Aquesta bonica i fàcil ruta circular a peu transcorre dins dels límits del municipi de Sant Llorenç de la Muga, un petit poble de menys de 300 habitants que forma part de la comarca de l'Alt Empordà i de la subcomarca de l'Alta Garrotxa. Està situat en la vall alta del riu La Muga, envoltat de muntanyes amb boscos de pins, alzines i roures.
El nucli històric actual fou fortificat vers els segles xiv i xv, conservant avui en dia el traçat de la muralla format per quatre torres i tres portals, creant un recinte de forma gairebé triangular.
Els elements més destacats d'aquest nucli són el castell de Sant Llorenç, amb les diferents torres, portals i trams de muralles de la fortificació, l'església romànica de Sant Llorenç i els diferents carrers i construccions d'origen medieval.
I com a part fonamental del sistema defensiu de Sant Llorenç de la Muga en el passat destaca la Torre de Guaita (coneguda popularment com a Torre dels Moros), situada dalt d'un turó a l'altre costat del riu.
Aquesta gran torre cilíndrica, d'una alçada aproximada de 10 metres, uns 6 metres de diàmetre interior i uns murs d'1,80 metres de gruix, dominava i vigilava tota la vall. Fou construïda en el segle XII i actualment està declarada com a bé cultural d'interès nacional.
Bona part del patrimoni històric de la localitat està relacionada amb l'aprofitament de l'aiguaː sistema de regadiu, rescloses, canals, recs, fonts, sínies o safareigs, així com molins, fargues i ponts.
Per arribar a Sant Llorenç de la Muga cal seguir durant 11 km cap a l'oest les carreteres GI-510 i GI-511 des de Llers, a on s'arriba des d'Els Hostalets per la GI-5107 o bé des d'Avinyonet de Puigventós per la GI-5107.
En arribar a Sant Llorenç de la Muga aparquem el vehicle en l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble venint de llevant, just al costat del bonic Pont Vell.
Iniciem la caminada passant pel costat de l'ermita de Sant Andreu i travessant el Pont Vell sobre el riu La Muga. Des del pont hi ha precioses vistes sobre el riu, el poble i els voltants.
Seguint pel carrer del Pont Vell i el carrer del Pont s'arriba al Portal de baix, una de les portes d'accés al nucli emmurallat. Travessant la plaça de Baix trobem l'església de Sant Llorenç de la Muga.
Continuem pel camí que voreja el costat sud del nucli medieval i que ressegueix el recinte emmurallat, amb vistes sobre el riu i els horts. Més endavant trobem el Portal del mig (o del riu),on connectem amb el carrer Girona que seguirem cap a l'oest fins arribar a la Porta principal.
Seguim cap a l'oest pel carrer del Barri i al cap de 150 metres s'arriba a la Sínia, una bonica i fidel reproducció d'un antic molí d'aigua situada en el Parc d'en Pep. Just al costat hi ha el Castell de Sant Llorenç, del qual només queda la torre de l'Homenatge i una part dels murs que l'envoltaven.
Continuem cap a unes petites escales que baixen cap al riu i que són l'inici del Passeig de Sant Antoni, el qual comença amb una passarel·la de ferro per damunt les aigües de la Muga, un camí molt agradable i fresc. Des d'aquí seguim durant gairebé 1 km, primerament per la passarel·la de ferro i després per un camí al costat del riu.
El Passeig de Sant Antoni acaba en arribar a l'ermita de Sant Antoni, la qual data de l'any 1835 i és de nau única i rectangular amb un porxo a l'entrada. A continuació creuem el pont de Sant Antoni, de pedra i construït en el segle XIV o XV a partir de dues grans roques que formen una excel·lent gorja. Creua la Muga amb dos grans arcs de mig punt, un més gran que l'altre, i amb un pilar central.
En creuar a l'altre costat seguim pel camí principal, on trobarem alguns cartells que indiquen el camí cap a la Torre de Guaita. En aquest tram de 900 metres farem tot el desnivell de la ruta.
Vista des de sota, la Torre de Guaita, o Torre dels Moros tal com és coneguda popularment, es veu espectacular. L'accés a aquesta torre sol està obert i s'hi pot accedir i pujar per a gaudir de millors vistes sobre Sant Llorenç de la Muga, la vall que forma el riu i, fins i tot, les muntanyes més altes del Pirineu oriental.
A continuació comencem el descens per un petit corriol amb uns 230 esglaons que ens portarà ràpidament cap al poble. Aquest camí condueix fins a la petita font del Lleó l el Pont Nou, un pont de ferro que té una estructura ben particular.
A l'altre costat del pont trobarem novament el Portal del mig. Entrant en el nucli medieval seguim per la Travessera Paula Armet i el carrer Paula Armet fins arribar a la plaça Carles Camps, on hi ha alguns bars i restaurants.
Abans de tornar cap a l'aparcament, punt d'inici i final d'aquesta ruta, paga la pena de veure altres bonics carrers i racons del nucli medieval de Sant Llorenç de la Muga.
I per fer el dia rodó, res millor que programar una visita nocturna a l'Observatori Astronòmic d’Albanyà, situat a 8 km d'aquí seguint la carretera GI-511 cap a l'oest, fins arribar al càmping familiar Bassegoda Park, al final de la vall.
Aquest observatori astronòmic es va inaugurar l'any 2017 i compta amb un equipament astronòmic d’última generació, amb una cúpula automatitzada de quatre metres i el telescopi més gran de la província de Girona.
Una de les seves activitats principals són els batejos astronòmics, que acosten el meravellós món de l'astronomia al públic no iniciat, tant nens com adults, en un espai a l'exterior. Realment és una experiència que val molt la pena.
I és que el municipi d'Albanyà ha estat distingit amb el prestigiós segell de «qualitat de cel fosc» que atorga l'organització International Dark Sky Association, fundada per astrònoms de tot el món. Això vol dir que es troba ubicat en un territori que posseeix un cel estrellat excepcional i que està especialment protegit pel seu patrimoni científic, natural, educatiu, cultural i/o públic.
A més, el Bassegoda Park, que forma part del recinte on es troba l’observatori, fou el primer campament de la península ibèrica acreditat per la Fundació Starlight com una instal·lació on s'organitzen activitats adreçades a promoure el coneixement del cel estrellat com a part de la natura, i a experimentar un turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i proteccionista amb el cel nocturn.
© Viatgeaddictes.com