logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de La Rioja

LA RIOJA

Guia d'una escapada en cotxe a La Rioja

En aquest curt viatge de 3 dies a La Rioja, en cotxe, vam visitar Logronyo, Santo Domingo de la Calzada, San Millán de la Cogolla, Nájera, Haro, la vall de Cameros, la vall del riu Leza, i Calahorra.

Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 2007 | Publicat el 16/04/2007
2.3 de 5 (232 vots)

Introducció

La Rioja és una comunitat autònoma espanyola interior amb un territori relativament petit que, per geografia i per història, ha estat i és terra de pas, ja que per ella es passa per anar del Cantàbric a la Mediterrània o dels Pirineus a la Meseta castellana. Encara que és coneguda sobretot per ser terra de vins, la veritat és que posseeix moltíssimes més coses d'interès per al viatger.

En aquest espai intentarem resumir breument un curt recorregut de tres dies que vam fer durant una Setmana Santa per aquesta comunitat autònoma, amb una breu incursió a la Rioja alavesa. Disposant de tants pocs dies vam haver d'escollir bé els llocs a visitar i traçar amb cura les rutes per a optimitzar el nostre escàs temps. Vam comptar amb l'ajut inestimable de la guia Las Mejores rutas por La Rioja en coche (RACC/Edicions 62), amb 13 possibles itineraris per a descobrir La Rioja amb un vehicle. D'altra banda també resulta molt pràctic un mapa turístic i de carreteres que es pot aconseguir en qualsevol Oficina de Turisme un cop allà.

Finalment, dir que aquest relat i guia es complementa idealment amb Escapada amb cotxe a Vitòria-Gasteiz i la Rioja Alabesa, un recorregut turístic portat a terme durant un cap de setmana per terres alabeses.


LA RIOJA

Rutes per La Rioja

Lògicament a La Rioja hi ha moltes rutes possibles que poden combinar monuments, paisatges, senderisme, enogastronomia, i molt més. A continuació descrivim algunes d'aquestes possibles rutes, dissenyades segons els nostres gustos i temps disponible:

• Ruta 1.

Partint de Navarrete per la N-120 ens dirigim fins a Santo Domingo de la Calzada. Un cop allà ens dirigim a l'Oficina de Turisme (c/ Mayor, 70) per a obtenir un molt útil mapa amb tots els punts d'interès del casc històric d'aquesta població, que són molts: muralles dels s. XIII i XIV, cases i edificis dels XVI a XIX, abadies, convents, etc. Vaguerejant pels carrers del casc històric anem trobant tots aquests interessants llocs (davant cada edifici històric sol haver un panell informatiu amb un resum de la seva història). Però per descomptat l'edifici més emblemàtic és sens dubte la seva Catedral, amb el seu origen en el s. XII. L'entrada costa 3 € i permet visitar l'església en si, una exposició permanent al costat del claustre i pujar a la teulada per una de les seves defenses. Des de dalt hi ha una excel·lent vista de les muralles i de la torre de la catedral, separada de l'edifici principal uns metres.

Cuzcurrita de Río Tirón
Cuzcurrita de Río Tirón

Continuem la ruta cap a Haro per la LR-111. Abans d'arribar a Haro ja podem veure nombrosos cellers, molts d'ells en bonics edificis. A peu ens dirigim a la bonica Plaça de la Paz, el centre del nucli antic. Des d'aquí recorrem alguns carrers adjacents per a veure per fora els palaus de Paternina o dels Condes de Haro, l'església de Santo Tomás, l'antic convent dels Agustins (avui dia és un hotel de 4* i val la pena entrar per a veure com s'ha integrat l'antic claustre en les noves instal·lacions i fixar-se en les inscripcions que hi ha en alguns dels seus murs i pilars, fetes pels presos que hi va haver en l'època en que aquest convent va ser habilitat com presó), o la basílica de Santa María de la Vega.

Sortim d'Haro i passem per Casalarreina i Tirgo seguint la carretera 201, abans d'arribar al petit poble de Cuzcurrita de Río Tirón, ja en la vall del riu Tirón. Aquí veiem la bonica postal formada pel riu, el castell dels Velasco (un palau-fortalesa del s. XV molt ben conservat), el safareig i el pont medieval. Abans d'anar-nos veiem també l'església de San Miguel.

Des d'aquí tornem cap a Logronyo per la N-232. A Logronyo visitem el nucli antic: carrers Ruavieja, Sagasta i de Barriocepo, places, palaus, etc. També veiem la Concatedral i l'església de Sta. María de Palacio. Per altra banda, en el centre del nucli antic hi ha uns quants bars i restaurants amb ambient, especialment per les nits.

• Ruta 2.
Monestir de Yuso
Monestir de Yuso

Seguint de nou la N-120 cap a l'oest ens desviem a l'alçada d'Alesón per agafar la 205 en direcció a San Millán de la Cogolla. Seguint aquesta bonica ruta passem per petits poblets, tots amb la seva corresponent església, com Tricio, Cárdenas, Badarán o Berceo.

A San Millán de la Cogolla es troben els monestirs de Yuso i Suso, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1997 i enclavats en un paratge molt bonic.

L'enorme monestir de Yuso, conegut per alguns com l'Escorial de La Rioja, és un edifici del s. XVI que cal visitar forçosament amb guia (l'entrada costa 4 €). La veritat és que la visita és molt interessant i permet contemplar l'interior de l'edifici (claustre, església, la impressionant sagristia i el museu, amb reproduccions de les belles arquetes que van contenir les restes de San Millán, o de les Glosas Emilianenses, el primer text escrit en castellà.

La visita al monestir de Suso, a 1 km de l'anterior, també és guiada i costa 3 € (les entrades es compren en l'oficina que en hi ha al monestir de Yuso). Degut al fet que l'accés amb vehicle particular està prohibit es fa necessari prendre un microbús que surt cada mitja hora de l'aparcament de Yuso. Això implica que el nº de persones que poden visitar el monestir al llarg d'un dia està restringit per les places disponibles. Si hom està interessat en la seva visita pot ser recomanable reservar les entrades en el telèfon 941 373 082. Nosaltres vam optar per no visitar-lo, però sí vam fer el camí de pujada (senyalitzat) que surt de l'entrada de Yuso i condueix fins a ell. Aquest itinerari d'uns 15-20 minuts és molt bonic i les vistes sobre Yuso i l'entorn són magnífiques. Un cop arribem a Suso vam poder veure per fora aquest bonic monestir reconstruït (la seva construcció és anterior al de Yuso). Després de gaudir una estona de l'excepcional vista vam reprendre el camí de baixada tornant per un sender diferent del de pujada però que ens porta al mateix lloc de partida. Molt recomanable.

Reprenem la ruta, seguint la carretera 206, i passem per Cañas (veiem per fora la bonica abadia de Santa María de San Salvador) i Azofra fins a connectar amb la N-120. L'agafem en direcció a Logronyo i al cap de pocs quilòmetres ens desviem a l'esquerra per la 208. Passem pels nuclis d'Hormilleja i San Asensio (on es troba el monestir de Santa María de la Estrella, reconstruït en estil neogòtic) fins arribar a la N-232.

Hotel de la Bodega Marqués de Riscal
Hotel de la Bodega Marqués de Riscal

Seguint uns pocs quilòmetres més en direcció a Logronyo ens desviem de nou a l'esquerra abans d'arribar a Torremontalvo seguint les indicacions a Baños de Ebro, ja en territori de la Rioja alabesa, i des d'aquí continuem cap a la població d'Elciego, amb l'objectiu de veure el nou edifici dissenyat pel famós arquitecte Frank O. Gehry en les instal·lacions de les Bodegas Marqués de Riscal. Aquest edifici és molt cridaner, especialment pel contrast amb el seu entorn, i recorda bastant en formes i materials al Guggenheim de Bilbao (serà perquè l'arquitecte és el mateix?). Actualment alberga un hotel de luxe, amb el mateix nom dels cellers, i no és visitable si no s'és client o se'ns permet l'accés per a prendre una beguda al seu bar en dies de poca ocupació. En qualsevol cas els cellers sí són visitables (amb reserva prèvia). A poca distància d'Elciego està la interessant població de Laguardia, la capital de la Rioja alabesa, però nosaltres deixem la seva visita per a una altra ocasió.

Des d'Elciego tornem a la Comunitat de La Rioja entrant per la població de Cenicero i dirigint-nos a Nájera per la LR-113. Quan arribem a Nájera creuem a peu el riu Najerilla per un pont de pedra per a accedir al seu nucli antic. El principal punt d'interès en ell és el monestir de Santa María la Real. L'entrada costa 3 € i la seva visita val realment la pena, amb el seu panteó real, el seu retaule major, o el claustre, però és especialment bonic el cor, amb un fantàstic cadirat del s XV.

• Ruta 3.

A Navarrete visitem el seu bonic carrer Mayor (antic traçat del Camino Jacobeo), ple d'edificis interessants dels s. XVII i XVIII. Separant la part alta i baixa d'aquest carrer està la bonica plaça esglaonada en la que es troba l'església de la Asunción.

Acabada la visita sortim de Navarrete en direcció a Entrena per la LR-137. Enllacem amb la N-111 i l'agafem en direcció sud, cap a Sòria, seguint la vall del riu Iregua. La ruta és molt bonica a causa de les muntanyes que tanquen la vall. A més el paisatge es torna més agrest, verd i salvatge del que havíem vist fins ara. Abans d'arribar a la cruïlla de Viguera veiem un interessant pont medieval just al costat de la carretera.

Ortigosa
Ortigosa

La nostra següent aturada és a Torrecilla en Cameros, una bonica població envoltada d'alguns cims, encara amb una mica de neu en les dates del nostre viatge. Potser el seu punt més bonic és el pont medieval sobre el riu Iregua que uneix dos dels seus barris. Pugem fins a l'església de la Virgen de la Vega, des de la que hi ha unes boniques vistes sobre el poble i els seus voltants. Sortim del poble seguint una preciosa carretera local que va vorejant el riu i uns quilòmetres més al sud connectem de nou amb la N-111. En arribar a Villanueva de Cameros ens desviem a la dreta per la LR-332 i passem pel costat de l'embassament González Lacasa.

Ara ens aturem a Ortigosa, una preciosa població formada per dos barris separats pel riu Albercos. Ambdós barris tenen carrers amb pendents molt pronunciats i estan units, per dalt, per un pont de 90 metres de longitud. Val la pena vaguerejar pels carrers d'ambdós barris per a veure alguns dels seus edificis i les vistes sobre l'altre costat del poble. A la sortida del poble estan la cova de la Paz, amb un recorregut de 236 metres, i la cova de la Viña, amb una mica menys de la meitat de longitud.

Marxem d'Ortigosa i agafem la carretera 253, passant per Rasillo i Nieva de Cameros, fins a trobar de nou la N-111 i 1 km després a l'esquerra prenem la 250. La carretera puja i puja per un bonic recorregut fins a arribar al Puerto de la Rasa, a uns 1.500 metres d'altura (ambdós costats de la carretera estaven encara coberts de neu). Connectem amb la vall del riu Leza a l'alçada de la població Jalón de Cameros. En aquesta zona hi ha molta zona de pastura, pel que és fàcil veure vaques o ovelles menjant herba amb fruïció. També és fàcil veure voltors lleonats, àguiles marcenques i altres grans aus.

A partir de Soto en Cameros i gairebé fins arribar a Ribafrecha el riu Leza ha format un impressionant congost, espectacular en algun tram, sobre la roca calcària. A Ribafrecha afagem una carretera local en direcció a Ventas Blancas per a connectar amb la carretera 261 i pujar cap al nord, tornant a la plana i les vinyes. En arribar a Agoncillo connectem amb la N-232 i l'agafem en direcció a Saragossa.

La nostra última aturada en aquesta ruta és Calahorra, la ciutat més antiga de la regió. Passegem pel Paseo del Mercadal, per a pujar després pel carrer Grande i carrers adjacents fins a arribar a la plaça del Raso (la qual fou antigament el fòrum romà). A continuació baixem per un laberint de carrers i arribem a la catedral de Santa María, situada ja gairebé als afores de la ciutat. Des d'aquí podem veure el bonic parc que va seguint el curs del riu Cidacos.


Guia pràctica de La Rioja

Allotjament

Com a camp base per a pernoctar i recórrer La Rioja vam escollir la població de Navarrete, uns 15 km a l'oest de Logronyo, ja que té unes quantes opcions d'allotjament sense ser una gran ciutat i està situada en un lloc estratègic, molt al centre de la regió i al costat d'un gran ventall de vies de comunicació (la N-120, la N-232, l'A-12, l'AP-68 o la LR-137) que ens permeten anar pràcticament en qualsevol direcció.

En el capítol d'allotjament recomanem especialment la Casa Peregrinando (c/ Mayor Alta, 34 - Navarrete; tel. 620 855 08 38 / 941 44 13 24), un edifici del segle XVII amb murs de pedra i maó i bigues i columnes de fusta, restaurat i decorat amb molt bon gust per Roberto, el seu propietari, un arquitecte veneçolà. En el moment de la nostra visita disposava només de 5 habitacions i 2 grans banys (compartits), a més d'una terrassa, un acollidor saló amb xemeneia, i una preciosa entrada. És imprescindible reservar trucant per telèfon. El preu de l'habitació doble era de 45 €, amb bany compartit i sense esmorzar. No és barat, però el lloc té un encant especial que fa que valgui la pena. Una opció més econòmica, també a Navarrete, és la Fonda La Carioca (c/ Abadía, 1 - Navarrete; tel. 941 44 08 05), on una habitació doble amb bany i TV, senzilla i un pèl petita, costa 30 €.

Restaurants

Algunes recomanacions són: Bar-Restaurant Hispano (Paseo San Julián 12 - 26300 Nájera), excel·lents entrepans i tapes; Restaurant San Andrés (Ctra. N-120, km 23 - 26300 Alesón) i Restaurant El Sequero (Ctra. N-232, km 15 - 26509 Agoncillo), ambdós amb menús de 10 €, amb una bona relació qualitat-preu; Restaurant La Calera (a uns 500 metres del Monestir de Yuso, al costat d'una carretera local), amb un bon menú de 12 €.


CANÀRIES - Guia i relat d'un viatge a El Hierro i Tenerife - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2021]
Guia de viatge a l'illa de Formentera - Jordi Llorens [2016]
CANÀRIES - Guia i relat d'un viatge a Fuerteventura i Lanzarote - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2012/13]
Viatge per Barcelona a través d'imatges time-lapse - Nicolás Gutiérrez Wenhammar [2012]
Relat d'un viatge a les illes de Tenerife i La Gomera - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2011]
Formentera, l'illa que m'ha enamorat - Conxita Tarruell [2010]
EUSKADI - Escapada amb cotxe a Vitòria-Gasteiz i la Rioja Alabesa - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2009]
Relat d'un viatge a Madrid i voltants - Joaquim Pérez [2008]
Ruta del Camí de San Vicente Mártir - Salvador Raga [2008]
El Camí dels Bons Homes - RM Comunicación [2007]
Zahara de la Sierra: entre atalaya y estrellas - José María Rodríguez de Cepeda [2006]
Diari d'un viatge a Tenerife - Raquel Mateo [2006]
Laguardia, capital de la Rioja alabesa - Begoña Belon [2004]
BTT a les Bardenas Reales de Navarra - Enric Carmona [2002]

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació