Les ciutats de Sabadell i Terrassa comparteixen un passat d'esplendor de la indústria llanera catalana que els ha deixat nombrosos edificis singulars de l'època, alguns visitats en aquesta ruta.
El Museu Tèxtil i el Museu de la Ciència i la Tècnica, ambdós a la ciutat de Terrassa, permeten ampliar coneixements al voltant de l'antiga explotació tèxtil de la contrada.
Cal entrar a Sabadell per la carretera de Caldes de Montbui (la C-1413a) i observar, poc abans d'arribar-hi, al costat del riu Ripoll, la Torre de les Aigües. Més avall del riu, es troba el pont de la Salut.
Al carrer del Sol, hi ha el primer vapor de la ciutat, Can Pissit. Els vapors eren fàbriques tèxtils que comptaven amb grans naus industrials que funcionaven principalment amb la força de màquines de vapor. Tenien xemeneies força característiques.
Al carrer de Sant Pau, es pot veure el vapor de Buxeda Vell, que compta amb una espectacular xemeneia de 30 metres d'alçària. Can Llonch és un altre vapor emplaçat al carrer de la Salut (al nº 115). Al barri també es troben el Vapor Codina, al carrer Blasco de Garay, i el Vapor Badia (actualment és la biblioteca municipal), al nº 64 del carrer de l'Estació, que és el que conserva millor el seu aspecte inicial. Fent cap al carrer de Gràcia, es pot contemplar també l'edifici modernista, de l'any 1911, de l'Escola Industrial de Sabadell.
Es pren la carretera N-150 i se segueix cap a ponent en direcció a Terrassa. S'accedeix a Terrassa (km 8) per la rambla d'Egara, on, al nº 270, es pot fer una visita al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Es continua pujant per la rambla i es tomba a l'esquerra pel carrer de Volta, en què, al parc de Sant Jordi, hi ha la masia Freixa, edifici modernista obra de Lluís Muncunill.
Cal desfer el camí fins a tornar de nou a la rambla i seguir per l'altra banda d'aquesta, ara amb el nom de carrer de la Rasa. S'arriba a la placeta de Saragossa i, recte pel carrer Nou de Sant Pere, es troba el parc de Vallparadís. Es baixa pel carrer de la Rectoria i se surt al de Salmerón, on al número 25 està el Museu Tèxtil de la ciutat. Fi de l'itinerari.
© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya