logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Tarragona > la Terra Alta > D'Arnes a Tortosa en bicicleta per la Via Verda

LA TERRA ALTA

D'Arnes a Tortosa en bicicleta per la Via Verda


 Fitxa tècnica
Ruta en btt Ruta en btt
Id ruta: 10066
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana - alta
Distància Distància: 49,28 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +66 m. / -487 m.
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Antiga estació de Lledó-Arnes / Tortosa
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 40.94347731, 0.27609117
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

La Via Verda de les Terres de l'Ebre travessa les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre, entre el que va ser l'estació d'Arnes i la ciutat de Tortosa, solcant els magnífics paisatges del vessant occidental dels Ports, els engorjats del riu Canaletes i la plana fluvial de l'Ebre.

Aquest recorregut inclou la visita al santuari de la Fontcalda, i, fet en la direcció que aquí es proposa, té un desnivell en baixada de 450 m.

L'origen de la Via Verda es basa en l'aprofitament de l'antic traçat del ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar (població aragonesa de la Val de Zafán) amb un recorregut de 110 km. Les obres del ferrocarril es van iniciar el 1882, però diverses dificultats van retardar-ne el funcionament complet durant 60 anys. Va transportar viatgers i mercaderies fins al mes de setembre de 1973.

L'itinerari recuperat s'ha adequat a la circulació de bicicletes amb l'asfaltat del sòl, la senyalització, la il·luminació dels túnels i la instal·lació de proteccions. A l'espectacularitat del recorregut, cal afegir l'al·licient dels 41 túnels que es travessen, alguns d'ells de llargada considerable (fins a 750 m) i dotats de sistemes d'il·luminació automàtica.

El punt d'inici de la ruta és a l'antiga estació de Lledó-Arnes, situada a 5,5 km d'Arnes. S'hi accedeix per una pista que surt a la dreta del km 9 de la carretera TEV-3303 -que cal prendre al nord des de la T-330 entre Horta de Sant Joan i Arnes- en direcció a Lledó. Per un curt tram d'aquesta pista de terra, s'accedeix a l'estació, on s'aparcaran els vehicles. A l'estació també es pot arribar en bicicleta per una pista senyalitzada que neix a la T-330, just a l'altra banda del trencall d'accés a Arnes (són 5 km; cal informar-se del cabal del riu d'Algars, que potser caldrà travessar arremangant-se els pantalons i descalços). La ruta finalitza a la ciutat de Tortosa (la línia d'autobusos Tortosa-Arnes-Beseit facilita el retorn al punt d'origen dels conductors que hagin de recollir els vehicles.).

Els punts d'interès de la ruta són: Arnes (Ajuntament), Horta de Sant Joan (Centre Picasso d'Horta), Bot (el congost del riu de la Canaleta, El Canaletes), Gandesa (pont sobre el Canaletes, Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda), El Pinell de Brai (la Via Verda, túnels de la Via Verda), Xerta (Assut: canal de regadiu).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya