logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntLlibres de viatge > El camí dels nàufrags, de Josep Palau i Sanmartí

BIBLIOTECA DE VIATGES

Llibre: El camí dels nàufrags, de Josep Palau i Sanmartí

Fitxa i comentari de l'obra El camí dels nàufrags, de Josep Palau i SanmartíEl camí dels nàufrags - Josep Palau i Sanmartí

El camí dels nàufrags

Josep Palau i Sanmartí

Edició: 2022, Edicions Brau - Col·lecció Ulyssus

Idioma: Català

ISBN: 978-84-18096-40-2

Pàgs: 208

Altres: En paper

L'autor de El camí dels nàufrags, Josep Palau i Sanmartí, va néixer a Barcelona l'any 1964 i des de 1988 és regidor de plató a TV3. És un apassionat del viatges i ha fet trekking per diversos països d'Àsia, Àfrica, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud, a més de recórrer gran part d'Europa.

Es va formar en diversos cursos de narrativa i escriptura, a més de composició de teatre musical.

L'any 2001 publicà Els millors circuits d'esquí de fons del Pirineu Oriental, una guia d'itineraris d'esquí nòrdic amb especial èmfasi en el paisatge i la història de l'entorn. La segona obra, publicada el 2014, fou Diari de viatge per a petits viatgers, pensada per a nens i nenes de 4 a 10 anys en què els infants viatgers poden documentar la seva aventura.

El subtítol d'aquesta tercera obra, publicada en català l'any 2022, és Viatge a la perillosa costa de l'illa de Vancouver i això ja ens dóna una pista de quin és el principal fil conductor del llibre.

I és que a finals del segle XIX i principis del segle XX innumerables embarcacions van naufragar en un petit tram de la costa de l'illa de Vancouver, en l'extrem sud-occidental de la costa canadenca. En cap lloc del món es van enfonsar tants vaixells en un espai i un període de temps tan curt.

Unes condicions meteorològiques sovint imprevisibles, incloent tempestes i boira, així com bancs de sorra mòbils, fortes corrents degudes a les marees, esculls rocosos i una línia de costa molt accidentada, van propiciar que aviat fos coneguda com el Cementiri del Pacífic. Un número superior als 2.000 naufragis i més de 700 morts així ho testimonien.

L'any 1889 s'havia creat un corredor sobre la línia telegràfica que anava des de Victòria fins als fars que hi havia al llarg de la costa i, finalment, fins a Bamfield, el final de la línia.

D'entre els molts naufragis que hi va haver en aquest tros de costa, fou especialment colpidor el naufragi l'any 1906 del vaixell S.S. Valencia, en el que van morir 136 dels seus 173 ocupants, entre tripulació i passatgers. Els seus 37 supervivents van poder arribar a la costa i trobar la seva salvació seguint el corredor de la línia telegràfica.

Per aquest motiu el govern canadenc va millorar aquest corredor per habilitar-lo com a sender amb diversos refugis al llarg del camí, decisió que salvaria moltes vides. L'objectiu últim era poder oferir resguard als supervivents dels naufragis en aquesta terra tan inhòspita. El 1911, es va classificar com a via pública amb un dret de pas de 20 metres i va passar a anomenar-se Life Saving Trail o també Shipwrecked Mariners Trail.

Posteriorment tot el sender quedà englobat dins dels límits del Parc Nacional Pacific Rim que foren finalment establerts l'any 1988. Des de la seva creació s'han anat fent millores i ampliacions del sender fins quedar l'extrem nord del camí a l'altra banda del riu Pachena des de Bamfield i l'extrem sud en la riba oest del riu Gordon havent travessat des de Port Renfrew.

Actualment aquest sender, anomenat West Coast Trail, és un exigent recorregut d'aproximadament uns 75 km i que es fa en 6 o 7 dies, amb trams que travessen platges rocoses o de sorra, densos boscos autòctons i terrenys aspres i fangosos. La fama de ser una caminada dura és ben merescuda, ja que aquest sender pot ser terrible quan hi plou molt i fa que es progressi poc a poc per terrenys difícils, com ara piscines de fang, escales, ponts i telefèrics rústics.

El camí dels nàufrags, explica les vivències de l'autor en un trajecte que s'inicia a la ciutat de Vancouver i continua fins a completar el camí West Coast Trail. Al llarg del recorregut, l'autor ens explica el seu dia a dia i ho combina amb un munt de relats sobre els naufragis que hi van succeir, així com sobre la vida d'aquells faroners intrèpids i dels indígenes que habitaven aquelles terres.

El llibre ens va atrapar des de la primera pàgina i ja no vam poder parar de llegir-lo fins arribar al final. Els relats sobre els naufragis estan molt ben documentats i és fàcil poder imaginar l'horror de les víctimes d'aquests naufragis davant la força de la natura en unes condicions tan adverses.

Resumint, El Camí dels nàufrags és ple d'històries, èpica, humanitat i secrets.

Comentat per Viatgeaddictes