logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de Noruega

NORUEGA

Viatge de 31 dies al Nordkapp en autocaravana

Jaume Rovira Colomer i Araceli Soler Vendrell
Published on Data viatge: 2007 | Publicat el 29/10/2007
3.0 de 5 (285 vots)

Introducció

El Nordkapp o Cap Nord és un objectiu mític. Per arribar-hi cal anar per feina i no perdre esforços en el viatge d'anada i tornada. Es important aprofitar al pujar la rapidesa de les carreteres de Suècia i Finlàndia per la costa del Mar Bàltic i deixar temps per a visitar, en la baixada, la costa atlàntica superior de Noruega amb les illes Lofoten, que contenen els millors paisatges del viatge.

Es habitual que qui s'entretén de pujada als fiords de la part sud de Noruega s'arrisca a no arribar al Nordkapp si disposa de dies comptats de vacances.


Fitxa tècnica del viatge

Ruta del viatge
Ruta del viatge

Data del viatge

De l'1 al 30 de juny de 2007

Despeses del viatge

+ 1.237 € (alimentació)
+ 1.190 € (gas-oil)
+ 700 € (peatges i ferris)
+ 350 € (altres)
= 3.477 € (total per a 4 persones)

Preus comparatius del gas-oil

Preus comparatius aproximats del gas-oil a cada país (juny 2007):

- Espanya: 0'99 €/litre
- França: 1,17 €/litre
- Alemanya: 1,12 €/litre
- Dinamarca: 1,07 €/litre
- Suècia: 1,12 €/litre
- Finlàndia: 0,93 €/litre
- Noruega: 1,33 €/litre
- Luxemburg: 0,94 €/litre

Distància recorreguda

10.600 km.

Mapa utilitzat

Noruega 752, Michelin, escala 1:1.250.000. Té una grafia molt clara. Cobreix també Suècia per sobre de Stockholm i la part de Finlàndia que ens interessa en la ruta cap al Nordkapp.

Per a visitar a fons les illes Lofoten caldria un altre mapa mes detallat.

Guía utilitzada

Noruega - Guía Total, de l'Anaya. Res d'especial a destacar-ne.

Clima

Hem escollit el mes de juny per ser el més favorable climàticament i per fruir de mes hores de sol, però a la península escandinava ens ha plogut quasi cada dia. Hi ha persones a les que els hi costa adaptar-se a tantes hores de sol (les 24) com les que hi ha al mes de juny.

Esquema de la ruta

Al pujar passem per l'autopista A5 alemanya per tal de visitar a un vell amic prop de Frankfurt. Continuem a Hamburg per passar a Dinamarca amb el ferri Puttgarden-Rodby i a Suècia pel túnel/pont Kobenhavn-Malmo. Seguim en direcció al nord per Stockholm i la costa oest del Golf de Botnia fins entrar a Finlàndia i Noruega, i pujar directe fins el Norkapp. Iniciem el retorn per la costa oest de Noruega fins les illes Lofoten, que fem en sentit oest i retornem al continent amb el ferri Mosquenes-Bodo. Baixem directe a Oslo, deixant per un altre viatge la regió dels fiords de Bergen i la costa sud de Noruega. A Goteborg retrobem la ruta de pujada. El retorn el fem per la ruta d'Hamburg, Dusseldorf, Koln, Lieja, Luxemburg i Lyon, per ser mes directa, amb millors autopistes i trànsit.

El nostre vehicle

Es una autocaravana de 6,25 m de llarg i 3,5 Tn de pes total, amb capacitat de 5 places, ocupada per 4 persones i un gos. Donada la relativa lentitud i dificultat en les recuperacions cal utilitzar autopistes sempre que es pugui. A favor cal considerar la inde- pendència dels serveis d'hostaleria que proporciona, permetent prescindir fins i tot de càmpings i també la comoditat interior en cas de mal temps. Per tal de poder dormir és important proveir-se d'unes cortines ben opaques per totes les finestres del vehicle.

Hi ha molta variació entre els serveis per les autocavanes a les benzineres. N'hi ha que permeten carregar aigua potable sense cap problema i d'altres que intenten cobrar entre 2 i 3 euros, encara que facis despesa en gas-oil. Algunes tenen lloc adequat per buidar el wc químic. Els cobradors dels túnels i especialment dels ferris pregunten per la llargada del vehicle (generalment sense exigir la fitxa tècnica) i poden aplicar tarifes diferents en funció de si es paga en efectiu o targeta de crèdit, del seu bon humor o de la pressa que tinguin en omplir el ferri.

Condicions de les carreteres

Les de Noruega son estretes i amb limitacions de velocitat controlades amb radars fixos i mòbils implacables. Les cunetes son molt fondes i poden provocar bolcades fàcilment. L'asfalt té sovint roderes de camions. Tot això s'ha de tenir en compte a l'hora de plantejar el viatge, evitant ser massa optimista en la quantitat de quilòmetres diaris a fer.

Ferri de pas a Suècia

Hi ha la possibilitat d'agafar el ferri Rostock-Trelleborg, que té un preu inferior a la suma del ferri Puttgarden-Rodby i el túnel/pont Kobenhavn-Malmo. Nosaltres, però, hem preferit aquesta darrera combinació perquè es més independent pel fet de que hi ha molts ferris. El ferri de Rostock té només 3 vaixells al dia.


DIARI ABREUJAT DE VIATGE

Viatge al Nordkapp en autocaravana

Dia nº 1: ORDAL a VALENCE (França) - 556 km

Sortim d'Ordal, a 35 km al sud de Barcelona. Autopista AP7. Al Rosselló topem amb un vent de ponent molt fort que compromet l'estabilitat de l'autocaravana i ens obliga a circular molt lentament. Autopistes A9 i A7. Dormim a prop de Valence.

Dia nº 2: OFFENBURG (Alemanya) - 499 km

A7 fins Beaune i A36 fins Mulhouse i frontera alemanya. A5 molt carregada de camions. Dormim als carrers d'Offenburg.

Dia nº 3: FRANKFURT: GEDERN (Alemanya) - 372 km

Al matí hem tingut la temptació d'anar a visitar la Catedral d'Strasbourg. Hem fet bé de deixar-ho córrer.

Creuem embussos de camions per les obres als enormes nusos d'autopistes al voltant de Frankfurt. Seguim per la A66 i carreteres locals fins localitzar el poble de Gedern i la casa on viu en Klaus i la seva família. Ens quedem amb ells un dia sencer. La temperatura es ideal. Estem convençuts de que els supermercats alemanys son més barats que els nostres.

Dia nº 4: HANNOVER (Alemanya) - 264 km

A la tarda seguim per la A7. Es una autopista de les antigues, amb pujades i baixades brusques que alenteixen el nostre ritme. Per el tercer carril ens avancen els Porsche a velocitats de vertigen. Es tal la quantitat d'arbres a les voreres que no deixen veure el paisatge de lluny. Dormim a uns 50 km abans de Hannover, entre les cases d'un petit poble.

Dia nº 5: KOBENHAVN (Dinamarca) - 336 km

Passem Hamburg i Lubeck i arribem al mar Bàltic. A Puttgarden ens fan esperar hora i mitja per entrar al ferri (71 €), que en poc mes de 30 minuts ens porta a Rodby (Dinamarca). Sortim de l'autopista a dormir a un poblet a pocs km de Kobenhavn.

Dia nº 6: ODESHOG (Suècia) - 573 km

Ens atrevim a entrar als carrers del centre de Kovenhavn. Ens orientem bé i passem per davant del Tivoli.

Sortim en direcció a l'aeroport de Kastrup i el pont a Suècia (66 €). Es una combinació de túnel i un pont espectacular. Quan ens passen els vaixells per sota ens n'adonem de les reals dimensions del pont. A Malmo també voltem pels carrers del centre. Fa un bon dia i la gent pren els sol a les places.

Continuem per Helsingfors i l'autopista E4 en direcció a Stockholm. Canvi de paisatge, ara comencen a aparèixer grans llacs i boscos. Passegem per el petit port lacustre de Granna i dormim als silenciosos carrers d'Odeshog.

Dia nº 7: STOCKHOLM (Suècia) - 376 km

Visitem el port de Trosa sobre el Bàltic i continuem fins el Castell de Tullgarn, palau de residència d'estiu de la família reial sueca. Els jardins son d'una bellesa espectacular.

Entrem als carrers d'Stockholm, fem una volta pels molls i trobem un tranquil passeig on aparquem i fem nit.

Dia nº 8: STERLING (Suècia) - 341 km

Avui fa molta calor. Els termòmetres passen de 28ºC, estranyament en aquestes latituds. Dediquem el matí a visitar la Gamla Stan, o ciutat vella. També el Palau Kunliga Slottet, plaça Stortoget, carrer Svartmangatan, església Tyska Kirkan, carrer Marten Trotzigs (el més estret de la ciutat), pont Riksbron, plaça de l'Òpera, etc.

A la tarda sortim per l'E4 en direcció nord. Hi ha encara un centenar de km d'autopista. Parem a dormir a Sterling.

Dia nº 9: ANTNAS (Suècia) - 564 km

Trajecte monòton per la carretera E4, que no deixarem fins a Finlàndia. A mida que ens allunyem de la capital, es va reduint el trànsit. La carretera es bona i ampla, i encara que va resseguint a tocar la costa oest del Golf de Botnia, el mar no es veu quasi mai. Suposem que la manca de consistència del terreny provocat per la quantitat de rius que hi desemboquen, obliga a fer el traçat lleugerament a l'interior. Dormim a Antnas.

Dia nº 10: PETKULA (Finlàndia) - 426 km

Ha deixat de fer calor. El dia està gris i amenaça pluja. Entrem a Finlàndia. Ara seguim la E75-4. A la sortida de Rovaniemi es posa a ploure amb intensitat. A Napapiiri es creua el Cercle Polar Àrtic. Hi ha un gran centre comercial presidit per un Pare Noel amb una gran simpatia i capacitat de comunicar amb qualsevol turista de qualsevol procedència.

El Cerles Polars són unes línies que marquen el límit, a partir del qual, i en direcció al Pol, hi ha algun dia a l'any que no es fa de nit, i també, que algun dia el sol no arriba a sortir.

Dormim a Petkula, a la mateixa vora d'un llac.

Dia nº 11: KAAMANEN (Finlàndia) - 187 km

Avui no pararà de ploure. Passem per Ivalo i Inari, amb uns grans llacs que a prou feines podem intuir entre la pluja. En un restaurant, sopem estofat de ren (17 €/persona), molt bo.

Dia nº 12: NORDKAPP (Noruega) - 368 km

Deixem la ruta E75-4, per la 92, que ens du a Noruega i ens rep sense parar de ploure. A Karaskoj visitem el molt interessant Museu Sami (50 KN/persona).

Seguim per l'E6. A Lakselv trobem el primer veritable fiord obert al nord a l'Oceà Àrtic, l'enorme fiord Posangen. Veiem un remat de rens a la vora del fiord, deixem el vehicle i anem a peu a fotografiar-los. Se sent una frenada i un cop sord. Una furgoneta ha envestit un ren i l'ha matat. Es una Volkswagen gran, que ha quedat amb tot el frontal destrossat. A partir d'ara caldrà anar amb molt de compte amb els rens. Son animals del tot imprevisibles, poden sortir de darrera de qualsevol lloc i creuar la carretera sense cap control. A partir de Russenes la carretera E69 es espectacular, seguint la costa oest del fiord mitjançant túnels i talussos. La punta del Nordkapp es troba en l'illa Mageroya. S'hi accedeix a traves d'un túnel de peatge (30 €). Aquest túnel baixa fins a 226 m. sota el nivell del mar. La darrera població important es Honninsvag. A la benzinera del poble omplim de gas-oil per si un cas, però no ens donen aigua.

El paisatge del tram que resta per arribar al Nordkapp es glacial, les muntanyes nues de vegetació, allisades per tots costats, amb pendents bruscos cap el mar i planes per dalt, com si haguessin estat modelades recentment per glaceres. Estem al mes de juny i els racons on hi toca menys el sol tenen congestes de neu.

Es paga un altre peatge a pocs metres d'accedir a l'extrem nord d'Europa. Ens costa 74 € i val per 48 hores, tant convençuts estan de que es difícil trobar aquí bon temps el primer dia que s'hi arriba. Es tracta d'una enorme plataforma plana de diversos kilòmetres d'extensió, amb penya-segats de 300 m. d'alçada que cauen per totes bandes. Hi ha un gran centre turístic parcialment excavat a la roca, amb botiga, restaurant, bar, estafeta de correus, diorames històrics, sala on es projecta un espectacular vídeo, etc. El que no hi ha es hotel. Per aquest motiu, quan s'acosta la mitjanit horària, es concentren els autocars amb els turistes hostatjats als pobles propers i en creuers ancorats al port de Honnigsvag. Abans de la una de la matinada al lloc hi resten tant sols les autocaravanes, que son el mitjà mes popular de viatjar per aquestes latituds. Aquesta nit n'hem comptat 70. Sopem salmó i brindem amb cava dins el nostre menjador particular i juguem a cartes fent temps fins les 24 h.

El fenomen del sol de mitjanit és visible aquí des del 14 de maig al 30 de juliol, i per compensació, hi té lloc la nit polar entre el 18 de novembre i el 24 de gener. Nosaltres no tenim gaire sort. El dia es bastant bo, però cap a les 10 del vespre s'ennuvola i no ens deixa veure el disc solar amb nitidesa fins les 2 h. De qualsevol manera, el fenomen es veu indirectament amb claredat.

Dia nº 13: Descans en el NORDKAPP (Noruega) - 0 km

Avui ens prenem el dia de repòs. Duem uns 4.800 km des de casa, 1.900 des de Stockholm i encara no estem a la meitat del recorregut, perquè la baixada per la costa de Noruega es més entretinguda. Ha estat una bona idea fer avui zero kilòmetres.

Observem que a l'oest d'aquesta punta on som, n'hi ha una altre, la península de Knivskjellodden, baixa i molt petita, que sobresurt uns metres més al nord. Fem una llarga caminada per el costat est del cap amb bones vistes fins al fiord. Els precipicis que cauen al mar per el costat nord, encara conserven enormes congestes de neu. El dia es manté bo, però al capvespre es reprodueixen els núvols com ahir i no ens deixen gaudir a fons del sol de mitjanit.

Dia nº 14: ALTA (Noruega) - 285 km

Repetim el túnel de peatge (30 €) i el tram de carretera E69 de pujada durant un centenar de km fins a Russenes i agafem l'E6. Comença a ploure de manera continuada. A Skaidi, prenem la ruta equivocada que va a Hammerfest. Ens n'adonem de l'error al passar un pont sobre un fiord que no teníem controlat. Veiem un cotxe de policia a Kvalsund, el primer vist fins ara, amb un agent que segueix manualment els cotxes que passen amb una mena de camera de vídeo. Deduïm que controlen així la velocitat. Hi ha continues limitacions a 50 km/h.

Seguim entre la pluja fins l'aparcament del Museu d'Alta, on coneixem uns col·legues autocaravanistes de Tolosa de Llenguadoc. Resulta que porten una multa de 1800 NK posada per el policia de Kvalsund que hem vist avui mateix, per passar a 58 km/h per la limitació de 50. Això si, els hi ha donat facilitats de pagament durant uns dies.

El Museu d'Alta està instal·lat al voltant d'unes roques amb uns importants gravats rupestres vora el fiord. Hi ha 7 nivells d'antiguitat que van des del 6.200 al 2.000 AC. Són declarades Patrimoni de la Humanitat en l'any 1985. Uns ponts de fusta hi faciliten el recorregut. Els gravats estan remarcats de vermell, el que suposem que no es gaire acadèmic, però millora enormement la seva visibilitat. El museu tanca les seves portes a les 21 h a l'estiu.

Com que ja hem fet tard sopem tranquil·lament i fem el recorregut a l'aire lliure prop de les 23 h. gratis. Ha deixat de ploure fa una estona i veiem el sol de mitjanit quasi sencer. Dormim al mateix aparcament del museu.

Dia nº 15: TROMSO (Noruega) - 394 km

Avui la pluja no ens deixa. Anem resseguint els grans fiords on s'amagaven els cuirassats alemanys Tirpitz i Scharnhost durant la segona guerra mundial. Al passar per Alteidet, hem de deixar estar la visita que volíem fer a la glacera del Jokelfjord pel mal temps. La carretera puja i baixa contínuament. Els núvols quasi no ens deixen veure el gran fiord de Lyngen amb els seus Alps.

Per l'E8 ens dirigim a Tromso. La ciutat està emplaçada sobre una illa protegida entre fiords. Es la capital de l'Àrtic. D'aquí van sortir les llegendàries expedicions al Pol Nord i actualment es d'on surten els vaixells a les illes Svalvard. Aparquem ben bé al centre, a 100 m del Museu Polar i del port. Fa vent, fred i plou.

Dia nº 16: BJERVIK (Noruega) - 221 km

Al matí visitem l'interessant Museu Polar (50 KN/persona). Al Museu Universitari (30 KN/persona) veiem una preciosa projecció d'aurores boreals, tant sols visibles durant l'hivern àrtic. Dinem/sopem al restaurant Biffhuset davant el port, que obre a les 15,30h per servir sopars. Un de nosaltres demana bistec de balena i es el que l'encerta. Té un cert gust semblant al fetge. Els altres tres demanem peixos i ens els porten tots massa cuits. Son molt millors les patates que els acompanyen. Ens costa 1000 KN (127€) entre tots. Els millor restaurants de la ciutat ofereixen el menú àrtic per preus que volten les 750 KN/persona.

Continua plovent sense parar fins que localitzem el petit port de Bjervik, preciós per dormir·hi sentint les onades i la pluja.

Dia nº 17: KAPELVAG (Noruega) - 247 km

Avui seguim la ruta E10 per les Illes Vesteralen que la pluja i el vent quasi no ens deixen veure. Entreveiem les platges de sorra blanca, aigua transparent i amb els cims de les Illes Lofoten al fons. Ferri de Melbu a Fiskebol. El cobrador ens demana 305 KN, però al insistir en pagar amb tarja de crèdit, ens acaba aplicant la tarifa d'auto fins a 6m i ens cobra 180 KN en efectiu. Ara ja sabem com funciona això.

El trajecte es de menys de 30 minuts. Ja som a les Illes Lofoten. El paisatge entre Fiskebol i Svolvaer es impactant. Fem consultes a l'oficina de turisme i continuem fins l'aparcament del Museu de Kabelvag, on dormirem i ja hi serem per demà.

Dia nº 18: A (Noruega) - 147 km

Continua el mal temps. Entrem al Lofotmuseet de Kabelvag, interessant (50 KN/persona), on es visita una casa del s. XVIII i refugis on s'allotjaven els pescadors de bacallà. Seguim a la Lofotkatedralen (20 KN/persona), tota de fusta, una de les millors del nord de Noruega.

Henningsvaer es coneguda com la Venècia de les Lofoten. Les cases sobre pilars de fusta entre els assecadors de bacallà tenen certament el seu encant. Xerrem amb un senyor de Sòller, instal·lat ja fa molt anys. Ens explica que quan els reis de Noruega tenen convidats, sempre els porten aquí. Ven records turístics i bacallà envasat al buit a bon preu i alta qualitat, segons hem pogut comprovar. Se'l troba fàcilment per la senyera amb les 4 barres que té fora del seu establiment.

Continuem a Borg per visitar el Museu Víking amb la seva casa del Cacic, de 83m de llarg que data del S.VII. A la vora del llac, hi ha un vaixell víking reconstruït. Per nosaltres no val la pena fer plovent el camí tant llarg que hi porta. Parem a Mosquenes per consultar la disponibilitat de places per el ferri a Bodo. Decidim que ens quedarem fins demà a les Lofoten. Anem fins l'aparcament del museu d'A, qui sap si es el nom de poble més curt del mon. La carretera acaba aqui mateix i aquí dormirem.

Dia nº 19: BODO (Noruega) - 100 km

Al matí pugem uns metres sobre l'aparcament per veure el panorama, aprofitant una estona que no plou. Les muntanyes son d'una gran esveltesa, amb cercles glacials i parets de roca espectaculars. La morfologia es molt similar a la que es pot trobar al Pirineu, entre 2.500 i 3.000m d'alçada, tant sols que aquí es arran del mar. Hi ha grans llacs a 5 o 10 metres sobre el nivell del mar. Ens entretenim fotografiant els assecadors de bacallà que hi ha per arreu.

Visitem Reine, que diuen es el poble més fotografiat de Noruega. Dediquem unes hores a veure el paisatge del poblet de Fredvang. A la tarda, surt el sol i podem fer una excursió d'hora i escaig per un camí que ressegueix la costa. De tornada, repetim amb sol les fotos que ahir fèiem quasi en blanc i negre.

Som a la cua del ferri amb dues hores d'antelació perquè no tenim reserva i esperem. El cobrador, que ja ens coneix de les consultes que li hem fet, ens aplica la tarifa de 6 metres en comptes de la de 7 (950 KN contra 1.700!!). El ferri surt puntual a les 21:30. La vista que s'obre damunt els cims nevats de les Lofoten es extraordinària i millora a mida que ens separem de les illes. Prop de les 23:30 la coberta s'omple a vessar de gent per fotografiar el sol de mitjanit, que nosaltres per fi podem veure sencer sense núvols. També la vista en direcció al continent es bona, amb un munt de cims nevats. Arribem a Bodo a les 00:45. Seguim per la ruta 80 poca estona i parem a dormir.

Dia nº 20: SVARTISNET (Noruega) - 222 km

Passem per Fauske i continuem recte al sud per l'E6 en un dia preciós. La carretera es molt lenta per la quantitat de limitacions de velocitat. Pugem suaument per el Parc Nacional Saltdal. Creuem altre cop el Cercle Polar Àrtic, que aquí anomenen Polarsirkelen. El muntatge turístic es més moderat que el de Napapiiri a Finlàndia.

Prop de Mo i Rana ens desviem de la ruta principal per anar al llac Svartisnet. Hi ha un càmping d'on surt una barca que travessa el llac i facilita l'acostament a la Glacera Svartisen. Els horaris no coincideixen amb els que diu informació turística del Polarsirkelen. Ens queixem, però no serveix de res. Al apropar·nos a la barca descobrim que hi ha les instruccions amb els horaris en diversos idiomes, entre ells el català!!. Dormim aquí mateix.

Dia nº 21: SVENNING VAT (Noruega) - 187 km

Desprès de l'estira i arronsa sobre els horaris, la barca acaba sortint a les 11 h (100 KN/persona). Continuem a peu per un bon camí cosa de 45' per arribar a la glacera Svartisen. El lloc es magnífic. La llengua de la glacera baixa des d'un casquet polar i es trenca formant un llac de color blau turquesa. Per les roques laterals hi ha una sèrie de rètols de perill que cal respectar, perquè una trencadissa de sèracs podria desencadenar fàcilment una pluja de gel molt perillosa. Fins fa 40 anys, des d'aquest lloc, la llengua es bifurcava en dos, i la part esquerra, baixava per on hem pujat nosaltres caminant i arribava fins on ara hi ha el llac inferior que hem creuat en barca. La reducció de la massa de gel ha afectat greument aquesta glacera i totes les altres de la Península Escandinava.

Seguim carretera avall, molt entretinguda. Triguem 3 hores per fer 189 km. Parem a dormir a la vora del llac Svenning Vat.

Dia nº 22: KLETT (Noruega) - 377 km

Seguim per l'E6 direcció sud. Avui torna a ploure. Parem a visitar el poble d'Snasa, on podem entrar només a l'església. El Museu Sami i la casa de fusta estan tancats.

A la tarda, arribem a Trondheim. Túnel i autopista de peatge (15 + 25 KN). Fa poc temps hem vist a Barcelona l'obra de teatre L'enemic del poble d'Ibsen i ens hi fa pensar. Aparquem davant mateix del Tingus (Ajuntament) i passegem sota els paraigües. Plaça Torget, veiem tancat l'Stiftsgard, l'edifici més gran de Noruega en fusta, església de Var Frue kirke. Visitem, malauradament tancada, la Domkirke, que és el major monument d'art medieval de tota Escandinavia (s. XI). Al costat mateix hi ha l'Erkebispegarden. Visitem el conjunt de cases de fusta pintades de colors de Bryggene (s. XVII), amb el seu pont llevadís.

Dia nº 23: OSLO (Noruega) - 533 km

La carretera continua molt lenta, estreta i mullada per la pluja. A Herkinn es passa un port de muntanya de 1.000 m, amb pistes d'esquí. Passem Lillehammer entre boires i continuem fins a Oslo.

Entrem al centre de la ciutat d'Oslo. Tenim sort de ser festiu, perquè si no seria impossible aparcar aquesta autocaravana aquí, inclòs pagant els exorbitants preus dels parkings. Aprofitem que ha deixat de ploure i passegem per la Karl Johans Gate. Veiem el Parlament, l'Universitat, el Palau Reial, Institut Nobel de la Pau, Teatre Nacional, ... Són les 24 h quan sortim de la ciutat. Dormim per la carretera E6.

Dia nº 24: ELLOS (Suècia) - 258 km

Parem al poblet i port de Son, preciós, amb cases antigues de fusta. A Halden visitem la fortalesa de Fredriksten.

Ja entrats a Suècia, continuem per l'illa d'Orhus i acabem entrant al poble d'Ellos i dormim al port. Pugem per unes escales de fusta a un turonet que permet albirar els 360º de l'entorn. Sorprèn veure l'afecció dels escandinaus per la nàutica. Hi ha barques de tots tipus per arreu. Avui no ha plogut en tot el dia. Comencem a trobar·ho estrany.

Dia nº 25: BASTAD (Suècia) - 305 km

De matinada ha començat a ploure i no pararà en tot el dia. Parem a visitar l'encantador poblet de Marstrand. És una illa a la que s'hi accedeix mitjançant un ferri que a penes triga 3 minuts. Abans de Goteborg ens desviem de la general per parar a dormir a Bastad, poble de renom pel seu campionat de tenis.

Dia nº 26: KARGLUNDE (Dinamarca) - 275 km

Pluja tot el dia. Passem per el poble de Torekov i també Goteborg de llarg, perquè hi trobem un embús a l'autopista. Prop de Malmo busquem el Castell de Torup, seguint informacions turístiques que acaben per ser errònies. El castell es de propietat privada i no es visita.

Deixem Suècia pel pont/túnel (300 SK) i som de nou a Dinamarca. Parem a dormir a l'àrea de l'autopista a Karslunde.

Dia nº 27: BREMEN (Alemanya) - 425 km

Els dies que ens queden son d'autopista a dojo. Acabem de travessar Dinamarca i perdem quasi 3 hores per passar el ferri Rodby-Puttgarden (58 €). Aprofitem les esperes per dinar i fer becaina. Passem Lübeck i Hamburg. Aquest cop agafem l'A1, de la que sortim prop de Bremen per dormir a un poblet.

Dia nº 28: LUXEMBURG (Luxemburg) - 567 km

Seguint l'A1 deixem enrera Osnabruck, Munster, Dormunt, Dusseldorf i Köln. Ara seguim per l'A4 per Aachen i entrem a Bèlgica. Ens atrevim a fer una breu volta enmig de la pluja sense parar per els carrers de Lieja.

Seguim per l'A26 i l'A4 belga fins Luxemburg. Hi ha un important muntatge comercial i val la pena omplir de gas-oil, bastant més barat que als països veïns. Fem un passeig pel barri de Belair. Dormim a una zona residencial (com tota la ciutat) de Luxemburg.

Dia nº 29: LYON (França) - 537 km

A30 a Metz, A31 fins Beaune. Un camió incendiat ha fet tallar l'autopista i ens produeix un retard de moltes hores. A6 fins Lyon. Confonem un rètol de l'entrada a Lyon i acabem creuant la ciutat per dins. Dormim a la sortida mateix de la ciutat.

Dia nº 30: ORDAL - 671 km

A7 fins Orange, A9 fins la frontera i AP7 fins Martorell.


Relat d'un viatge de 13 dies per Noruega - Pep Torras & Maria Viladecans [2016]
Viatge per Europa amb InterRail - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2006]
Viatge en cotxe al Cap Nord - Josep Pascual [2002]