Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Andorra

PRINCIPAT D'ANDORRA

Excursions i rutes de natura, cultura i història pel Principat d'Andorra


^top

PRINCIPAT D'ANDORRA - Rutes, excursions i escapades

Mapa Andorra (font: zonu.com)
Mapa Andorra (font: zonu.com)

El Principat d'Andorra és, amb 468 km², un dels estats més petits del món. Està situat als Pirineus, limitant amb Catalunya al sud, i amb els departaments francesos dels Pirineus Orientals i de l'Arieja al nord. El català és l'idioma oficial del país.

La seva capital és Andorra la Vella i s'organitza territorialment en set parròquies: Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, la Massana, Ordino, i Sant Julià de Lòria.

Andorra és una destinació ideal per a la pràctica de l'esquí, però els seus escarpats cims i estretes valls fan d'aquest petit país també un paradís per als amants del senderisme i el muntanyisme. I com a complement també hi trobem interessants monuments, cultura i història. Portal turístic andorrà: Andorra.ad

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: Depèn del tram escollit
Distància: Depèn del tram escollit
Desnivell: Inferior a 142 m.
Temàtica: Natura / cultura

L'Anella Verda és un continu natural al voltant de la ciutat d'Andorra la Vella, articulat per un grup d'enclavaments d'alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, i que permet valorar ambiental i socioculturalment la seva perifèria.

Els valors naturals, culturals i sociològics de l'Anella tracen un paisatge cultural que ens dóna a conèixer els recursos existents i l'organització social a través de la història, i ens diuen com ha evolucionat la parròquia i com s'ha anat configurant l'espai urbà.

Fins ara, el pulmó natural del nucli urbà han estat el rec del Solà i el de l'Obac, a banda i banda del riu Valira. Amb l'Anella Verda queden units per altres espais de la parròquia d'alt interès natural, històric i cultural, amb la finalitat d'establir una gran franja perifèrica al voltant de tot el nucli urbà d'Andorra la Vella. El rec de l'Obac engloba la zona més boscosa del recorregut, però també els horts i els conreus de tabac. El rec del Solà és el gran mirador de la vall, des d'on es pot observar l'evolució paisatgística de la parròquia.

L'Anella Verda inclou diversos itineraris per poder interpretar el medi geològic i la relació d'aquest amb els nuclis urbans, el romànic andorrà o el paisatge agrícola.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 4 hores 10 minuts
Distància: 12,3 km
Desnivell: +900 m. / -900 m.
Punt inici/final: Urbanització Comella Parc (GPS: 42° 29' 54", 1° 31' 49")
Temàtica: Natura

Prat Primer es troba al sud-est de la parròquia d'Andorra la Vella. Pel vessant per on discorre aquest itinerari, forestal i de relleu suau, hi baixen el riu de la Comella, el de Forn i, obrint-se camí per una fantàstica vall glacial, la de Prat Primer. Tots aquests cursos fluvials formen part de la conca del Valira.

Els boscos caducifolis, verds i exuberants durant l'estiu i vermellosos i bruns a la tardor, constitueixen un dels elements més importants del paisatge de l'estatge muntà d'aquest itinerari. Les rouredes de roure martinenc, més seques i menys ombrívoles que les de roure de fulla gran, cobreixen bona part de l'estatge d'aquesta parròquia. L'arbust més dominant és el boix (Buxus semprevirens), de fulles ovals i brillants per l'anvers, però moltes altres espècies, la majoria de fulla caduca, com el corner (Amelanchier ovalis), el sanguinol (Comus sanguinea) i la coronil·la boscana (Coronilla emerus) hi fan pinya.

Entre els ocells més freqüents en aquests boscos cal destacar el pit-roig (Erithacus rubecula), el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), la merla (Turdus merula) i la mallerenga blava (Parus caeruleus), entre d'altres.

Per arribar al punt de sortida, agafem la carretera de la Comella (CS-101) des d'Andorra la Vella i pugem fins després del km 4, on hi ha un encreuament a la dreta i un aparcament on deixar el vehicle. Cal que seguim els rètols indicatius del camí de la Palomera, tot endinsant-nos en un bell i jove bosc de pi roig seguint el camí del planell del Ras, fins que assolim la serra de la Creu, on podem gaudir d'una gran panoràmica sobre la vall de Sant Julià de Lòria. Des de l'aparcament, seguim per la carretera fins que trobem una barrera; l'hem de travessar i pujar per una pista forestal fins que s'acaba.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 2 hores 35 minuts en la pujada i 1 hora 30 minuts en la baixada
Distància: 11 km (anada i tornada)
Desnivell: +700 m. / -700 m.
Punt inici/final: Km 5 de la carretera CS-130 (GPS: 42° 26' 24", 1° 29' 33")
Temàtica: Natura / cultura

L'itinerari a peu de Juberri a la Rabassa ens ofereix unes vistes impressionants sobre la vall de Sant Julià de Lòria.

Aquesta ruta surt del poble de Juberri (parròquia de Sant Julià de Lòria) i cor- respon a un tram del GRP (Gran Recorregut País) que fa tota la volta a Andorra.

El punt de sortida es troba envoltat de pollancres (Populus nigra) i freixeres (Fraxinus excelsior), que aprofiten la humitat d'una petita riera. En aquesta zona, hi són abundants arbres com el cirerer.

Per arribar al punt de sortida des de Sant Julià de Lòria, agafem la carretera de la Rabassa (CS-130) davant de la plaça Laurèdia en direcció a Juberri. A la sortida del poble (km 5), agafem el carrer del Bosc, per on transita el GRP, i el seguim fins al punt d'arribada d'aquest recorregut, el Pla de Conangle.

La millor opció per a la tornada és el retorn pel mateix itinerari, tot i que es pot preveure una combinació de vehicles des del camp de neu de la Rabassa-Naturlàndia.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 3 hores 20 minuts
Distància: 8,57 km
Desnivell: +343 m. / -343 m.
Punt inici/final: Berenador de la Comella (GPS: 42° 29' 54", 01° 31' 49")
Temàtica: Natura

El Circuit de les Fonts passant pel Bosc Negre (itinerari llarg) ens portarà per llargs passatges de boscos de pi roig, fonts i rocs calcaris. El sender transcorre per pistes forestals enmig d'una densa vegetació: a mig camí arribarem als Planells de la Palomera amb els seus rocs calcaris corresponents. El trajecte planeja pel camí del Bosc Negre, en un entorn de gran bellesa, on trobarem diverses fonts.

Aquesta ruta de natura té el seu inici i final al berenador de la Comella (urbanització Comella Parc), a Andorra la Vella. A la part superior del berenador hi ha una zona on es poden deixar els cotxes.

Des d'aquí surt el camí que puja a Prat Primer. Se segueix fins un trencall que ens indica el camí a la font de la Ruta. L'inici de l'itinerari està dominat per avellaners i gerderes. El camí s'enfila i el pi roig comença a destacar per damunt de qualsevol altre tipus de planta llenyosa.

A partir d'aquí trobarem, al llarg de l'itinerari proposat per aquesta ruta, la font de la Ruta, la font del bosc Negre, la font de Sansa, la font de l'Astrell, la font de Palomera, i la font del Cuc.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta (pel desnivell)
Temps efectiu: 2 hores 45 minuts en la pujada i 2 hores en la baixada
Distància: 11,7 km (anada i tornada)
Desnivell: +720 m. / -720 m.
Punt inici/final: Carretera dels Plans (GPS: 42° 34' 55", 1° 38' 0")
Temàtica: Natura

L'extraordinària Vall del Riu, que recrea a la perfecció el seu origen glacial, acull un dels millors estanys d'Andorra, amb una superfície de més de 4 Ha, i dos altres estanys menys importants, que creen un interès afegit a l'itinerari.

Aquest paisatge de la Parròquia de Canillo s'assenta sobre un relleu marcat per l'acció de les glaceres, que en l'edat quaternària van arribar a assolir els 400 m. de gruix tal i com es pot endevinar en el roc del Quer. La vegetació dominant són les pinedes de pi negre, només interrompudes per petits panys de caducifolis com el beç, el trèmol o la salanca.

En el camí hi ha murs de pedra seca, tan típics d'Andorra, acompanyats de bàlec i de ginebró. A mesura que avancem, hi podem descobrir extenses pastures i bordes típiques andorranes. Els boscos de pi negre ens acompanyen durant la major part de l'itinerari i, a 2.650 metres d'altitud, podem gaudir del refugi de la Vall del Riu (capacitat: 8 persones).

El punt d'inici d'aquesta ruta circular és a Els Plans. S'hi arriba seguint la CG-2 en direcció a França i, abans d'arribar a l'aparcament del Tarter, agafem la CS-260 que puja a Ransol. Després, hem d'agafar la carretera a mà esquerra (CS-261) fins als Plans i, tot seguit, a mà dreta fins que trobem unes cases de pedra amb les finestres vermelles. Hi ha un rètol informatiu de l'excursió.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt alta
Temps efectiu: 7 hores (pujada i baixada)
Distància: 15,4 km
Desnivell: +1361 m. / -1361 m.
Punt inici/final: Pista forestal als Prats Sobirans (GPS: 42° 34' 44", 1° 28' 36")
Temàtica: Esport / natura / cultura

El pic de Comapedrosa és el cim més alt d'Andorra, i es troba dins del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, amb una superfície protegida de 1.542,6 Ha (15,42 km2). Està situat a Arinsal, a la parròquia de la Massana, i els seus 2.942 metres d'altitud el converteixen en un excel·lent mirador de les muntanyes que l'envolten i també de la resta dels Pirineus. Des del cim es divisa amb tot detall el massís de la Pica d'Estats, el pic més alt de Catalunya.

El patrimoni cultural d'aquesta vall està lligat sobretot a l'explotació agropecuària tradicional: bordes, cabanes, fonts, cóms, feixes, parets de pedra seca, etc. Molt a prop del parc natural hi ha les bordes de Percanela, la borda del Torner, les bordes dels Prats Nous, la borda de les Agunes i la borda de la Coruvilla, totes elles lligades a l'explotació agroramadera tradicional, que consistia en el dall i l'emmagatzematge d'herba dels prats veïns i l'estabulació del bestiar.

L'activitat principal ara és l'aprofitament estival de les pastures per ovelles, vaques i eugues. També hi trobem dues capelles romàniques: la de Sant Romà d'Erts i la de Sant Andreu d'Arinsal, on també hi ha dos antics molins fariners: el molí d'Abaix i el molí d'Adalt.

La millor època per ascendir al Pic del Comapedrosa és de finals de maig a octubre, tant per l'accés com pels contrastos cromàtics primaverals i tardorencs que produeix l'entorn natural.

L'inici del recorregut a peu es fa per la pista forestal de Prats Sobirans, seguint el GR 11 (camí de Comapedrosa). Ascendim fins al collet de Comapedrosa, passant pels rius del Pla de l'Estany. Sense abandonar el GR 11, arribem al refugi guardat del Comapedrosa. Des d'aquest punt, baixem en direcció oest, fins que el camí reprèn l'ascens. Passem per la bassa de l'Estany Negre, per una tartera i arribem a l'encreuament del camí del Comapedrosa. Aleshores, pugem per la dreta, seguint els punts grocs, per la cresta fins arribar al cim. El descens es fa desfent el recorregut de pujada.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora (només anada)
Distància: 4 km
Desnivell: -101 m.
Punt inici/final: Llorts (GPS: 42° 35' 59", 1° 31' 57") / Sant Martí de la Cortinada
Temàtica: Cultura

La Ruta del Ferro a Andorra és un itinerari cultural que forma part de l'itinerari transfronterer Ruta del Ferro als Pirineus, el qual va rebre la menció d'honor del Consell d'Europa el mes de novembre del 2004, i coordina activitats amb instal·lacions de Catalunya, Aquitània, Arieja, Guipúscoa i Biscaia.

Aquesta ruta convida el visitant a descobrir els recursos vinculats al procés de l'obtenció, la transformació i la comercialització del ferro des del principi del s. XVII fins al final del s. XIX. Mines, carboneres, fargues, hàbitat miner i siderúrgic són alguns exemples d'aquest itinerari. Es tracta d'un trajecte ideal per a famílies i per aquells que vulguin saber alguna cosa més sobre l'activitat econòmica duta a terme al Principat des de principis del segle XVII fins a finals del segle XIX.

Durant l'itinerari trobarem mines, carboneres, fargues, ... així com també exemples d'hàbitat miner i siderúrgic.

La ruta es complementa amb la visita a la Farga Rossell-Centre d'Interpretació del Ferro, la Mina de Llorts, el Camí dels traginers, Sant Martí de la Cortinada, el Museu Casa d'Areny-Plandolit i l'Itinerari Homes de Ferro. També es pot fer la Ruta del Ferro a cavall, des de Ransol fins a Arans, passant per la Mina dels Meners.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores
Distància: 4,9 km
Desnivell: +225 m. / -225 m.
Punt inici/final: Pàrquing de la Canya de la Rabassa (GPS: 42° 37' 34", 1° 33' 6")
Temàtica: Natura

Aquest itinerari, situat a la parròquia d'Ordino, és una combinació dels diferents senders d'interpretació del parc natural de la Vall de Sorteny, i la millor manera de conèixer la flora i la fauna úniques en la zona.

La ruta de senderisme s'inicia a la Caseta d'informació d'entrada al Parc Natural de Sorteny (pàrquing de la Canya de la Rabassa).

Des d'allà, agafarem la pista forestal, deixant de banda el GRP en direcció al Serrat, i continuarem caminant pel costat del riu pel sender del Grau de la Llosa fins que tornem a sortir a la pista forestal, on trobarem un jardí botànic amb 300 espècies de plantes autòctones. Continuarem fins arribar a un portell, on s'inicia el camí del pic i l'estany de l'Estanyó.

En aquest punt continuarem per l'Itinerari Ornitològic (marcat amb fletxes amb ocells): la ruta travessa el riu, passa pel refugi Borda de Sorteny i, passat un mur de pedra seca, torna a enllaçar amb el GRP fins al sender de la Marta, que s'endinsa pel bosc i baixa cap a la pista forestal que ens conduirà de tornada al pàrquing.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 4 hores en la pujada i 3 hores en la baixada
Distància: 13,6 km
Desnivell: +1180 m. / -1180 m.
Punt inici/final: Carretera de la Comella i de la Plana (GPS: 42° 30' 15", 01° 33' 3")
Temàtica: Natura

La vall del Madriu-Perafita-Claror està situada al sud-est del Principat i ocupa una superfície de 4.247 Ha. Aquest territori representa prop d'un 10% de la superfície d'Andorra i s'estén per les parròquies d'Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella. L'any 2004, la Unesco va declarar aquesta vall Patrimoni Mundial, en la categoria de paisatge cultural. És un espai natural i cultural únic, al qual es pot accedir des de diversos punts.

La Vall del Madriu-Perafita-Claror alberga una gran varietat d'espècies animals, entre les quals destaquem l'isard, el cabirol, el mufló, el porc senglar, la guineu, la marmota, la marta i l'esquirol, entre d'altres.

Iniciarem la ruta a peu des de la parròquia d'Escaldes-Engordany, 30 metres més amunt de la cruïlla de la carretera de la Comella i la Plana amb la carretera d'Engolasters (trobarem un rètol indicatiu). Entrarem a la vall per un camí empedrat que ens portarà al conjunt de bordes d'Entremesaigües.

Deixant a la dreta la vall de Perafita, continuarem recte cap al conjunt de bordes de Ràmio i en direcció a Fontverd. Continuarem l'ascens entre boscos i clarianes, sempre a prop del riu Madriu, fins arribar al Refugi de Fontverd. Continuarem l'ascens passant per la cabana de la Farga i la del Serrat de la Barracota, el de l'Ingla, i arribarem al segon refugi de l'itinerari: el Refugi del Riu dels Orris. La ruta continua el seu ascens fins arribar al llac de la Bova, esplèndid estany de muntanya anomenat així per la seva magnífica població de bova, una planta pròpia dels espais aquàtics.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana
Temps efectiu: 5 minuts d'aproximació, 1h 45 minuts en la via i 40 minuts en la tornada
Distància: 350 metres (llargada via)
Desnivell: +250 m. / -250 m.
Punt inici/final: Inici de la via (GPS: 42° 30' 17", 01° 33' 08")
Temàtica: Esport / natura

La via ferrada Roc d'Esquers és molt popular i, com totes les d'Andorra, està molt ben equipada: destaca la seva longitud i la gran qualitat de passos verticals que té, per la qual cosa és una ferrada ideal pels amants del senderisme i l'alçada. És una via ferrada poc aèria i amb un petit pont tibetà al final del recorregut. És d'accés lliure, orientada al sud-oest. El cim està a una altura de 1.780 metres.

Aquesta via ferrada està situada a la parròquia d'Escaldes-Engordany. El punt de sortida de la via està situat al camí de la Plana. L'ascens té unes espectaculars vistes a la Vall del Madriu, la qual fou declarada per la Unesco Patrimoni Mundial l'any 2004 en la categoria de paisatge cultural.

Durant l'ascens de la via, amb un desnivell de 250 metres, apart dels esglaons de ferro, ens trobem amb trams per passar amb cadenes i un pont tibetà. La via arriba a la zona de Coll Jovell, on les vistes panoràmiques de la Vall del Madriu són impressionants i val la pena gaudir-ne. El descens pel camí de Ramio fins al camí de la Plana té una durada aproximada d'1 hora.

No us heu d'oblidar d'anar amb el material adient (arnès, dissipador, calçat i roba de muntanya) i de portar sempre aigua i algun refrigeri, així com el telèfon mòbil, i sempre informar-se de la previsió meteorològica abans de sortir.

© Andorra Turisme, SAU
^top
Guia de senderisme Camins d'Andorra - 54 caminades per Andorra, ordenades per temps i dificultat (Portal Turístic d'Andorra).
Excursions - Andorra.com - Excursions a peu, muntanyisme, GR-7, GR-11, rutes en cotxe, ... per Andorra.
Rutes a Andorra - Wikiloc - Rutes de tot tipus per Andorra en format Wikiloc.
Itineraris de muntanya - Ordino.ad - Rutes de muntanya per a Andorra classificades segons el seu nivell de dificultat.
^top
MAPA PRINCIPAT D'ANDORRA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada a Andorra ?


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com