logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pallars Sobirà > Ruta per la vall de Soriguera o Siarb: de Sort a Malmercat

EL PALLARS SOBIRÀ

Ruta per la vall de Soriguera o Siarb: de Sort a Malmercat


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10116
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 50 km
Temps efectiu Temps efectiu: 5 hores
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Vilamur / Malmercat
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.38008619, 1.16131108
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Aquesta ruta recorre la vall de Siarb, que va des del port del Cantó fins a la riba de la Noguera Pallaresa.

El terme de Soriguera encara no ha desvetllat tots els seus racons insòlits.

L'itinerari per la vall de Soriguera, antigament coneguda com a vall de Siarb, comença a Sort. Des de Sort es pren la carretera N-260 en direcció est cap al port del Cantó i la Seu d'Urgell.

Encara no a 10 km de Sort, per la mateixa N-260, s'arriba a Vilamur, antic centre neuràlgic de la vall que encara conserva una porta i un absis romànics a l'església parroquial, consagrada a la Mare de Déu de la Medina.

Es continua per la mateixa carretera i, després del punt quilomètric 264, s'arriba al tossal de Santa Creu. Cal aparcar el vehicle i pujar-hi a peu. Aquest jaciment arqueològic, el més alt de Catalunya, és d'un antic poblat datat del 1500 a. de C. i que va ser definitivament abandonat entre els s. XII i XIII. S'hi conserven restes de parets de cases, de carrerons, del mur de defensa, de la torre circular, de dues fosses obertes a la roca i d'una església.

Tot seguit es recula per la carretera N-260 per arribar, prenent un trencall de l'esquerra, a Llagunes, on es troba el Centre d'Itineraris de Natura i el Museu Monogràfic del Jaciment Arqueològic del Despoblat Medieval de la Santa Creu de Llagunes.

Es torna a la carretera principal (la N-260) i s'agafa un altre trencall de l'esquerra cap a Soriguera. Aquest poble presenta una disposició escalonada a causa de l'estretor de la vall del riu del Cantó. D'allí surt una pista asfaltada que arriba fins a Puiforniu.

Ja a Puiforniu, poble arraulit sota l'església de Santa Cecília, s'ha de continuar per la pista fins a arribar a la carretera LV-5131, que puja des de l'Hostal Nou. Aleshores s'ha de girar a mà esquerra cap a Tornafort.

El nucli antic de Tornafort es troba dalt d'un turó. Després, quan es torna a agafar la mateixa carretera LV-5131 per sortir a la N-260 i tornar a Sort, a l'esquerra hi ha un trencall que du fins a Malmercat, on es conserva un remarcable edifici senyorial que es coneix com a castell dels Bielsa.

© Palau Robert - Centre d'Informació de CatalunyaAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació