logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Barcelonès > Ruta per la ciutat de Barcelona en bicicleta per carrils-bici

EL BARCELONÈS

Ruta per la ciutat de Barcelona en bicicleta per carrils-bici


 Fitxa tècnica
Ruta en btt Ruta en btt
Id ruta: 10289
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 39 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores 15 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +151 m. / -151 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Plaça dels Països Catalans, Barcelona
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.38047849, 2.14235496
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Fàcil i agradable ruta circular en bicicleta per la ciutat de Barcelona utilitzant els carrils bici. L'itinerari indicat permet fer-se una idea de l'entramat urbà de la ciutat, dels seus diversos barris i d'alguns elements notables del seu patrimoni artístic i paisatgístic.

És recomanable fer aquesta ruta en dies no feiners o en períodes de vacances, ja que el tràfic de vehicles és molt menys intens i, a més, el transport de les bicicletes en metro no representa problemes i pot servir d'ajut.

L'itinerari proposat comença i acaba a la plaça dels Països Catalans, davant l'estació de Sants (connexions amb metro línies L3 i L5 i ferrocarril (Barcelona-Sants)).

La plaça dels Països Catalans, urbanitzada amb un estil eclèctic i modern, comunica, a l'altra banda, amb el parc de l'Espanya Industrial. Es pren el carril bici del carrer de Tarragona en direcció sud-est, cap al mar, deixant la plaça i l'estació a la dreta.

Escultura Dona i ocell de Joan Miró (Parc de l'Escorxador - Barcelona)
Escultura Dona i ocell de Joan Miró (Parc de l'Escorxador - Barcelona)

Després es continua pel parc Joan Miró (cal fixar-se en l'escultura monumental anomenada Dona i Ocell, de 22 metres d'alçada i obra de Joan Miró) i l'antiga plaça de braus de les Arenes (edifici d'estil mudèjar que ara és un centre comercial, cultural i d'oci).

Creuem la plaça Espanya i continuem cap a l'est pel carril bici de l'avinguda del Paral·lel, deixant a la dreta el recinte de la Fira de Mostres de Barcelona. Al fons podreu veure el Palau del Museu Nacional d'Art de Catalunya (el MNAC, amb una de les col·leccions d'art romànic i gòtic més importants del món), i darrera d'ell la muntanya de Montjuïc, amb totes les seves instal·lacions olímpiques.

Entrem de ple en el barri del Poble Sec, on trobem l'església de Sant Pau del Camp, datada en el s. X i probablement el monument romànic més notable de Barcelona. Continuem per l'avinguda del Paral·lel cap al mar fins arribar a les Reials Drassanes (bell exponent del gòtic civil catalài que ara acull el Museu Marítim) després de girar a l'esquerra pel carrer del Portal.

Ara caldrà creuar la rambla de Santa Mònica i seguir pel centre del passeig de Colom. Primerament trobarem l'emblemàtic monument de Colom i continuem fins arribar a la plaça del Palau, on podrem veure l'edifici de la Llotja (de façana neoclàssica, però amb un majestuós interior gòtic), la Duana Nova (edifici d'estil neoclàssic) i les cases i porxos d'en Xifré.

A l'esquerra s'estén el barri de Santa Maria del Mar, que conté notables obres arquitectòniques i diversos museus. En destaquem la basílica de Santa Maria del Mar (una de les obres més representatives del gòtic català), el carrer de Montcada (farcit de palaus medievals), el concorregut museu Picasso o el Born Centre Cultural (antic mercat central de Barcelona ara reconvertit en un equipament cultural del s. XXI).

La ruta continua per l'avinguda del Marquès d'Argentera, deixant a la dreta l'Estació de França i el popular barri de la Barceloneta. Creuant el passeig de Picasso s'arriba a la porta principal del Parc de la Ciutadella, on destaquem els seus jardins d'estil afrancesat i l'edifici de l'actual Parlament de Catalunya.

Tornem a l'entrada del parc i continuem pel passeig de Picasso amunt. Passarem pel costat de l'escultura-monument dedicada a Picasso (obra d'Antoni Tàpies), de l'Hivernacle i del monumental edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner.

A l'alçada del passeig de Lluís Companys, girem a l'esquerra per anar a veure l'Arc de Triomf. Tornem enrere i continuem cap al nord-est fins arribar al carrer de la Marina, on seguirem el carril bici a la dreta fins arribar al Port Olímpic.

L'itinerari continua pel passeig Marítim, a l'esquerra, vorejant el mar, fins arribar a l'espai del Fòrum Universal de les Cultures. A l'esquerra s'estén el barri del Poblenou. Arribem al carrer de Josep Pla, a l'alçada del parc de Diagonal Mar, i girem a l'esquerra. Més endavant trobem l'Edifici Fòrum, que ara acull el Museu Blau de Ciències Naturals.

Continuem per la vorada central de l'avinguda Diagonal amunt fins arribar a tocar de la plaça de les Glòries Catalanes. Aquí tenim la torre Agbar, un gratacel de 144 metres d'alçada de l'arquitecte francès Jean Nouvel. Tornem enrere fins a connectar amb el carrer de la Ciutat de Granada i després el carrer Sancho de Ávila fins arribar a l'avinguda Meridiana, per on seguirem a la dreta pel carril-bici. A l'esquerra podrem veure l'Auditori de Barcelona, la plaça de les Arts i el Teatre Nacional de Catalunya.

Arribem novament a la plaça de les Glòries Catalanes i a continuació la creuem i la rodegem per l'esquerra i continua cap al nord per l'avinguda Meridiana. A la cruïlla amb el carrer Espronceda, cal passar al cantó esquerre de l'avinguda i continuar recte amunt, creuant els barris de la Sagrera i de Sant Andreu.

Seguint el camí del mig del parc de Can Dragó enllacem amb el carril del passeig de Valldaura. Anem en direcció oest fins a l'avinguda Rio de Janeiro i continuem pel carrer de Piferrer. A l'alçada del carrer de Cases i Amigó, trobem la masia de Can Verdaguer, una de les poques masies habitades que s'han conservat a Barcelona.

Seguim recte pel carril de bicicletes i circulem successivament pels carrers d'Arnau d'Oms, de Ramon Albó i, després de creuar el passeig Maragall, per la ronda de Guinardó. Així, en suau pujada, el carril bici se situa a la part superior de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (extraordinari conjunt modernista d'edificis i pavellons dissenyats per Lluís Domènech i Montaner), però haurem de baixar fins al carrer Sant Antoni Maria Claret per l'ampla vorera de vianants, ja que aquí hi ha la seva entrada principal.

La ruta continua per l'avinguda Gaudí avall en direcció al temple de la Sagrada Família (obra d'Antoni Gaudí i imatge icònica de Barcelona). Seguim pel carrer de Provença i girem a l'esquerra pel carril de bicicletes.

Creuem l'Eixample fins al passeig de Gràcia. A la dreta trobem la Casa Milà (la Pedrera), la més sorprenent i original de les cases construïdes per Gaudí, una obra mestra del modernisme català. Continuem fins a la rambla de Catalunya i girem a l'esquerra fins arribar al carrer de la Diputació, moment en que haurem de girar a l'esquerra i tornar al passeig de Gràcia i visitar les monumentals cases Batlló i Ametller, dues peces emblemàtiques del modernisme català.

Tornem a la Rambla de Catalunya i pugem a la dreta fins a l'avinguda de la Diagonal, on girarem a l'esquerra seguint pel carril bici de la calçada central. Creuem la plaça de Francesc Macià i seguim per l'avinguda Diagonal fins a la plaça de Pius XII, on travessarem la Diagonal cap a l'esquerra i agafarem l'avinguda Joan XXIII, arribant així al costat nord del Camp Nou, l'estadi del Futbol Club Barcelona.

Deixem el complex esportiu a l'esquerra i girem a la dreta, pujant cap al nord pel carrer Martí i Franquès, travessant la Ciutat Universitària i tornant a l'avinguda Diagonal. Caldrà creuar-la i girar a la dreta pel costat de muntanya fins arribar a les portes del parc del Palau Reial de Pedralbes (l'edifici ara és la seu del Museu de les Arts Decoratives), format per uns agradables jardins dissenyats per l'arquitecte Rubió i Tudurí.

Finalment seguirem l'avinguda Diagonal fins arribar a la plaça de Francesc Macià, on girarem a la dreta per agafar l'avinguda de Josep Tarradelles fins a la plaça dels Països Catalans, inici i final d'aquesta ruta per bona part de la ciutat de Barcelona.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya