logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Lleida > l'Alta Ribagorça > Carros de Foc (etapa 1). Ruta del Refugi Ventosa i Calvell a l'Estany Llong

L'ALTA RIBAGORÇA

Carros de Foc (etapa 1). Ruta del Refugi Ventosa i Calvell a l'Estany Llong


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10080
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Alta
Distància Distància: 8,24 km
Temps efectiu Temps efectiu: 4 hores
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +700 m. / -920 m.
Circular  Circular: No
Inici / final Inici / final: Refugi Joan Ventosa i Calvell / Refugi d'Estany Llong
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 42.60532170, 0.87740110
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Esport
Tipologia Tipologia: Grans ascensions i travesses a peu
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Carros de Foc és una travessa circular que enllaça els 9 refugis guardats del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Es presenta en dues modalitats no excloents entre si segons si es planteja amb una finalitat esportiva o bé lúdica: en menys de 24 h, la sky running, i sense límit de temps dins la temporada (de principis de juny a finals de setembre).

S'ha dividit en cinc etapes sortint des del refugi Ventosa i Calvell en el sentit contrari al de les agulles del rellotge tenint en compte la longitud i el desnivell acumulat de cadascuna, essent assumible per a un senderista habituat a la muntanya i amb bona forma física i sentit de l'orientació. Tanmateix, pot iniciar-se des de qualsevol dels refugis i en la direcció que es desitgi. Es pot accedir a les poblacions pròximes en transport públic (autobusos Alsina Graells).

Són 61 km de trajecte i 4.660 m de desnivell positiu (pels colls de la Valleta Seca i de Tumeneia) que, recorrent les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran, permeten contemplar alguns dels paisatges més bells i espectaculars dels Pirineus com l'estany de Sant Maurici, amb els emblemàtics Encantats de rerefons, el circ de Colomèrs, els Besiberris, el planell d'Aigües Tortes, les agulles d'Amitges i les de Travessani. Es discorre entre els 1.866 m d'altitud, una mica més avall (nord) del refugi Ernest Mallafré, i els 2.748 del coll de Contraix, i no té senyalització pròpia, tot i que comparteix en alguns trams les marques blanques i vermelles dels senders de gran recorregut GR 11 i GR 211 que solquen el parc nacional.

Aquesta etapa inicial per les valls de Colieto i de Contraix ofereix bones panoràmiques de muntanyes tan populars com els verticals Besiberris, la serra de Tumeneia, les agulles i pic de Travessani, els pics de Comalespada, la punta Alta de Comalesbienes, Contraix, Creu de Colomèrs, Fonguera, Subenuix i Monestero. Entre roques de grans dimensions i un terreny molt pedregós s'ascendeix al sostre de la travessa, el coll de Contraix (2748 m), des d'on es fa un llarg descens amb més de 900 m de desnivell negatiu. Molt a prop del refugi Ventosa i Calvell es pot visitar l'estany Negre, un dels més profunds del Pirineu, i al sud del d'Estany Llong els prats d'Aiguadassi, a l'extrem septentrional del planell d'Aigües Tortes, zona de gran bellesa que dóna nom al parc nacional. Fins a principis de juliol, cal informar-se de l'estat de la neu per a l'ascensió al coll de Contraix.

Es parteix del refugi Joan Ventosa i Calvell, situat al nord-est de l'embassament de Cavallers, on es pot arribar en vehicle. Per accedir-hi cal sortir del Pont de Suert per la carretera de Vielha, la N-230, i, després d'1,5 km, girar a la dreta (nord-est) per la de la Vall de Boí, la L-500, fins al balneari de Caldes de Boí. Aquí s'ha de seguir una estreta pista asfaltada que porta a l'esmentat aparcament, des d'on, per un itinerari ben marcat, s'arriba al refugi en 2 h.

© Palau Robert - Centre d'Informació de CatalunyaAquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerarem que accepta el seu ús.Més informació