logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > el Pallars Jussà > Camí vell de Montsor i Cresta de Gelat: de la Pobla de Segur a Montsor

EL PALLARS JUSSÀ

Camí vell de Montsor i Cresta de Gelat: de la Pobla de Segur a Montsor


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10167
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 14.66 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores 30 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +755 m. / -755 m
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Ajuntament, La Pobla de Segur
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.24999220, 0.96903660
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Esport
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Interessant recorregut a peu pel serrat de la Pleta i la cresta de Gelat, al nord de la Pobla de Segur, sobre la confluència de la Noguera Pallaresa amb el Flamisell, que permet observar l'orografia de la conca, els estatges de vegetació i algunes característiques formacions geològiques de la zona.

Per arribar a la Pobla de Segur s'ha de prendre la carretera C-13 que, al seu extrem nord, finalitza a la vila, o bé es pot seguir la N-260 fins al km 308, entre Pont de Suert i Sort.

Aquest itinerari comença al costat de l'Ajuntament de la Pobla de Segur, al peu de la N-260, poc abans de la sortida del poble en direcció a Sort.

Sortim de La Pobla de Segur en direcció a Sort. Un cop passats els tubs de la central hidroelèctrica, trobarem l'àrea de descans del torrent de Vallcarca. Passem el pont i allà mateix, a l'esquerra, hi ha un lloc en el que pot deixar-se el vehicle i ja es veu el primer poste indicador.

Agafem el camí de la dreta i, en arribar a una petita altiplanície, girem també a la dreta i seguim cap endavant, fent unes zigazagues. Arribem a la sèquia, que creuem, i ens dirigim a l'esquerra seguint les marques.

Anem ascendint per zones en les que encara es conserven restes de l'antic camí; a l'altura del primer poste de la llum trobem el segon poste en un lloc conegut com l'Arreposador.

Seguim cap a la dreta, per una zona amb àmplies corbes, coneguda com les Marrades de Montsor, anem pujant i passant per àrees de roca i de bosc. Aviat veiem a la dreta les parets verticals del Tossal Gros i al fons la plana de Gramuntill.

En arribar al coll, val la pena desviar-nos cap a la dreta per anar fins a la part final del Tossal Gros; compte amb les pedres soltes, que poden donar algun ensurt. A prop del coll trobem el tercer pal.

Cal desfer el camí realitzat i tornem al coll de Montsor; aquí seguim la pista forestal en direcció al poble. La font de l'Asticó no es troba exactament al coll, per trobar-caminem per la pista i en un lloc on sempre hi ha humitat i fins i tot algun toll tindrem el senyal de la presència de la font. Llavors vam baixar cap a la dreta i, enfonsada sota el camí.

Seguim per la pista i haurem d'anar a la part nord del poble de Montsor, on trobem el quart pal indicador. Ara seguim en direcció oest i baixem cap al barranc; aquí trobarem la font del poble i una pastera mig enterrada i feta malbé.

Seguim el sender que surt de la font fins arribar a la cresta de Gelat; aquí trobarem el cinquè pal; per aquesta zona no hi ha un camí ben marcat com el de la pujada, l'orientació que cal seguir és anar sempre per la carena fins a arribar a l'anomenat Salt del Llop.

Un cop arribats allà, hem de buscar la marca que ens indica el lloc per baixar, ja que és un salt una mica delicat, bàsicament perquè hi ha moltes pedres soltes i el salt pot ser insegur; Ens agafarem a la cadena i podrem baixar sense problemes. Seguim la carena sense enfonsar-nos fins a arribar a l'extrem est; per allà seguirem les marques de pintura fins arribar a una mena de faixa al conglomerat; si seguim aquesta faixa cap a la dreta, arribarem a la roca Foradada.

Tornem al camí i anem baixant fins arribar als peus del cingle de conglomerat. Seguim caminant i aviat arribem a la cambra d'aigües. Passem el pont del canal de descàrrega i, després del pont que passa per sobre dels tubs de la central hidroelèctrica de Productora, baixem un tros de camí pel costat dels tubs.

Després girem a la dreta, entre camps de cultiu, oliveres i ametllers, passem la sèquia i de seguida arribem a la Pobla de Segur.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya