Viatgeaddictes
logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > les Garrigues > Les Borges Blanques i castells d'Arbeca i la Floresta

RUTES LES GARRIGUES

Les Borges Blanques i castells d'Arbeca i la Floresta


 Fitxa tècnica

Ruta en cotxe o moto Ruta en cotxe o moto
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Molt baixa
Distància Distància: 15 km
Temps efectiu Temps efectiu: 5 hores
Circular  Circular: No
Inici / final ruta Inici / final ruta: Les Borges Blanques / La Floresta
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada:
Interès Interès: Cultura

 Descripció

En aquesta ruta els protagonistes són els castells, o millor dit, els castells són l'excusa per descobrir dues poblacions: Arbeca i la Floresta, on la història ha deixat una petja que encara és visible entre els carrerons i les fortificacions. Es visita també la capital comarcal, les Borges Blanques.

La primera parada és a les Borges Blanques. A la capital de comarca cal visitar-hi la plaça Major porticada a l'estil gòtic però amb ornaments renaixentistes; l'església de Santa Maria, neoclàssica del segle XVII; la casa de la vila que va ser l'antic palau del marquès d'Olivart; el Museu Arqueològic Municipal (ubicat dins mateix de l'edifici de l'Ajuntament), amb exposicions dedicades a l'etnologia, l'arqueologia i a l'oli i el Parc temàtic de l'oli, situat a 3 km del poble (ctra. N-240, km 71).

Tot seguit s'enfila la carretera fins a Arbeca. Arbeca encara conserva els seus aires de vila medieval, sobretot en el seu nucli antic, amb els carrerons estrets, alguns encara porxats i tot. Si es vol fer un recorregut monumental de la vila, res millor per començar que l'antic castell dels Cardona, després anomenat de Medinaceli, ara mig en ruïnes, però reconvertit en passeig i mirador, ja que des d'ell es domina tot el poble.

Altres llocs d'interès són: la plaça Major, la del Mercat i la de l'Església; la Casa de la Vila d'estil modernista; l'antic hospital; l'església de Sant Jaume, del segle XVII, i finalment la fortalesa ibèrica dels Vilars.

Per anar a la Floresta cal agafar una carretereta local que travessa el pla de les Alzines. La Floresta és un poble situat a prop del torrent de Vinaixa, que passa pel costat de l'antic castell. Aquest castell està considerat com el millor de les Garrigues, amb els seus finestrals romànics, gòtics i renaixentistes; fortificat i amb una bonica torre on es poden descobrir uns curiosos bancs, anomenats festejadors, situats al costat de la finestra coronella. Tocant al castell, s'hi troba l'església de Sant Blai.

Cal visitar també el Pou de Gel dels segles XIV-XVI, construït en pedra i que té una forma troncocònica, la cúpula del qual té una capacitat de 150 metres cúbics. Tradicionalment a la Floresta sempre hi havia hagut una vital indústria de la pedra. De fet, a la Floresta es troba el Museu de la Pedra, que acull l'obra escultòrica del mestre picapedrer local Felip Martín i un conjunt d'eines antigues per treballar la pedra (per poder visitar-lo cal trucar a l'Ajuntament de la Floresta).

© Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

^top

RentalCars

COMUNITAT

facebooktwitterInstagramYoutube


2001-2020 © Viatgeaddictes.com [ Suanda, Yolanda & Toni ]. Tots els drets reservats
icona Viatgeaddictes
2001-2020 © Viatgeaddictes.com
Aquest web utilitza galetes per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.Més informació