logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntLlibres de viatge > Shackleton, el indomable. El explorador que nunca llegó al Polo Sur, de Javier Cacho

BIBLIOTECA DE VIATGES

Llibre: Shackleton, el indomable. El explorador que nunca llegó al Polo Sur, de Javier Cacho

Fitxa i comentari de l'obra Shackleton, el indomable. El explorador que nunca llegó al Polo Sur, de Javier Cacho



Shackleton, el indomable

Shackleton, el indomable. El explorador que nunca llegó al Polo Sur

Javier Cacho

Edició: Fórcola Ediciones

Idioma: Espanyol

ISBN: 978-84-15174-85-1

Pàgs: 510

Altres: En papel y e-book

El noruec Roald Amundsen i l'anglès Robert F. Scott van protagonitzar fa més de cent anys la carrera al Pol Sud, l'última gran aventura de l'ésser humà.

Un va viatjar a l'Antàrtida per a guanyar, un altre per a morir, però tots dos van aconseguir aconseguir la glòria. L'irlandès Ernest H. Shackleton, en canvi, va somiar amb això durant anys, i encara que ho va intentar fins al límit de les seves forces, mai va aconseguir arribar al Pol Sud; així i tot el recordem com un dels grans de l'edat heroica de l'exploració polar.

Shackelton va iniciar la seva experiència antàrtica com a tercer oficial d'Scott en l'Expedició Discovery. També va liderar l'Expedició Nimrod, amb la qual va assolir arribar al punt més meridional mai trepitjat per l'home, quedant a tan sols 180 km del Pol Sud; i va aconseguir definitivament la seva fama amb la malmesa aventura transantártica de l'Expedició Endurance.

«El Pol no val una vida», potser aquesta és la lliçó més humana de l'exploració protagonitzada per Shackleton: anteposar la vida, tant la pròpia com la dels companys, als somnis, els desitjos i les ambicions personals. En la seva obstinació de portar als seus homes al Pol Sud, es va enfrontar a un altre desafiament d'igual magnitud: fer-los tornar a tots.

Aquesta magnífica obra ens retorna a aquesta literatura d'aventures que, a causa de les extremes calamitats que relata, sembla producte de la fantasia d'algun guionista de ment molt retorçada, però una vegada més la realitat supera en molt a la ficció.

L'autor compara encertadament en el pròleg la dissortada epopeia del vol de l'Apollo XIII amb la desgràcia de l'expedició Endurance, la més caòtica expedició de l'home, però en aquesta última va ser un sol home, Shackleton, el que amb la seva passió, experiència i mesura, es va fer càrrec del rescat, tractant que cap dels seus companys de viatge patís cap contratemps.

El llibre subratlla el fet que en Shackleton hi havia quelcom més que optimisme, entusiasme o seguretat en la seva bona estrella: hi havia una energia que podia amb tot. En els moments en què les dificultats semblaven insuperables i amenaçaven la supervivència, alguna cosa sorgia del seu interior, una força irresistible que vencia tots els obstacles. El seu ímpetu, que semblava inesgotable, i la seva capacitat de lideratge contagiaven als seus homes amb la seguretat que després d'ell podien aconseguir-ho, o almenys havien d'intentar-ho. Amb ell havia nascut una llegenda: la de l'indomable Shackleton.

L'autor d'aquest llibre, Javier Cacho Gómez, és físic, científic, i escriptor. En aquesta última faceta és reconegut a nivell nacional i internacional com a autor del llibre Amundsen-Scott, duel a l'Antàrtida. La carrera al Pol Sud.

L'obra Shackleton, el indomable és una de les millors novel·les d'aventures que hem llegit en molt de temps, de les quals t'atrapa des del principi i ja no la pots deixar de llegir fins al final del llibre. Però a més, amb el seu gran coneixement sobre el que escriu, l'autor ens trasllada amb gran profusió de dades als temps de la conquesta de les inhòspites terres polars. I finalment, el llibre recupera valors com la valentia, la tenacitat i l'ànsia de superació davant les situacions més adverses que puguem imaginar.

Comentat per Viatgeaddictes