logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > el Garraf > En bici de Vallcarca a la Plana Novella i Jafre pel torrent de Vallgrassa

EL GARRAF

En bici de Vallcarca a la Plana Novella i Jafre pel torrent de Vallgrassa


 Fitxa tècnica
Ruta en btt Ruta en btt
Id ruta: 10359
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 23,62 km
Temps efectiu Temps efectiu: 3 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +528 m. / -528 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Aparcament cala Vallcarca, Sitges
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.24021926, 1.86205111
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Cultura / Esport
 Descripció

Aquesta és una ruta amb bicicleta BTT pel Parc Natural del Garraf que discorre entre el mar i els fondos (torrents) de Vallgrassa. El massís del Garraf és un espai natural de gran interès caracteritzat per la presència del margalló (única palmera autòctona europea) i formacions de roca calcària que originen rasclers (afloraments de roca esculpits i punxants), fondos (torrenteres) i nombrosos avencs (cavitats verticals subterrànies).

Per a iniciar la ruta cal situar-se a Vallcarca, en un aparcament que hi ha al costat de l'antic baixador de tren, vora el mar. A Vallcarca s'hi arriba des de Vilanova i la Geltrú per la C-31 en direcció a Castelldefels (km 168,5).

Sortim doncs des de l'antic baixador de tren de Vallcarca i prenem la pista que discorre pel costat d'una fàbrica de ciment i, pujant cap al nord, es dirigeix a la pedrera del fons creuant l'autopista C-31 per sota.

Al cap de 0,58 km trobem una bifurcació i agafarem la pista de la dreta; més tard tornarem per la de l'esquerra. En el km 1,50 trobem una altra bifurcació. Ara cal desviar-se a la dreta pel camí de Campdàsens, marcat com a GR 92, que, en forta pujada, porta a la plana superior.

Al cap de 2,70 km des de l'inici s'acaba el ciment i la pujada. Uns 700 metres després es voreja ca l'Amell, mig km després cal Robert i, als 4,55 km de recorregut, Campdàsens.

Just abans de can Lluçà, es deixa a la dreta el GR 92 i s'agafa una pista de l'esquerra, a trams de terra i a trams cimentada, que baixa fins a la casa Vella, enrunada, al km 6,91. Es passa per la roureda del Torrent del Tro.

En el km 7,41 km trobem una nova bifurcació on deixarem la pista i prendrem a la dreta el PR C-37 Masies del Garraf. El camí puja i, als 300 metres, deixa una pista a la dreta, passa pel costat d'un pou i d'una cabana de pedra i es va fent estret fins que es converteix en un senderó difícil (200 metres a peu).

Monestir budista de la Plana Novella
Monestir budista de la Plana Novella

Més endavant es creua la carretera de la Plana Novella i es pren en direcció nord l'àmplia pista de l'altra banda que duu a Vallgrassa. En el km 9,25 arribem a Vallgrassa. Se segueix cap al nord-oest per la pista que discorre pel fondo de Vallgrassa amb les marques del GR 92-4.

Quasi 2 km després sortim a la pista de Begues. Cal creuar-la i seguir en direcció nord-oest per la carretera de l'altra banda. En la bifurcació que trobarem al km 11,72 km pugem a mà esquerra per l'antic camí de terra, molt rocallós, del corral Nou a la Plana Novella.

Uns 250 metres després trobem una cruïlla on girarem a l'esquerra fins que se surt a la urbanització de la Plana Novella. En el km 12,41 trobem una bifurcació on agafarem el camí de la dreta fins al monestir budista de la Plana Novella o Sakya Tashi Ling, ubicat en un edifici singular que fou una antiga casa d'indians. En el monestir podeu trobar un bar-restaurant.

A continuació, per un camí arbrat d'oliveres, l'itinerari pren el camí de Sitges (indicadors) en direcció sud-est. En el km 15,60 km de la ruta arribem a Jafre, un nucli deshabitat amb una bonica església romànica. Es deixa de nou el GR 92 i es pren el PR C-37 Masies del Garraf cap al fons del torrent (sud-est).

Uns 140 metres després trobem una cruïlla on deixarem una desviació a la dreta que duu a Olivella i es puja amb força cap al sud-oest per la carena de penya Riscla. En el km 17,01 hi ha una altra bifurcació. Deixem una pista a la dreta i seguim a l'esquerra. I 720 m després, deixem el PR C-37 a l'esquerra, que es dirigeix a Vallirana per la casa Vella.

En la bifurcació del km 18,22 abandonem el camí de Sitges i prenem un trencall a mà esquerra tancat per una cadena que baixa directament a Vallcarca pel costat de l'imponent mas Quadrell, deixant el camí cap a la Fint Montseva 2 km més tard i tornant a Vallcarca.

Finalment arribarem a l'antic baixador de tren de Vallcarca, el punt on vam iniciar aquesta ruta.

© Palau Robert - Centre d'Informació de CatalunyaAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació