logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > l'Alt Penedès > Ruta de les barraques de pedra seca d'Ordal

L'ALT PENEDÈS

Ruta de les barraques de pedra seca d'Ordal


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10370
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 6 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +150 m. / -150 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Església de Sant Esteve d'Ordal
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.39242020, 1.84548080
Interès Interès: Natura / Cultura
 Descripció

Aquesta és una de les tres rutes a peu dins del terme municipal de Subirats que ens permetran visitar diverses barraques i altres construccions de pedra seca i també apreciar l'ambient rural i els paisatges del municipi més elevat de la comarca de l'Alt Penedès.

Les barraques de pedra seca es varen bastir durant el segle XIX i primers anys del XX, en èpoques de gran activitat agrícola. El seu ús era com a refugi ocasional del pagès en cas d'inclemències del temps i per guardar-hi els estris del camp en el cas d'estar a distància considerable de casa.

Van associades als marges de pedra seca que es veuen arreu. En l'actualitat les barraques i els marges de pedra seca resten solitaris, com un testimoni mut enmig del bosc que els encercla, permetent fer-se una idea de quin devia ser el paisatge de l'època.

Al web Barraques de pedra seca de Subirats podeu consultar les fitxes completes de totes les barraques del municipi de Subirats.

Les característiques generals de les 159 barraques inventariades per ara en el municipi de Subirats són clarament definides: totes de planta circular, de pedra irregular sense mecanitzar, llindes planes senzilles o dobles, cobertes de tipus falsa cúpula, sovint amb lliris plantats al sostre.

En els interiors sovintegen els cocons, fornícules i espitlleres. Algunes tenen l'any gravat. En conjunt les mides són molt modestes.

En aquesta ruta us proposem un itinerari circular a peu al voltant del poble d'Ordal, de 6 km de recorregut i un desnivell d'uns 150 metres.

Recorregut de la ruta d'Ordal (Subirats)
Recorregut de la ruta d'Ordal (Subirats)

L'itinerari, seguint el camí principal, és d'una hora i tres quarts, que amb parades, visites i entrant a l'interior d'algunes de les barraques, converteixen en unes 4 hores el temps total de l'excursió.

Es recomana anar calçat amb botes adequades per caminar per zones pedregoses i dur beguda. La millor època de l'any per fer la visita és als mesos d'abril i maig, en què es poden veure lliris florits sobre les cobertes i encara no fa molta calor.

Tota la ruta principal es desenvolupa per pistes i camins amplis, arribant a les barraques per dreceres.

El punt d'inici recomanat és l'església de Sant Esteve d'Ordal. Es troba a 100 metres al costat sud de la carretera N-340, que cal deixar al km 1225,8. Venint de Vilafranca, hi ha un rètol morat que assenyala el trencall.

Es pot deixar el vehicle als voltants de la mateixa església o bé continuar uns 200 metres més enllà fins al davant de l'Estació Depuradora d'Aigües, on també hi ha espai adequat per aparcar.

El punt més alt del recorregut és un coll de 522 metres d'alçada que permet tenir una visió de l'entorn de la Creu d'Ordal diferent del que es coneix passant per la carretera N-340.

En aquest recorregut es visiten 16 barraques relativament ben conservades, en les que podreu identificar les característiques de les construccions de pedra seca i els paisatges de l'Alt Penedès. Alguns detalls particulars de les visitades:

La F-03 està envoltada d'heura. La F-12 i G-42 presenten una filera de pedres en voladís a nivell de la cornisa.

A la F-12 i G-24 es pot veure l'any gravat a l'interior esquerre i a la dreta exterior del portal, respectivament.

La G-39, per la seva banda, és un desgraciat cas d'intent de reconstrucció amb materials moderns. Un exemple del que no s'ha de fer.

La G-23 i G-28 estan construïdes adossades al marge. La F-13, F-14 i G-32 tenen unes característiques terrasses de pedra als costats.

La F-03, F-13, F-14, G-41, G-42, G-24, G-13 i G-31 tenen lliris al sostre.

La G-30 presenta a l'interior un cocó i dues fornícules disposades en sentit vertical.

Aquesta ruta ha estat publicada originalment al Full Informatiu de la revista Pedra Seca, en l'edició nº 68, del mes de juny de 2009.

© Jaume Rovira i Araceli Soler