logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
puntExcursions > Barcelona > l'Anoia > De Sant Martí de Tous a Sentfores i el saltant de la Fou de Tous

L'ANOIA

De Sant Martí de Tous a Sentfores i el saltant de la Fou de Tous


 Fitxa tècnica
Ruta a peu Ruta a peu
Id ruta: 10259
Dificultat tècnica Dificultat tècnica: Baixa
Distància Distància: 9.9 km
Temps efectiu Temps efectiu: 2 hores 30 minuts
Desnivell pujada / baixada Desnivell pujada / baixada: +300 m. / -300 m.
Circular  Circular:
Inici / final Inici / final: Carrer de Sentfores, 36, Sant Martí de Tous (Barcelona)
Coordenades GPS inici Coordenades GPS inici: 41.55906921, 1.52639287
Ruta senyalitzada Ruta senyalitzada: Parcialment
Interès Interès: Natura / Cultura
Enllaç extern Enllaç extern: Fitxa ruta
 Descripció

Aquest bonic i tranquil itinerari a peu recorre el paratge natural de la Fou de Tous, un bell salt d'aigua present després d'un episodi de pluges i que està encaixonat entre parets de roca que donen lloc a un entorn obac i humit que contrasta amb el paisatge circumdant, predominantment de secà. Al principi del recorregut també es visita l'ermita de la Mare de Déu de Sentfores, temple del s. XIV que fou recentment restaurat.

Aquesta ruta circular té el seu punt inicial i final en la petita població anoienca de Sant Martí de Tous, situada aprop del límit amb la comarca tarragonina de la Conca de Barberà i a només 10 km d'Igualada, la capital de l'Anoia.

Per arribar a Sant Martí de Tous cal prendre la carretera C-241 que va d'Igualada a Santa Coloma de Queralt i trencar a l'esquerra per la BV-2202 fins a Sant Martí de Tous. Si veniu per l'autovia A-2 cal sortir per la sortida 550 de Jorba i seguir la carretera B-222 en direcció a Igualada.

L'ermita de la Mare de Déu de Sentfores
L'ermita de la Mare de Déu de Sentfores

Un cop arribats a Sant Martí de Tous cal seguir les indicacions cap al castell i estacionar el vehicle a l'aparcament del castell o bé en algun dels carrers adjacents.

Comencem la ruta situats en el carrer Sentfores, darrera del castell, i baixant pel carrer del Cementiri fins arribar a un camí pavimentat. Allà seguirem cap a la dreta, en direcció a la Riera de Tous i sempre seguint les indicacions que duen a l'ermita de la Mare de Déu de Sentfores.

Al cap d'uns 800 metres des de l'inici travessarem la Riera de Tous, bé pel pont o bé per sota. Un cop a l'altre costat de la riera cal agafar a la dreta el camí de can Vidal, una pista de terra.

Seguint aquesta pista una 850 metres més cal agafar un trencall a la dreta que puja directament a l'ermita de Sentfores. També s'hi pot arribar per un camí no indicat, però més directe, que hi ha uns 300 metres abans d'arribar a l'anterior.

Al costat de l'ermita de la Mare de Déu de Sentfores, ubicada dalt d'un petit turó a 504 metres d'altura, hi ha unes taules de picnic ideals per a menjar i/o beure quelcom. També hi ha un punt elevat amb precioses vistes dels voltants.

Vista l'ermita cal seguir recte cap a l'est i tornar a la pista que seguíem anteriorment. Caminarem uns 750 metres més per aquesta pista fins deixar enrera la masia de Can Peretói agafarem un camí a la dreta en la bifurcació que hi ha a tocar del coll Vic.

Uns 3,2 km després de l'inici de la ruta trobem una pista a la dreta que no agafarem. Seguint pel camí, uns 730 metres més enllà trobem un mirador privilegiat sobre l'ermita de Sentfores i Sant Martí de Tous.

Mén enllà s'entra al bosc de Gramenet i el camí puja suaument fins arribar a la cota 530 i baixa a continuació per la pista. En un revolt pronunciat a l'esquerra, cal deixar la pista i agafar un trencall a la dreta (km 3,97) en direcció nord-est i després nord-oest que baixa fortament en direcció a la masia de can Vidal.

Al cap d'uns 700 metres des del darrer trencall i poc abans d'arribar a can Vidal, davant d'una bassa, seguirem pel camí de l'esquerra fins a la pista que, per la dreta, ve de Sant Martí de Tous i que vam seguir a l'inici d'aquest recorregut.

Continuarem per aquesta pista en direcció sud-oest, cap a la riera de la Fou.

Al cap de 5 km des de l'inici agafem una desviació a la dreta i, immediatament després, es creua la riera de la Fou. Es puja per l'altre vessant, per l'obaga, fins a una pista que s'agafa a l'esquerra. La pista planeja i s'apropa de nou a la riera.

700 metres més enllà agafem un trencall de l'esquerra que, en pocs metres, porta a la font de la Fou, a l'altre costat del riu. Quan més a prop s'és de la Fou, més estret és el sender i més frondós l'entorn.

Es reprèn la ruta seguint cap a l'est, es travessa la riera de la Fou (km 5,81) i 190 metres més enllà arribem a una bifurcació, on agafarem el desviament de la dreta, cap a l'oest, que de seguida porta a la Fou de Tous.

La Fou de Tous (km 6,06) és un paratge espectacular gràcies a un salt d'aigua de 25 metres d'alçada, però que només podrem veure amb aigua si ha plogut prou en dies anteriors.

Des d’aquí un petit sender baixa al fons del torrent on podrem veure la cova del Diable i d'altres balmes, presents a moltes llegendes i faules populars locals.

Descendirem pel camí fins arribar al llit del torrent, el creuarem i la primera cova que trobarem serà la cova del Diable.

Des d'aquí cal tornar al camí anterior i pujar cap al sud, vora el torrent de l'Alzina, per una pista progressivament més ampla. Uns 330 metres més enllà sortim a una altra pista que agafarem a la dreta, direcció oest. Una drecera estalvia l'ampli revolt.

Aquesta pista es dirigeix cap al nord i uns 300 metres després (km 6,68) ens trobarem ubicats sobre la Fou, dalt del cingle. Seguim per la pista, ara cap a l'oest, i 200 metres més enllà travessem de nou la riera de la Fou aigües amunt del salt.

Vista de l'església i el castell de Sant Martí de Tous
Vista de l'església i el castell de Sant Martí de Tous

I 300 metres més enllà arribem a una bifurcació on girarem a la dreta, evitant les cases de l'Aubereda, situades a l'esquerra.

D'aquesta manera, quan ja portem recorreguts 7,44 km des de l'inici d'aquest itinerari, arribem a la pista de l'Aubereda, ara asfaltada, la qual, prenent el ramal de la dreta ens portarà de tornada cap al nucli de Sant Martí de Tous.

Uns 580 metres més enllà creuem el torrent Cavaller, deixant el Centre Hípic La Fou a l'esquerra.

Continuant per aquest camí uns 900 metres més arribem a la riera de Tous, la qual travessarem per un pont, i 280 metres més enllà arribem al casc urbà de Sant Martí de Tous. Tombem a la dreta pel Carrer Major i continuem en direcció al centre. Aquest carrer peatonal connecta, uns 200 metres cap a l'est, amb el Carrer de les Voltes. En arribar a la Plaça Manel Girona podem pujar per les escales que condueixen a la Plaça de l'Església.

Des de la part posterior de l'església parroquial de Sant Martí de Tous hi ha unes bones vistes sobre el poble i voltants, així com una font on refrescar-nos o omplir la cantimplora amb una aigua ben fresca.

Alternativament també podeu prendre a la dreta, uns metres abans d'arribar al Carrer Major, el Carrer del Torrent i seguir-lo cap a l'est fins arribar al Carrer de la Font, on tombarem a l'esquerra per a connectar amb el Carrer de les Voltes i la Plaça Manel Girona.

Abans de tornar a l'aparcament de l'inici i donar per finalitzat aquest itinerari si teniu temps i ganes, podeu donar un tomb pel recinte exterior del Castell de Sant Martí de Tous, una construcció molt antiga però que ha estat molt reconstruïda i que ara és una residència privada.

Com a nota final val a dir que aquesta ruta està senyalitzada parcialment i això fa que moltes vegades es trobin a faltar rètols que ens adrecin en la direcció correcta. En cas de dubte pregunteu a altres excursionistes o bé porteu un bon mapa o carregat el track de la ruta (veure enllaç en la Fitxa Tècnica) i l'ajut del GPS.

© Viatgeaddictes.com