logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pallars Jussà > Itinerari pels voltants d'Isona

EL PALLARS JUSSÀ

Itinerari pels voltants d'Isona


 Fitxa tècnica
Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Id ruta: 10109
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 20 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Covet / Orcau
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.08756274, 1.07009495
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
 Descripció

Isona és un municipi de grans dimensions que ocupa el racó sud-oriental del Pallars Jussà.

El seu nucli vell i els nombrosos pobles i indrets agregats són plens de vestigis històrics de gran vàlua.

Amb el seu temple romànic i la seva situació espectacular, Abella de la Conca completa la ruta de forma convincent.

La primera etapa d'aquest recorregut artístic comença a Covet, agregat d'Isona situat no gaire lluny del coll de Comiols i de la carretera C-1412b d'Artesa de Segre a Tremp. S'hi accedeix per una carretera que surt a l'esquerra poc abans del punt quilomètric 33.

Dins la vila de Covet hi ha l'església de Santa Maria, la portalada de la qual és una obra notable d'art romànic, amb figures d'àngels, monstres, escenes del Gènesi, saltimbanquis i personatges de la Sagrada Família, entre altres.

Després cal anar a Isona continuant per la carretera C-1412b i passejar-se pels carrers i els porxos que encara poden fer evocar al visitant l'època ibèrica o l'època romana, quan la ciutat posseïa un senat local. El poble és també seu del Museu de la Conca Dellà i el Parc Cretaci, centre d'interpretació dels jaciments romans, ibèrics i cretacis.

Per la carretera L-511 que es dirigeix a Coll de Nargó, cal anar a Abella de la Conca agafant la carretereta que surt a l'esquerra al punt quilomètric 3.

Aquest és un poble adossat als cingles d'una forma espectacular, amb una església romànica notable dedicada a Sant Esteve que contenia un retaule gòtic molt valuós actualment guardat al Museu Diocesà de la Seu d'Urgell.

La propera parada és Basturs, un poble medieval abandonat, on encara es troba l'església romànica de Sant Julià. S'hi arriba des de Figuerola d'Orcau, on cal anar-hi a través d'Isona i seguint la carretera C-1412bz.

Tornant endarrere, dalt d'un turó es troba Figuerola d'Orcau, agregat d'Isona. El poble i l'església de Santa Maria, amb el seu campanar d'espadanya, estan envoltats pel que queda de l'antiga fortificació, datada del s. XIII.

El recorregut acaba al poble d'Orcau, pertanyent també al municipi d'Isona. Un castell del s. XI amb doble recinte emmurallat presideix la vila. També cal visitar les esglésies de Sant Joan Baptista, d'estil romànic, i la de Santa Maria, que guarda un sagrari decorat amb pintures gòtiques. Hi porta la carretera LV-5112 des de la C-1412b.

© Palau Robert - Centre d'Informació de CatalunyaAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació