb la companyia aèrea EgyptAir.

En la terminal d'arribades internacionals del mateix aeroport de El Caire hi ha diverses oficines de canvi (algunes d'elles obertes les 24 hores).

Abans de passar per immigració cal obtenir el segell que serveix de visat d'entrada i portar-lo a mà juntament amb el passaport i el formulari d'entrada al pais degudament omplenat.

Un taxi al centre del Caire costa unes 30 LE (lliures egípcies).

Dormir i menjar

Arribant de matinada al centre del Caire se'ns fa difícil de trobar un hotel perquè molts ja estan tancats. Finalment ens quedem a l'Hotel Golden, molt cèntric (a prop de la plaça Midan Talaat Harb), però molt i molt bàsic i amb molta pols arreu. Costa 25 LE l'habitació doble amb bany fora.

Una opció força millor és l'Hotel Ciao, just darrera l'estació Ramses de ferrocarril. Aquí l'habitació doble amb bany privat costa 40 LE.

Trobar un cafè o restaurant a Egipte durant l'època del Ramadà (Desembre-Gener) entre la sortida i la posta de sol pot ser una tasca difícil. De vegades hi ha locals oberts però amb els llums tancats o la porta suficientment tancada per tal que no és vegi l'interior o la gent menjant.

Per tant cal deixar-se portar per la intuïció o les olors. De tota manera, a El Caire és més fàcil trobar llocs per la major oferta i el seu cosmopolitisme.

Coses a veure i fer

CAIRE CENTRAL. És la zona compresa entre la riba dreta del riu Nil i la zona anomenada Caire islàmic, amb epicentre en la plaça Midan Tahrir.

Molt a prop d'aquesta plaça hi ha l'esplèndid Museu Egipci, amb més de 100.000 antiguitats de tots els períodes de l'antic Egipte. Entre els seus principals tresors hi ha l'estàtua de Kefren, la doble estàtua de Rahotep i Nefret, les propietats d'Akhenaton, la sala de Mòmies Reials i les sales de Tutankhamon.

L'entrada al museu costa 15 US$. Altres coses a veure en aquesta zona són alguns dels edificis que podem trobar en els seus carrers, decrèpits però interessants.

Patrimoni de la Humanitat CAIRE ISLÀMIC (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979). Es tracta de l'antiga part medieval i és una de les zones més fascinants d'aquesta enorme ciutat.

Minarets de la mesquita Sultan Hassan
Minarets de la mesquita Sultan Hassan

Recòrrer els seus carrers és fer un viatge de varis segles enrera en el temps, donat que no ha canviat massa l'estil de vida dels seus habitants.

Aquí hi trobareu multitud de carrerons laberíntics i centenars de mesquites que aixequen els seus minarets cap al cel.

Especial menció mereix la zona del gran basar Khan al-Khalili, el millor lloc per perdre's (literalment), sentir olors i comprar si trobem alguna cosa que ens agradi (tenint en compte que s'hi pot trobar de tot).

Tampoc cal deixar de prendre un te o fumar el narguil (pipa d'aigua) en un dels seus cafès. Potser el més pintoresc és el Cafè Fishawi, lloc de reunió de la intelectualitat cairota, amb una preciosa decoració i un ambient únic.

Aquí és possible passar-s'hi hores i hores només contemplant la gent que passa i els propis clients, i fins i tot els cambrers.

Molt a prop d'aquí hi ha la mesquita d'al-Azhar, la universitat en actiu més vella del món, i la mesquita de Sayyidna al-Hussein.

Al sud de Khan al-Khalili es troba la mesquita d'al-Mu'ayyad, en la qual és possible pujar al seu minaret i contemplar una de les millors vistes d'El Caire.

En l'apartat de less grans attraccions d'aquesta àrea també hi hem d'afegir la mesquita d'Ibn Tulun, la mesquita de Qaitbey i la Ciutadella de Saladin (una fortalesa medieval).

Edificis del Caire Copte
Edificis del Caire Copte

CAIRE ANTIC. Aquesta part antiga d'El Caire acull a la comunitat cristiana copta.

Aquí es pot visitar la zona amurallada coneguda com a Caire Copte, així com el Museu Copte, l'Al-Muallaqa (o església penjada) i l'església de Sant Sergi, entre molts altres llocs d'interès.

Per arribar fins aquí la millor manera és agafar el metro a Midan Tahrir i baixar a la parada Mar Girgis.

Patrimoni de la Humanitat PIRÀMIDES DE GIZAH (declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979). És l'única de les set meravelles de l'antiguitat que romanen d'empeus.

La piràmide més gran del conjunt és la de Kheops, després la de Kefren, i per últim la de Micerinos. A més, hi trobareu d'altres piràmides menors.

L'entrada al complex arqueològic costa 20 LE. De forma rotativa, degut a tasques de restauració i manteniment, es pot accedir a l'interior d'una de les tres piràmides mentre les altres estan tancades, però cal pagar 10 LE més (apart de la sensació d'entrar en la piràmide i sentir-ne la sensació claustrofòbica no té més interès).

Imatge de les piràmides de Gizah
Imatge de les piràmides de Gizah

Per una altra banda, al costat de la gran piràmide de Kheops hi ha un horrible edifici (per dir-li alguna cosa) que hostatja l'enorme Vaixell Solar que els arqueòlegs van descobrir allà mateix a principi dels anys 90.

Cal pagar 10 LE més per entrar i veure'l, però creiem que la visita paga la pena.

Abans d'arribar a la zona de les piràmides ens trobem amb l'arxiconeguda Esfinx.

Gizah està a uns 18 km d'El Caire, en els suburbis sud d'aquesta enorme ciutat, i s'hi pot arribar amb una combinació de metro i autobús, encara que una forma més còmode és agafar uns autobusos amb aire condicionat que surten d'Heliopolis, però que agafen passatgers al costat del Museu Egipci.

Patrimoni de la Humanitat SAQQARA. Aquesta magnífica necròpoli també fou declarada Patrimoni de la Humanitat en l'any 1979, conjuntament amb les piràmides de Gizah, Abusir i Dahshur.

Aquest conjunt arqueològic hostatja la necròpoli principal de la ciutat antiga de Menfis. Saqqara està situada en la riba occidental del riu Nil, uns 18 km al sud de Gizah.

Pirámide esglaonada de Zoser (Saqqara)
Pirámide esglaonada de Zoser (Saqqara)

La importància d'aquest lloc es deu a les restes de complexos funeraris que hi trobem aquí, erigits pels faraons de l'Imperi Antic i també per la gran quantitat de tombes de nobles que s'han trobat en aquesta necròpoli.

La piràmide esglaonada de Zoser és la construcció més coneguda del complex de Saqqara. Aquesta piràmide fou construida cap a l'any 2650 a. C. com a tomba, o cenotafi, del faraó Zoser.

Segons sembla, aquesta piràmide va servir de motllo per a les piràmides de Gizah i d'altres piràmides egípcies que es van construir després. En la seva època, fou la construcció més elevada construida per l'ésser humà fins llavors.

La forma més ràpida i efectiva d'arribar a Saqqara des de Gizah o des de El Caire és amb un taxi.


Aswan, Philae, Abu Simbel i Edfu

ASWAN

Com arribar-hi

De la terminal ferroviària Ramses de El Caire, en la zona de Midan Ramses, surt un tren nocturn a les 22 hores. Un bitllet en primera classe costa 130 LE i sol ser bona idea reservar un o dos dies abans per a evitar sorpreses de darrera hora.

Aquest tren arriba a Aswan a les 10 hores del matí. D'aquesta forma s'aprofita la nit viatjant i a més ens estalviem una nit d'hotel.

Dormir i menjar

Una bona tria a Aswan és l'Hotel Horus, just al passeig que voreja el Nil. Una habitació doble amb esmorzar inclòs costa 40 LE.

Des del bar-cafeteria que hi ha al pis superior de l'edifici hi ha una magnífica vista del Nil i l'altra costat de riu, incloses les tombes dels Nobles.

Coses a veure i fer

ASWAN. El mercat d'Aswan bé mereix una visita pausada per veure les parades d'espècies i mil coses més, o prendre un tè en una cadira al carrer per gaudir tranquil·lament de la vida egípcia.

Paradeta d'espècies en el basar d'Aswan
Paradeta d'espècies en el basar d'Aswan
Faluques navegant pel riu Nil  (Aswan)
Faluques navegant pel riu Nil (Aswan)

Si volem tastar una mica del luxe i estem disposats a gastar els 10 US$ que costa la consumició mínima obligatòria podem visitar l'Hotel Old Cataract, hotel de luxe on es van filmar algunes seqüències de la pel·lícula Muerte en el Nilo, basada en la novela homònima d'Agatha Christie.

De tota manera, al mateix costat de l'hotel hi ha un jardí públic sobre un turonet des del qual es pot contemplar una magnífica vista sobre el Nil, Aswan i l'illa Elefantina (especialment bonica és la posta de sol des d'aquest punt).

Una casa nubia a l'illa Elefantina
Una casa nubia a l'illa Elefantina

ILLA ELEFANTINA. Aquesta illa, envoltada per dos braços del riu Nil, és un altre lloc a visitar per passejar tranquil·lament pels carrers d'un petit poblat nubi.

Des de l'altre costat de l'illa veurem les dunes del desert arribar al mateix riu, així com el temple d'Aga Khan.

Certament aquest és un lloc bastant bonic i evocador.

Per a travessar a l'illa Elefantina des d'Aswan cal agafar una faluca (una petita embarcació de vela), negociant el preu, per a recórrer la curta distància que separa el passeig fluvial d'Aswan i l'illa Elefantina.

Patrimoni de la Humanitat TEMPLE D'ABU SIMBEL (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979, juntament amb la resta de monuments nubis de la zona, com el Temple de Philae).

Temple de Ramses II (Abu Simbel)
Temple de Ramses II (Abu Simbel)

Es tracta d'un impressionant temple que va haver de ser traslladat pedra a pedra a l'emplaçament actual quan es va construir l'enorme presa d'Aswan.

El complex d'Abu Simbel està ubicat en la regió de Núbia, on actualment hi ha el llac Nasser, creat artificialment per la presa d'Aswan.

Aquest emplaçament, proper al que tenia originalment el temple, està a uns 231 km al sud-oest d'Aswan (uns 300 km si és per carretera).

En el moment de la nostra visita no era possible arribar-hi per carretera ja que les autoritats egípcies tenien tallada la carretera d'Aswan a Abu Simbel per raons de 'seguretat' (encara estaven molt recents els atemptats d'islamistes radicals a Luxor i El Caire).

Per tant l'única forma d'anar a Abu Simbel en aquell moment era amb un vol tancat d'anada i tornada que es podia comprar en la mateixa oficina d'EgyptAir d'Aswan per 288 LE (amb molta paciència ja que vam haver de 'lluitar' amb molts operadors turístics egipcis que desconeixen que és una cua ordenada davant les finestretes).

El vol sortia a les 7:45 h. del matí i arriba a Abu Simbel a les 8:30 h.

Des de la mateixa terminal de l'aeroport d'Abu Simbel un autobús d'EgyptAir feia el trasllat de forma gratuïta fins l'entrada del temple.

Graffitis d'època en el Gran Temple d'Abu Simbel
Graffitis d'època en el Gran Temple d'Abu Simbel

El preu de l'entrada a Abu Simbel és de 15 LE, on disposàvem de dues hores per a visitar el complex.

Aquest espai de temps és suficient per a visitar-lo amb calma i fins i tot per a entrar, abans de marxar, dins la muntaya artificial on ara està allotjat el temple i veure com es va poder dur a terme aquesta gegantina obra d'enginyeria per a salvar u.

A la sortida del temple el mateix autobús ens porta de nou a la terminal de l'aeroport per tornar cap a Aswan.

Des de l'avió és possible contemplar la inmensitat de la presa d'Aswan, un veritable mar, i els diferents colors de la roca i la sorra del desert.

Patrimonio de la Humanidad TEMPLE DE PHILAE. Aquest temple, a l'igual que el d'Abu Simbel, també va haver de ser traslladat amb la construcció de la presa d'Aswan, el els anys 60 del passat segle XX.

Imatge del temple de Philae
Imatge del temple de Philae

Però a diferència del d'Abu Simbel, que fou traslladat abans d'inundar el seu emplaçament original, Philae va estar submergit en l'aigua un cert temps fins que la comunitat internacional va posar els diners i la tecnologia per a dur a terme el trasllat pedra a pedra des de l'illa original fins a l'illa on es troba actualment.

Tant el temple en sí, com el seu entorn, és magnífic i per tant la seva visita és obligada.

El preu de l'entrada al temple és de 20 LE.

L'illa on s'ubica ara el temple de Philae està situada uns 11 km al sud d'Aswan. Per arribar a Philae caldrà agafar un taxi que ens porti des d'Aswan fins a un petit embarcador, des del qual pugem a una petita embarcació que duu a terme el servei de transport fins al'illa. El preu del viatge a Philae d'anada i tornada en la barca s'ha de negociar prèviament.


EDFU

Com arribar-hi

Des de la terminal d'autobusos d'Aswan hi ha varis autobusos diaris a Edfu. El trajecte costa 4 LE i suposa uns 80 minuts de viatge per bona carretera.

L'autobús s'atura en la cruïlla de la carretera Aswan-Luxor. Des d'aquí cal agafar un taxi col·lectiu que passi per aquest punt o bé anar caminant fins al nucli urbà d'Edfu, a uns 2 km, travessant el Nil mitjançant un llarguíssim pont.

La ciutat d'Edfu està situada en la riba occidental del Nil, a mig camí entre Aswan i Luxor i a uns 110 km d'ambdúes ciutats. El temple d'Horus està ubicat a l'oest del centre de la població d'Edfu, a escassos 500 metres.

En el nostre cas Edfu fou només una aturada per a visitar el temple d'Horus i continuar viatge cap a Luxor. Per a poder realitzar la visita al temple amb comoditat vam poder deixar les motxilles en el lloc on es venien les entrades.

Coses a veure i fer

TEMPLE D'HORUS. El Temple d'Horus, situat a Edfu, fou construït durant el període helenístic, entre els anys 237 i 57 a. C. Aquest és el segon temple més gran d'Egipte, després del de Karnak, i un dels millor conservats.

Aquest temple, com ja podreu siposar, també és de visita obligada en qualsevol viatge per la vall del Nil egípcia.

Detall sobre l'entrada al Temple d'Horus
Detall sobre l'entrada al Temple d'Horus

L'entrada al Temple d'Horus costa 20 LE.

Aquí, com en la resta de temples i llocs arqueològics d'Egipte, recomanem moltíssim intentar esquivar sempre que es pugui als grups organitzats (especialment els provinents dels creuers).

Això no és tan difícil com pugui semblar, ja que aquests grups solen concentrar les seves visites en unes determinades hores del dia (per exemple és difícil trobar-ne abans de les 10 del matí o entre les 13 i les 15 hores).

A més, els grups organitzats solen fer la seva visita molt ràpidament, arrossegats pel guia del grup.

Per tant, si escolliu bé les hores de la vostra visita i teniu una mica de paciència per a esperar a que marxin els grups organitzats, podreu assaborir l'enorme plaer de gaudir en solitari (o quasi) de la vostra visita al temple.


Luxor, la riba occidental del Nil i El Caire (II)

LUXOR

Com arribar-hi

En el mateix dia de la visita al Temple d'Horus d'Edfu és possible reemprendre la ruta i arribar a Luxor.

En la zona del mercat d'Edfu cal agafar un taxi col·lectiu que travessi el pont sobre el Nil i ens deixi en la cruïlla de la carretera Aswan-Luxor, o bé fer el mateix trajecte a peu (2 km).

Un cop en la cruïlla cal aturar algun autobús que passi amb destinació a Luxor. El seu preu és de 5 LE i la durada aprioximada del viatge és de 2 hores.

Dormir i menjar

A Luxor, l'hotel Khan-El-Khalili està situat en un dels carrers principals de la zona del mercat i no massa lluny del temple de Luxor. Costa 20 LE l'habitació doble.

Coses a veure i fer

Patrimoni de la Humanitat LUXOR (el Temple de Karnak, l'Antiga Tebas, i la seva necròpolis a la riba oest del Nil van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1979).

L'actual ciutat de Luxor tenia el nom de Waset en l'Antic Egipte i s'anomenà Tebas per als grecs.

Imatge nocturna del Temple de Luxor
Imatge nocturna del Temple de Luxor

Luxor és avui dia un enorme museu a l'aire lliure, ja que compta amb els complexos arqueològics formats pels temples de Karnak i Luxor dins mateix de la ciutat moderna.

I en l'altra riba del riu Nil ens ofereix un impressionant conjunt de monuments, temples i tombes, incloent la Vall dels Reis i la Vall de les Reines.

En la pròpia zona urbana de Luxor, situada en la riba oriental del Nil, hi ha diverses visites obligades:

Temple de Luxor. Aquest gran complex de temples fou construït aproximadament en l'any 1400 a.C. i és d'obligada visita en qualsevol visita a Luxor.

Recomanem visitar-lo per la tarda abans de que caigui el sol per poder com la pedra va agafant el color taronjós del sol a punt d'amagar-se, i posteriorment l'efecte amb la il·luminació nocturna.

L'entrada costa 10 LE. Està situat al costat del soc, en el mateix centre de Luxor.

Temple de Karnak. Aquest complex arqueològic és enorme i en ell podrem veure-hi temples, columnes colosals i altres edificis. La seva construcció va començar durant l'Imperi Medi egipci i va continuar fins al Període Helenístic.

Aquest és l'altre gran temple situat en la moderna Luxor, essent el segon lloc històric més visitat d'Egipte, només superat per les piràmides de Gizah. És especialment impressionant la seva sala hipòstila, formada por unes columnes d'enormes dimensions.

Imatge del Temple de Karnak
Imatge del Temple de Karnak
Reflexos en el Temple de Karnak
Reflexos en el Temple de Karnak

Aquí la nostra recomanació és realitzar la visita molt aviat pel matí (per exemple a les 8 del matí) i així podrem estar sols o quasi al principi de la visita i també ens estalviarem la calor. L'entrada aquí costa 10 LE.

Aquest temple està a uns 2 km al nord del de Luxor i antigament ambdós estaven units per una gran avinguda flanquejada per milers d'esfinxs. Actualment només se'n conserva una part d'elles.

Ferri que uneix les dues ribes del Nil (Luxor)
Ferri que uneix les dues ribes del Nil (Luxor)

Museu de Luxor. Tornant a peu des del temple de Karnak cap el centre de Luxor podem aprofitar per a passejar tranquil·lament pel bonic passeig que voreja el Nil, l'anomenat Kornish Al Nile.

Des d'aquí podrem veure la riba occidental del Nil, així com els nombrosos creuers turístics que probablement estaran amarrats a la riba del riu.

A mig camí entre els temples de Karnak i de Luxor trobem el Museu de Luxor, amb una interessant col·lecció d'objectes de l'antiga Tebas, tot i que, evidentment, no pot competir en riquesa amb el seu museu homònim de El Caire. L'entrada al museu costa 15 LE.

RIBA OEST DEL NIL. Travessant el Nil al costat oposat del nucli de Luxor trobem multitud de monuments i vestigis de diverses èpoques de l'antic Egipte. En qualsevol cas es tracta d'una zona d'obligada visita.

Com que l'àrea a visitar és bastant gran cal algun medi de transport per poder anar d'un lloc a un altre. Es pot llogar un taxi a Luxor i fins i tot fer la visita de forma organitzada amb minibusos d'hotels i agències.

Però una tercera opció, l'escollida per nosaltres, és llogar bicicletes per anar al nostre aire.

De tota manera, cal tenir en compte que aquesta opció només és recomanable si les temperatures són moderades, tal com passa en l'hivern egipci, per exemple, ja que cal no oblidar que estem parlant d'una zona desèrtica.

El lloguer d'una bicicleta per un dia sencer és de 10 LE.

Per a travessar el riu Nil a l'altre costat cal agafar el ferri (no hi ha problema en embarcar-hi les bicicletes).

Un cop el ferri ens deixi en l'embarcador de l'altra riba del Nil haurem de seguir la carretera cap a l'interior que surt des d'aquest punt.

El primer que trobarem a la dreta són els Colossos de Memnon, dues enormes estàtues solitàries situades al costat de la carretera.

Una mica més endavant, a l'esquerra, hi ha les finestretes de venda d'entrades per als diferents llocs. Cal aturar-se aquí obligatòriament i comprar totes les entrades d'una vegada per als diferents llocs que volem visitar durant el dia per no haver de tornar aquí (cal arribar amb l'entrada al monument o lloc a visitar perquè no hi ha lloc de venda allà).

Un cop més, aquí també cal armar-se de molta paciència (i posar-se dur si cal) perquè tot i que hi ha una finestreta expressament per als estrangers (Foreigners) sempre està ocupada per una multitud de xòfers i guies egipcis comprant les entrades per als seus grups organitzats que es colen descaradament.

La necròpoli de Deir el-Medina, en la riba oest del Nil
La necròpoli de Deir el-Medina, en la riba oest del Nil

Per a visitar la tomba de Nefertari, l'estrella del recinte, s'ha de comprar una entarada apart amb un preu exhorbitant, 100 LE, i en teoria només hi poden entrar un màxim de 25 persones cada dia per motius de conservació, però no estem massa segurs de que això es respecti (?).

La resta d'entrades als diferents temples i valls costen 12 LE cadascuna, excepte l'entrada a la Vall dels Reis que val 20 LE.

Un cop ja tenim les entrades podem començar la nostra ruta i visitar el temple de Medinet Habu (o de Ramsés III), Deir-Al-Medina (o ciutat dels artistes, on també hi ha algunes tombes que mereixen ser visitades per les seves pintures murals), el temple Ramesseum (o de Ramsés II), el temple de Seti I, i el temple de Hapshepsut.

Aquest darrer, el temple de la reina Hapshepsut, és especialment bonic, entre altres coses perquè és bastant diferent de la resta i per l'espectacularitat de la paret rocosa que hi ha darrera.

Deir el-Bahari i el temple de Hatshepsut
Deir el-Bahari i el temple de Hatshepsut

La Vall dels Reis, la necròpolis de l'antiga Tebas, és un complex amb diverses tombes.

No totes són visitables ja que es van tancant de forma rotativa per realitzar-hi tasques de conservació i restauració en elles.

Per tant un cop allà cal informar-se de quines estan obertes i triar-ne les millors (per les seves pintures murals) ja que n'hi ha moltes.

En el moment de la nostra visita les més destacables eres les de Ramsés VI, Ramsés III i Meneptot.

També es poden visitar més tombes en la Vall de les Reines i en la Vall dels Nobles.


EL CAIRE (II)

I el viatge s'acaba ...

La tornada a El Caire des de Luxor també la vam fer en un tren nocturn.

Aquest tren surt a les 23:30 hores de Luxor i arriba a l'estació Ramses de El Caire a les 11:15 hores del matí. El preu del bitllet en segona classe és de 48 LE i resulta ser tan còmode o més que la primera classe.

La resta del dia en El Caire, fins l'hora d'anar cap a l'aeroport, el dediquem a fer compres de darrera hora i també per a repetir coses ja vistes en els primers dies d'aquest viatge a El Caire, com per exemple el barri islàmic.

Quan arriba l'hora de marxar agafem un taxi cap a l'aeroport internacional de El Caire per 25 LE, regatejant molt. Un cop en l'aeroport ens va tocar tenir molta i molta paciència, ja que el nostre vol d'EgyptAir a Barcelona va sortir amb força retard sobre l'horari previst.


Crònica d'un viatge a Egipte - José Luís García López [2009]
Diari de viatge a l’Orient Mitjà - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2007]
Notes sobre un viatge a Egipte - José Luís Chamarro [2005]
Diari de viatge d'un creuer pel Nil - Robinson & Blue [2003]
Egypt - Mini-guia Lonely Planet - Informació general sobre el país.
Cairo - Mini-guia Lonely Planet - Informació general sobre la ciutat de El Caire.

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació