logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > l'Alt Urgell > Itinerari per les valls de Josa i Lavansa, bressol del romànic urgellenc

L'ALT URGELL

Itinerari per les valls de Josa i Lavansa, bressol del romànic urgellenc


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10073
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 29 km
Temps efectiu Temps efectiu: 5 hores
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Josa i Tuixén / Sant Fruitós de l'Espluga
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.25815847, 1.61817123
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Recorregut d'est a oest per les valls de Josa i Lavansa amb aturades a nombroses i antigues esglésies romàniques, plenament integrades al paisatge d'aquestes muntanyes.

L'itinerari discorre, a més, per bellíssims i frondosos paratges de rius i boscos del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

La ruta comença a Josa, on és aconsellable arribar des de Gósol (que per la B-400 baixa fins a la C-16). Per accedir-hi des de la Seu d'Urgell, es pren la LV-4008 en direcció sud i, després de Cerc, es trenca a la dreta per una carretera local que duu a Tuixén, on cal girar a l'esquerra per una altra fins a Josa.

Uns 500 m al nord del poble, es troba l'ermita romànica de Santa Maria de Josa, documentada ja a l'acta de consagració de la Seu d'Urgell a finals del s. X. El temple ha estat restaurat.

Se segueix en direcció a Tuixén i, abans d'arribar-hi, es visita la capella de Sant Jaume de Tuixén (km 4,5), llegada pel comte Borrell II a Santa Maria de la Seu a finals del s. XI.

A Tuixén, es pren el desviament de la dreta (oest) que es dirigeix a Fórnols i, després del molí de Fórnols (km 13), s'agafa un trencall de l'esquerra que, en 2 km, mena a l'ermita de Sant Jaume de Fórnols, de finals del s. X. Té un edifici en ruïnes al seu costat.

Es prossegueix per aquesta mateixa carretera i, passats Montargull i Sorribes de la Vansa, es trenca per una pista de la dreta que duu a l'ermita de Sant Julià dels Garrics (km 19), del s. XI, on ressalten els seus arcs llombards i l'absis cobert de lloses.

Es fa marxa enrere fins a l'encreuament anterior i es continua en la mateixa direcció que es portava (oest) fins a l'església de Sant Fruitós de l'Espluga. S'accedeix al temple (km 29), datat ja al s. XI. L'església corona un turó des d'on s'observa el curs del riu de la Vansa.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya