logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera del Marroc

MARROC

Relat i guia d'una escapada a la ciutat de Fes

Manel Cristóbal
Published on Data viatge: 2014 | Publicat el 09/12/2014
2.4 de 5 (166 vots)

Introducció

A només una hora i trenta cinc minuts d'avió des de Barcelona podem gaudir d'un canvi cultural, arquitectònic, religiós i gastronòmic força important. Molts cops no recordem que Marroc està tant a prop.

La ciutat de Fes sota l'ombra de Marràqueix, l'Atles i el desert potser no es tan coneguda malgrat estigui en les circuits de les Capitals Imperials. I molts cops no deixa de ser una visita ràpida en un circuït pel Marroc.

El que us proposo és que dediqueu uns dies a Fes i la seva Medina. S'ho mereixen de sobre. En molts aspectes crec que és superior a la de Marràqueix. A Fes podeu trobar una Medina que no viu exclusivament dels turistes, com podeu tenir la sensació en altres llocs. No vull dir amb això que no us trobareu un munt de gent ni botigues amb mercaderies orientades a ells/nosaltres. Però això és limitat a uns carrers principals; en molts altres llocs els clients principals són els seus propis habitants.

La medina de Fes és populosa, transitada, i amb una gran activitat comercial i de petits tallers. En molts aspectes és un clixé del que hom espera trobar: carrerons estrets, olors d'essències, cistells de fruits secs i dàtils, mercats de menjar al bell mig del carrer, botigues venent catifes, ceràmiques, peces de metall, ases transportant la llana per les adobaries; les adobaries artesanals i les seves basses de colors i mal olor; mesquites, madrasses, ... i molta cridòria, colors i olors.

Si, és us clixé, però és cert. Us trobareu tot això i més. Doncs Fes conserva totes les muralles que envolten la Medina i us sorprendrà gratament la visió de la Medina emmurallada que es pot veure des dels turons que l'envolten. Comprovareu quan gran és, i perquè cal hores i hores; dies de fet, per visitar-la com es mereix.


A tenir en compte

Fes té quasi un milió d'habitats i és una gran ciutat. Però no us faci por, ja que la part més interessant per al visitant és la Medina (el casc antic de la ciutat), perquè les zones modernes, tant el barri francès com els nous barris després de la descolonització, no tenen cap mena d'interès, al menys sota el meu punt de vista.

Botigues del soc de Fes
Botigues del soc de Fes

De fet, no només són dos ciutat diferents per la seva arquitectura/estil, sinó que estan separades entre si tant que es podrien considerar que son dos llocs diferenciats. Fins i tot la trama urbana no és continua entre la Medina i la ciutat moderna (o Ville Nouvelle).

En quant a la Medina, de fet n'hi ha dues. Una més moderna, de nom Fes-el-jdid, i la més antiga i gran, anomenada Fes-el-bali. Aquesta última és on hi ha el més interessant i on estareu la major part del temps durant la vostra estada a Fes.

A la medina de fes-el-bali només s'hi pot anar peu. Els seus carrers són tan estrets que és impossible (i prohibit) anar en cotxe... el transport es fa amb ases i amb carretons tirats a mà!!.

Per als que hi viuen és un problema, però pels que hi estem de visita és meravellós no creuar-te amb vehicles de motor, tot i que, com a contrapartida, els carrers estan atapeïts!!!!.

Aquestes tres zones ja fan plantejar-nos una qüestió: ¿on ens allotgem?. Hi ha allotjaments per a tothom i als tres llocs. Nosaltres (la meva dona i les nostres dues filles) apostem per a que us instal·leu, sense cap mena de dubte, a la zona de fes-el-bali, tal com vam fer nosaltres.

Els hotels moderns de la Ville Nouvelle seran millors i la zona més tranquil·la, i el cotxe o taxi us deixarà a la porta, però sempre haureu d'anar i tornar de la medina a l'hotel i es un pal!!. En fi, això cadascú.

Nosaltres ens vam allotjat a l'hotel Dar Bouananiaimage, a 5 minuts caminant de Bab Bou Jeloud, una de les principals portes d'entrada a la medina. Recordeu, i aquest és l'únic inconvenient, que dins de fes-el-jdid no es pot entrar en cotxe. Els taxis de l'aeroport o els petits urbans només us deixen a la porta (n'hi ha varies) de la medina. Després haureu d'anar caminant amb l'equipatge. Per això gran part dels allotjaments estan prop de les portes de la Medina, junt amb la majoria dels restaurants i llocs per als turistes.

Altre cosa a tenir en compte és recordar-vos que a Fes, com passa a quasi tot el Magreb, les mesquites no es poden visitar si no ets musulmà. Així que solament podreu admirar l'exterior i les portes que resten obertes i que deixen intuir el pati. En tot cas, síi podreu gaudir de les meravelloses madrasses... no us las perdeu de cap manera.

Abans es deia que hom no podia recórrer la medina de Fes sense un guia del lloc. En tot cas, això mai és cert i en segon lloc resulta meravellós perdre's pel bell mig d'aquests carrerons, moltíssims d'ells sense sortida, ja que acaben a la porta d'una casa.

Malgrat tot, es venen mapes-guia de la medina que són de molta ajuda- A més, l'ajuntament de la ciutat ha descrit 6 circuits amb estacions i informació dels llocs per on es passa, amb cartells en anglès i francès, que pots anar seguint (amb més o menys dificultat), però en els que pots passejar per quasi tot arreu. Així que entre els itineraris i on portin les vostres pròpies passes és més que suficient per visitar aquesta fascinant ciutat.


VISITA DE LA CIUTAT DE FES

Llocs que no us podeu perdre a Fes

Adoberies de Chouwara, és l'adoberia per excel·lència que vol veure tot turista i que surt en totes les fotos i postals. Una olor desagradable l'anuncia. També la gent, turistes, i el munt de gent que us oferirà entrar a casa (normalment una botiga) on des dels terrats es té una magnífica vista.

Adobaries de Chouwara
Adobaries de Chouwara

Podeu fer-ho tranquil·lament, no es obligatori comprar. I tindreu varies coses a favor: les vistes, veure l'interior d'un edifici, i que hi ha un munt de coses maques per comprar. Per contra, si hi ha pocs turistes estareu massa atesos.

Però no hi ha cap problema en entrar, fer les fotos que vulgueu, fer veure que t'agrada alguna cosa de la botiga i sortir... cap a la següent !!.

Porta de Bab Bou Jeloud. Es una de les principals entrades a la medina. Prop d'ella hi ha molts allotjaments i els principals restaurants. També és el punt de sortida dels dos principals carrers de la zona. Aquest és un del pocs llocs on us podeu sentir atabalats per la gent que us convida/comenta per anar a dinar al seu restaurant.

Plaça Seffarine és on els calderers treballen el metall. També és una cruïlla de vàries rutes per la medina de Fez el-Bali, .

• Les madrasses, que són preciosos edificis bellament decorats i que els turismes podem visitar. Us menciono les tres següents: la madrassa Attarine, la madrassa Bou Inania, i la madrassa Cherratine.

Tombes dels Merinides. Les runes d'aquestes tombes potser no mereixen l'esforç de la pujadeta fins al turó (si aneu a peu). Però si que ho valen, i molt, les seves magnifiques vistes sobre la medina i sobre els camps i turons que l'envolten.

Adobaries des Ain Azliten. Són molt menys famoses, però molt més autèntiques que les de Chouwara. A més, també podeu caminar entre els treballadors i les basses (alerta en no caure !!!).

Place Rcif. Una altra plaça que és una cruïlla de camins.

Mesquita al Andalous. Està situada dins del barri andalús de Fes i té una bonica façana que dóna, cosa estranya a Fes, a una escalinata monumental.

Souk el Henna. Ficat en una mini plaça amb un arbre, aquí hi ha els venedors de henna i altres herbes. He posat aquest soc (zoco / mercat) com podria haver posat qualsevol dels altres que hi ha a la ciutat. Tots paguen la pena de veure, i si esteu atents en veure un munt.

Però seria un error centrar-vos només en aquests llocs. A quasi tots ells podeu arribar-hi des d'itineraris diferents.

Porta de Bab Bou Jeloud
Porta de Bab Bou Jeloud

Altres els haureu de cercar perquè no es troben fàcilment.

Hi ha molts altres llocs d'interès a Fes que trobareu en les guies de viatge sobre Fes o en fulletons turístics de la ciutat.

Però, fins i tot, el més bonic de Fes no són els seus edificis.

El més fascinant de Fes són el seus carrerons estrets, on gairebé les cases s'ajunten entre elles; on la façana està sense cuidar, sense quasi finestres i feta malbé és l'exterior.

I la sorpresa és entrar en alguna botiga o algun restaurant. I, si és possible, en alguna casa particular, on podreu comprovar la bellesa dels seus interiors: les seves portes decorades, els seus finestrals, els patis interiors, ... son els interiors de les cases i dels palaus on hi trobareu i la fastuositat i la bellesa.

Si us plau, perdeu-vos a la ciutat de Fes!!!.


MARROC - Guia i relat d'un viatge a Tànger, Asilah i Tetuan - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2016]
Relat d'un viatge de 19 dies al Marroc amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2009]
Relat d'un viatge al Marroc - Sònia Graupera [2007]
Guia d'iniciació al Marroc - Ismael Rivera [2007]
Turisme solidari al Marroc - Montserrat Rodríguez [2007]