logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Segrià > Ruta a peu per la Lleida monumental

EL SEGRIÀ

Ruta a peu per la Lleida monumental


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10139
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Temps efectiu Temps efectiu: 1 dia
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Palau de la Paeria (Lleida) / Baluard de la Reina (Lleida)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.61473710, 0.62680010
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

Aquesta ruta constitueix un dels itineraris més espectaculars de la ciutat de Lleida.

El recorregut inclou el Palau de la Paeria, un dels edificis civils romànics més importants de Catalunya; la plaça de Sant Joan, espai de reunió ciutadana que conjuga el sabor tradicional amb el més modern urbanisme; i el turó de la Seu Vella.

El tossal de la Seu Vella, punt emblemàtic de la ciutat i sens dubte el millor mirador sobre aquesta, alberga entre altres elements el perímetre emmurallat més gran d'Europa, l'antiga fortalesa àrab de la Suda i la catedral o Seu Vella, magnífic conjunt arquitectònic romanicogòtic que consta de temple, claustre i campanar.

El Palau de la Paeria és la seu de l'Ajuntament de Lleida i un dels edificis civils romànics més importants de Catalunya. Els Porxos de la Paeria és una estructura porticada construïda entre els s. XIII i XVII.

L'Arc del Pont és l'antiga porta d'entrada a la ciutat, bastida el s. XVIII sobre l'estructura gòtica del s. XV, encara visible. Destaca davant l'arc el grup escultòric dels cabdills ilergets Indíbil i Mandoni.

La Plaça de Sant Joan és una de les places més característiques de la ciutat, on destaca l'església de Sant Joan, d'estil neogòtic, construïda a finals del s. XIX. L'ascensor de la Seu Vella ens elevarà fins a una altura de 60 m. Abans de pujar, a mà esquerra, podrem observar els jardins de Màrius Torres, així com l'escultura dedicada a aquest poeta amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort.

El visitant accedirà al recinte emmurallat per l'antic portal de Sant Andreu. Des d'aquí podrem seguir la ronda dels baluards, perímetre emmurallat -un dels més extensos d'Europa- de la ciutadella borbònica. A l'espigó de la llengua de serp, on trobem un grup escultòric de l'artista Rufino Mesa, es pot gaudir d'una de les vistes més boniques de la ciutat. A partir d'aquí us dirigireu a la zona lateral entre el castell de la Suda i la Seu Vella.

La Seu Vella, l'antiga catedral, és d'estil romanicogòtic, i hi accedirem per la porta de Sant Berenguer. En sortir de la Seu Vella, podrem observar l'antiga fortalesa musulmana, la Suda, ubicada a la Roca Sobirana, des d'on es divisa l'altra part de la ciutat.

Baixant de la Suda, passarem el baluard de la Reina, des d'on obtindrem una magnífica vista de la ciutat de Lleida, i des d'aquí retornarem a l'ascensor per iniciar el descens.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya