logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Bages > Visita a Cardona: un passeig entre la història i la sal

EL BAGES

Visita a Cardona: un passeig entre la història i la sal


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10264
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 4 km
Temps efectiu Temps efectiu: 5 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +100 m. / -100 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Oficina de Turisme de Cardona
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.91427430, 1.68319650
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Natura / Cultura
Tipologia Tipologia: Ruta a peu en família
 Descripció

La població de Cardona està situada al bell mig de la Catalunya Central. Exerceix la capitalitat històrica de l'àrea territorial i comercial definida entorn de la conca central del riu Cardener, a l'extrem occidental de l'actual comarca del Bages i a tocar de les del Berguedà i el Solsonès.

Amb uns orígens que es remunten a l'explotació que l'home ha fet de la sal al llarg del temps, Cardona resta conformada per un trinomi excepcional: el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, el castell de Cardona i el centre històric de la vila.

Aquesta ruta ens permetrà gaudir d'un ampli ventall de recursos patrimonials en l'àmbit de la natura i de la cultura. En la visita a Cardona també podrem constatar la interrelació mil·lenària establerta entre l'home i la sal.

La ruta que aquí us proposem comença a l'Oficina de Turisme de Cardona, als peus del turó del castell. D'aquí anirem en primer lloc al Parc Cultural de la Muntanya de Sal i per a fer-ho prenem la carretera del Miracle i passat el poliesportiu ens desviem a l'esquerra per tal d'agafar la Carretera de la Mina. Al final de la carretera trobarem l'aparcament i els edificis del parc cultural.

Vista del Castell de Cardona
Vista del Castell de Cardona

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal es un espai museogràfic obert que explica la història de l’explotació de les sals, la geologia, la mineralogia i la botànica d’aquest Espai d’Interès Natural, la Vall Salina de Cardona. Durant segles d'aquí es va extreure sal comú, però des de 1929 la mina Nieves de Cardona esdevingué una de les mines de sal potàssica més importants del món fins al seu tancament, l'any 1990.

S'ofereix una visita guiada que permet fer un passeig per les antigues instal.lacions mineres, amb un recorregut a 86 metres de profunditat: A l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, es poden apreciar amb tot el seu esplendor i espectacularitat els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals, així com impactants estalactites i estalagmites.

El preu de la visita guiada, al menys en les dates de la nostra visita, és de 11 € per als adults, 6 € per als nens de 5 a 11 anys i 3 € per als nens de 2 a 4 anys. Convé reservar perquè les places són limitades. La veritat és que aquesta visita val molt la pena: els colors i formes dels minerals dins i fora de la mina són realment espectaculars.

De tornada a l'Oficina de Turisme continuem la visita a Cardona entrant al nucli medieval de la vila pel Portal de Graells o de Santa Maria (amb dues torres pentagonals). Només entrar podrem veure la Casa Graells, gòtica, també del segle XII i actualment seu de la fundació Cardona Històrica.

Seguint el carrer Escasany arribem a la plaça del Mercat i a l’església parroquial de Sant Miquel, consagrada l’any 1397 i de la qual destaca la cripta. A continuació sortim passejant pel carrer Cambres, l'eix comercial, i entrem a la bonica plaça de la Fira seguint el carrer Portalet.

La Plaça de la Fira és la plaça major de la vila i deu el seu nom a que aquí s'hi celebrava la Fira de Cardona, ratificada pel rei Martí II l'any 1405. En aquesta plaça podrem veure l’ajuntament o el monument al comte Borrell II, de Subirachs, així com una perspectiva diferent de l'església parroquial. En el costat sud-est de la plaça hi ha un mirador amb magnífiques vistes.

Continuem l'itinerari pel carrer de la Fira, on hi trobarem la capella de Santa Eulàlia i el Museu de la Sal Josep Arnau. Enllacem amb el carrer de Santa Eulàlia, el qual ens condueix de nou davant de l'Oficina de Turisme.

Travessem l'avinguda del Rastrillo, passem davant l'Oficina de Turisme i pugem a la dreta cap al castell de Cardona seguint el camí vell.

El Castell de Cardona, construit inicialment a l'any 886, fou una fortificació militar estratègica de primer ordre, tant en la defensa dels accessos a la salina com pel domini de la conca central del Cardener, i entre els segles XI i XV va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona. El castell actual és d'estil romànic i gòtic, i està considerat com una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya.

La Muntanya de Sal (Cardona)
La Muntanya de Sal (Cardona)

Del castell destaquem la torre de la Minyona (del s. XI), el pati Ducal o els baluards de defensa. També val la pena gaudir de les extraordinàries vistes de tot l'entorn de Cardona que podem veure des del propi castell i en el camí de pujada al turó on s'ubica.

En el mateix recinte del castell hi trobem la estupenda col·legiata de Sant Vicenç (consagrada entre els anys 1029 i 1040), la qual és d'un romànic espectacular, amb planta de tres naus i amb un ampli presbiteri. Dins la col·legiata fixeu-vos en la cripta i en les diferents tombes i panteons, com la de Ferran I o el comte Joan Ramon Folc I.

Com a curiositat dir que en aquest castell s'hi van enregistrar escenes de la pel·lícula Campanades a mitjanit, d'Orson Welles. I finalment, podeu fer una visita virtual al castell i voltants a partir de les imatges de Google StreetView del castell de Cardona.

Si aneu amb nens trobareu un parc infantil en el Parc del Miracle, situat el costat sud del nucli medieval de Cardona.

I per dinar a Cardona, especialment si aneu amb nens, la nostra recomanació va per al restaurant La Plantada (Poligon la Plantada - 08261 Cardona; tel. 93 868 40 89). En les dates que escrivim això ofereix un completíssim menú de cap de setmana per només 16 € (també hi ha menú infantil i carta), amb una elaboració i presentació que sorprenen molt agradablement en aquest nivell de preus. Les quantitats són més que generoses i el tracte del personal excel·lent.

© Viatgeaddictes.com | Data publicació: 04/2016Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació