logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > l'Alt Penedès > Ruta de les barraques de pedra seca de Sant Pau d'Ordal

L'ALT PENEDÈS

Ruta de les barraques de pedra seca de Sant Pau d'Ordal


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10371
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 8 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +135 m. / -135 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Plaça de Subirats, Sant Pau d'Ordal
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.38339580, 1.79613306
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Aquesta és una de les tres rutes a peu dins del terme municipal de Subirats que ens permetran visitar diverses barraques i altres construccions de pedra seca i també apreciar l'ambient rural i els paisatges del municipi més elevat de la comarca de l'Alt Penedès.

Les barraques de pedra seca es varen bastir durant el segle XIX i primers anys del XX, en èpoques de gran activitat agrícola. El seu ús era com a refugi ocasional del pagès en cas d'inclemències del temps i per guardar-hi els estris del camp en el cas d'estar a distància considerable de casa.

Van associades als marges de pedra seca que es veuen arreu. En l'actualitat les barraques i els marges de pedra seca resten solitaris, com un testimoni mut enmig del bosc que els encercla, permetent fer-se una idea de quin devia ser el paisatge de l'època.

Recorregut de la ruta de Sant Pau d'Ordal (Subirats)
Recorregut de la ruta de Sant Pau d'Ordal (Subirats)

Al web Barraques de pedra seca de Subirats podeu consultar les fitxes completes de totes les barraques del municipi de Subirats.

En aquesta ruta es proposa un recorregut circular d'uns 8 km i amb un desnivell acumulat de 270 metres.

L'itinerari parteix de la Plaça de Subirats, al mateix centre de Sant Pau d'Ordal, que us portarà per les zones de Can Mata del Racó, Can Sala, Can Docte, Can Rossell, Can Savall i retornant a Sant Pau d'Ordal pel Coll de Conxes Portes.

L'excursió no presenta cap dificultat. La major part de la ruta es fa per camins amples i pistes. Cal dur sempre calçat adequat i beguda en els mesos més calorosos.

Són necessàries unes 4 hores per fer el recorregut sencer, on podreu visitar una dotzena de barraques representatives de les construccions de pedra seca de l'Alt Penedès.

Els marges són un altre dels atractius de la ruta. En un dels punts podreu comptar 11 rengleres de marges. Es veuen també pous i amagatalls.

Gaudireu dels peculiars paisatges penedesencs amb vinyes, camps de presseguers i relleus suaus i la vista de Montserrat al fons.

Barraca de pedra seca C-12
Barraca de pedra seca C-12

Les barraques són de planta circular, sostre de falsa cúpula, portal amb llinda plana, construïdes amb pedra calcària irregular, en general mides moderades i es calcula que foren construïdes a mitjans del s. XIX quan no comptaven el temps ni les hores. Diverses d'elles encara son usades per feines agrícoles.

Algunes d'aquestes barraques presenten particularitats morfològiques interessants: l'A-09 i la C-12 tenen caramulls damunt la coberta i l'A-12 i B-13 hi tenen lliris plantats.

La B-11 està construïda amb lloses fines. L'A-09 està adossada per dos costats a un marge i la C-19 dos paravents de pedra diametralment oposats i una esvelta ubicació dalt d'un coll.

Aquesta ruta ha estat publicada originalment al Full Informatiu de la revista Pedra Seca, en l'edició nº 72, del mes de desembre de 2009.

© Jaume Rovira i Araceli Soler