Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
1 / 2
Bandera

ÍNDIA

Guia i relat d'un viatge per lliure al nord de l'Índia

Data Data viatge: 2000. Publicat el 01/03/2001
2.4 de 5 (204 vots)

Introducció

L'Índia és més un continent que un país pròpiament dit per la seva grandària, però sobretot per la seva gran diversitat de grups ètnics, llengües, creences, costums, etc. És difícil trobar al món un altre país que pugui oferir aquesta enorme varietat. Per aquesta raó es poden fer diversos viatges a l'Índia amb diferents aproximacions al país, sense por a repetir. En conjunt aquest país és la meca, entre altres llocs del planeta, de qualsevol viatger amb esperit aventurer i amb ganes de fruir de sensacions autèntiques en un món cada cop més globalitzat.

Nosaltres vam escollir començar per l'Índia més típica, aquella que segurament respon més a la idea que normalment tenim d'ella. El nostre viatge iniciàtic per aquest gran país en tots els sentits transcorre pels estats del Rajasthan, Madhya Pradesh i Uttar Pradesh.

En resum podem afirmar que aquest no és un país fàcil per al viatger, ni tan sols pel més experimentat, i és d'aquells llocs que fascinen per sempre més o que provoquen rebuig només arribar-hi, però en qualsevol cas no deixa indiferent a ningú, i creiem que aquest fet ja és en sí una virtut en els temps que corren. Per tot això i molt més el nostre consell és no perdre's per res del món l'experiència del viatge a l'Índia.

La informació d'aquesta guia/relat la podeu complementar amb la d'un altre viatge a l'Índia, però a una altra part del país, que vam fer uns quants anys després: Guia i relat d'un viatge per lliure al Punjab, Caixmir i Ladakh.

^top

Fitxa tècnica del viatge

Nota

Avisem de que la informació reflectida en la descripció de cadascuna de les guies o relats, sobretot la referida a horaris, preus, visats, adreces d'e-mail o pàgines web, pot haver variat des del moment en que es va recollir la informació publicada (veure data en la capçalera del relat).

Viatgeaddictes.com no ens responsabilitzem dels possibles perjudicis que pugui causar la informació aquí continguda, així com de les opinions expressades pels col·laboradors, ni aquestes són necessàriament compartides per nosaltres.

Per altra banda us animem a que, si utilitzeu la informació aquí continguda, tingueu l'amabilitat d'enviar-nos un e-mail amb les vostres impressions, sobre si us ha resultat útil o no, informació errònia o actualitzada, etc. Tant nosaltres com els nostres col·laboradors esperem com única compensació al nostre treball que perdeu un minut i ens digueu alguna cosa que ens permeti conèixer si el nostre esforç mereix la pena.

Gràcies per visitar Viatgeaddictes.com

Data del viatge

Del 19 d'Agost al 12 de Setembre del 2000

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona - Frankfurt - Delhi
Dies 2 i 3: Delhi
Dia 4: Delhi - Bikaner
Dia 5: Bikaner - Jaisalmer
Dies 6 i 7: Jaisalmer
Dia 8: Jaisalmer - Jodhpur
Dia 9: Jodhpur

Dia 10: Jodhpur - Udaipur
Dies 11 i 12: Udaipur
Dia 13: Udaipur - Ajmer
Dia 14: Ajmer - Jaipur
Dia 15: Jaipur
Dia 16: Jaipur - Agra
Dies 17 i 18: Agra

Dia 19: Agra - Gwalior - Jhansi
Dia 20: Jhansi - Khajuraho
Dia 21: Khajuraho - Varanasi
Dies 22 i 23: Varanasi
Dia 24: Varanasi - Delhi
Dia 25: Delhi - Frankfurt - Barcelona

Canvis de moneda mitjà

1 US$ (dòlar USA) = 188'3 pts.
1 rupia india = 4'20 pts. (1 US$ = 44,81 Rs)

Despeses del viatge

+ 114.200 pts. (vol BCN-Delhi-BCN i taxes aeroport)
+ 15.064 pts. (vol Khajuraho-Varanasi)
+ 5.500 pts. (visat)
+ 58.749 pts (hotels, menjar, transport, regals, ...)
= 193.513 pts.

Visat

Informació revisada al juliol de 2011
Obtenció visat Índia

El procediment d'obtenció d'un visat per a turisme a l'Índia (normalment vàlid per a múltiples entrades i amb una estada màxima de 6 mesos a l'Índia) s'explica detalladament en la pàgina Pasos a seguir, però en resum es tracta de descarregar-se un formulari, imprimir-lo i emplenar-lo.

Després cal fer arribar aquesta sol·licitud, juntament amb el passaport, 3 fotos carnet i un justificant de pagament, a l'oficina central d'Arke BLS a Madrid, directament en finestreta o mitjançant enviament amb missatgeria (només a través de SEUR).

El preu actual del visat de turista per a 6 mesos és de 64,20 €, als quals cal sumar 22 € en cas d'enviament (anada i tornada, i només s'admeten fins a 2 passaports en un mateix enviament).

El passaport ha de tenir una validesa mínima de 6 mesos i disposar d'almenys dues pàgines buides. Durant la tramitació és possible fer un seguiment online.

És necessari un visat d'entrada a l'Índia i disposar d'ell abans de volar al país, ja que no és possible obtenir-lo un cop allà.

Anys enrere, aquest visat es podia obtenir fent les gestions directament a través de...

Av. Pío XII, 30-32 - 28016 Madrid; tel. 91 309 88 70

Així ho vam fer nosaltres a l'any 2000 i vam pagar 5.500 pts per cada visat tramitat a través de l'Ambaixada. Però ara, i ja des de fa uns anys, els tràmits han de fer-se obligatòriament a través de l'empresa...

Cardenal Marcelo Spinola, 4-1° dcha - Madrid
tel. 91 768 20 89

Veure informació sobre el procediment de com obtenir el visat per a l'Índia en el quadre adjunt.

Salut

Cal vacunar-se d'allò especificat per un Centre de vacunació internacional, encara que la zona abastada per aquesta ruta no és especialment problemàtica. En general es recomana vacunar-se contra el tètanus i l'hepatitis A i B.

Seguretat

Les regions índies abastades per aquesta ruta no són especialment problemàtiques en temes relatius a conflictes polítics i/o de terrorisme, perè sempre convé estar vigilants i utilitzar el sentit comú, sobretot en llocs públics molt concorreguts. El mateix s'aplicaria per al tema dels robatoris i la delinqüència comú.

Esment a part es mereix l'assetjament al que pot ser sotmès el viatger independent a l'Índia per part de comissionistes, estafadors, venedors, o captaires, sobretot en les zones més turístiques, com puguin ser les ciutats de Delhi, Jaipur o Agra. Per això, especialment per a qui viatgi a l'Índia per primera vegada, us recomanem llegir l'interessant article India: Consejos y trucos para viajeros independientes.

Transport

Avió. Hi ha vàries companyies aèries que realitzen vols interiors que connecten un gran nombre de ciutats de l'Índia. Per la nostra pròpia experiència podem recomanar la companyia Jet Airways, ja que disposa d'avions molt moderns i un servei eficient.

Autobús. Hi ha autobusos per anar a pràcticament qualsevol racó, ja que a la xarxa estatal d'autobusos s'hi han de sumar una gran quantitat de companyies privades que operen paral.lelament. Aquestes donen un servei una mica millor que les estatals. Apart de la possible incomoditat de l'autobús en sí, destacaríem dos aspectes que ens podem trobar en qualsevol trajecte en autobús. El primer d'ells és la velocitat quasi suïcida d'alguns conductors d'autobús, que unida al caos de les carreteres índies, fan que de vegades sigui millor no mirar endavant. De fet els indis solen col.locar-se en la part posterior dels autobusos (?). L'altre és la tortura del vídeo o de la música índia a tot volum en alguns autobusos per amenitzar el viatge. Al principi no està malament, però després d'unes hores de viatge hom té el cap a punt d'esclatar (alguna companyia d'autobusos utilitza el reclam "No video" per atreure viatgers estrangers).

Tren. La xarxa de ferrocarrils de l'Índia és de les més grans del món. Transporta diàriament a més de 10 milions de passatgers i connecta més de 7.000 estacions. Els trens solen ser lents i algunes vegades incòmodes, però agafar un tren indi és una experiència que no ens hauríem de perdre per res del món i pot resultar una de les experiències més divertides del viatge. Una estació de tren a l'Índia ja és per sí mateixa un microcosmos de la vida diària en aquest país. De tota manera també és possible viatjar en tren amb autèntic luxe asiàtic, per exemple amb el Palau Sobre Rodes que cobreix l'itinerari entre Jaipur i Udaipur, amb un ramal a Agra, o també el Royal Orient Express amb un servei similar entre Delhi i Ahmedabad.

Per trajectes llargs en primera classe o amb llitera és molt recomanable reservar amb suficient antelació. Precisament esbrinar quina és la classe que més ens convé, d'entre el maremàgnum de classes dels trens indis, per a cada trajecte és una tasca àrdua i forma part de l'aventura del viatge en tren. No s'està mai segur de si és més adequat agafar un bitllet en primera, o en segona, o bé en cotxe-llit climatitzat, o en seient dur o tou... Generalment els millors seients són els que abans s'omplen i els que s'han de reservar amb més antelació.

A continuació teniu un petit glossari de les classes existents en els trens de l'Índia...

• 1A -> Primera classe...... caríssima
• 2A -> Segona classe amb A/C (lliteres en dos nivells)..... cara, però no tant
• FC -> Primera classe sense A/C (4 persones per compartiment)..... relativament espaiosa
• 3A -> Similar a 2A, però amb lliteres en tres nivells..... preu normal, però força atapeïda de gent
• CC -> cotxe amb seients i A/C..... no és massa cara
• SL -> Sleeper class, sense A/C
• 2S -> Segona classe amb seients..... per a viatges de dia i sense reserva.

Els cotxes amb lliteres (2A, 3A i SL) estan dividits en compartiments oberts, sense portes (tot i que en alguns tren sí que en tenen, com per exemple el tren de Delhi-Bikaner). Els cotxes sense A/C tenen ventiladors, però no sempre funcionen. Les sortides de l'A/C estan al sostre de cada compartiment, per la qual cosa la llitera superior és la que pot patir més el fred si l'A/C funciona a tot gas. En general, en els cotxes-llit amb A/C Indian Railways subministra un coixí i llençols, però no en el cas de cotxes-llit sense A/C. Les finestres estan segellades i tenen vidres tintats en els cotxes amb A/C, però no solen estar molt netes i això fa que de vegades siguin força opaques, mentre que en els cotxes sense A/C les finestres es poden obrir. Com més alta és la classe hi ha més tranquil.litat i silenci a l'hora de dormir. La classe SL aplega una mostra més representativa de la població índia que les classes més altes.

Per últim hem recopilat aquí algunes pàgines web interessants i relatives als ferrocarrils indis, totes elles en anglès:

Online Indian Railway Ticket Booking. Reserva i compra online de bitllets mitjançant el pagament amb targeta de crèdit.
Indian Railway's Reservation Enquiry. Consulta online sobre disponibilitat de places, horaris dels trens, etc.
The Indian Railways FAQ. Informació general sobre els ferrocarrils de l'Índia.
Seat61- Train travel in India.... Informació i consells molt útils per a viatjar en tren per l'Índia.

Clima

En les dates del nostre viatge vam trobar un clima bàsicament bastant calorós, amb algun episodi aïllat de pluja. La calor és especialment intensa a Bikaner o Jhodpur, però molt especialment a Jaisalmer (esperable per trobar-se al mig d'una zona desèrtica. A més nosaltres vam coincidir amb una onada de calor en la zona de Jaisalmer que va ocasionar unes nits asfixiants, fins al punt que els propis indis dormien al carrer.

Diferència horària

+3'5 hores.

Guia de viatge

India, Lonely Planet (ed. Setembre 1999).

Literatura relacionada

Lògicament sobre l'Índia podem trobar molta literatura de viatges, des de grans clàssics a experiències molt més properes en el temps i la forma de viatjar. D'aquestes darreres volem destacar el llibre De Delhi a Kàtmandu. Una aventura amb motxilla fins als peus de l'Himàlaia, d'Eudald Ayats. Es tracta d'un relat dia a dia i pas a pas, amb dades pràctiques del seu viatge pel nord de l'Índia i el Nepal, però també amb sensacions, imatges, colors i olors.

^top

 GUIA / RELAT DE VIATGE: DELHI, BIKANER, JAISALMER i JODHPUR

NEW & OLD DELHI (I)

COM ARRIBAR-HI

Vol de Lufthansa Barcelona-Frankfurt (2 hores) i Frankfurt-Delhi (7 hores).

L'opció més econòmica per anar de l'aeroport al centre de New Delhi (Connaught Place o Pajargang) o vice-versa és mitjançant un bus dels Ex-Servicemen's Air Link Transport Service (EATS) que costa 30 Rs i opera des de les 4 del matí fins a les 23'30 h. Nosaltres vam arribar a una hora en que no hi havia servei de bus EATS i ens vam veure obligats a agafar un taxi prepagat per 200 Rs (recomanem moltíssim anar amb compte a l'arribada per no acabar pagant el taxi a preus abusius). Al sortir de la terminal d'arribades busqueu la Delhi Traffic Police Prepaid Taxi Booth (en teoria és el lloc idoni per trobar el taxi més barat a Delhi). El recorregut es paga per endavant i ja no s'ha de pagar res més al conductor, inventi l'excusa que s'inventi.

DORMIR I MENJAR

Pel fet de que el nostre vol arribava a Delhi molt tard, ja de matinada, vam preferir reservar prèviament aquesta primera nit d'hotel a Delhi. Vam escollir l'hotel Star Palace (4590, Main Bazar, Paharganj, tel. (91-11) 23584849, 23562400) ja que es podia fer la reserva a través de la seva pàgina web. Està a la zona de Paharganj, no molt lluny de Connaught Place i a només 300 m. de l'estació de ferrocarril de New Delhi. El preu de l'habitació doble amb air cooler i bany privat és de 325 Rs. L'habitació que ens va tocar era força cutre, però a aquelles hores de la matinada i després d'un llarg vol hom ja no està per discutir res. En qualsevol cas és una opció per passar al menys la primera nit a Delhi. El taxi que vam agafar a l'aeroport, intentant desesperadament portar-nos al "seu" hotel, ens va voler convèncer de que l'hotel que havíem reservat ja no existia, estava tancat, s'havia evaporat, ... Ni cas !!! Per a les següents nits a Delhi vam preferir el Ringo Guest House (17 Scindia House, darrera de la Indian Tourist Office en la zona de Connaught Place - tel. 011-3310605), on vam pagar 350 Rs per una habitació doble amb bany compartit. Bàsic, però correcte, ben situat i amb bon ambient.

El restaurant adjacent del Ringo, de nom Dont Pass Me By, té una excel.lent relació qualitat-preu. A més també ofereix serveis d'agència de viatges, permetent llogar cotxe amb xofer, comprar bitllets de tren, etc.

COSES A VEURE

DELHI, capital de l'India, realment es composa de dues parts diferenciades: Old Delhi i New Delhi. Old Delhi va ser la capital de l'India musulmana entre els segles XVII i XIX, i és on trobem les mesquites, monuments i fortaleses entre carrers laberíntics i sensació de caos generalitzat. New Delhi, en canvi, va ser construida com a capital de l'imperi britànic a l'India. És una ciutat oberta, de carrers espaiosos, on trobem els edificis governamentals i les oficines de les companyies aèries. Al sud de New Delhi han anat creixent els barris suburbials. Administrativament Delhi forma part d'un districte federal anomenat Delhi Union Territory.

New Delhi. Aquí tenim la nostra primera presa de contacte amb l'India, amb passejades pel centre de New Delhi, concretament les zones de Paharganj i de Connaught Place. Aquesta darrera és el centre turístic i de negocis de la ciutat. A uns 400 m al sud-oest de Connaught Place tenim els jardins de Jantar Mantar, els quals contenen una curiosa col.lecció d'estructures enormes que formaven part d'un observatori astronòmic construit pel Maharaja Jai Singh II a principis del s. XVIII. Entre aquestes estructures hi ha un rellotge de sol de proporcions gegantines.

Patrimoni de la Humanitat Tomba d'Humayun (Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 1993). Estem a dilluns i per tant la major part d'edificis i museus oficials estan tancats, però per sort la Tomba d'Humayun no està entre aquests i per tant és visitable. Es tracta d'un meravellós mausoleu, construït a mitjans del s. XVI per a servir de tomba de l'emperador Humayun i és un exemple primerenc d'arquitectura mogol. Aquí ja es poden veure elements arquitectònics que posteriorment es van aplicar al Taj Mahal. L'entrada costa 5 Rs. És molt bonic i val molt la pena. Aquest mausoleu està situat a Nizamuddin, un luxós suburbi de Delhi.

Old Delhi. En aquesta zona, a uns 8 km del centre de New Delhi, destaquem el Red Fort (nosaltres només el vam poder veure per fora ja que era dilluns i estava tancat) i la gran mesquita o Jama Masjid. L'entrada a la mesquita costa 10 Rs, però pagant 5 Rs més és possible pujar al minaret sud, el qual amb 40 m d'alçada proporciona unes magnífiques vistes d'aquesta part de la ciutat. En el cas de les dones només és possible pujar-hi si van acompanyades d'un home (!!), però això és fàcilment solucionable demanant a algun visitant masculí interessat en pujar per acompanyar-lo al passar per davant dels guardes.

Tots aquests itineraris van ser fets a peu, excepte els trajectes entre New Delhi i Old Delhi i al mausoleu d'Humayun, fets amb rickshaw degut a la distància. Al costat sud del cercle central de la plaça Connaught Place, al carrer Rajiv Chowk, hi ha el quiosc dels Prepaid Auto-Rickshaw, on es pot comprar un recorregut en rickshaw a qualsevol lloc de la ciutat en base a unes tarifes teòricament fixes i establertes. A l'hora de la veritat s'ha de regatejar com sempre perquè el preu indicat ala pissarra invariablement s'esdevé més car per no se sap molt bé quina raó.

^top

BIKANER (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Tren des de l'estació Sarai Rohilla de Delhi (l'exprés Bikaner Mail, amb sortida a les 22 h.). El preu del bitllet és de 17 US$ en segona classe amb aire condicionat i triga 12 hores en recórrer els 530 km de distància. Hem d'avisar de que comprar un bitllet directament a qualsevol estació de tren de Delhi no és una tasca fàcil, doncs cal anar molt en compte amb els comissionistes que ens intentaran 'enganyar' per portar-nos a la seva agència (potser també aconseguirem el que buscàvem però pagant força més). L'oficina real de venda de bitllets de tren per a estrangers està al segon pis de la part esquerra de l'edifici de l'estació de New Delhi. Obre tots els dies excepte el diumenge i els bitllets o reserves es poden pagar amb rúpies o amb dòlars. També cal tenir en compte que els comissionistes solen despistar al visitant dient que el porten a una Tourist Office (oficina de turisme) quan en realitat s'estan referint a una agència de viatges de la qual tenen comissió. Sap greu dir-ho, però a Delhi desconfieu bastant dels que s'acosten a "ajudar-vos".

DORMIR I MENJAR

Indre Lodge (220 Rs l'habitació doble amb bany). Un lloc molt tranquil i molt recomanable.

COSES A VEURE

BIKANER és la nostra porta d'entrada a l'estat del Rajasthan. Ja es troba en zona de desert i en el passat va ser lloc d'aturada de les caravanes de les grans rutes comercials. Tot i que habitualment sol ser una escala per anar a Jaisalmer és una ciutat que mereix una visita.

Fort Junagarh. Construit a finals del s. XVI és senzillament impressionant. Està obert de 10 a 16:30 hores i l'entrada costa 50 Rs (més 30 Rs per la càmara de fotos). S'ha de visitar obligatòriament amb un guia, el preu del qual ja està inclòs a l'entrada.

També val la pena caminar per la part vella de la ciutat, veient els temples Jain i el mercat.

Temple de Karni Mata o de les rates sagrades, on s'ha de veure la rata blanca ja que és la que porta sort. Al travessar la porta d'entrada ja entrem en el territori d'aquests animalons. En veurem a milers corrent en totes les direccions i, fins i tot, pujant al nostre peu. Es considera que aquestes rates són encarnacions de persones místiques i per tant són sagrades. Per la gent que té por o fàstic de les rates val a dir que aquest no és un lloc tan fastigós com pugui semblar. Per arribar fins aquí cal prendre un bus d'anada i tornada al poble de Deshnok en una cruïlla carrer amunt del carrer que arrenca de davant l'estació de tren de Bikaner. Costa 10 Rs, i triga uns 30 minuts en fer els 30 km de distància.

^top

JAISALMER (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Bus des de la terminal de Bikaner a les 5'40 h. del matí. Costa 80 Rs i triga 6'30 hores en fer els 330 km de distancia, entrant ja al cor del desert del Thar.

DORMIR I MENJAR

Hotel Renuka, als peus del fort (140 Rs l'habitació doble amb bany). És força bàsic, però està ben situat, té una terrassa que serveix de restaurant on preparen esmorzars i àpats, i a més ofereix serveis tals com excursions al desert o visites guiades. Des de la terrassa hi ha una excel.lent vista de les muralles de la ciutat.

COSES A VEURE
Vaques als carrers de Jaisalmer
Vaques als carrers de Jaisalmer

JAISALMER, també coneguda com la Ciutat Daurada pel color que li donen les seves muralles al caure el sol, és diferent de qualsevol altre lloc de l'India. La seva muralla fortificada li dóna un aspecte de lloc sortit d'una pel.lícula d'aventures clàssica o d'un conte. Antigament Jaisalmer va ser un lloc estratègic en les rutes caravaneres de camells entre l'India i l'Àsia Central. La riquesa generada per aquest comerç va propiciar que els mercaders i nobles construïsin magnífiques mansions o havelis. Per poc que es pugui aquest és un lloc de visita obligada en la ruta del Rajasthan.

Zona emmurallada. Una quarta part de la ciutat viu encara dintre de la zona emmurallada del fort, la qual té 99 torres de defensa en la seva circumferència. La millor forma de visitar aquesta part és entrar-hi i perdre's pels seus carrers laberíntics. En un d'aquests carrers hi trobarem uns temples Jain molt interessants. Es poden visitar de 7 a 12 hores i l'entrada és gratuïta.

Estany Gadi Sagar. Al sud de les muralles hi ha aquest estanyol d'aigua que antigament subministrava aigua a la ciutat. En les seves vores hi podem veure uns quants ghats (escales que arriben al nivell de l'aigua) i temples. Pot tenir més o menys aigua en funció de l'època de l'any. Recomanem molt anar-hi a primera hora del matí perquè encara no fa massa calor i gaudirem de molta tranquil.litat, mentre veiem com algunes persones es banyen i renten la seva roba a la vora de l'aigua. Certament un moment màgic...

Altre gran atractiu de Jaisalmer són els havelis o palaus dels mercaders. Els més significatius són el de Patwon (l'entrada costa 2 Rs), Salim Singh (15 Rs) i Nathmal, però especialment el primer. Molt recomanables.

Sunset point. Un lloc magnífic per veure la posta de sol sobre la ciutat emmurallada és l'anomenat sunset point, ja que està una mica elevat i a una distància que permet una perspectiva global del conjunt. Per arribar-hi cal agafar el carrer de l'hotel Narayan Niwas Palace i al sortir fora de la muralla més exterior anar a l'esquerra.

Dunes Sam Sand. Un altre lloc per veure una posta de sol, però aquesta vegada sobre les dunes de sorra del desert, són les anomenades dunes Sam Sand. Es tracta d'una petita zona de grans dunes al desert del Thar, prop de la frontera amb el Pakistan. A l'arribar al punt d'entrada al lloc els camellers us tractaran de convèncer per arribar fins les dunes en camell, però s'hi pot arribar perfectament a peu en un agradable passeig. Per arribar fins aquí l'opció més cómoda i barata és contractar una plaça en un jeep a través del Tourist Reception Centre oficial (està de camí del Gadi Sagar, al sud-est de la ciutat). El preu d'una plaça és de 100 Rs i inclou l'anada i la tornada a Sam Sand (a 42 km) amb una aturada a l'anada per visitar el palau-jardí de Moolsagar, pertanyent a la família real de Jaisalmer. És un lloc bonic i tranquil encara que una mica deixat. L'entrada costa 5 Rs.

^top

JODHPUR (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Tren des de Jaisalmer. Surt a les 7 h. del matí de l'estació de Jaisalmer, a uns 2 km del centre. El bitllet costa 70 Rs en segona classe i única. El trajecte té una durada de 7'30 hores per fer els 285 km que separen Jaisalmer i Jodhpur. La pròpia velocitat del tren aixeca al seu pas molta sorra i que entra per les finestres (sense vidres). Prepareu-vos per quedar plens de pols i sorra.

DORMIR I MENJAR

Hotel Devi Bhawan (700 Rs l'habitació doble amb bany, amb aire condicionat i TV). Està una mica lluny del centre però val la pena perquè és molt tranquil, les habitacions són grans i còmodes, i es troben enmig d'un jardí molt ben cuidat.

COSES A VEURE

JODHPUR també és coneguda com la ciutat blava degut al color blau indigo de moltes de les cases de la ciutat vella. Des d'on millor s'aprecia això és des del magnífic mirador que suposa el Fort Meherangarh.

Vista de la ciutat vella de Jodhpur
Vista de la ciutat vella de Jodhpur

Fort Meherangarh. Aquest fort, que encara partany al maharaja de Jodhpur, està incrustat en una roca-muntanya de 125 m d'alçada que domina la ciutat. Dir que és impressionant és no fer-li justícia, perquè la veritat és que és senzillament increïble, com sortit d'un somni. És una fortalesa de pel.lícula, i no és broma. Visitar-lo és doncs més que obligat. Obre cada dia i l'entrada costa 50 Rs, més 50 Rs addicionals per la càmara de fotografiar. Per arribar fins l'entrada cal agafar un rickshaw ja que es troba a uns 5 km del centre per una carretera virada.

Cenotafi Jaswant Tada. Es tracta d'una construcció en marbre blanc, fet en memòria del majaraha Jaswant Singh II al 1899. És un lloc també molt bonic i des d'on hi ha molt bones vistes del fort i els voltants. L'entrada costa 10 Rs.

Torre del rellotge i mercats adjacents a la ciutat vella. Tot el color de la vida india al carrer.

Palau Umaid Bhawan. Es tracta d'un immens palau, part del qual avui dia és un hotel de mega-luxe, començat a construir al 1929 pel al maharaja Umaid Singh. Conté un museu (l'entrada costa 50 Rs), però el palau en sí no és visitable a menys que es vulguin pagar les 330 Rs de l'entrada. Per als pobres ens queda el consol de visitar els jardins i entrar al hall de l'hotel.

^top

 GUIA / RELAT DE VIATGE: UDAIPUR, JAIPUR, AGRA, GWALIOR, KHAJURAHO i VARANASI

UDAIPUR (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Autobús des de la terminal de Jodhpur. Costa 115 Rs i la durada del trajecte és de 6'30 hores.

DORMIR I MENJAR

L'Hotel Gangaur Palace és absolutament recomanable. L'habitació doble amb bany costa 250 Rs. Està molt ben situat i l'edifici és bonic. El restaurant de l'hotel està a la terrassa, des d'on hi ha molt bones vistes del llac Pichola, del City Palace i del Monsoon Palace. S'hi menja força bé.
Si voleu fer un extra és possible sopar al Lake Palace Hotel, l'hotel flotant al mig del llac, per unes 550 Rs el menú de degustació.

COSES A VEURE

UDAIPUR està considerada com la ciutat més romàntica del Rajasthan i també és coneguda com la Venècia oriental. Tant la ciutat vella com l'entorn del llac Pichola són preciosos i fan honor al sobrenom. A més, a diferència d'altres ciutats índies, aquí es respira una tranquil.litat que s'agraeix moltíssim. En aquesta ciutat es va filmar bona part de la pel.lícula Octopussy de James Bond, i aquest fet encara és aprofitat com reclam turístic per bastants hotels d'Udaipur, projectant-la en vídeo cada dia al vespre per atreure clientela a les seves terrasses.

Posta de sol sobre el City Palace
Posta de sol sobre el City Palace

Llac Pichola, i les illes-palau Jagniwas i Jagmandir. La millor forma de veure tot el conjunt és des del vaixell que recorre el llac. Aquest vaixell atura una estona a l'illa de Jagamndir per poder visitar el palau i jardins (fantàstica vista del llac, de la ciutat i els seus palaus). Aquest vaixell surt regularment des del Bansi Ghat, l'embarcador del City Palace, i el bitllet s'ha de comprar en el propi City Palace. El trajecte d'una hora costa 150 Rs. És car, però val molt la pena.

City Palace i museus interiors. Aquest és el palau més gran de tots els del Rajasthan ja que en realitat és un conglomerat d'edificis. Compteu un matí sencer per visitar-lo ja que té moltes coses a visitar. Les vistes des dels seus balcons, finestres i terraces són superbes. L'entrada costa 25 Rs més 50 Rs si porteu una càmara de fotos. Obre cada dia de 9:30 a 16:30 hores. Si aneu sobrats de diners podeu pagar un mòdic suplement de 250 Rs i visitar la galeria de cristall i el Durbar Hall de l'Hotel Fateh Prakash (hotel de megaluxe adjacent al City Palace).

Temple hinduïsta Jagdish. Bonic temple del s. XVII al bell mig de la part vella d'Udaipur.

Gangaur Ghat. Des d'aquest suggestiu ghat al llac Pichola i proper a l'hotel Gangaur Palace es pot gaudir de una magnífica posta de sol (sempre que el dia acompanyi, clar).

Llac Fateh Sagar i parc Nehru. A 1'5 km al nord del llac Pichola. Només si us sobra el temps...

Temple Chaumukha a Ranakpur
Temple Chaumukha a Ranakpur

Monsoon Palace. Està dalt d'una muntanyeta a uns 8 km d'Udaipur. Podeu llogar un rickshaw que us hi portarà per unes 90 Rs, anada i tornada. Apart cal pagar 40 Rs addicionals d'entrada al parc natural on es troba el palau. El palau en sí no és visitable ni està en bon estat de conservació exterior, però les vistes de l'area d'Udaipur i voltants són espectaculars. A més, pel camí de pujada podreu veure monos.

Ranakpur. Es tracta del conjunt de temples jainistes (temples Chaumukha, Neminath, Parasnath i Sun) més gran de l'India i està a uns 60 km al nord d'Udaipur. El temple principal, Chaumukha, data del s. XV i té 29 sales suportades per 1444 pilars, i tot de marbre. Pels no Jainistes obre de 11:00 a 17:00. L'entrada és gratuïta, però s'han de pagar 25 Rs per la càmara de fotos.

La seva visita no solament és molt recomanable pels temples en sí i el seu entorn de pau i tranquil.litat, sinó també per l'excepcional paisatge de la vall d'Aravalu on es troba aquest conjunt de temples. Per arribar fins aquí es pot agafar un bus públic per 34 Rs o un privat per 75 (si podeu, millor agafar el públic ja que al final triguen més o menys el mateix, unes 3 hores). Per tornar només cal esperar en la carretera que passi un autobús, davant de l'entrada al conjunt. Es pot dinar un plat vegetarià en el restaurant del RTDC's Hotel Shilpi, molt proper als temples, per 55 Rs.

^top

AJMER (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Bus deluxe des de l'estació d'autobusos d'Udaipur. N'hi ha uns quants al dia, costa 80 Rs i triga unes 6'30 hores en fer els 270 km de distància fins Ajmer. És bastant còmode, però quan posen música india a tot volum és per tornar-se boig.

DORMIR I MENJAR

Hotel Hill Top Cottage. Costa 300 Rs l'habitació doble, tipus suite, amb bany i air cooler. Està regentat per una familia molt amigable, i es troba en un barri residencial fora del centre d'Ajmer, en una zona molt tranquil.la.

COSES A VEURE

AJMER és un bon lloc per fer nit si aneu d'Udaipur a Jaipur i no fer-ho tot d'una tirada, o bé lloc de trànsit si el destí final és Pushkar. Ajmer en sí no té res d'especial excepte el fet de ser un important lloc de peregrinatge musulmà i algunes construccions musulmanes. En el nostre cas no tenim temps per visitar Pushkar i per tant Ajmer és simplement una aturada tècnica.

Pushkar està a 11 km i és principalment famós per les seves curses de camells durant la gran fira que s'hi fa a l'Octubre i Novembre.

^top

JAIPUR (Rajasthan)

COM ARRIBAR-HI

Hi ha freqüents autobusos des de l'estació d'Ajmer. Costen 52 Rs i triguen unes 2 hores i 45 minuts en fer els 130 km de distància, per una carretera molt transitada per camions Tata i perillosa (veiem diversos accidents pel camí).

DORMIR I MENJAR

Hotel Sajjan Niwas. Costa 350 Rs l'habitació doble molt gran i nova amb bany, aire condicionat i TV. En el moment de la nostra visita era molt recomanable, però amb posterioritat una viatgera ens han reportat que ara és bastant deficient en quant a instal.lacions i servei.

Molt recomanable és anar al restaurant de l'hotel Madhuban, molt proper a l'anterior hotel, on es menja força bé i a un preu raonable. A més, el lloc és molt acollidor.

COSES A VEURE

JAIPUR és la capital del Rajasthan i també coneguda com la ciutat rosa per la coloració dels edificis a la ciutat vella. Aquesta part de la ciutat és especialment caòtica i contaminada, amb milers de vehicles i persones movent-se en totes les direccions possibles. Malgrat això amaga uns quants tresors que fan obligada la seva visita.

Interior del City Palace de Jaipur
Interior del City Palace de Jaipur

A la ciutat vella de Jaipur és imprescindible visitar el palau Hawa Mahal o palau dels vents (pràcticament només queda la façana però és extraordinari). L'entrada costa 2 Rs més 30 Rs per la càmara de fotos. Un altre lloc imprescindible és el complex City Palace, al que cal dedicar un matí sencer ja que cobreix una àrea força extensa. L'entrada costa 130 Rs però serveix per dos dies i inclou també l'entrada a Jaigarh, a Amber. També recomanem visitar l'observatori Jantar Mantar, al costat de l'entrada al City Palace, el més gran i millor conservat dels observatoris astronòmics construits per Jai Singh al s. XVIII. L'entrada costa 4 Rs més 50 per la càmara de fotos. Per últim, val la pena pujar dalt del minaret Iswari Minar Swarga Sul, des d'on hi ha molt bona vista de tota Jaipur, i recòrrer el mercat Johari Bazaar.

Amber, l'antiga capital de l'estat de Jaipur, és famosa pel palau-fortalesa que va construir el maharaja Man Singh al s. XVI, meravellós exemple d'arquitectura rajput, situat dalt d'un petit turó i reflectint les seves formes en un llac. L'entrada costa 50 Rs. Caminant des del fort d'Amber es pot pujar fins a un altre fort més antic, el fort de Jaigarh, i situat estratègicament dalt d'una muntanya, des d'on es divisa una superba panoràmica de tota la zona circumdant. La mateixa entrada del City Palace de Jaipur val per entrar aquí. Per tant aquesta és una excursió obligada des de Jaipur. Amber està a 11 km de Jaipur i s'hi arriba fàcilment agafant un autobús des de la cantonada propera al palau Hawa Mahal. Costa 4 Rs i triga uns 30 minuts.

^top

AGRA (Uttar Pradesh)

COM ARRIBAR-HI

Autobús deluxe des de l'estació d'autobuses de Jaipur. Costa 117 Rs i triga 5 hores i mitja en fer els 232 km de distància. En alguns punts del trajecte, al costat de la carretera, podreu veure el patètic espectacle d'ossos "ballant" per als automibilistes. Si el vostre bus s'hi atura, si us plau, no doneu ni una rupia per a no perpetuar aquest crim.

Per a estalviar-nos problemes en aconseguir places en vols i trens nocturns amb llitera, si no es reserva amb certa anticipació, aprofitem que Agra és una ciutat comercial per fer la reserva al vol Khajuraho-Varanasi i al tren nocturn Poorva Express de Varanasi a Delhi per a dintra d'uns dies (veure informació més detallada en següents apartats).

DORMIR I MENJAR

Hotel Tourist Rest House. Costa 250 Rs l'habitació doble amb bany i air-cooler. És simple però no està malament. Un restaurant molt recomanable i força adaptat al gust occidental és l'arxi-famós (entre els motxillers si més no) Zorba The Budda. El menjar és molt bo i l'ambient molt agradable.

COSES A VEURE

AGRA va ser la capital de l'India mogol durant els segles XVI i XVII, era de la qual conserva construccions absolutament magnífiques. La ciutat actual d'Agra és gran, lletja i caòtica, però de visita més que imprescindible donada la grandiositat dels seus monuments, els quals justifiquen per sí sols un viatge a l'India. Molts viatgers fan la visita d'Agra des de Delhi en un sol dia, fent l'anada i la tornada en tren. Però nosaltres recomanem quedar-se a Agra al menys un parell de dies per poder veure-ho tot amb tranquil.litat i sense haver de coincidir necessàriament amb milions de turistes.

Patrimoni de la Humanitat Taj Mahal (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1983), és la icona més arxiconeguda de l'India. No cal explicar massa d'aquesta meravella, construida per l'emperador Shah Jahan en memòria de la seva segona esposa. Simplement visiteu-lo. L'entrada costa el mòdic preu de 505 Rs (nou preu vigent des del 1-1-2000) però només per als estrangers, o sia, tots nosaltres. Com a consol penseu que la mateixa entrada serveix per al fort d'Agra, el mausoleu Itimad-ud-daulah i Fatepur Sikri. També és molt important tenir en compte que els dilluns està tancat, per tant planifiqueu la vostra estada a Agra tenint en compte aquest fet. Per altra banda els divendres l'entrada és gratuïta, però és tal la quantitat d'indis que fan la visita aquest dia que fareu bé anant-hi qualsevol altre dia (tot i així sempre hi ha molts visitants). Per la nostra pròpia experiència aconsellem fer la visita per la tarda i quedar-s'hi fins a l'hora de tancar, a les 7 de la tarda, ja que a partir de les 5 de la tarda els visitants estrangers que fan la visita com una excursió des de Delhi ja han de marxar i els visitants indis sembla que prefereixen no quedar-se fins tard. El resultat és que, amb una mica de sort (a nosaltres ens va passar), podreu contemplar com el marbre blanc del Taj va canviant de tonalitat amb la posta de sol i l'arribada de la foscor, sense pràcticament ningú, donant la sensació de soledat. Increïble, però cert !!!

Patrimoni de la Humanitat Fort d'Agra (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1983). És un complex força gran i espectacular, format per diversos edificis que són com una petita ciutat. A més, les vistes que hi ha del riu Yamuna i el Taj Mahal són impagables. Val la pena dedicar una bona estona a la seva visita perquè hi ha molt a veure. Recordeu que val la mateixa entrada que per al Taj Mahal.

Mausoleu Itimad-ud-daulah. Prenent un rickshaw, des del Red Fort per exemple, i travessant el riu Yamuna s'arriba a aquesta petita joia, també anomenat petit Taj perquè es diu que va ser el model utilitzat pres per a construir després el Taj Mahal. És una filigrana de construcció feta amb marbre blanc. Està obert cada dia i també aquí val la mateixa entrada que per al Taj Mahal.

Patrimoni de la Humanitat Fatepur Sikri (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1986), també coneguda com la ciutat fantasma, fou durant 14 anys del s. XVI la capital imperial del gran emperador mogol Akbar per ser abandonada poc després. Val la pena dedicar-li al menys un matí sencer i la visita al complex inclou la magnífica mesquita Jama Masjid, el palau de Jodh Bai, i moltes altres interessants construccions i edificis com Birbal Bhavan, el Karawan Serai, etc. Enrecordeu-vos de portar l'entrada comprada a Agra per no haver de pagar de nou aquí.

Per arribar a Fatepur Sikri des d'Agra cal agafar un autobús a l'estació d'Ignah. El trajecte de 40 km costa 17 Rs i es fa en una hora. L'autobús ens deixa en un carrer del petit poble actual, des del qual podeu accedir al complex històric caminant només uns 500 metres.

Si teniu temps i ganes podeu agafar un autobús des de Fatepur Sikri fins a Bharatpur (durada 45 min.) i visitar el parc d'ocells Keoladeo Ghana (també Patrimoni de la Humanitat), a 5 km de Bharatpur, obert fins a les 6 de la tarda.

^top

GWALIOR (Madhya Pradesh)

COM ARRIBAR-HI

Autobús des de l'estació d'Ignah a Agra. És un trajecte de 118 km i que es fa en unes 3'5 hores (es pot sortir d'Agra a les 7 del matí i abans de les 11 ja estem a Gwalior). Costa 55 Rs. Com que la nostra idea és fer la visita de Gwalior durant el dia i agafar un tren al vespre a Jhansi, a l'arribar a Gwalior el primer que fem és anar a l'estació de tren per a poder deixar l'equipatge a la consigna. Per poder-ho fer cal comprar abans un bitllet de tren i convèncer als empleats de la consigna que no hi ha res de valor a l'interior de l'equipatge (no volen assumir responsabilitats).

COSES A VEURE

GWALIOR és un interessant punt d'aturada en el trajecte d'Agra a Khajuraho amb l'objecte de visitar la seva zona fortificada, la qual dóna fe dels 1000 anys d'història d'aquesta ciutat.

Escultures Jain
Escultures Jain

Fort de Gwalior (kila). Aquest fort domina la ciutat ja que es troba dalt d'un turó al nord de la ciutat nova, lluny del centre. Per aquest motiu no és possible anar-hi caminant i s'ha de negociar un rickshaw fins a l'entrada sud o porta d'Urbai. A partir d'aquest punt recomanem continuar la pujada a peu, per una carretera ascendent, que permet anar trobant als costats en cinc grups les magnífiques escultures Jain. Aquestes escultures daten del s. XV, fan fins a 17 metres d'alçada i són realment espectaculars.

Continuant l'ascensió per la carretera s'arriba al fort pròpiament dit. Al seu interior hi ha diversos palaus en divers estat de conservació (molts en estat ruïnós), però sobretot cal visitar el palau de Man Singh o palau pintat, anomenat així per les seves sanefes pintades a l'exterior representant elefants, galls d'indi i ànecs. Al costat d'aquest palau hi ha un mirador amb una vista magnífica de la ciutat i voltants. També molt proper es troba el museu arqueològic, amb un gran nombre d'escultures hindús i jain. L'entrada al museu costa 2 Rs i 2 Rs més per la càmara, mentre que l'entrada general al recinte fortificat costa només 0'2 Rs.

^top

JHANSI (Uttar Pradesh)

COM ARRIBAR-HI

El tren és l'opció més barata i cómode. El trajecte fins Jhansi és de 101 km, costa 32 Rs i té una durada de 1'5 h.

DORMIR I MENJAR

L'Hotel Veerengara costa 375 Rs l'habitació doble amb bany i air-cooler. És del govern i bastant modern, però és força tranquil i no està massa lluny de l'estació de tren.

COSES A VEURE

No hi ha massa a veure i per a nosaltres és només una escala per fer nit en el nostre trajecte a Khajuraho.

^top

KHAJURAHO (Madhya Pradesh)

COM ARRIBAR-HI

El més recomanable és agafar un autobús deluxe des de Jhansi, el primer dels quals surt a les 11 del matí des de l'estació de tren de Jhansi i a les 11'30 h. des de l'estació d'autobusos. El trajecte costa 80 Rs i té una durada d'unes 4 hores. Hi ha altres autobusos no-deluxe que surten abans de Jhansi, però sembla que són força més lents. Podem donar fe de que el conductor del nostre autobús deluxe va aconseguir arribar a Khajuraho abans de l'hora prevista, encara que no teníem clar si arribaríem sans i estalvis per la seva conducció suïcida (més de la ja habitual a l'India...)

DORMIR I MENJAR

Recomanem l'Hotel Harmony. Costa 275 Rs l'habitació doble amb bany. És petitó, molt tranquil, té un bonic i petit pati ajardinat interior, i està a només 100 metres del conjunt oest de temples. Avisem de que cal estar preparat a l'arribar a l'estació d'autobusos de Khajuraho per a lluitar contra l'exèrcit de comissionistes d'hotels que us abordaran, sobretot en temporada baixa, quan no hi ha masses guiris. Porteu clar quin hotel voleu si no voleu que us maregin. L'estació d'autobusos està a 1'5 km de la zona d'hotels econòmics al centre. Es pot agafar un ciclo-rickshaw per arribar-hi.

COSES A VEURE

KHAJURAHO és un poble molt petit (només uns 8.000 habitants), en termes de l'India, i es pot circular amb una tranquil.litat inusual pels seus carrers. A més les distàncies són molt raonables per fer-les a peu, tot i que també es pot llogar una bicicleta per arribar als temples més llunyans (i no morir en l'intent...) Tot i que es troba al mig del no res Khajuraho és un dels punts de més interès en una visita a l'Índia pel seu espectacular conjunt de temples.

Detall d'un temple de Khajuraho
Detall d'un temple de Khajuraho

Patrimoni de la Humanitat Certament la gran atracció de Khajuraho són el conjunt de temples d'arquitectura indo-aria (declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1986), amb una decoració superba, tot i que la seva fama prové de les seves nombrosíssimes representacions esculpides a les parets exteriors dels temples de dones (apsaras) i escenes eròtiques o fins i tot de sexe explícit (amb posicions del kamasutra). La majoria de temples daten dels segles X i XI, i van ser construits durant la dinastia Chandela.

Recomanem una visita pausada que pot durar al menys un dia sencer. El grup de temples oest és el principal i l'entrada costa 5 Rs. En aquest grup hi ha els temples més espectaculars, com per exemple els de Lakshmana, Kandariya Mahadev, Mahadeva, o Visvanath & Nandi. Però també hi ha el grup est i el grup sud de temples als voltants del poble i a on s'hi pot anar a peu o amb bicicleta. Els temples d'aquests dos grups estan més dispersos, no estan tan ben conservats i potser no són tan espectaculars com els del grup oest, però val la pena visitar-ne al menys uns quants, com per exemple els de Parsvanath, Adinath o Ghantai. L'entrada als temples dels grups est i sud és gratuïta.

^top

VARANASI (Uttar Pradesh)

COM ARRIBAR-HI

Donat que totes les alternatives amb transport local pel trajecte de Khajuraho a Varanasi són molt costoses en temps (autobús des de Khajuraho a Satna i al dia següent un tren de Satna a Varanasi), nosaltres optem per un vol directe Khajuraho-Varanasi de la companyia Jet Airways (nosaltres l'havíem reservat i comprat prèviament a Agra). Aquest vol surt a les 13'30 h. i arriba a Varanasi a les 14'15 h, i el seu preu és de 80 US$.

Aconseguim un taxi Ambassador des de l'hotel Harmony fins a l'aeroport per només 60 Rs. El trajecte es fa en uns 15 minuts. Com a dada anecdòtica podem dir que al vol només anàvem set passatgers en un reactor Boeing 737 i que tot el personal de l'aeroport es va arrenglerar a la pista per a saludar al comandant de l'avió en el moment de començar a rodar per la pista. Per altra banda els controls de seguretat al miniaeroport de Khajuraho són exagerats, sobretot tenint en compte que l'únic vol que hi havia era el nostre i amb només set passatgers. A l'arribada a l'aeroport de Varanasi només vam baixar tres dels set passatgers (els altres quatre van continuar viatge a Delhi) i al sortir fora de la terminal l'allau de taxistes fou extraordinari pel fet de que només arribem dos turistes i tots venen a per nosaltres. Després d'un dur regateig a múltiples bandes aconseguim un taxi al centre de Varanasi per 100 Rs, la meitat del millor preu inicial.

DORMIR I MENJAR

Aquí recomanem l'Hotel Barahdari. Costa 500 Rs l'habitació doble amb bany, TV i aire condicionat. Al restaurant de l'hotel es menja força bé i fins i tot es pot demanar una truita espanyola de patata i seva. Un altre bon lloc per menjar o prendre alguna cosa és la terrassa de l'Hotel Alka, al costat del ghat Meer, des de la que hi ha una vista magnífica del riu Ganges i de l'altra riba. Una altre lloc molt recomanable és l'Hotel Surya, on es pot dinar molt bé al seu restaurant Canton, beure una cervesa a la terrassa-jardí i fer-se un relaxant massatge per 200 Rs l'hora.

COSES A VEURE

VARANASI (o Benarés) és un dels llocs més sagrats de l'Índia i molts peregrins hindús venen per a banyar-se a les aigües del Ganges i rentar els pecats. Com que també és un lloc sagrat per morir, aquí és possible contemplar els rituals de la vida i la mort al mateix carrer. És aquesta espiritualitat tan palpable a cada racó la que fa que Varanasi tingui un encant especial.

El Ganges desbordat a Varanasi
El Ganges desbordat a Varanasi

Ghats. Una de les principals atraccions de Varanasi són els ghats o terrasses esglaonades que donen accés al riu Ganges, on els peregrins vinguts de tot arreu de l'India prenen banys rituals i renten la seva roba. Al voltant d'ells gira gran part de la vida de Varanasi. El ghat més concorregut i potser el més gran de tots és el de Dasaswamedh, on recomanem aseure's a les escales i simplement contemplar l'anar i venir de peregrins. Altres que també val la pena visitar, ni que sigui pel fet de recòrrer els laberíntics carrerons que hi porten, són els de Meer, Lalita i Manikarnika. Aquest darrer és el principal dels dos centres de cremacions que trobem a la riba del Ganges, i això es nota en les piles de fusta de sàndal que s'hi veuen. En la part sud de la ciutat també hi ha altres ghats interessants com els de Tulsida, Bachraj, Jain i Shivala.

De tota manera la millor forma de veure els ghats i la ciutat és des del riu. Per això recomanem moltíssim fer una excursió en barca al llarg de la façana fluvial de Varanasi. La barca es pot contractar a Dasaswamedh o directament a l'hotel. En qualsevol cas és important demanar preus i assegurar-se de quin serà el recorregut i el temps empleat si el que es dóna és un preu final, ja que el més habitual és donar un preu per persona i hora. En el nostre cas vam pagar 45 Rs per persona i hora per un trajecte de dues hores, des del ghat Panchganga fins el d'Assi, anada i tornada. Això permet veure molt millor tots els temples, palaus i ghats, a la velocitat d'una barca de rems. En el nostre cas, a més, el Ganges estava molt crescut pels monsons i tota la vora del riu estava inundada.

Observatori astronòmic de Man Singh (des d'on hi ha una bona vista de les edificacions veïnes) i temple Viswanath o Golden Temple (el temple més sagrat de Varanasi). Ambdós estan a prop dels ghat Meer i Lalita.

Temple Durga i com a curiositat el temple Tulsi Manas, tot un exemple de quan hortera pot ser la imagineria india al servei de la religió. Estan a la zona sud de la ciutat, no massa lluny del ghat Assi. Per arribar fins aquí es pot fer amb un cyclo-rickshaw.

^top

NEW DELHI (II)

COM ARRIBAR-HI

El llarg viatge Varanasi-Delhi el fem en el tren Poorva Express, procedent de Calcuta, que surt a les 19'55 h. des de l'estació Varanasi Junction. Aquesta estació està a uns 5 km de la zona de Kotwali i per tant cal agafar un rickshaw per arribar-hi. El bitllet de tren ja l'havíem comprat dies enrera a l'estació de tren d'Agra per 1.143 Rs en segona clase en un compartiment per a dos amb aire condicionat i llitera. El tren arriba a l'estació de New Delhi a les 8'05 del matí. Si s'encarrega al pujar al tren es pot esmorzar al propi compartiment (el serveix un cambrer) abans d'arribar a Delhi pagant un suplement de 25 Rs.

DORMIR I MENJAR

El nostre vol de tornada a casa surt a darrera hora de la nit i per tant busquem una opció econòmica que ens permeti deixar l'equipatge, descansar i prendre una dutxa, sense haver de pagar una habitació sencera o dues places en un dormitori. Finalment en el Sunny Guest House (152 Scindia House - tel. 331-2909, el mateix carrer i propietaris que el Ringo) ens permeten pagar una sola plaça pels dos, pagant només 90 Rs. Per a menjar per aquesta zona tornem a recomanar el restaurant Dont Pass Me By, al costat del Ringo Guest House.

COSES A VEURE

Veure l'apartat corresponent a New & Old Delhi

I EL VIATGE S'ACABA...

Compres de darrera hora en els mercats i botigues al carrer Janpath, molt proper a Connaught Place, on podreu trobar absolutament de tot en matèria de roba o records. Imprescindible regatejar.

Per anar a l'aeroport l'alternativa més barata és agafar un autobús dels Ex-Servicemen's Air Link Transport Service (EATS). Costa 30 Rs i funciona des de les 4 del matí fins a les 23'30 h. S'agafa davant de les oficines d'Indian Airlines a Connaught Place. Opció molt cómode i barata.

I així arribem a la fi d'aquest fantàstic viatge a l'Índia (snif, snif !!).

^top
ÍNDIA - Guia i relat d'un viatge al Punjab, Caixmir i Ladakh - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2011]
Diari d'un viatge de 32 dies a l'Índia - Iván y María José [2009]
Relat d'un viatge a Ladakh: monestirs i muntanyes - Víctor Bordás & Paquita Poch [2008]
Relat d'un viatge de 15 dies al sud de l'Índia - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2008]
Relat d'un viatge al sud de l'Índia - Antonio & Trini [2006]
Trekking al Ladakh, el petit Tibet - Marta & Josep [2006]
Gal.leria de fotos de l'Índia - Joan Massó [2003]
India - Mini-guia Lonely Planet - Informació general sobre l'India.
Fotos Índia / ToniWeb - Fotos d'un viatge a l'Índia al web personal de Toni Langreo.

facebooktwitterInstagramYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterInstagramYoutube


2001-2018 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2018 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació