logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Àfrica

ÀFRICA

Diari d'un viatge a Uganda, Rwanda i la Rep. Democràtica del Congo

David Ballester i Magui Miret
Published on Data viatge: 2015 | Publicat el 09/12/2015
Darrera actualització: 04/2022
2.4 de 5 (155 vots)

Introducció

Aquest any, finalment, vam decidir viatjar a Uganda. I ja que estàvem a prop afegirem una setmana a Rwanda i un salt ràpid a la Rep. Democràtica del Congo, per pujar al volcà Niyiragongo.

Davant d'un viatge amb aquest itinerari, i a l'igual que en molts altres països africans on es visiten parcs nacionals, el pressupost és sempre un problema. Moltes vegades no hi ha transport públic disponible i cal llogar un cotxe amb conductor com a millor opció a efectes d'amortitzar de la millor manera possible el temps de que disposem.

Un ximpanzé al Kibale N.P. (Uganda)
Un ximpanzé al Kibale N.P. (Uganda)

Igual que en altres viatges per aquest increïble continent, el preu de gairebé tot el que està enfocat al "muzungu" és alt o molt alt. Per la despesa que fas en un mes en aquesta zona de l'Àfrica, es pot gaudir d'un mínim de tres mesos al sud-est asiàtic, amb un molt bon nivell d'allotjament. Però, així és Àfrica ...

Malgrat tot però, us diem que si podeu, aneu-hi!. Després de diversos viatges a Àfrica (des dels països més visitats com Tanzània, Kenya o la RSA, fins a Malawi, Mali, Togo, Benín, Moçambic ...., podem dir que Uganda és ara una de les nostres destinacions preferides. I si es creua a Rwanda i es puja al Niyiragongo, la valoració del viatge és encara millor.

Per què? Té tot el que es necessita per gaudir d'una molt bona experiència: increïbles paisatges, bons parcs nacionals on es pot veure una gran quantitat de fauna, gent molt agradable (absència absoluta de qualsevol tipus de problema, ni que sigui per una propina....), el menjar no està malament, molt bon temps a l'agost, poc turisme, punts àlgids com els goril·les, els ximpanzés i el volcà...

Molts turistes visiten Uganda, i altres destinacions africanes , en una "gàbia daurada" que els impedeix "trepitjar" de veritat el país: els recullen en un 4x4 a l'aeroport i van de parc en parc, de lodge en lodge... I es perden el que, per nosaltres, és una part fonamental de tot viatge, però molt especialment a aquest racó del planeta. Un dels punts forts de l'escapada foren les passejades de tarda, des del lloc on dormíem, caminant sovint entre 10 i 15 km entre anada i tornada, gaudint del paisatge, de la gent, de la llum tarda... Paga la pena posar el peu a Àfrica!!!

Què ha estat el més destacat del nostre viatge? Difícil, però és evident que la caríssima experiència amb els goril·les és veritablement impressionant, posant a un mateix nivell l'ascensió al volcà. Ambdues experiències ja compten entre les millors que hem fet en els nostres viatges durant els últims 35 anys. Però Rwanda també és molt interessant, i els llacs volcànics, la passejada en vaixell pel Queen Elizabeth NP i el Murchison NP, les cataractes, el ràfting (no només per a la diversió, ja que navegar 25 km al Nil és genial !!), la caminada d'unes quatre hores per les Sipi Falls, la setmana que estiguérem sols, i sense cotxe, els ximpanzés (que tinguérem l'oportunitat de veure en tres llocs diferents), etc.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

Del 31 de Juliol al 29 d'agost de 2015.

Itinerari

Dia 1: Barcelona - Istambul - Entebbe - Kampala [-> Uganda]
Dia 2: Kampala
Dia 3: Kampala – Mbale – Sipi Falls
Dia 4: Sipi Falls
Dia 5: Sipi Falls – Jinja – Bujagali Falls
Dia 6: Bujagali Falls
Dia 7: Bujagali Falls – Jinga - Kampala
Dia 8: Kampala – Ziwa Rhino Sanctuary – Paraa (entrada Murchison Falls N.P.)
Dies 9-10: Murchison Falls N.P.
Dia 11: Murchison Falls N.P. – Hoima - Kagadi – Fort Portal – Kibale N.P.
Dia 12: Kibale N.P.
Dia 13: Kibale N.P. – Top of the World - llac de lava Nkuruba
Dia 14: Llac Nkuruba – Kasese - línia de l'Equador - Queen Elizabeth N.P.
Dia 15: Queen Elizabeth N.P.
Dia 16: Queen Elizabeth N.P. (Isasha Sector) – Kihihi - Llac Bunyonyi
Dies 17-19: Llac Bunyonyi
Dia 20: Llac Bunyonyi - Bwindi N.P. / Rushaga
Dia 21: Bwindi N.P./Rushaga – llac Mutanda – Kisoro - Mgahinga N.P.
Dia 22: Mgahinga N.P.
Dia 23: Mgahinga N.P. - Kisoro - Musangabo / llac Burera - Musanze [-> Rwanda]
Dia 24: Musanze - Gisenyi
Dia 25: Gisenyi – Goma [-> Rep. Dem. del Congo] - mont Nyiragongo
Dia 26: Mont Nyiragongo - Goma - Gisenyi [-> Rwanda]
Dia 27: Gisenyi - Kibuye
Dia 28: Kibuye – Nyamata – Nataramo - Kigali
Dia 29: Kigali
Dia 30: Kigali - Istambul - Barcelona

Per començar el viatge, vam decidir anar pel nostre compte cap a l'est d'Uganda durant la primera setmana i visitar les Sipi Falls i Jinja, on vam gaudir d'un bon dia de ràfting.

Després d'una setmana per Uganda pel nostre compte, de retorn a Kampala llogàrem un 4x4 per a les següents tres setmanes de viatge, que ens portaria per las resta del país i també a Rwanda i a una breu, però magnífica, incursió a la República Democràtica del Congo. Acabem el recorregut a Kigali, la capital rwandesa, des d‘on sortia l'avió de tornada i així ens evitàvem haver de tornar a Kampala, on aterràrem un mes abans.

Despeses del viatge

+ 1.752 € (vols Bcn - Istanbul - Kampala - Kigali - Istanbul - Bcn)
+ 6.620,95 € (lloguer vehicle amb xofer i benzina, hotels (la majoria amb esmorzar inclòs), entrades parcs)
+ 200 € (Visats East African Comunity)
+ 250 € (ràfting)
+ 50 € (taxis Entebbe - Kampala i a l'aeroport de Kigali)
+ 305 € (7 nits d'hotel)
+ 891 € (menjar, beguda, propines, compres, transport primera setmana, varis, etc)
= 10.014 € (total per a 2 persones)

Transport

La primera setmana de viatge ens vam more per Uganda pel nostre compte. No tinguérem cap problema de mobilitat, emprant matatus (minibusos) i motocicletes, de forma prou ràpida i segura. A les estacions de matatus sempre érem els únics blancs, però la gent ens ajudava, abans fins i tot de preguntar.

Per a la resta del viatge va,m contractar un jeep. Fins al moment de decidir amb quina companyia llogàvem el jeep varem fer un munt de consultes, arribant a tenir a les nostres mans una vintena de pressupostos.

La primera idea era llogar només el vehicle amb xofer, conjuntament amb els permisos pels goril·les i els ximpanzés, però aviat ens adonàrem que sortia millor de preu que l'agència s'encarregués també dels allotjaments, atès que podien oferir uns preus molt competitius, que nosaltres, com a particulars, no podríem aconseguir. Els preus que ens oferien eren normalment alts, molts alts o directament exorbitants.

De vegades, dues agències oferien idèntics serveis amb una gran diferència de preu. Mai varem entendre la possible raó... fora de la més òbvia... Després de força recerca i donar un cop d'ull als pressupostos, finalment ens vam decidir per Amagara Tours. I fou una bona elecció. Vam tenir sort d'entrar en contacte amb Jason, el propietari. Un noi dels EUA, que promou un projecte comunitari al llac Bunyonyi, on la companyia compta amb un hotel amb encant situat en un dels millors llocs que hem dormit mai. Jason ràpidament ens va entendre: el que esperàvem del viatge, quin era el nostre pressupost... respecte un viatge que ens feia especial il·lusió i que feia anys que volíem fer.

Li plantejàrem la ruta que havíem decidit i ens va fer alguns suggeriments que milloraren el trajecte. El seu coneixement de possibilitats, distàncies, preus, etc ens va semblar enciclopèdic!. Un gran professional.

El preu ofert era molt competitiu i també tenia l'avantatge que al passar quatre nits / tres dies al seu hotel al llac, no havíem de pagar pel cotxe, atès que la companyia té la seva base d'operacions allà mateix. Aquí canviarem de conductor, atès que per a la segona part del viatge necessitàvem un que parlés suahili. Tant Jasper com Silver foren dos grans professionals i grans companys de viatge.

No podem tenir cap queixa sobre el seu treball, ans el contrari: ambdós foren sempre molt puntuals, eren amables i sobretot coneixien molt el recorregut i eren flexibles davant les nostres iniciatives, adaptant-se sempre al dia a dia que volíem portar a terme. Una gran experiència des del punt de vista humà. Moltes gràcies nois!.

Allotjament

En el quadre que segueix a continuació, amb el dia a dia de la ruta d'aquest viatge, s'especifica l'allotjament corresponent.


DIARI DE LA RUTA DE 30 DIES PER UGANDA, RWANDA I REP. DEM. DEL CONGO

Dia
Descripció
Càmping / allotjament
1
31/jul
Vol Turkish Airlines: Bracelona 12:25 - 16:50 Istambul i Istambul 18:20 - 02:50 Entebbe - Kampala (UG)
2
1/ago
Kampala
3
2/ago
Kampala – Mbale – Sipi Falls
4
3/ago
Sipi Falls
5
4/ago
Sipi Falls – Jinga – Bujagali Falls
6
5/ago
Bujagali Falls (ràfting al riu Nil)
7
6/ago
Bujagali Falls – Jinga - Kampala
8
7/ago
Kampala – Ziwa Rhino Sanctuary – Murchison Falls N.P. (entrada)
9
8/ago
Murchison Falls N.P.: nature walk a Budongo, top of the falls
Yebo Tours Safari Camp
10
9/ago
Murchison Falls N.P.: morning game drive i Nile cruise
11
10/ago
Murchison Falls N.P. – Hoima - Kagadi – Fort Portal – Kibale N.P.
12
11/ago
Kibale N.P.: Chimpanzee tracking i Bigodi wetlands
13
12/ago
Kibale N.P. – Top of the World - llac de lava Nkuruba
14
13/ago
Llac Nkuruba – Kasese - línia de l'Equador - Queen Elizabeth N.P. (Kazinga channel cruise & afternoon game drive)
15
14/ago
Queen Elizabeth N.P.: morning game drive at Kasenyi Plain / Kyambura Gorge Forest primate trek
16
15/ago
Queen Elizabeth N.P. (Isasha Sector) – Kihihi - Llac Bunyonyi
17
16/ago
Llac Bunyonyi: morning canoe island and village tour, dinar amb família local
18
17/ago
Llac Bunyonyi: mercat a Rutinda i passejada vora el llac i pujada a un turó panoràmic
19
18/ago
Llac Bunyonyi
20
19/ago
Llac Bunyonyi - Bwindi N.P./Rushaga (gorilla tracking)
21
20/ago
Bwindi N.P./Rushaga – Creuar amb canoa el llac Mutanda – Caminada fins a Kisoro (mercat) - Mgahinga N.P.
22
21/ago
Mgahinga N.P.: Batwa Trail
23
22/ago
Mgahinga N.P. - Kisoro - Musangabo / llac Burera - Musanze (RW)
24
23/ago
Musanze - Gisenyi
25
24/ago
Gisenyi – Goma (RDC) - ascensió al mont Nyiragongo
Crater Rim Hut
16
25/ago
Descens del mont Nyiragongo - Goma - Gisenyi (RW)
27
26/ago
Gisenyi - Kibuye
28
27/ago
Kibuye – Nyamata – Nataramo - Kigali
29
28/ago
Kigali
-
30
29/ago
Vol: Kigali 00:55 - 10:10 Istambul i Istambul 20:10 - 23:00 Barcelona
-

GALERIA DE FOTOS DEL VIATGE

exp4-f1
exp4-f2

Sipi Falls (Uganda)
Sipi Falls (Uganda)
Nens en un poblat
Nens en un poblat

Llac de lava del volcà Nyiragongo (R.D.C.)
Llac de lava del volcà Nyiragongo (R.D.C.)
Cataractes al riu Nil (Murchison N.P. - Uganda)
Cataractes al riu Nil (Murchison N.P. - Uganda)

exp4-f10
exp4-f9

Cadell de lleó (Queen Elizabeth N.P. - Uganda)
Cadell de lleó (Queen Elizabeth N.P. - Uganda)
Imatge d'un goril·la (Bwindi N.P. - Uganda)
Imatge d'un goril·la (Bwindi N.P. - Uganda)


Ruanda, etapa d'un viatge de 100 dies en el Rift - Francisco Gutiérrez [2016]
Relat d'un viatge a l'Àfrica Oriental: Uganda i Tanzània - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2009]
Relat d'un viatge a Uganda i Ruanda - Elena Cánovas [2006]
UGANDA / Kenya - Guia i relat d'un viatge a Uganda - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [1999]