logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera del Marroc

MARROC

Guia i relat d'un viatge a Tànger, Asilah i Tetuan

En aquest curt viatge de cinc dies pel nord del Marroc vam visitar les ciutats de Tànger, Asilah i Tetuan, arribant a Tànger en ferri des del port de Tarifa (Cadis).

Suanda, Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 2016 | Publicat el 30/7/2017
Darrera actualització: 04/2022
3.0 de 5 (168 vots)

La medina de Tànger vista des del mar (Tànger)
La medina de Tànger vista des del mar (Tànger)

Introducció

L'any 2003 ja havíem visitat el Marroc (veure Guia i relat d'un viatge per lliure al Marroc) en un viatge de 13 dies en el que vam visitar Marràqueix, Essaouira, Casablanca, Rabat, Xefxauen, Meknes, Volubilis, Moulay Idriss i Fes.

Aquesta vegada vam fer una escapada de cinc dies a Tànger, Asilah i Tetuan, situades a l'extrem nord del Marroc, en la nova regió anomenada Tànger-Tetuan-Al Hoceima, la qual limita tant amb la Mediterrània com amb l'oceà Atlàntic.

Per a molts viatgers Tànger és el seu primer contacte amb un país musulmà, com el Marroc, i fins i tot amb el continent africà, sobretot per la seva proximitat a Europa.

En el nostre cas, tot i haver visitat ja moltes altres ciutats marroquines, trobem que la ciutat de Tànger, degut a la seva situació geogràfica i a la seva història del darrer segle, té unes peculiaritats que la fan única i ja només per això creiem que és una destinació molt recomanable per a una escapada com aquesta.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 26 al 30 de desembre de 2016.

Itinerari

mapa

Dia 1: Tarifa - Tànger

Dia 2: Tànger

Dia 3: Tànger - Asilah - Tànger

Dia 4: Tànger - Tetuan - Tànger

Dia 5: Tànger - Tarifa

Diners

La moneda oficial marroquina és el dirham (pronunciat diram i abreujat Dh o MAD).

No hi ha absolutament cap problema en canviar euros i, en molts llocs, fins i tot es pot pagar directament amb ells, però això darrer no és recomanable ja que el canvi aplicat sempre serà molt desavantatjós.

És fàcil trobar oficines de canvi, per exemple, en el carrer Siaghine del Petit Soc de Tànger. Tot i que els canvis oferts són similars, convé mirar un parell o tres d'oficines de canvi abans de decidir-se per una d'elles.

També a la sortida de la terminal de ferris del port de Tànger hi ha una oficina de canvi, però aquí el canvi és pitjor que el que es pot obtenir al soc. Si necessiteu uns dirhams per a un taxi canvieu aquí una mínima quantitat d'euros.

Canvi de moneda mitjà (veure canvi actualitzat en Eur -> MAD).
En les dates del nostre viatge el canvi mitjà obtingut fou de: 1 Eur = 10'45 Dh / 1 Dh = 0,0957 Eur.

Despeses del viatge

+ 170 € (3 pax en el ferri ràpid Tarifa - Tanger Ville - Tarifa)
+ 340 € (4 nits allotjament amb esmorzar)
+ 150 € (transport, allotjament, menjar/beguda, entrades, ...)
= 660 € (total per a 3 persones)

Documentació

Per a viatjar al Marroc per a un període màxim de fins a 90 dies com a turista, en el cas de viatgers de nacionalitat espanyola o andorrana, entre d'altres, només cal disposar d'un passaport en vigor per a un mínim de sis mesos.

Els menors d'edat també necessiten portar un passaport amb els mateixos requisits que els adults.

Salut

No hi ha cap vacuna obligatòria i ni tan sols recomanable, apart de les sempre aconsellables vacunes per al tètanus, l'hepatitis o la diftèria. En prevenció de problemes intestinals es recomana portar pastilles antidiarreiques a la nostra farmaciola de viatge. De tota manera, convé tenir la precaució de veure aigua embotellada.

Seguretat

La nostra pròpia experiència en aquest apartat, viatjant amb la nostra filla de 5 anys, va ser molt positiva i no vam tenir cap problema en aquest sentit.

De fet, el poble marroquí és, en general, extremadament hospitalari i si viatgem amb nens encara més. La nostra filla va ser objecte de repetides i espontànies mostres d'afecte per part d'homes i dones marroquins, així com jugant amb nens i nenes locals en algun parc infantil.

Dit això, recordeu que la seguretat absoluta no existeix en cap lloc del món, tampoc a Catalunya. Per tant, no deixeu que els prejudicis o la por us impedeixin visitar aquest magnífic país.

Transport

• Arribada a la ciutat de Tànger

Si haguéssim viatjat a Tànger directament des de Barcelona l'opció més immediata i ràpida seria l'avió, amb vols directes de les companyies Vuelingimage i Air Arabia. L'aeroport Tánger-Ibn Batouta està a uns 11 km al sud-est de Tànger.

Però en aquest cas nosaltres ens trobàvem a la província de Cadis i l'opció més immediata per anar al nord del Marroc passava a ser el ferri, bé sortint des de Tarifa o des d'Algesires.

Des de Tarifa surten els ferris ràpids i més petits, de les companyies FRS i Intershipping, i fan el trajecte al port situat junt a la medina de Tànger, conegut com a Tanger-Ville. Des d'Algesires, en canvi, operen els ferris grans i més lents, d'empreses com Baleariaimage, Trasmediterránea o FRS, que tenen com a destinació el port de Tanger Med, situat uns 49 km a l'est del centre de Tànger. En ambdós casos podem embarcar el nostre vehicle.

Agafar una o l'altra ruta dependrà de cada cas concret, ja qua cadascuna té avantatges i inconvenients.

Nosaltres vam triar la ruta Tarifa-Tanger Ville, ja que el temps de trajecte és més curt que en la ruta Algesires-Tanger Med (1 hora vs 90 minuts), el temps d'embarcament és menor i a més t'estalvies el temps i el cost del transport entre el port de Tanger Med i la ciutat de Tànger (taxi o tren, però amb freqüències escasses). Del petit port de Tanger a la medina es pot anar a peu en un curt i agradable passeig.

Els inconvenients de la ruta Tarifa-Tanger Ville respecte de l'altre és que el preu del trajecte és força més elevat, hi ha menys freqüències en temporada baixa i està més exposada a retards o cancel·lacions si hi ha forts vents i onatge en la zona de l'Estret, degut a la pròpia situació del port de Tarifa i perquè els vaixells són més petits.

De les dues companyies que operen la ruta Tarifa-Tanger Ville nosaltres ens vam decidir per FRS perquè ens va semblar més seriosa basant-nos en comentaris d'altres usuaris a Internet. En total vam pagar 170 € per les nostres tres places d'anada i tornada. En el moment de la compra (online o no) es pot deixar oberta la tornada.

A Tarifa vam arribar amb el nostre cotxe particular i el vam deixar en un aparcament cobert i vigilat durant els dies de la nostra estada al Marroc. L'aparcament San Sebastián és més barat que el del propi port de Tarifa i està a només 200 metres de la terminal de ferris. Si no us importa també teniu l'opció, si no és temporada alta, de deixar el cotxe aparcat al carrer si trobeu un lloc que no sigui de pagament.

El trajecte entre Tarifa i Tànger en aquest ferri dura aproximadament una hora. En l'anada al Marroc s'omplen els papers d'immigració i es porten, juntament amb els passaports, a una petita oficina que hi ha en el propi ferri on la policia marroquina estamparà el segell d'entrada al passaport.

Taxis al Marroc: Petit taxi i Grand taxi

Al Marroc hi ha dos tipus de taxi: els Petit taxi i els Grand taxi. Ambdós tipus són comuns als carrers del Marroc i molt utilitzats per la població local

Els Petit taxi són, en general, cotxes petits i de colors vius que fan recorreguts urbans, només dins de la ciutat. Si no té taxímetre, o si en té però volem pactar un preu tancat, llavors cal negociar el preu del trajecte amb el conductor.

Els Grand taxi, en canvi, solen ser cotxes del model Mercedes de la sèrie 200 o d'altres, però amb un mínim de 5 places. Solen ser de color blanc o color crema. Fan trajectes interurbans i són compartits, a no ser que comprem totes les places del taxi. No tenen taxímetre i cal negociar el preu amb el taxista.

• De Tànger a Asilah

La ciutat d'Asilah està situada uns 46 km al sud de Tànger. Per anar-hi nosaltres vam escollir el tren, però també podríem haver-hi anat en autobús.

De la medina de Tànger a l'estació de ferrocarril de Tànger hi ha uns 3 km i un petit taxi ens costà 15 Dh. Un cop allà comprem els bitllets (16 Dh per persona) per al primer tren que surt cap a Asilah (n'hi ha molts al llarg de dia).

El trajecte a Asilah el vam fer en un tren força modern i l'estona se'ns passà volant. Arribem a l'estació de tren d'Asilah al cap de 37 minuts, però aquesta també està a 3 km del centre i hem d'agafar un altre petit taxi per 15 Dh.

Per a la tornada a Tànger, a última hora de la tarda, desfem el camí fet al matí: taxi des del centre d'Asilah a l'estació de tren (15 Dh) i tren fins a Tànger (16 Dh/pax). Un cop arribem a l'estació de tren de Tanger Ville, tornem a peu fins a la medina per l'avinguda Mohamed VI.

• De Tànger a Tetuan

La ciutat de Tetuan es troba a uns 65 km al sud-est de Tànger, a tocar de la costa mediterrània. En aquest cas el mitjà de transport escollit fou l'autobús.

De la medina a la petita estació d'autobusos (gare routière) de Tànger hi ha uns 3.1 km. Per arribar-hi vam agafar un petit taxi que ens costà 15 Dh. Un cop allà comprem els bitllets (10 Dh per persona) cap a Tetuan. Hi ha més d'una companyia d'autobusos que fa aquest trajecte, així que nosaltres vam agafar el primer que sortia.

Triguem 1 hora i 15 minuts en arribar a la terminal d'autobusos de Tetuan en un viatge còmode. Un cop a la gare routière de Tetuan agafem un petit taxi fins a la Place Moulay El Mehdi per 8 Dh.

Per a la tornada a Tànger agafem un petit taxi a l'estació d'autobusos de Tetuan (10 Dh) i un cop allà busquem i demanem pel primer autobús a Tànger. Comprem tres bitllets (15 Dh cadascun) per a un autobús en el que triguem 1 hora i 5 minuts en arribar a la gare routière de Tànger després d'un trajecte molt còmode.

Des de la terminal d'autobusos tornem caminant cap a la zona de la medina on tenim el nostre hotel.

• Tornada a Tarifa o Algesires

Nosaltres vam tornar a Tarifa en un ferri ràpid de la companyia FRS des del mateix port de la ciutat de Tànger. Com que teníem un bitllet de tornada obert, sense data prefixada, el dia anterior havíem fixat la data a través del web de la mateixa companyia. Molt fàcil i pràctic.

El dia de la nostra tornada hi havia temporal de llevant a l'Estret i el mar estava molt mogut. El nostre ferri va arribar a Tarifa sense incidències, però el viatge va ser bastant mogut, especialment per a la nostra filla.

I si, com fou el nostre cas, comenceu i acabeu el viatge a Tarifa o Algesires i, a més, disposeu de cotxe propi i teniu algunes hores lliures podeu acostar-vos a Gibraltar, situat en l'extrem sud-oriental de la badia d'Algesires.

Allotjament

Ens allotgem tots els dies en la ciutat de Tànger i el lloc escollit fou Dar Souran, situat en el nº 45 de la Rue de Commerce, en la medina vella de Tànger. La seva ubicació és molt bona perquè està dins de la medina vella, en un carreró paral·lel a la Rue de la Marine i a només 150 metres de la Gran Mesquita, i molt aprop del port dels ferris.

Es tracta d'un fantàstic riad (allotjament de poques habitacions que respecta l'arquitectura i la decoració locals àrabs), regentat per l'atenta Hanane. Vam pagar 80 €/nit per una habitació doble (amb un llit supletori per a la nostra filla) i amb l'esmorzar inclòs, molt abundant i variat.

Pot semblar car, però trobem que la seva relació qualitat/preu és molt bona. I, sobretot, es tracta d'un lloc amb molta personalitat. A més té una terrassa al terrat amb unes magnífiques vistes sobre la medina i el mar (en l'horitzó, si el dia és prou clar, es veu la silueta de la costa gaditana).

La nostra experiència aquí, després d'estar-hi allotjats quatre nits, fou molt bona i per tant el recomanem vivament.

Dit això, no ens va resultar gens fàcil arribar al riad Dar Souran, perquè la seva entrada es troba en un estret carreró i preguntant pel nom del carrer no vam tenir molt èxit, però també és cert que vam entrar a la medina vella pel costat equivocat, per la Place du 9 Avril 1947.

És molt més fàcil si, venint del port, entreu a la medina per la porta Bab Marsa i pugeu per la Rue de la Marine. Passareu per davant de la Gran Mesquita. A continuació heu d'agafar un petit carreró a la dreta i que al final tomba a l'esquerra. Al cap d'uns metres trobareu la porta del riad Dar Souran a l'esquerra.

Viatjar amb nens al Marroc

Viatjar amb nens al Marroc suposa, des del nostre humil punt de vista, tota una sèrie d'avantatges per a ells, però també per a nosaltres, els adults.

Tal com ja hem comentat abans, en el capítol de seguretat, serà habitual que els nostres fills siguin objecte d'atenció i mostres d'afecte per la població local. No oblidem que en la societat marroquina, els avis i els nens continuen mereixent una atenció especial.

Visitant socs, com en aquest cas el de Tànger o el de Tetuan, els més petits tindran l'ocasió d'experimentar olors (en botigues d'espècies, en adoberies, etc) gens habituals a casa nostra o veure oficis seculars al carrer que probablement no hauran vist mai abans. També descobriran altres formes de viure i vestir o costums als que no estan habituats, i aquesta és la millor lliçó de tolerància que els podem donar.

També, en la necessitat d'adaptar el nostre ritme de viatge al del més petits, és molt probable que no puguem veure o fer tantes coses com faríem si anéssim sense nens, però d'això en podeu fer una virtut, ja que estareu fent el que avui dia s'ha batejat com a slow travel i podreu gaudir més del temps i de la vida contemplativa.

Per últim, voldríem donar-vos la ubicació d'alguns parcs infantils en les tres ciutats visitades. A Tànger, per exemple, hi ha un modern i complet parc infantil situat en els Jardins de la Corniche, en l'extrem est de la platja municipal. En el cas d'Asilah trobareu un agradable espai per a que juguin els més petits en els jardins situats al principi de l'Avenue Mohemed V, a tocar de la medina. I a Tetuan poden jugar en el parc infantil que hi ha al costat de la bonica plaça Riad Feddan i del restaurant Granada.

Idioma

L'àrab és la llengua oficial del Marroc, però és bo saber que el francès és conegut pràcticament per bona part de la població en major o menor grau. A més, en aquesta zona nord del Marroc també l'espanyol és molt comú, ja que l'entén i el parla molta gent.

Diferència horària

-1 hora (durant el nostre horari d'hivern).

En les dates de la nostra estada a Tànger, a finals del mes de desembre, el sol sortia sobre les 7:30 i es posava a les 17:20, fent-se fosc poc abans de les 18:00.

Clima

En les dates del nostre viatge vam gaudir d'uns dies bastant assolellats, però també força ventosos. Durant el dia la temperatura oscil·lava entre agradable o fresca depenent de si el sol estava enterbolit i/o de la força del vent. A la nit es feia necessari portar un abric lleuger.

Electricitat / Internet

No cal portar cap adaptador per als endolls, ja que al Marroc aquests són del mateix tipus que els que tenim a casa nostra.

En els hotels i alguns restaurants podem trobar connexió wifi per als clients, tot i que la velocitat i la qualitat de la connexió dependrà de cada lloc.

Guies de viatge

A través de la Lonely Planet vam comprar els capítols Mediterranian Coast & the Rif per a Tànger i Tetuan, i Atlantic Coast per a Asilah. Aquests dos capítols, en format PDF, ens van costar 4,68 € i formen part de la guia Morocco (Lonely Planet, 11ª edició, agost 2014).


Guia de Tànger, Asilah i Tetuan

TÀNGER

Són moltes les coses a fer i a veure a la ciutat de Tànger i voltants, però a més convé recordar el caràcter mític que li han donat tants i tants personatges universals del món de la cultura que han passat èpoques més o menys llargues aquí, com per exemple els pintors Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix, Marià Fortuny, Henri Matisse o els literats William Burroughs, Jack Kerouac, Tennesse Williams, Truman Capote i, sobretot, Paul Bowles.

Alguns del punts d'interès o coses a fer en la ciutat de Tànger són els següents:

Carreró prop de la tomba d'Ibn Battuta (Tànger)
Carreró prop de la tomba d'Ibn Battuta (Tànger)

La medina vella. Tot i que la medina de Tànger no té tant encant o interès com la de Tetuan, això no vol dir que no mereixi una visita. I si us perdeu pels seus carrerons laberíntics no hi ha problema, ja que no és molt gran i orientar-se en ella no és difícil.

En la part alta de la medina trobem la bonica alcassaba (paraula provinent de l'àrab kasbah), una antiga fortificació de caràcter defensiu que posteriorment es va convertir en un barri d'estrets carrers on s'amaguen bonics palaus.

A la Place de la Kasbah, per exemple, trobem l'antic palau de Dar-el-Makhzen i que ara hostatja el Museu de les Arts Marroquines. I molt aprop d'aquí, en el palau de Dar Chorfa hi trobareu el Museu de les Antiguitats.

Sortint de l'alcassaba per un petit pòrtic en el costat sud, aneu seguint les indicacions i arribareu a la tomba del gran Ibn Battuta, un famós viatger del s. XIV que va néixer en aquesta ciutat. El lloc no val gran cosa, però vam voler rendir-li tribut per la seva importància històrica i perquè fou un dels primers viatgeaddictes reconeguts.

La Gran Mesquita des de la Rue de la Marine (Tànger)
La Gran Mesquita des de la Rue de la Marine (Tànger)

Continuant cap al sud, i si no ens falla l'orientació, arribarem a la Place du Petit Socco, on trobarem el renovat Café Central o el vell Café Tingis.

Prop de la plaça hi ha la bonica entrada i minaret de la Gran Mesquita de Tànger. I al costat hi ha el mirador de la Terrasse Borj al-Hajoui, amb vistes sobre el port i el passeig marítim.

En el costat est de l'alcassaba hi ha l'històric i atractiu Hotel Continental, amb vistes panoràmiques al port i el mar. Aquí s'han allotjat importants personatges del món de la cultura i de la política del s. XX.

Val la pena acostar-s'hi per a visitar les seves zones comuns, amb salons d'estil marroquí amb mosaics tradicionals.

I també és molt recomanable, al capvespre/nit, quan ja és fosc, acostar-s'hi a veure la il·luminació de la muralla i els edificis adjacents a l'Hotel Continental.

I en l'extrem sud de la medina trobareu l'antiga Legació Americana de Tànger, que fou la primera possessió pública del govern dels Estats Units fora del seu territori, l'any 1821. Avui dia allotja un museu i centre cultural.

Grand Socco i voltants. Aquesta plaça, coneguda oficialment amb el nom de Place du 9 Avril 1947, és el centre neuràlgic de la medina i, de fet, fa de frontera entre la medina i la part nova de la ciutat, la Ville Nouvelle.

Als voltants de la plaça, especialment activa a última hora de la tarda, hi ha els jardins Mendoubia, la mesquita Sidi Bou Abib, l'església anglicana de St. Andrew, o el bonic edifici que ocupava l'antic Museu Forbes de Tànger.

Place du 9 Avril 1947 i mesquita Sidi Boubaid (Tànger)
Place du 9 Avril 1947 i mesquita Sidi Boubaid (Tànger)

Passeig marítim. L'Avinguda Mohamed VI és un bon lloc per a passejar i veure la ciutat vella i nova des d'una altra perspectiva. En les dates de la nostra visita encara estaven en marxa unes importants obres de remodelació.

Ville Nouvelle. En la part nova de Tànger és on més podrem visualitzar el passat internacional d'aquesta ciutat, ja que aquí s'hi va establir el gruix de la població estrangera que es va establir a Tànger durant la primera meitat del s. XX.

Entre els edificis que romanen d'aquella època esmentarem el Gran Teatro Cervantes, un edifici de façana art-decó que cau a trossos, però que continua cridant l'atenció. També el Colegio Ramón y Cajal, el Gran Hotel Villa de France, o el Grand Café de Paris, otro lugar histórico y también escenario de algún film de la saga Bourne.

Coves d'Hércules (Grottes d'Hercule). Estan situades a uns 14 km a l'oest de Tànger, molt aprop del Cap Espartel, i són una gran atracció turística de la zona. Aquestes coves, part naturals i part esculpides per l'home, tenen dues entrades, una pel mar (coneguda com El mapa d'Àfrica per la seva forma) i una altra per terra.

Nosaltres no les vam visitar per manca de temps (i també d'interès real), però sembla que la millor forma d'arribar-hi és agafant un grand taxi.Sembla ser que no cal contractar cap guia per a visitar-les.

Finalment, voldríem donar-vos algunes recomanacions en l'apartat gastronòmic. Per exemple, pera prendre un tè a la menta, un gelat, un pastís i moltes altres coses un bon lloc és La Gelateria, situat en l'avinguda Louis Van Beethoven, a tocar del bulevar Mohamed VI, la Corniche. Un restaurant excel·lent és el RiF Kebdaniimage, situat a la Rue Dar Baroud de la medina. Én un lloc petit i s'omple ràpidament. I per a menjar un excel·lent shawarma i alguns plats locals recomanem la Pizzeria Nour, un lloc sense pretensions i que es troba a la Rue New York.


ASILAH

Tal com hem dit anteriorment, la petita ciutat d'Asilah es troba a la costa atlàntica, uns 46 km al sud de Tànger. Asilah va formar part del Protectorat Espanyol del Marroc entre 1912 i 1956.

La Torre d'Asilah (Asilah)
La Torre d'Asilah (Asilah)

Les muralles que envolten la ciutat vella van ser construïdes en el segle XV pel rei Alfons V de Portugal.

El color de les muralles contrasta fortament amb el color blanc de les cases que hi ha a l'interior de la zona fortificada.

A Asilah no queda cap vestigi de l'alcassaba que hi havia en el passat, però la seva bonica (i molt fotogènica) medina, encerclada per les muralles, ocupa una superfície de només 7 hectàrees i es recorre fàcilment a peu ja que és molt compacte i l'orientació molt fàcil.

En total hi ha cinc portes que donen accés a la zona emmurallada i són d'èpoques diferents, però dues d'elles són d'origen portuguès: Bab al-Homer (Porta da Vila) i Bab al-Bahr (Porta da Ribeira). La primera d'elles, juntament amb la de Bab Al Kasbah, són els principals accessos a la medina.

La imponent Torre de Menagem (Borj Al Kamra), la més important de la zona emmurallada i punt de referència de la medina, fou construida l'any 1509 en un estil que recorda l'arquitectura militar portuguesa de l'època.

El Palau de Raïssouli, també dins de la medina, va ser construit a principis del s. XX i ara és un centre cultural i museu.

Vista des del mirador Krikia (Asilah)
Vista des del mirador Krikia (Asilah)

I no passeu de llarg el mirador de Krikia, situat al costat del Mausoleu Sidi Ahmed Ben Mansour, des d'on tindreu estupendes vistes sobre les muralles i la medina pel seu front marítim.

Les cases i carrerons de la petita medina, molt neta per cert, ofereixen moltes oportunitats per als amants de la fotografia degut als contrastos de colors i a la seva bonica arquitectura.

En alguns racons de la medina troabreu algunes interessants pintures murals d'artistes africans.

Al mes d'agost té lloc el Festival d'Arts d'Asilah, de caràcter internacional.

Al nord i a l'est de la medina trobem la part nova d'Asilah, molt compacte i agradable per a fer-hi un passeig. I al nord i sud de la ciutat hi ha boniques platges.

A Asilah nosaltres vam dinar al restaurant La Placeimage (7 Ave Moulay Hassan ben el-Mehdi, Asilah), un bon lloc on menjar peix, tot i que els preus no són gens barats.


TETUAN

La ciutat de Tetuan, 65 km al sud-est de Tànger, fou la capital del Protectorat Espanyol al Marroc, entre els anys 1913 i 1956. Al sud de la ciutat veureu les imponents muntanyes al-Darsa, les quals formen part del massís del Rif.

Carreró de la medina de Tetuan
Carreró de la medina de Tetuan

Patrimoni de la Humanitat Medina de Tetuan (declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997).

A diferència de les altres medines del Marroc, la de Tetuan ofereix una perspectiva única sobre la història multicultural del nord del Marroc.

I degut a que el seu tamany no és massa gran, es pot recórrer sense guia amb certa facilitat, tot i que els seus carrers laberíntics ens poden fer perdre en alguna ocasió. Res a veure amb la medina, per exemple, de Fes.

La medina de Tetuan té set portes d'accés i en el seu interior hi ha vàries mesquites.

Val la pena perdre's pels seus carrerons i de ben segur que topareu amb racons molt bonics, a més de tenir l'oportunitat de poder veure com treballen nombrosos artesans, com teixidors, joiers, adobers, etc.

En l'extrem oriental de l'avinguda Mohamed V trobareu la plaça Hassan II, la qual connecta la medina amb la ciutat nova, on destaca el Palau del Jalifa, una antiga residència d'estil hispà-morisc on vivia el Sultà que estava sota el Protectorat espanyol i que avui dia és el Palau Reial.

Eixample de Tetuan. És una part de la ciutat de Tetuan que fou construida durant l'època del Protectorat espanyol, amb el seu centre en la plaça Moulay El Mehdi, de la qual irradien sis avingudes.

L'alcassaba vista des del parc Feddan (Tetuan)
L'alcassaba vista des del parc Feddan (Tetuan)

La més important d'aquestes és l'avinguda Mohamed V, qua actualment és peatonal i concentra nombrosos comerços i cafès, així com edificis singulars i representatius, com per exemple el Casino Espanyol.

Aquest barri va ser concebut com una continuació i complementari de l'antiga medina i avui dia té una trama urbana reconeixible que juga un paper important en el conjunt de la ciutat.

Des del bonic i agradable parc Feddan, en l'avinguda Alger, tindreu una perspectiva estupenda sobre l'alcassaba (kasbah) de Tetuan. I si teniu prou temps i ganes podeu pujar a la part alta de l'alcassaba i tindreu unes vistes meravelloses sobre les muntanyes del Rif.

A Tetuan dinem al Café Granada, situat en el barri d'Al Ayour, en un lloc bonic i agradable. A més té un parc infantil al costat on poden jugar els més petits mentre nosaltres dinem a la seva terrassa exterior. El menjar està prou bé, però en el costat negatiu destaquem el preu, força car, i el servei, bastant lent. I per a prendre un tè o cafè i uns pastissos boníssims recomanem la Patisserie Dallas, al nº 11 de l'Avenue Youssef Ibn Tachfine.


Més fotos del viatge a Tànger, Asilah i Tetuan

Mural sobre el gran viatger tangerí Ibn-Battuta (Tànger)
Mural sobre el gran viatger tangerí Ibn-Battuta (Tànger)
Una de les portes d'entrada a la medina vella (Tànger)
Una de les portes d'entrada a la medina vella (Tànger)
Il·luminació nocturna sobre la muralla de la medina (Tànger)
Il·luminació nocturna sobre la muralla de la medina (Tànger)
Interior decorat de l'Hotel Continental (Tànger)
Interior decorat de l'Hotel Continental (Tànger)
Imatge de la Place Petit Socco (Tànger)
Imatge de la Place Petit Socco (Tànger)
Un dels carrerons de la Kasbah de Tànger
Un dels carrerons de la Kasbah de Tànger
Porta en un edifici de la medina (Tànger)
Porta en un edifici de la medina (Tànger)
La Mesquita i la porta Bab Al Kasbah (Asilah)
La Mesquita i la porta Bab Al Kasbah (Asilah)
Exterior del Palais de Raisuli (medina d'Asilah)
Exterior del Palais de Raisuli (medina d'Asilah)
Carreró de l'interior de la medina d'Asilah
Carreró de l'interior de la medina d'Asilah
Place Moulay El Mehdi (Tetuan)
Place Moulay El Mehdi (Tetuan)
Vista del carrer peatonal Av Mohamed V (Tetuan)
Vista del carrer peatonal Av Mohamed V (Tetuan)
Imatge de la façana del Palau Reial (Tetuan)
Imatge de la façana del Palau Reial (Tetuan)
Bonic racó de la medina de Tetuan
Bonic racó de la medina de Tetuan
Espai de la medina de Tetuan
Espai de la medina de Tetuan
Mercat a tocar de la muralla de la medina (Tetuan)
Mercat a tocar de la muralla de la medina (Tetuan)

Relat d'un viatge de 19 dies al Marroc amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2009]
Guia d'iniciació al Marroc - Ismael Rivera [2007]
Turisme solidari al Marroc - Montserrat Rodríguez [2007]
Relat d'un viatge al Marroc - Sònia Graupera [2007]