logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > la Val d'Aran > Travessa a peu del Parc Nacional d'Aigüestortes d'est a oest. Etapa 1: De La Peülla a Saboredo

LA VAL D'ARAN

Travessa a peu del Parc Nacional d'Aigüestortes d'est a oest. Etapa 1: De La Peülla a Saboredo


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10166
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 7,9 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores 55 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +785 m. / -390 m.
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Aparcament de La Peülla (La Bonaigua de Baix) / Refugi de Saboredo
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.65358530, 0.99956446
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Esport
Tipologia Tipologia: Grans ascensions i travesses a peu
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Primera etapa de la travessa d'est a oest del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El recorregut s'endinsa al parc entrant per la coma de Gerber, on, entre rocs i estanys, es remunta davant la imponent paret nord del pic d'Amitges. Un cop passat el coll de l'Estany Gelat, ja només resta baixar fins al refugi de Saboredo.

Cal tenir en compte que la major part de l'etapa és de pujada i, per tant, el desnivell acumulat en baixada, 390 m, serà inferior al de pujada, 785.

La travessia d'est a oest d'aquest parc és un recorregut linial de gran interès i bellesa. Està pensada per ser feta en 4 dies aprofitant itineraris senyalitzats del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de la seva zona perifèrica (el trajecte segueix les marques blanques i vermelles del GR 11 i variants del refugi de Saboredo al d'Espitau de Vielha).

La distància total de la travessa és de 33,14 km, amb un desnivell acumulat de 2.205 m de pujada i 2.500 de baixada, recorrent-se de llevant a ponent.

El circuit permet descobrir els aspectes de l'erosió glacial en terreny granític i contemplar una munió d'estanys de totes mides i formes: grans, altívols i solitaris als peus de cims impressionants, i petits, amb contorns sinuosos, de vegades amb una illa, envoltats d'arbres i de flors, amb platges de sorra fina o encatifats d'herba fins arran d'aigua. Ruta per a persones i grups en bona forma física que surten regularment d'excursió.

Caldrà preveure el menjar que s'ha de dur a sobre mentre no s'és a cap refugi, així com el mitjà de retorn al punt on s'haurà deixat el vehicle. Per a les pernoctacions i els àpats als refugis, cal reservar amb antelació.

El punt de partida és el centre d'informació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que hi ha al seu extrem est, a la carretera C-28. Per accedir-hi cal prendre aquesta carretera, que d'Esterri d'Àneu va a Vielha passant pel port de la Bonaigua, fins al punt quilomètric 49,5, 3 km al sud del port de la Bonaigua. És en aquest punt on, en un revolt, hi ha l'entrada a una zona d'aparcament amb un indicador del centre d'informació. És també el punt d'inici i l'aparcament del telecadira de la Peülla, de l'estació d'esquí de Baquèira Beret.

Els punts d'interès d'aquesta etapa els trobem a Alt Àneu (Estany de Gerber i pic de Serós, Estany Llong, Cara nord del pic d'Amitges, Estany Gelat, Coll de l'Estany Gelat, Estany Negre de Dalt, Estany de Gerber, Refugi de Gerber o de Mataró, i Vall de Gerber) i a Naut Aran (Refugi de Saboredo, Circ de Saboredo i Lac Major de Saboredo).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya