logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pallars Sobirà > Carros de Foc (etapa 3). Del refugi Josep Maria Blanc al d'Amitges

EL PALLARS SOBIRÀ

Carros de Foc (etapa 3). Del refugi Josep Maria Blanc al d'Amitges


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10112
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 12.13 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores 50 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +960 m. / -890 m
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Refugi Josep Maria Blanc / Refugi d'Amitges
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.54574535, 1.04417553
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Carros de Foc és una travessa circular que enllaça els 9 refugis guardats del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

L'itinerari, nascut i ideat pels guardes l'any 1987, ha estat un èxit de participants des del primer moment i ha esdevingut un referent de posteriors productes senderistes.

Es presenta en dues modalitats no excloents entre si segons si es planteja amb una finalitat esportiva o bé lúdica: en menys de 24 h, la sky running, i sense límit de temps dins la temporada (de principis de juny a finals de setembre).

La travessa Carros de Foc s'ha dividit en cinc etapes sortint des del refugi Ventosa i Calvell en el sentit contrari al de les agulles del rellotge tenint en compte la longitud i el desnivell acumulat de cadascuna, essent assumible per a un senderista habituat a la muntanya i amb bona forma física i sentit de l'orientació.

Tanmateix, pot iniciar-se des de qualsevol dels refugis i en la direcció que es desitgi. Es pot accedir a les poblacions pròximes en transport públic (autobusos Alsina Graells).

Durant la ruta es gaudeix d'uns paisatges força contrastats: feréstecs, solitaris i de nua vegetació al voltant del refugi d'Amitges i a la valleta Seca, entre la serra de Monestero i els imponents contraforts occidentals dels Encantats, i de frondosos i extensos boscos de pi negre -els dels Fangassals i de Samboiné- a migdia del refugi Ernest Mallafré.

Per una altra banda, l'estany de Sant Maurici i el relleu dels Encantats configuren l'estampa més reconeguda del parc nacional i dels Pirineus catalans i en són, gràcies al seu fàcil accés des d'Espot, dels indrets més visitats. Les espectaculars i verticals agulles d'Amitges, vora el refugi homònim, tancaran de forma esplèndida aquesta magnífica caminada.

Per fer el recorregut entre els refugis Josep Maria Blanc i Ernest Mallafré es pot escollir la variant més fàcil, freqüentada i millor marcada que passa pel coll de Monestero i discorre per la bucòlica vall del mateix nom.

Aquets 3ª etapa té el seu inici al refugi Josep Maria Blanc, reprenent a l'esquerra la pista de davant -per on s'arribà l'etapa anterior-, senyalitzada com a GR 11-20, que cal deixar de seguida (km 0,37, 2314 m) per trencar a l'esquerra per sobre de la presa de l'estany Tort de Peguera (en cas de baixar-hi molta aigua, s'ha de creuar el riu per un corriol paral·lel de sota).

Al cap d'11,39 km de caminada s'arriba a l'estany de les Obagues de Ratera i pos després es passa pel costat de la font de les Marmotes per acabar la jornada en el refugi d'Amitges, a 12,13 km de l'inici i a una alçada de 2.364 metres.

Davant d'aquest refugi trobareu l'estany Gran d'Amitges, enmig d'un feréstec i salvatge indret de roques i pics entre els quals les imponents agulles d'Amitges són les veritables protagonistes.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya