logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Solsonès > Una passejada en cotxe pel centre de Catalunya

EL SOLSONÈS

Una passejada en cotxe pel centre de Catalunya


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10151
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 68 km
Temps efectiu Temps efectiu: 1 dia
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Solsona
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.99395120, 1.51602120
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Agradable recorregut pel món rural i natural del Solsonès, amb moltes visites opcionals, que discorre per petits pobles i llogarrets de la contrada. Es poden contemplar típiques masies, castells, torres de defensa i esglésies, entre les quals destaca l'esplèndid santuari del Miracle.

La ruta proposada surt de Solsona cap a l'est per la carretera que es dirigeix a Torà (la LV-3005). Es desemboca a la C-451 i es continua a la dreta (sud).

Al cap de 7 km es troba un trencall a la dreta que duu a Llobera (1,8 km), on s'hi poden visitar dos destacats edificis: l'església de Sant Pere, on pràcticament no queden restes del seu passat romànic (s. XI-XII), i el castell de Llobera (s. XII), amb arcades i alguna part del s. XV.

Continuant en direcció sud-oest per la carretera C-451, s'arriba al nucli de l'Hostal Nou. S'hi pot contemplar l'església parroquial de Peracamps, restaurada i amb un retaule renaixentista del s. XVII. Hi ha un hostal i una botiga de queviures. Una mica més enllà, queda a la dreta un trencall que duu al castell de Peracamps (3,5 km), que compta amb una torre des d'on es domina una àmplia zona de masies i conreus. Es continua en direcció sud per la LV-3005.

Al km 11 agafar el trencall cap al dolmen de Llanera (2,7 km). Per arribar-hi, cal agafar un desviament de l'esquerra que va cap a la Vila, masia a la qual es pot arribar en cotxe, i continuar uns 600 m a peu tot seguint un caminet indicat. El dolmen és un passadís fet amb grans pedres d'uns 9 m de llargada. Es continua endavant per la mateixa carretera.

Trencall a l'esquerra cap a la torre de Vallferosa (1 km). Amb cotxe s'arriba fins a la masia Calvells, des d'on surt un camí a mà esquerra. Al cap de 15 min, serem a la torre i a l'església parroquial de Sant Pere, pràcticament derruïda. La torre, de 33 metres d'alçada, és de les més impressionants i ben conservades de totes les torres de defensa catalanes.

Poc abans d'arribar a Torà, es deixa la carretera LV-3005 i es pren un trencall de l'esquerra (nord-est) cap a Claret i Ardèvol. Es deixa a la dreta una desviació que porta a Claret dels Pagesos i poc després es deixa un trencall a l'esquerra cap a Sant Serni de Llanera. Arribem a Ardèvol de Pinós, un nucli poblat més important del municipi que compta amb una torre de defensa impressionant.

Es continua per la pista que puja en direcció sud-est cap a Montconill i Pinós. Al km 39 arribem al Santuari de Pinós, un centre de devoció comarcal situat a 894 metres d'altitud des d'on es domina una magnífica panoràmica que arriba fins als Pirineus, al Collsacabra i al Montseny. I és que Pinós és geogràficament el centre de Catalunya. Trobarem una rosa dels vents que ens indica que n'estem just al centre.

Opcionalment, podem anar cap al poble de Pinós (1 km) i continuar en direcció a Calaf per visitar l'església de Santa Maria i les restes de l'antic castell de la Molsosa. En direcció a Salo, també val la pena visitar Sant Pere de Vallmanya, Sant Miquel de Vallmanya, Prades i Sant Pere de Matamargó, església de molta anomenada pel seu retaule barroc del s. XVIII. Tornem al santuari de Pinós.

Es continua en direcció nord-est per un desviament que duu a la masia Tristany. Se segueix a l'esquerra cap a ponent per la carretera local LV-3002. Al km 52 trobem el Santuari del Miracle, amb un retaule barroc del s. XVIII, segurament dels més sumptuosos i espectaculars de Catalunya. Des del turó que hi ha a sobre del santuari, es veu Montserrat. Casa Gran: majestuós edifici reinaxentista del s. XVI.

3 km més endavant es pren un trencall a l'esquerra (sud-oest) fins a la parròquia de Torredenegó, edifici romànic del s. XII amb molts elements escultòrics interessants. Cal reprendre la carretera fins a sortir a la C-451, que se segueix a la dreta (nord) i torna a Solsona.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya