logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Tarragona > el Baix Ebre > Ruta de les medines per la Catalunya interior i les terres de la Franja de Ponent

EL BAIX EBRE

Ruta de les medines per la Catalunya interior i les terres de la Franja de Ponent


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10098
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 216 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 dies
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Balaguer / Tortosa
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.78852129, 0.80488849
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

Recorregut per la Catalunya interior i les terres de la Franja de Ponent que descobreix el passat islàmic de cinc comarques: la Noguera, el Segrià, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Baix Cinca, a terres aragoneses.

L'eix format pels rius Segre-Cinca-Ebre estructura aquest territori mitjançant un binomi molt present: la ciutat i l'horta urbana. Cadascun d'aquests rius presenta en el seu curs mig i baix una o vàries ciutats que asseguren el control d'uns territoris amb un alt rendiment econòmic.

Així, el Segre compta amb els nuclis de Balaguer (Balagí) i Lleida (Lârica); mentre que al Cinca, també conegut com el Riu de les Oliveres (Nahr az-zaitún), hi trobem nuclis com Montsó (Munt Shún) i Fraga (Ifraga). L'Ebre compta a la zona que ens ocupa amb una important fortificació que progressivament es convertirà en una ciutat com és Mequinensa (Miknása), i una gran ciutat com Tortosa (Tartusha) que controla alhora el tram final del curs fluvial i l'àrea costanera.

Els dos eixos temàtics que configuren aquest itinerari són: La vida a les ciutats islàmiques de la frontera (s. X-XII) i la base agrícola que es troba en l'arrel de la seva existència. L'evolució de les comunitats musulmanes que viuen sota el domini cristià (mudèjars i moriscos) fins a la seva expulsió a inicis del s. XVII.

Punts d'interès de la ruta: Balaguer (Museu de la Noguera, Nucli històric, Pla d'Almatà, i Castell de Formós), Lleida (la Suda: fortalesa àrab, i la Seu Vella: porta de l'Anunciata), Seròs (el monestir de Vinganya i Palau dels Montcada), Ascó (Castell d'Ascó), Miravet (castell de Miravet), Xerta (Assut: canal de regadiu), i Tortosa (la Suda, muralles; arxiu i Biblioteca Capitular; interior de la catedral).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya