El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és el darrer testimoni del que van ser les àmplies zones humides que cobrien la costa del golf de Roses. El parc cobreix una superfície d'unes 4.731 ha, de les que unes 824 són reserva natural integral estrictament protegida
És un espai de convivència entre aigua, terra, ésser humà i natura, donant lloc a una sèrie d'ecosistemes diferents però interdependents entre sí: el mar, les platges i sorrals costaners, les llacunes salabroses litorals (localment conegudes com a llaunes), els camps i prats de pastura, els estanys i aiguamolls d'aigua dolça, els rius, rieres i recs, els camps de conreu, i els petits nuclis habitats.
El Centre d'Informació del Cortalet, que acull les oficines del Parc Natural, és el punt d'inici i final d'unes quantes rutes a peu o en bicileta que podem fer dins dels límits del parc.
Per arribar-hi cal dirigir-se a Figueres, des d'on s'agafa la C-260 cap a Roses. Just passada la cruïlla cap a Castelló d'Empúries, cal prendre a mà dreta la carretera que es dirigeix cap a Sant Pere Pescador (la GIV-6216). A 3 km es troba, a mà esquerra, l'indicador per anar-hi.
En aquest centre s'hi pot trobar informació dels possibles recorreguts a fer així com un full informatiu de l'itinerari complet, òptimament senyalitzat en la seva totalitat.
D'entre els diferents itineraris disponibles nosaltres vam triar, en aquesta ocasió, la ruta a peu entre el Cortalet i l'Estany Europa (8 km i 2 hores, anada i tornada). Aquest itinerari enllaça dos espais humits creats pel Parc Natural i alhora connecta el Cortalet amb Empuriabrava. Travessa un tros de la plana agrícola nua d'ombres, i fer-ho a peu pot ser feixuc en temps de calor, però és interessant tot l'any, sobretot en primavera i si ha plogut abundantment en dies anteriors, ja que fàcilment veurem zones inundades i cobertes de flors. El darrer tram del recorregut voreja els estanys Europa i acaba sobre el pont de fusta per a vianants que hi ha sobre el riu Muga, on es pot apreciar molt bé el bosc de ribera.
Altres itineraris dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà són (alguns d'ells es podem combinar): Itinerari de la Massona (a peu, només anada, 1,5 km, 40 minuts), la Volta a la Reserva de les Llaunes (a peu, anada i tornada, 9 km, 3 hores), Des del Cortalet fins el Mas del Matà (a peu, només anada, 2 km, 40 minuts), Itinerari de Vilaüt (a peu, només anada, 3 km, 45 minuts), Ruta dels estanys (en bicicleta, circular, 38 km, 4 hores) o l'Itinerari natural del Fluvià (a peu o en bicicleta, circular, 8,6 km, 2 hores a peu o 45 minuts en bicicleta).
Per a poder veure bé els ocells (els més representatius aquí són la cigonya, l'ànec collverd, l'ànec cullerot, el bernat pescaire o el flamenc, entre d'altres), un dels grans al·licients del parc, convé portar uns binocles (es poden llogar al Centre d'Informació del Cortalet) i/o un bon teleobjectiu en la càmera fotogràfica.
És recomanable començar aviat per tal de veure més ocells i estar més tranquils als amagatalls. De l'1 d'abril al 15 de juny la platja està tancada perquè hi ha ocells nidificant i no es pot fer la volta sencera.
També cal informar-se bé els mesos d'hivern o èpoques de pluja, ja que el camí d'accés a la platja pot trobar-se inundat, tot i que amb escassa profunditat.
L'accés al parc és gratuït, però l'aparcament que hi ha al costat del centre d'informació del Cortalet costa 5 €/dia. I també aquí trobareu una zona de picnic on podreu menjar per a reposar forces.
Acabada la visita a la zona dels aiguamolls podeu complementar la jornada anant a alguna de les platges properes al parc si la climatologia acompanya. I des del punt de vista històric i cultural és molt recomanable una reposada visita a la veïna vila de Castelló d'Empúries.
Castelló d'Empúries fou la capital medieval de l'Empordà durant els segles de més esplendor polític del comtat d'Empúries. El seu ric passat medieval li atorga un important llegat com la Basílica de Santa Maria, el palau dels comtes o convent de Sant Domènec, la Llotja, la presó medieval i els carrers i cases medievals. A l'entrada de la vila també podreu visitar l'Ecomuseu-Farinera, on es revelen els secrets en l'obtenció de la farina.
© Viatgeaddictes.com | Data publicació: 05/2016