logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pla d'Urgell > Ruta de la tradició pel Pla d'Urgell

EL PLA D'URGELL

Ruta de la tradició pel Pla d'Urgell


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10127
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 32 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 dies
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: El Poal / Ivars d'Urgell
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.67819497, 0.85715859
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

La ruta de la tradició visita set pobles de la comarca del Pla d'Urgell: el Poal, Bellvís, el Palau d'Anglesola, Fondarella, Mollerussa, Ivars d'Urgell i Linyola.

Té una durada de dos dies i ens endinsarà per uns indrets tranquils on el pas del temps ha anat convertint la comarca del Pla d'Urgell en una terra moderna, però que ha sabut conservar el regust d'una tradició fortament arrelada.

Sortint del Poal -per arribar-hi cal agafar la carretera local LP-3322 de Mollerussa al Palau d'Anglesola, i des d'aquí prendre una pista que hi duu directament-, anirem fins a Bellvís per visitar, en primer lloc, el Tossal i la Capella de la Mare de Déu de les Sogues, situada als afores de la vila, al camí de Balaguer.

Tot seguit, anirem al poble per visitar l'església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció, d'estil neoclàssic, construïda entre els anys 1802 i 1842. Per finalitzar la visita a Bellvís, contemplarem can Borràs i can Bufalà, cases antigues que conserven l'aire del passat i unes històries i llegendes que poden fer les delícies dels visitants.

Després de fer aquest primer tram del recorregut, ens desplaçarem fins a Fondarella, on podrem gaudir d'una cuina típica de la terra, sobretot dels cargols a la llauna.

Després de dinar, continuarem la ruta cap al Palau d'Anglesola. Hi visitarem el seu nucli antic, on trobarem cases de pedra perfectament conservades que conviden a fer un passeig tranquil pels carrers.

L'endemà al matí anirem cap a Linyola, on visitarem el conjunt de sitges, la creu de Terme, el monument historicoartístic de transició del romànic al gòtic format per cal Formiguera (s. XVII), la façana renaixentista de l'Ajuntament, el temple de Santa Maria, la plaça porxada del s. XVI i el palau dels barons de Linyola, l'actual Casa de la Vila. També podrem passejar per la plaça del Planell i pel Prèstim o visitar algun dels dos museus d'eines del camp que hi ha a la població: el Museu de la Fusta Tallada o Museu Pedrós i el Museu de Vins i Tabac.

Podem dinar a Linyola, poble especialitzat en cuina autòctona: cargols a la gormanda, cassola de tros, peix fresc i marisc.

A la tarda, finalitzarem la ruta anant a Ivars d'Urgell. En aquest poble hi havia l'antic estany que va ser dessecat a mitjan segle passat i que ha estat recuperat a partir del 2005. També podem visitar el nucli antic d'Ivars d'Urgell i l'ermita de la Mare de Déu de l'Horta. Fi del recorregut.

© Palau Robert - Centre d'Informació de CatalunyaAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació