Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---

CULTURA VIATGERA

Viatges en TV, ràdio i premsa


Cultura viatgera és una selecció personal d'events de caire cultural, literatura, programes de TV i ràdio, o d'altres relacionats amb el món viatger, d'interès per a qualsevol amb sensibilitat per la geografia i història de les diferents cultures del nostre planeta.

^top

XERRADES, AUDIOVISUALS i TALLERS DE VIATGES

Tallers i audiovisuals de viatges a càrrec dels Viatgeaddictes

Viatgeaddictes

Calendari de xerrades, tallers i audiovisuals a càrrec dels viatgers Yolanda Vila i Toni Pozo, responsables d'aquest web de viatges Viatgeaddictes.com.

audiovisual

De moment no tenim data per a un nou taller o audiovisual de viatges. Us mantindrem informats !!

^top

FÒRUM ALTAÏR (Barcelona). Calendari d'activitats

Llibreria Altaïr. Gran Via 616 - Barcelona.
Entrada gratuïta. Més informació al web de la llibreria Altaïr i al telèfon 93 342 71 70

Agenda d'activitats. Llista d'activitats organitzades per la llibreria Altaïr al seu espai de Gran Via 616.
^top

LLIBRERIA HORITZONS (Barcelona). Agenda d'activitats

Llibreria Horitzons (muntanya, viatges i natura). C/ Valencia, 149 - Barcelona.
Entrada gratuïta. Més informació al web de la llibreria i al telèfon 93 451 30 97

Agenda d'activitats. Activitats organitzades per la llibreria Horitzons, a l'Eixample esquerra barceloní.
^top

MUNTANYA DE LLIBRES (Vic). Agenda d'activitats

Llibreria Muntanya de Llibres (muntanya, natura i viatges). C/ Jacint Verdaguer, 31 · Vic.
Entrada gratuïta. Més informació al web de la llibreria i al telèfon 93 885 08 85

Agenda d'activitats. Activitats organitzades per la llibreria Muntanya de Llibres, a la capital osonenca.
^top

CASA ASIA DE BARCELONA (Barcelona). Conferències i activitats

Casa Asia. Pavelló de Sant Manuel, dins del Recinte Modernista de Sant Pau. C/ Sant Antoni Maria Claret, 167 - 08025 Barcelona. Més informació al web i al telèfon 93 368 03 20

Agenda cultural. Llistat d'ctivitats auspiciades per Casa Àsia: exposicions, conferències, música, cinema, ...
^top

CIAJ (Barcelona). Xerrades i activitats de viatges

CIAJ (Centre d'Informació i Assessorament per a Joves). C/ Sant Oleguer, 6-8 - 08001 Barcelona.
Més informació al telèfon 93 442 29 39 i a la seva pàgina web.

^top

CENTRE CULTURAL CAN FABRA (Barcelona). Xerrades i projeccions de viatges

Centre Cultural Can Fabra. c/ Segre, 24-32 (districte de Sant Andreu) - Barcelona.
Cada tercer divendres de mes a les 19:00 h.

Sota el projecte Coneguem el món un petit grup d'enamorats del món, d'altres cultures i maneres de viure s'han unit per compartir les seves experiències amb tots aquells i aquelles que tinguin la curiositat i l'interès per a conèixer noves destinacions. Entrada lliure.

EXPOSICIONS D'INTERÈS PER A VIATGERS

MUSEU MARÍTIM (Barcelona)

Museu Marítim de Barcelona. Av. de les Drassanes s/n - Barcelona
Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h.

Del 20 d'Octubre de 2016 al 12 de Febrer de 2017
Fills de l'oceà
Exposició. Més informació a la pàgina web de l'exposició

Amb l'exposició Fills de l'oceà es ret homenatge a tots els pescadors artesanals que viuen del mar i per al mar, que l’estimen i el veneren, i que d’ell obtenen tot el necessari per sobreviure.

Fills de l'oceà © Javier Teniente
Fills de l'oceà © Javier Teniente

Es tracta d'una exposició fotogràfica amb obres de Javier Teniente, que documenta la forma de vida de comunitats d’arreu del món que fan de la pesca el seu principal mitjà de supervivència.

Algunes de les comunitats fotografiades utilitzen arts de pesca que s’han emprat des de fa segles, com l’almadrava a l’estret de Gibraltar, les xarxes xineses a la Índia, les xarxes d’arrossegament tirades des de la platja pels homes i les dones del poble, o com el curiós (i pràcticament desaparegut) cas d’A Xávega a Portugal, on els bous fan la feina d’arrossegament de les xarxes.

Teniente va desenvolupar aquest treball durant cinc anys, en què es va integrar en cadascuna de les comunitats retratades, convivint i treballant amb els pescadors locals.

Un treball de caràcter etnogràfic que retrata la vida d’aquests pobles, vinculats al mar i la pesca. L’exposició compta amb un total de 76 obres que posen rostre a 16 comunitats dels quatre grans mars que depenen gairebé exclusivament del mar.

Actualment, aquestes poblacions s’estan enfrontant a l’esgotament dels seus recursos pesquers degut a la sobreexplotació i la contaminació, veient-se abocats a canviar la seva ancestral forma de vida.

Aquesta exposició vol fer una crida contra la sobreexplotació dels recursos marins i els atacs que pateixen els ecosistemes on desenvolupen la seva activitat les comunitats protagonistes de les fotografies exhibides.

Com a fotògraf, Javier Teniente ha cobert conflictes provocats per l’acció de la guerra, la marginació i els desastres naturals en diferents llocs del món, entre els quals cal destacar els reportatges realitzats a Centreamèrica (huracà Mitch 1998), Kosovo (1999), Irak (2003), Haití (2004) i la cobertura del desastre provocat pel tsunami a Banda Aceh, Indonèsia (2005). Ha guanyat en dues ocasions el prestigiós premi internacional “Luis Valtueña de Fotografía Humanitaria”, entre d’altres reconeixements.

^top
De l'11 de juny de 2015 al 31 de desembre de 2017
7 vaixells, 7 històries
Exposició. Més informació a la pàgina web de l'exposició

El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta nova exposició semipermanent sobre històries de vaixells on podreu veure exposats alguns dels models de vaixell més destacats del Museu, des de navilis fins a portacontenidors, així com objectes diversos del fons del Museu, com ara atles i cartes nàutiques, instruments de navegació, canons, elements per facilitar l'estiba de les mercaderies, gravats, exvots, armes, documents, etc.

7-vaixells

Res simbolitza millor les aventures marítimes que la imatge del vaixell. En totes les èpoques i a tots els mars els vaixells han estat els instruments que han permès l'ésser humà comerciar, viatjar, descobrir, lluitar i ara també gaudir. Els vaixells són màquines però tenen personalitat, tenen nom i tenen el seu caràcter, com pot assegurar qualsevol navegant.

El vaixell és un vehicle però al mateix temps és un contenidor, de coses i de persones, però també de vivències, d'històries i de mites. Un contenidor que anima a descobrir el desconegut, com els contenidors d'aquesta exposició.

L'exposició convida a navegar per diverses narracions utilitzant diferents vaixells com a grans protagonistes, triant entre moltes possibilitats set grans temes universals que conformen els diferents àmbits de la mostra: el conflicte, el lleure, el descobriment del món, el transport de mercaderies, la pirateria, el viatge i el canvi tecnològic.

^top

COSMOCAIXA (Barcelona)

CosmoCaixa Barcelona.Carrer d'Isaac Newton, 26 - 08022 Barcelona
Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h. Nois i noies fins a 16 anys: entrada lliure. Més informació al telèfon 93 212 60 50.

Dues mirades a l'Antàrtida
Exposició multimèdia permanent. Més informació a la pàgina web de l'exposició

Espai del museu destinat a l'Antàrtida on conviuen dues mirades d'aquesta zona verge, remota, fràgil i silenciosa del planeta: una mirada científica, des del testimoniatge de la Dra. Castellví, amb el laboratori de la primera Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I, situada a l'illa Livingston (1986-2011), i una mirada artística, des de l'òptica del fotoperiodista brasiler Sebastião Salgado, que amb una selecció de fotografies de la seva exposició Gènesi vol mostrar i transmetre la bellesa natural de l'Antàrtida.

Exposició: Dues mirades a l'Antàrtida
Exposició: Dues mirades a l'Antàrtida

Base Antàrtica: El 1986, quatre científics catalans que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajut de col·legues polonesos, van plantar la tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament de la que acabaria sent la Base Antàrtica Joan Carles I, i pressionar així el govern espanyol perquè es vinculés al tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988.

Aquell mateix any, després de l'ictus que va patir el doctor Antoni Ballester, prestigiós oceanògraf i líder de l'expedició, la doctora Josefina Castellví va haver d'agafar el relleu i dirigir durant els sis primers anys la minúscula instal·lació en una època de molta precarietat. Així, es va convertir en la primera dona cap d'una base en la història de la recerca científica internacional. Un testimoni històric de l'aportació d'aquests investigadors de l'Antàrtida.

Exposició Gènesi: Aquesta exposició, de Sebastião Salgado, és una exploració del món tal com va ser, es va formar, va evolucionar i va existir durant mil·lennis abans que la vida moderna es precipités i comencés a allunyar-nos de l'essència mateixa del nostre ésser. És un viatge als paisatges terrestres i marins i a la vida dels animals i els pobles que fins al moment han esquivat el llarg braç del món actual.

És també un testimoni que el nostre planeta continua albergant àmplies i remotes regions on regna la natura amb una esplendor silenciosa i immaculada.

Aquestes meravelles es troben als cercles polars i a les selves tropicals, a les vastes sabanes i als deserts abrasadors, en muntanyes cobertes de glaceres i en illes solitàries. Algunes regions són tan fredes o tan àrides que només hi perduren les formes de vida més resistents, altres acullen animals i tribus ancestrals. La supervivència depèn del seu aïllament. Tots junts conformen un mosaic enlluernador intacte de la natura en tota la seva esplendor.

Aquesta selecció de fotografies de l'Antàrtida forma part de l'exposició "Gènesi" i vol mostrar i transmetre aquesta bellesa, per fer un homenatge visual a un planeta fràgil que tots tenim el deure de protegir.

^top

MUSEU DE CULTURES DEL MÓN (Barcelona)

Museu de Cultures del Món. c/ Montcada, 12 - Barcelona (palaus Nadal i Marquès de Llió)
Horari: Dimarts a dissabte de 10 a 19 h; Diumenges i festius de 10 a 20 h

A partir del 15 de novembre de 2015
Manuscrits naxi. Textos Dongba.
Exposició de petit format gratuïta al vestíbul del museu. Més informació a la pàgina web de l'exposició
Textos dongba dels naxi
Textos dongba dels naxi

Els naxi, que probablement descendeixen de tribus nòmades del nord-oest de l'altiplà tibetà, viuen a les muntanyes del sud-oest de la Xina, a la província de Yunnan.

Els naxi formen un dels 56 grups ètnics oficials del país i la seva religió animista pren el nom dels especialistes religiosos, anomenats dongba.

A banda de l'escriptura estàndard amb caràcters xinesos, els naxi tenen dos sistemes per registrar la seva llengua: un és fonètic i l'altre logogràfic.

Aquest segon sistema, conegut com a escriptura dongba i documentat al segle XVIII, tot i que d'origen incert, es basa en representacions pictogràfiques que, de fet, són representacions gràfiques de morfemes naxi.

L'escriptura dongba mostra l'influx de l'escriptura tibetana i la xinesa però només és intel·ligible per a aquelles persones que coneixen en profunditat els rituals de la religió dongba naxi.

^top

MUSEU EGIPCI DE BARCELONA (Barcelona)

Museu Egipci de Barcelona. C/ València, 284 08007-Barcelona
Dilluns a dissabte de 10 a 20 h. Diumenge de 10 a 14 h. Més informació al tel. 93 488 01 88

Exposició permanent
Tutankhamon. Història d'un descobriment
Preu entrada general: 11 €. Més informació a la pàgina web de l'exposició.

Fa noranta anys, un descobriment arqueològic va fer que el món dirigís la seva mirada cap a un remot racó d'Egipte en el qual s'havien enterrat alguns dels seus faraons més importants. Avui la troballa de la tomba de Tutankhamon a la Vall dels Reis segueix captivant l'ésser humà.

Amb aquesta exposició el Museu Egipci de Barcelona ret homenatge a aquesta autèntica aventura arqueològica a través d'espais dedicats als seus protagonistes, als mètodes de treball que es van seguir o a l'impacte mediàtic que va generar el descobriment. Tot sense deixar de banda temes que han promogut intensos debats com l'origen del propi rei, les causes de la seva mort o l'existència d'una terrible maledicció.

Un important nombre de peces del Museu il·lustren determinats aspectes de l'entorn del rei nen a la vegada que són representatives d'una àmplia varietat d'objectes amb els quals, els egipcis varen dotar les seves tombes.

VIATGES EN TELEVISIÓ, RÀDIO I PREMSA

TV: Documentals de viatges i natura (La 2 de TVE i Canal 33 de TVC)

tve2C33 En diferents moments, a La 2 de TVE i al Canal 33 de Televisió de Catalunya.
També es poden veure per Internet a través del web, en directe o a la carta.

En les graelles d'ambdós canals de televisió, La 2 de Televisión Española i el 33 de Televisió de Catalunya podem trobar nombrosos docu- mentals o programes en altres formats que ens mostren la diversitat del planeta sota diversos i interessants punts de vista.

^top

TV: Karakia (Canal 33 de TVC)

C33 Al Canal 33 de Televisió de Catalunya en diferents horaris (consultar web).
Més informació a la seva pàgina web Karakia.

Al programa Karakia es parla de costums, tradicions i gastronomia propis no ja d'un país en general, sinó d'una zona geogràfica concreta amb els seus productes característics i amb receptes casolanes i familiars. Karakia, la teva cita amb la diversitat cultural i gastronòmica.

^top

TV: Paraísos cercanos (La 2 de TVE)

tve2 A La 2 de Televisión Española.
Poden veure's els capítols complets a través del web TVE a la Carta.

Paraísos cercanos es una producció documental de Televisión Española que segueix la tradició de les narracions clàssiques de la literatura de viatges, acostant els països a la curiositat del futur viatger. Suggereix destinacions a la mida de les seves possibilitats, però també a mesura de la seva imaginació. El programa transmet a l'espectador el plaer del viatge i anima als que possiblement mai han anat més enllà d'una platja de la Mediterrània.

Paraísos Cercanos es produeix i emet des de fa anys i cada temporada ofereix una remesa de nous documentals.

^top

TV: Planeta solitario (La 2 de TVE)

tve2 A La 2 de Televisión Española.
Més informació al web del programa en anglès Pilot TV Shows.

En cada capítol de Planeta solitario (el seu nom original és Globe Trekker) els viatgers Ian Wright, Justine Shapiro, Estelle Bingham, Holly Morris, Megan McCormick i Christina Chang fan un recorregut per diferents zones del món, mostrant-ne diversos aspectes interessants per al viatger. La productora del programa pertany al grup editorial de les guies Pilot.

^top

RÀDIO: Els viatgers de la Gran Anaconda (Catalunya Ràdio)

Catalunya Ràdio Diumenge, de 16 a 17 hores, a Catalunya Ràdio. Es pot escoltar online a través del seu web.
Més informació al web del programa Els viatgers de la Gran Anaconda.

Al setembre de 2012 ha retornat a la graella de Catalunya Ràdio un gran clàssic que s'havia emès durant 12 anys en aquesta emissora.

Els viatgers de la Gran Anaconda no és un programa de viatges, sinó de coneixement del món: el viatge vist com una universitat avança- da i complementària de la vida. El viatge fa de metàfora, de vehicle per acostar-nos a altres paisatges físics i humans d'arreu de la Terra. Una finestra oberta per mirar més enllà del nostre horitzó cultural i acostar-nos a altres paisatges físics i humans d'arreu de la Terra.

Es tracta de facilitar la descoberta d'altres universos de pensament a partir de les vivències dels viatgers i viatgeres de l'àmbit cultural català. Ells són els protagonistes del programa, que aporten les notícies més fresques del món recollides sense intermediaris. Una finestra oberta per mirar més enllà del nostre horitzó cultural, estar al corrent del món en què vivim i agafar perspectiva respecte a nosaltres mateixos, perquè el viatge ens pugui donar la mesura exacta del que som.

^top

RÀDIO: Levando anclas (Radio Euskadi)

Diumenge, de 10 a 12 de la nit, a Radio Euskadi (EiTB). Es pot escoltar en directe o online a través del seu web.
Més informació a Levando anclas.

El seu conductor, Roge Blasco, ens convida a viatjar amb la imaginació. Els viatges i les aventures explicats directament pels seus protagonistes; les seves paraules ens remeten a altres zones llunyanes del planeta. Durant els seus ja més de 20 anys d'emissió, Roge Blasco ha aconseguit uns grans nivells d'audiència, fidel amb els anys. L'alternativa a l'excés de futbol en la nit dels diumenges.

^top

RÀDIO: De Mochilero (web)

Aquest programa es va acomiadar el passat 12 de febrer de 2012 d'Eguzki Irratia, ràdio lliure d'Iruñea-Pamplona.
Es poden escoltar online els programes emesos a través del bloc De Mochilero.

Programa de ràdio online sobre viatges d'aventura que s'ha emès al llarg de 5 anys a través de l'emissora Eguzki Irratia. En ell s'ha parlat d'una gran varietat temàtica viatgera: viatges en bicicleta, en moto, en furgoneta, antropològics, gastronòmics, expedicions polars i de muntanya, viatges en solitari por llocs remots, viatges fotogràfics, viatges pels oceans, etc.

^top

RÀDIO: SER Aventureros (Cadena SER)

SER Dissabtes, de 6 a 7 hores del matí, a la Cadena SER.
Més informació al web SER Aventureros.

SER-Aventureros és un programa que cada setmana busca la informació útil per al viatger, es fa ressó de les notícies relacionades amb l'aventura i comenta les experiències més apassionants amb viatgers. Per aconseguir-ho ha viatjat a tots els racons del globus, ha participat en els projectes més apassionants i compta amb experiències dignes dels grans aventurers. Entre els seus col.laboradors hi ha grans viatgers: periodistes, historiadors, escriptors i pensadors dedicats al món de l'aventura i del viatge.

^top

RÀDIO: Gente viajera (Onda Cero)

Onda Cero Dissabtes i diumenges de 12 a 14 h. a Onda Cero.
Es poden escoltar online els programes emesos a través del seu web Gente Viajera.

Programa dirigit per Esther Eiros en el que tenen cabuda tot tipus de viatges i aventures increíbles.

^top

PREMSA ONLINE: Suplements i portals de viatges de diaris generalistes

El Viajero - elpais.com - Suplement online de viatges i turisme del diari El País.

Viajes - lavanguardia.com - Secció de viatges i turisme del web del diari La Vanguardia.

Descobrir - ara.cat - Revista online de rutes, idees i allotjaments per Catalunya del diari Ara.

Viajar - elperiodico.com - Revista de viatges online del diari El Periódico.

Ocholeguas - elmundo.es - Portal online de viatges i turisme del diari El Mundo.

Viajar - abc.es - Portal online de viatges i turisme del diari ABC.

^top

facebooktwitterYoutube
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2017 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2017 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació