logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Baix Llobregat > Itinerari inèdit per l'Esplugues històrica i ceramista

EL BAIX LLOBREGAT

Itinerari inèdit per l'Esplugues històrica i ceramista


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10278
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 3 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Passatge del Puig d'Óssa, Esplugues de Llobregat
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.37890733, 2.08649003
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Cultura
 Descripció

Agradable passejada dintre d'un circuit reduït i força atractiu. Podrem endinsar-nos en alguns dels carrers i espais plens d'encant, que encara hi ha a Esplugues de Llobregat, i retrobar alguns dels aspectes de la seva història: la ceràmica, el modernisme, el gòtic, les masies i el verd que vesteix els antics torrents que, temps enrere, havien esdevingut paisatges habituals del municipi.

L'inici de l'itinerari comença amb la visió dels espectaculars forns d'ampolla de l'antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda popularment com La Rajoleta (passatge Puig d'Ossa, s/n, cantonada amb el C/ Església). Tots els diumenges s'organitzen visites guiades al recinte de la fàbrica, a les 11 i a les 13 h. La visita comprèn explicacions sobre el funcionament de bona part dels forns, un audiovisual i una exposició explicativa de la història i de la producció de la fàbrica.

Al davant de Pujol i Bausis, a l'altra banda del carrer de l'Església, localitzem els jardins i l'edifici de can Tinturé, que acull la col·lecció de rajola de mostra catalana de Salvador Miquel. L'edifici, una casa senyorial de finals del s. XIX, ha estat adaptat i restaurat convenientment per atendre les seves noves funcionalitats com a museu. L'equipament compta amb un edifici annex on, a més dels serveis del museu, s'hi celebren actes públics culturals, sovint vinculats al món ceramista.

A la sortida del museu de Can Tinturé, pujant pel carrer, a mà dreta, trobem un accés d'escales que comunica amb el parc dels Torrents. Seguirem caminant pel carrer de l'Església, després de passar per la plaça de les Moreres, i al seu davant trobem el monestir de Santa Maria de Montsió, regit per una comunitat de monges dominiques de clausura. Molt recomenable és la visita al bell claustre gòtic (s. XIV), obert l'últim diumenge de mes d'11 a 13 h.

A la sortida del monestir, pujant pel carrer de l'Església, podem apreciar la façana amb obertures de formes diverses repartides irregularment per tot el mur on el joc de totxo tradueix artísticament la seva estructura. Poc abans d'arribar a la plaça Pare Miquel d'Esplugues, on s' alça l'església parroquial de Santa Maria Magdalena, ens trobem a mà esquerra una de les cases pairals més característiques d'Esplugues: can Ramoneda.

Al costat de can Ramoneda, un xic reculada, trobem can Cortada, una esplèndida masia d'aspecte senyorívol. Al seu costat, trobem l'església parroquial de Santa Maria Magdalena. A mà dreta de l'església, hi ha el carrer Montserrat, un racó tranquil i d'una fesomia ben atractiva que recorda el passat rural del poble que fou Esplugues. En aquest tram del recorregut, es troben algunes masies que confereixen un aire de tipisme inconfusible a tot el llarg d'aquest pintoresc carrer.

Seguirem pel carrer Montserrat fins a accedir al parc dels Torrents, espai que esdevé un veritable pulmó verd de la ciutat.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya