logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > la Segarra > De Sant Guim de Freixenet a Sant Guim de la Rabassa, la Rabassa, Montfalcó Murallat i Estaràs

LA SEGARRA

De Sant Guim de Freixenet a Sant Guim de la Rabassa, la Rabassa, Montfalcó Murallat i Estaràs


 Fitxa tècnica
Ruta en btt Ruta en btt
Id ruta: 10131
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Mitjana
Distància Distància: 23,3 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +350 m. / -350 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Plaça del Doctor Repelló, Sant Guim de Freixenet
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.65588345, 1.41876310
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

La Segarra ocupa bona part de l'altiplà central del Principat.

De relleu irregular, abrupte al nord i al sud, suau al centre, pluviositat escassa i paisatge singular, ha estat una peça clau per a la formació històrica de Catalunya, especialment durant els segles X i XI, quan va jugar el paper de baluard de primera línia en la lluita entre els comtats cristians del nord per conquerir els territoris àrabs. Així ho testimonien les nombroses restes defensives, castells, torres i viles murallades esteses arreu.

El recorregut que aquí es proposa recorre la part oriental de la comarca saltant des de la vall de la riera de Freixenet, o de Vergós, a la del riu Sió, donant l'oportunitat de visitar poblacions que han conservat trets característics d'aquells temps passats, amb noms tan suggerents com els de Vergós Guerrejat o Montfalcó Murallat. És un recorregut especialment agradable a la primavera, quan els camps de conreu verdegen i l'aire és fresc.

L'inici del recorregut és a Sant Guim de Freixenet, on s'arriba per la carretera B-100 que connecta amb l'autovia A-2 a la Panadella, o per la LV-1003, que ho fa amb la C-25 (l'Eix transversal) a l'alçada de Sant Ramon (sortida 93). Es pot utilitzar el transport públic aprofitant l'estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Manresa-Lleida (RENFE) de Sant Guim de Freixenet.

Un cop a Sant Guim cal situar-se a la plaça del Doctor Repelló, davant de l'Ajuntament, i posar el comptaquilòmetres a 0. S'ha d'anar al carrer Major, que discorre paral·lelament a la via del tren, i sortir de la població per la carretera LV-1003 en direcció a ponent cap a les Oluges.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem als termes municipals d'Estaràs, Oluges (Montfalcó Murallat, Vergós Guerrejat), Sant Guim de Freixenet (Santa Maria de Freixenet, Sant Salvador, La Rabassa, Sant Guim de la Rabassa, Edifici modernista del Sindicat), i Ribera d'Ondara (Montpalau).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya