logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Girona > el Ripollès > En cadira de rodes per la Ruta del Ferro: de Sant Joan de les Abadesses a Ripoll

EL RIPOLLÈS

En cadira de rodes per la Ruta del Ferro: de Sant Joan de les Abadesses a Ripoll


 Fitxa tècnica
Ruta en cadira de rodes Ruta en cadira de rodes
Id ruta: 10234
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 9.25 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +10 m. / -10 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Antiga estació de ferrocarril, Sant Joan de les Abadesses
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.23770957, 2.28470008
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Tipologia Tipologia: Ruta amb cadira de rodes
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Aquest itinerari correspon a un tram de la Via Verda Ruta del Ferro i del Carbó promoguda pel Consorci de Vies Verdes de Girona.

És un traçat linial que transcorre entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll per l'antic recorregut del ferrocarril que transportava passatgers i ferro extret de les mines d'Ogassa cap a aquestes poblacions.

Actualment es troba pavimentat amb asfalt de granulat fi. Constitueix un passeig molt còmode i agradable per circular-hi amb cadira de rodes.

Avança en paral·lel al riu Ter passant entre camps de cultiu, prats de pastura i petits boscos de ribera, en què destaquen pollancres, aurons, bedolls i bosc de marge, on predominen els roures, el pi roig i el pi negre.

Tot i que el recorregut està senyalitzat de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, aquí es descriu a la inversa, cap a Ripoll, ja que així es manté un suau pendent de baixada (1%).

Es pot aprofitar l'excursió per visitar alguns dels monuments romànics més importants del Principat vinculats als orígens de la nació catalana, entre els quals destaquen els monestirs romànics de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses.

La ruta comença a l'antiga estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses. S'hi arriba per la carretera C-26 en el tram entre Ripoll i Olot, al km 202. Un cop a Sant Joan de les Abadesses, s'ha de prendre la carretera GIV-5211, que surt prop del pont a la riba nord del Ter (a mà esquerra, abans de passar el riu, venint de Ripoll; a l'inrevés si es ve d'Olot o de Camprodon), en direcció a Ogassa. Al final del poble, a la mateixa carretera, hi ha l'estació i, al costat, l'Alberg Rural de la Ruta del Ferro, situat entre la carretera i la Via Verda.

Els punts d'interès d'aquesta ruta els trobem a les poblacions de Sant Joan de les Abadesses (Senyal quilomètric, Museu del Monestir, Pont medieval, Església de Sant Joanipol, Monestir de Sant Joan, i la Vila vella) i de Ripoll (Passeig dels aurons i campanar de Ripoll, Túnel ferroviari a la Ruta del Ferro, Museu Etnològic, Església de Sant Pere, Monestir de Santa Maria de Ripoll, la Ruralia del Ripollès, i la vila vella de Ripoll).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya