Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Barcelona

L'ALT PENEDÈS (Barcelona)

Rutes, excursions i sortides de natura, cultura i història: L'Alt Penedès


BARCELONA
Mapa comarques Barcelona

^top

ALT PENEDÈS - Rutes, excursions i escapades

L'Alt Penedès és una comarca de Catalunya que pertany a la província de Barcelona. Limita amb l'Anoia pel nord; amb el Baix Llobregat per l'est; amb el Garraf pel sud, i amb el Baix Penedès i l'Alt Camp per l'oest. La seva capital és Vilafranca del Penedès.

Web turística: Turisme Alt Penedès.

^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 2 hores 45 minuts
Distància: 10.2 km
Desnivell: +360 m. / -360 m.
Punt inici/final: Barri de l'Hospital (Olesa de Bonesvalls)
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Ascensió al mirador del Garraf. Durant la sortida es gaudeix del paisatge, de l'arquitectura i de la natura del Parc Natural del Garraf, espai protegit a causa del seu valuós i singular conjunt d'orografia, fauna i flora.

L'antic hospital medieval d'Olesa de Bonesvalls, conegut com a hospital de Cervelló o de Santa Maria de Bonesvalls, és una obra notable amb elements arquitectònics del s. XIII i una bonica torre medieval de planta quadrada. A l'entrada del recinte hi ha l'església de Santa Maria, que conserva pintures gòtiques.

La roca calcària del massís ha creat un paisatge peculiar, ric en formes càrstiques -avencs, dolines i rasclers- i amb una vegetació pròpia, l'espècie més coneguda de la qual és el margalló, l'única palmera autòctona dels Països Catalans. Les barraques de vinya i els murs de pedra seca es dissimulen al mig de la pedra blanca i envolten antigues masies i algunes de les petites poblacions que es troben a l'interior del parc.

L'excursió comença al barri de l'Hospital d'Olesa de Bonesvalls. S'hi arriba des de les Cabòries, al peu de la N-340, seguint la BV-2411 en direcció a Begues i, en direcció contrària, des del Baix Llobregat, per Gavà i Begues. Des de la carretera es baixa al barri de l'Hospital passant per davant de la parada d'autobús, situada a 100 m del trencall d'accés a Olesa en direcció a Begues. Aquí es veuen els indicadors blancs i vermells del sender de gran recorregut GR-5, que se seguirà fins al corral de l'Esquerrà, sota del cim de la Mola.

Els punts d'interès de la ruta els trobem al terme municipal de Olesa de Bonesvalls: Torre medieval de l'hospital d'Olesa, Hospital d'Olesa, La Mola, i L'avenc de l'Esquerrà.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Alta
Temps efectiu: 3 hores 45 minuts
Distància: 38.2 km
Desnivell: +480 m. / -480 m.
Punt inici/final: km 9, BV-2121 (Sant Martí Sarroca)
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Visitar l'Alt Penedès endinsant-se pels Camins del vi i del cava és envoltar-se d'un paisatge obert i de gent amable, acollidora i ben disposada a la conversa.

L'Alt Penedès es reconeix d'entrada per un paisatge específic on predomina la vinya enmig de l'espaiositat puntejada per les harmonioses edificacions. En aquest espai cromàtic es dibuixen sovint les imatges de masies, els barris i els antics castells que ens parlen del caràcter de terra de marca o de frontera que va tenir durant molt de temps tota aquesta zona, i on han deixat pòsit les diferents cultures que l'han poblada.

Es recorre en BTT la plana nord de l'Alt Penedès, entre els rius Foix i Anoia, i entre Vilafranca del Penedès i la serra del Bolet, per una ruta circular i planera.

L'itinerari comença a Sant Martí Sarroca. Per arribar-hi cal prendre la carretera BV-2121, que surt de l'extrem nord-oest de Vilafranca del Penedès, fins al km 9. Es deixa el cotxe i se surt des de la mateixa carretera.

Els punts d'interès d'aquesta ruta són a Sant Martí Sarroca (riu Foix i riera de Can Brugueres, església de Santa Maria, ermita de Sant Llorenç i castell de Sant Martí), Torrelavit (les Casetes d'en Raspall, Sant Martí Sadevesa, CanRaspall dels Horts i Can Nadal de la Bogadella), i Font-rubí (l'Alzinar, Grabuac, i Guardiola de Font-rubí).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 1 hora 35 minuts
Distància: 6.7 km
Desnivell: +180 m. / -180 m.
Punt inici/final: Esplanada al costat de la BV-2443
Senyalització: Sí
Track GPS: Sí (ruta georeferenciada .gpx)
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Rutes a peu en família
+ info: Veure fitxa ruta

Petita passejada pel Parc Comarcal d'Olèrdola i el seu conjunt arqueològic monumental. El poblat d'Olèrdola ha estat habitat des de temps molt remots i conserva com a monuments més destacats les restes de la vila ibèrica, l'antiga fortificació que protegia la ciutat, dels segles III i II abans de Crist, i les restes de l'antic castell medieval edificat pel comte Sunyer.

Per la carretera C-15, que uneix Vilafranca del Penedès amb Vilanova i la Geltrú, al sud de Sant Miquel d'Olèrdola, s'accedeix al trencall BV-2443 que duu al conjunt arqueològic i al Parc Comarcal d'Olèrdola. Immediatament després d'agafar la BV-2443, cal deixar el cotxe en una esplanada que hi ha a l'esquerra (157 m) i començar a caminar per la pista senyalitzada que surt a mà dreta i baixa al torrent del Fondo de la Vall per la riba dreta.

Els punts d'interès de la ruta els trobem a Olèrdola (sepultures antropomorfes del pla dels Albats, recinte emmurallat, conjunt arqueològic i monumental, església de Sant Miquel d'Olèrdola, Parc Comarcal d'Olèrdola, castell d'Olèrdola, Museu Monogràfic d'Olèrdola i la Font de l'Alba.

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana/Alta
Temps efectiu: 2 hores 20 minuts
Distància: 30.7 km
Desnivell: +520 m. / -520 m.
Punt inici/final: A la BV-2041, Begues
Senyalització: Parcialment
Temàtica: Natura / cultura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

Itinerari en bicicleta de muntanya que discorre pel sector septentrional del Parc Natural del Garraf i que permet fer-se una bona idea del seu característic paisatge. Són especialment interessants els trams pel fons de les rieres (fondos).

La ruta s'inicia a Begues, al peu de la carretera BV-2041 que comunica aquesta població amb Gavà. Per arribar-hi -a Gavà- des de Sant Feliu de Llobregat, cal prendre la BV-2001 fins a Cornellà i seguir a mà dreta per la C-245. Es pren com a referència del km 0 la plaça del davant de l'església, des d'on cal anar a buscar la carretera per dirigir-se, tombant a la dreta, vers Olesa de Bonesvalls.

Els punts d'interès de la ruta els trobem als municipis d'Olivella (el Corral Nou, Mas de les Piques, Can Grau, la Plana Novella), Olesa de Bonesvalls (Margalló, torre medieval de l'hospital d'Olesa, l'avenc de l'Esquerrà, el Barri de l'Hospital) i Begues (Coll de Fe, Can Creu i Parc del Garraf).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

El silenci de les pedres i les muntanyes: ruta vitivinícola per l'Alt Penedès

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 2 dies sencers
Distància: 70 km
Punt inici/final: Vilafranca del Penedès
Senyalització: Sí
Temàtica: Natura / cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

Entrar a l'Alt Penedès és envoltar-se de vinya i de tota una tradició vitivinícola que dóna caràcter a la comarca. Tres varietats de raïm defineixen un territori. Tres itineraris recorren sense presses tot l'Alt Penedès, els seus pobles i el seu patrimoni. La mateixa gent que alça castells i passeja pels mercats, feineja en cellers i caves que mantenen viva una cultura ancestral.

Aquestes rutes us acosten a la riquesa monumental, paisatgística i humana d'una de les comarques amb una personalitat més ben definida.

La ruta s'inicia a Vilafranca del Penedès, d'on sortirem cap a l'est per la C-15.

Els punts d'interès de l'itinerari proposat els trobem a Olèrdola (Torre de Moja, recinte emmurallat, Sant Miquel d'Olèrdola, castell d'Olèrdola, capella de Sant Esteve de Moja, i Moja); Pacs del Penedès (mirador al turó de Sant Pau, església de Sant Genís, i Museu Josep Rabanillo); Sant Martí Sarroca (absis de l'església de Santa Maria, i castell de Sant Martí); Torrelles de Foix (església de Sant Genís, font de les Dous, i santuari de Foix); Pontons (ermita de Sant Joan de la Muntanya i església de Santa Magdalena); Cabanyes (cal Florit, ermita del cementiri i església de Sant Valentí); Vilobí del Penedès (guixeres i església de Vallformosa); i Font-rubí (església de Santa Maria de Bellver).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en btt
Fitxa tècnica
Dificultat: Mitjana/Alta
Temps efectiu: 2 hores 30 minuts
Distància: 26 km
Desnivell: +670 m. / -670 m.
Punt inici/final: Aparcament municipal de Pontons
Senyalització: Parcialment
Temàtica: Natura / cultura / esport
+ info: Veure fitxa ruta

L'itinerari permet conèixer la serra i la plana d'Ancosa, que uneix la part de ponent de l'Alt Penedès amb el sud de l'Anoia.

Per iniciar l'itinerari cal situar-se a Pontons, que es troba a la carretera que uneix Vilafranca del Penedès amb Santes Creus (BP-2121 i BV 2122). Pot accedir-s'hi des de l'AP-7 per les sortides 30 i 28. A Pontons es pot deixar el cotxe a l'aparcament municipal que hi ha a tocar de la carretera, a 250 m de l'entrada est de la població.

Al final de la ruta es torna a Pontons. Pel mateix carrer per on s'entra s'arriba a un pont que dóna a la carretera, punt de sortida i final de l'itinerari.

Els punts d'interès d'aquest itinerari són a Pontons (Cal Diable, plana d'Ancosa, església de Santa Magdalena, roure monumental d'Ancosa i Mas de Pontons).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta en cotxe o moto

Ruta arquitectònica per l'Alt Penedès

Ruta en cotxe o moto
Fitxa tècnica
Dificultat: Molt baixa
Temps efectiu: 1 dia sencer
Distància: 28.5 km
Punt inici/final: Vilafranca del Penedès
Senyalització: Sí
Temàtica: Cultura
Tipologia: Patrimoni cultural

La ruta proposada visita típics i pintorescos pobles vinícoles de la comarca de l'Alt Penedès, com Pacs del Penedès, Sant Martí Sarroca, Sant Sebastià dels Gorgs i la capital, Vilafranca del Penedès.

L'itinerari comença a Vilafranca del Penedès. Després de visitar aquesta vila, per la carretera BP-2121 cal enfilar-se en direcció cap a Sant Martí Sarroca. Només 3 km després, a la dreta (nord-est) i dalt d'un mirador, hi ha el nucli urbà de Pacs del Penedès, llogaret d'un encant especial que permet obtenir una bona vista de la capital de la comarca.

Per la mateixa carretera, a 9,5 km de Vilafranca, s'arriba a Sant Martí Sarroca. Després la ruta, opcionalment, pot continuar cap a Sant Sebastià dels Gorgs. Per dirigir-se a aquesta població, cal recular de nou fins a Vilafranca, agafar a llevant la carretera N-340 i trencar a l'esquerra (NE), a l'alçada de les Cases Roges, per la BV-2429. Passat Sant Cugat Sesgarrigues, i a 7,5 km de Vilafranca, s'és a Sant Sebastià dels Gorgs.

Els punts d'interès d'aquest itinerari són als municipis d'Avinyonet del Penedès (església del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, retaule gòtic de l'església de Sant Sebastià), Sant Martí Sarroca (absis de l'església de Santa Maria, castell de Sant Martí), Pacs del Penedès (vista panoràmica), Vilafranca del Penedès (església de Sant Francesc, Palau Reial. Museu del Vi, capella de Sant Pelegrí, Basílica de Santa Maria, Casa del Marquès d'Alfarràs, església de Sant Joan i Casa Macià).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
^top
Ruta a peu
Fitxa tècnica
Dificultat: Baixa
Temps efectiu: 3-4 hores, segons ruta
Distància: 6-8 km, segons ruta
Temàtica: Natura / cultura
+ info: Veure fitxa ruta

Es tracta de tres rutes de barraques de pedra seca al municipi de Subirats: al voltant del poble d'Ordal, de Sant Pau d'Ordal i del nucli de Can Rossell.

En les tres rutes proposades es visiten diverses barraques i altres construccions de pedra seca i on podreu apreciar l'ambient rural i els paisatges del municipi més elevat de la comarca de l'Alt Penedès.

Les barraques de pedra seca es varen bastir durant el segle XIX i primers anys del XX, en èpoques de gran activitat agrícola. El seu ús era com a refugi ocasional del pagès en cas d'inclemències del temps i per guardar-hi els estris del camp en el cas d'estar a distància considerable de casa. Van associades als marges de pedra seca que es veuen per arreu.

En l'actualitat les barraques i els marges de pedra seca resten solitaris, com un testimoni mut enmig del bosc que els encercla, permetent fer-se una idea de quin devia ser el paisatge de l'època.

© Jaume Rovira i Araceli Soler
^top
MAPA BARCELONA
Allotjament Busques un hotel, hostal o apartament per a la teva propera excursió o escapada?. Clica aquí


facebook
twitter
Youtube

Lastminute.com
Rumbo.es
Destinia
RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterYoutube


2001-2015 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2015 © Viatgeaddictes.com