Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pallars Jussà > De la Figuereta a Sant Pere de les Maleses i el congost de Collegats

RUTES EL PALLARS JUSSÀ

De la Figuereta a Sant Pere de les Maleses i el congost de Collegats


 Fitxa tècnica

Ruta a peu Ruta a peu
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 8.85 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores 15 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +420 m. / -420 m
Circular  Circular:
Inici / final ruta Inici / final ruta: Font de la Figuereta
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta

 Descripció

El pas natural entre el Pallars Jussà i el Sobirà és el congost de Collegats, una estreta escletxa oberta entre altes parets de roca per on la Noguera Pallaresa troba camí cap al sud.

El congost té una longitud d'uns cinc quilòmetres i des del riu fins al capdamunt de les parets de roca hi ha més de 500 metres de desnivell.

Fins al segle XVII, quan es va construir el primer camí que el travessava, Collegats va ser una barrera infranquejable que obligava a fer grans voltes a qui volgués anar d'un Pallars a l'altre.

L'impressionant paisatge del congost està caracteritzat pels penya-segats de conglomerats i roques calcàries de tons vermellosos i els profunds barrancs que desemboquen a la Noguera Pallaresa, mentre que el seu símbol per excel·lència és l'Argenteria, una surgència d'aigua a la paret de roca que ha format travertins de formes particulars que van inspirar tant el poeta Maragall com l'arquitecte Gaudí.

Encabit en l'interior d'una bauma, en una zona de difícil accés, el monestir de Sant Pere està documentat des de l'any 868 i la seva activitat s'allargà fins al segle XVII, primer com a monestir independent i després com a priorat depenent del monestir de Gerri de la Sal. Posteriorment i fins al segle XIX, sembla que va quedar reduït a un petit santuari d'important devoció que, a poc a poc, va anar-se abandonant.

Aquesta caminada fins a Sant Pere de les Maleses amaga sorpreses agradables a cada raconada. Al paisatge espectacular i d'una bellesa excepcional dels penya-segats de Collegats s'afegeix la singularitat i llarga història del monestir i importants valors naturals en transcórrer per l'hàbitat del trencalòs, el pela-roques, el voltor i la llúdriga.

Accés en vehicle al punt de sortida: a la carretera C-13, entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal, cal aturar-se a l'àrea de descans de la Font de la Figuereta, situada abans d'entrar al congost de Collegats. Des de la font de la Figuereta cal creuar la carretera C-13 i agafar la pista asfaltada de Gramuntill, al començament de la qual es troba el senyal d'inici de l'itinerari. Poc després d'haver començat, la pista deixa d'estar asfaltada.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

^top

RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterInstagramYoutube


2001-2020 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2020 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació