logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera dels Emirats Àrabs Units Bandera d'Oman

EAU / OMAN

Guia i relat de viatge a Abu Dhabi, Dubai, Umm Al-Quwain, Ras al-Khaimah i Musandam

En aquest viatge per lliure d'11 dies, amb inici i final a Dubai, vam recórrer 1.660 km en cotxe de lloguer pels emirats d'Abu Dhabi, Dubai, Umm Al-Quwain i Ras al-Khaimah, tots ells pertanyents als Emirats Àrabs Units, i també per la península omanita de Musandam.

Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 2009/10 | Publicat el 27/01/2010
Darrera actualització: 04/2022
3.0 de 5 (477 vots)

Introducció

Tres anys després del nostre primer viatge a Oman i els Emirats Àrabs Units vam tornar al sud-est de la Península Aràbiga per a visitar regions i llocs que ens van quedar pendents en aquell viatge o bé tornar a d'altres que ja havíem vist.

Si bé en aquell viatge ens vam centrar principalment en Oman i dedicàrem uns quants dies a recórrer sis dels set emirats que conformen els Emirats Àrabs Units, en aquest, al contrari, l'objectiu principal ha estat aquest darrer país (bàsicament els emirats d'Abu Dhabi i Dubai, així com una fugaç visita als petits emirats d'Umm al-Quwain i Ras al Khaimah o RAK), completant el viatge amb una escapada a la península de Musandam, territori pertanyent a Oman.

Per aquest motiu aquesta guia i relat de viatge es complementa perfectament amb l'abans esmentat, ja que entre els dos es cobreix bona part d'ambdós països.

Recordem que els Emirats Àrabs Units (EAU) són una federació de set estats o emirats: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Quwain, Fujairah i Ras al-Khaimah, que sumen una extensió de 83.600 km² i una població de més de 4 milions de persones, de la que només un 20% són emiratís de socarrel, mentre que un 50% són del sud d'Àsia, sobretot de l'Índia.

Oman, per la seva banda, és un sultanat que ocupa l'extrem sud-est de la Península Aràbiga, a més d'algunes illes al mar Aràbic i una petita zona a la península de Musandam, separada del territori principal per un caprici en el traçat de fronteres durant la descolonització de la zona. És el tercer país de major extensió de la Península Aràbiga amb una superfície de 309.500 km², mentre que la població és de poc més de 3 milions de persones.


Fitxa tècnica del viatge

Dates del viatge

Del 31 de desembre de 2009 a l'11 de gener de 2010.

Itinerari

mapa

Dia 1: Barcelona → flight → Istanbul (TR) → flight → ...

Dia 2: ... → flight → Dubai - Yas Island - Saadiyat Island - Abu Dhabi

Dia 3: Abu Dhabi

Dia 4: Abu Dhabi - Al Ain

Dia 5: Al Ain - Jebel Hafeet

Dia 6: Jebel Hafeet - Al Ain - Umm Al-Quwain - Khatt (R.A.K.)

Dia 7: Khatt - Bukha (Oman) - Khasab (Musandam)

Dia 8: Khasab → ferry → fiords de Musandam → ferry → - Khasab - Dubai

Dia 9: Dubai

Dia 10: Dubaiflight → ...

Dia 11: ... → flight → Istanbul → flight → Barcelona

Diners

La moneda oficial dels Emirats Àrabs Units és el dirham EAU (AED), de paritat fixa amb el dòlar (1 US$ = 3,67 AED). Els euros poden ser canviats en totes les oficines de canvi de divises. El pagament amb targetes de crèdit està molt difós.

A Oman la moneda de curs legal és el rial omanita (RO), però a la península de Musandam, tot i que és territori omanita, s'accepta sense problema l'AED (dirham d'EAU) per a qualsevol pagament. El canvi fix que s'aplica entre ambdues monedes són d'1 RO = 10 AED, pel que davant d'un preu en RO n'hi ha prou amb multiplicar-lo per 10 per obtenir la quantitat en AED (o dividir per 10 la quantitat en AED per obtenir RO). Per això, si ja disposem d'AED en efectiu i la nostra estada al Musandam omanita serà curta no val la pena canviar d'euros a RO, però quan es pagui amb AED cal demanar que ens tornin el canvi també en AED per no trobar-nos a la butxaca amb RO que després difícilment podrem recanviar fora d'Oman.

En les dates del nostre viatge el canvi mitjà obtingut fou de 1 AED = 0,1934 € / 1 € = 5,17 AED
(veure canvi oficial actualitzat en l'enllaç Eur -> AED).

Despeses del viatge

+ 491 € (vol internacional BCN-Istanbul-Dubai, anada i tornada)
+ 11,5 € (visat Oman)
+ 120 € (50% lloguer cotxe 9 dies + assegurança extra Oman + altres)
+ 27 € (50% gasolina cotxe: 1.660 km)
+ 256 € (50% allotjament)
+ 160,5 € (50% menjar/beguda, entrades, altres)
= 1.066 € (total per persona)

Visat

Als Emirats Àrabs Units (EAU) els ciutadans espanyols només han de presentar el passaport espanyol en regla, amb més de 6 mesos de vigència des de la data d'entrada al país i sense cap visat d'Israel en ell. A qualsevol dels aeroports del país i a les fronteres terrestres del país s'obté un segell d'entrada gratuït, vàlid durant 30 dies, encara que convé tenir informació actual sobre aquesta qüestió, ja que el govern emiratí va introduir-hi certs canvis el passat estiu de 2009. Més info en el web oficial Visas and Immigration.

A Oman és necessari un passaport amb validesa mínima de 6 mesos i un visat per entrar al país. Les autoritats omanites concedeixen visats amb una validesa d'1 mes i una sóla entrada en frontera (en aeroports i a les fronteres terrestres amb els EAU). El cost del visat d'Oman és de 6 RO (o 30 AED), però si s'entra a Oman a través de la frontera terrestre de Hatta (emirat de Dubai) llavors el visat omanita és gratuït, però no així en la resta de passos terrestres, entre els quals s'inclou el d'Al-Darah/Tibat, l'únic punt d'entrada possible actualment per a estrangers a la part omanita de la península de Musandam.

Transport

Vol internacional. Vam triar Dubai com a aeroport d'entrada i sortida, ja que la gran oferta de companyies aèries que volen a aquesta destinació (Dubai és un autèntic hub regional) solen propiciar el trobar molt bones ofertes, bastant més econòmiques que volar a Abu Dhabi, per exemple. Quant a la companyia aèria ens vam decantar per Turkish Airlines, amb un vol Barcelona-Dubai amb escala a Istanbul, que vam comprar a través del portal LastMinute pel mòdic preu de 491 €/pax preu final, tot i que a més del preu va pesar el fet que era la combinació de vols més òptima en temps total emprat.

Cotxe de lloguer. Donat l'escàs i erràtic del transport públic a la zona (o inexistent per a alguns punts d'interès) el més recomanable per desplaçar-se pels EAU i la península de Musandam és llogar un vehicle, i més si cap pel cos tan econòmic del propi lloguer i de la gasolina. Amb això ens assegurem el poder moure'ns amb total llibertat, sense estar subjectes a horaris ni a altres limitacions. Fins i tot en les ciutats, com Abu Dhabi, Dubai o Al Ain, el cotxe de lloguer és insubstituïble, ja que les distàncies entre punts de la mateixa ciutat són quilomètriques i el transport urbà no arriba a molts llocs (a Dubai, per exemple, hi ha una novísima xarxa de metro que ara mateix és només operatiu a mitges i d'abast bastant limitat).

Vam llogar un Toyota Yaris automàtic de la companyia Budget a través d'eAlquilerdecoches per un període de 9 dies i paguem 181,5 € (inclou una assegurança a tot risc especial per eliminar la franquícia). Immillorable relació qualitat/preu!!.

La nostra intenció era entrar amb el cotxe en territori omanita de la península de Musandam, la qual cosa suposa treure el vehicle dels Emirats. Per aquesta raó vam haver de contractar en el moment de recollir el vehicle una assegurança especial obligatòria per a Oman, el cost del qual era d'una quantitat fixa de 125 AED, més el 50% del cost diari del lloguer del cotxe (80 AED en el nostre cas) pel número de dies previstos a Oman. L'assegurança ha d'incloure una carta que mostri l'autorització de la companyia de lloguer per treure el cotxe del país, ja que aquest document sol ser requerit per la policia fronterera (com així fou en el nostre cas). Aquesta assegurança és cara, però no hi ha transport públic fins a Khasab (capital de Musandam) i caldria contractar transport privat per entrar i sortir de la zona. D'altra banda el lloguer d'un vehicle a Khasab és molt car i també sembla missió gairebé impossible, o almenys això ens van comentar uns viatgers que ho havien intentat sense èxit. Així les coses, creiem que va valer molt la pena aquesta despesa extra.

Llevat que es vulguin fer rutes off-road per les pistes de les muntanyes Hajjar a Musandam, pujar i baixar dunes al desert (sand-boarding) o fardar de cotxe tant com els emiratís no és en absolut necessari llogar un tot terreny (4WD), ni tan sols per circular per la península de Musandam, on cada dia que passa s'asfalten nous trams de pista.

Per conduir als EAU és necessari el permís de conduir internacional, però també convé portar a sobre el permís de conduir del país de residència (en aquest cas Espanya). D'altra banda, l'estat de les carreteres als Emirats és bo, són gairebé sempre autovies de diversos carrils i la senyalització és correcta. La velocitat és limitada i se senyalitzen sovint els controls de radar, però això no sembla fer efecte sobre els conductors emiratís, ja que normalment érem els únics que no passàvem dels 120 km/h. Clar que en els cotxes de lloguer un xiulet avisa quan es depassa aquesta velocitat, mentre que per als locals, amb els seus Hummer, Toyota FJ, Range Rover, Ferrari, Lexus i altres utilitaris, anar a 120 km/h els hi ha de saber a molt poc (!!). A l'hora de conduir pels EAU cal tenir en compte l'afany per córrer dels emiratís, tant per la velocitat com per les maniobres d'avançament o canvi de carril. També cal acostumar-se a l'ús de rotondes (roundabout o R/A) i canvis de sentit, tant en ciutat com en carretera, pel fet que gairebé tot són autovies de diversos carrils.

El preu de la benzina als EAU en les dates de la nostra visita era d'1,48 AED/l (0,286 €/l), mentre que a Oman encara era més barata: 1,25 AED/l (0,24 €/l). Omplíem el dipòsit del cotxe pagant l'equivalent a uns 10 €. Sense comentaris.

Allotjament

A causa de les peculiaritats de l'allotjament als EAU i a la nostra experiència del viatge anterior a aquesta zona, aquesta vegada vam reservar tots els hotels per Internet a través de Hotels als Emirats Àrabs, tot i que només vam reservar des de casa la primera nit al país i la resta ho vam anar fent sobre la marxa, de vegades d'un dia per l'altre, des de cibercafès. Això és així perquè el tipus d'allotjament que trobem als EAU, excepte algun cas aïllat, és de nivell mitjà-alt. Es dóna la circumstància que a la ciutat d'Al Ain només hi havia, en les dates de la nostra visita, cinc hotels i tots de 5*.

Per sort, els preus que trobem a través de l'esmentat cercador eren molt assequibles (bastant millors que directament en la web del propi hotel o directament a recepció), pagant una mitjana d'uns 60 € per una habitació doble amb esmorzar en un hotel de 5*. Així, encara que hom no ho pretengui, aquí s'ha d'anar de VIP i deixar-se aparcar el cotxe o portar l'equipatge en arribar a l'hotel.

A Khasab, capital del Musandam omanita, la cosa canvia. L'oferta és molt escassa i molt dispar en qualitat, però en tots els casos els preus són bastant més elevats que els equivalents als EAU, per la qual cosa la relació qualitat/preu és bastant pitjor. En qualsevol cas, el millor hotel de la zona és, almenys en les dates de la nostra visita, el Golden Tulip Resort Khasab, situat a 5 km de Khasab, en un emplaçament elevat sobre el mar.

Seguretat

Les condicions de seguretat en ambdós països són molt bones, donant una sensació de seguretat total. Dit això, s'han de prendre les precaucions habituals i utilitzar el sentit comú, estant sempre vigilants, sobretot en llocs públics molt concorreguts. D'altra banda, en ambdós països la Llei Islàmica imposa en els costums certs restriccions que s'han de respectar, com per exemple el consum d'alcohol.

Salut

No hi ha cap vacuna obligatòria i ni tan sols recomanable. Les condicions sanitàries en ambdós països són bones. Especialment a l'estiu és convenient extremar les precaucions per evitar insolacions i deshidratació.

Clima

En les dates del nostre viatge a la zona vam tenir unes temperatures molt agradables, les quals es movien en un rang d'entre 23 i 26ºC durant el dia i de 15 a 18ºC a la nit. Sense pluja, excepte quatre gotes mal comptades el primer dia a Abu Dhabi. Convé evitar l'estiu, tant sí com no, a causa de les altíssimes temperatures i les possibles tempestes de sorra.

Diferència horària

Durant l'horari d'hivern a Espanya hi ha una diferència de +3 hores, tant als EAU com a Oman. D'altra banda, en les dates de la nostra visita es feia de dia sobre les 6:45 i enfosquia les 18:05 h.

Electricitat

Tant a Oman com als EAU l'electricitat és de 220/240 V i a 50 Hz. Quant al tipus d'endoll és possible trobar-ne de dos o tres tipus diferents, però els que més abunden són els de 3 clavilles, per la qual cosa és recomanable portar un adaptador (o comprar-lo in situ) que ens permeti connectar els nostres dispositius elèctrics a la xarxa.

Als hotels d'EAU l'habitual és que la connexió wi-fi sigui de pagament i no és barata, en general. Per sort, hi ha alguns cafès i restaurants amb wi-fi gratis (per exemple en els cafès Starbucks). A més, a les ciutats hi ha abundants cibercafès on connectar-se a Internet a preus bastant raonables.

Guia de viatge

Oman, UAE & Arabian Peninsula Travel Guide, de Lonely Planet Pub. (2a ed, Set-2007, en anglès). A través de la web de Lonely Planet adquirim, en format digital Pdf, només els capítols d'aquesta guia necessaris per a la nostra ruta. Aquesta guia cobreix tots els països de la península Aràbiga, dedicant més contingut a EAU i Oman, però tot i així es troba a faltar més informació.

Literatura relacionada

Arenas de Arabia, de Wilfred Thesiger (Ed. Península). Un clàssic de la literatura de viatges amb la descripció dels anys que l'autor va emprar viatjant entre la gent nòmada del sud de la península Aràbiga (Emirats Àrabs i Oman, entre d'altres) a finals dels anys quaranta del passat segle, poc abans que arribés la febre del petroli.


L'EMIRAT D'ABU DHABI (EAU)

ABU DHABI (Abu Dhabi - EAU)

Com arribar-hi

Comencem aquest viatge agafant un vol de la companyia Turkish Airlines de Barcelona a Istanbul. Després de 2 hores i 45 minuts de vol en un B-737 aterrem en l'aeroport Ataturk d'Istanbul, després de recórrer 2.300 km des de Barcelona.

Després d'una ràpida connexió en aquest aeroport embarquem en el vol a Dubai, també de Turkish Airlines. Es va donar la curiosa circumstància que estàvem en l'últim dia de l'any 2009 i el nostre avió va començar a rodar per la pista a les 23:50, situant-se en la capçalera de pista poc després. Llavors el comandant del nostre avió va esperar que fossin les dotze en punt per anunciar l'esdeveniment per la megafonia de l'avió i ens va desitjar a tots un feliç any nou 2010 i a continuació va donar tota la força als motors per a iniciar l'enlairament.

A les 5:45 del primer dia de l'any 2010 aterrem en l'aeroport internacional de Dubai després d'un vol de 3 h 45 minuts (distància recorreguda: 3.007 km des d'Istanbul). L'hora local a Dubai (i per extensió la dels Emirats i Oman) en l'horari d'hivern és de +3 hores que a Barcelona. En passar el control d'immigració ens segellen al passaport un visat gratuït de 30 dies. Després de recuperar l'equipatge facturat canviem una petita quantitat d'euros a AED, la moneda local, en una petita oficina que hi ha en la mateixa sala d'equipatges. En sortir d'aquesta, en la terminal d'arribades, hi ha altres opcions per a canviar diners, però vam comprovar que el canvi aquí era lleugerament pitjor.

A continuació ens adrecem, en la mateixa terminal d'arribades, a l'agència de lloguer de cotxes amb la qual havíem reservat a través del portal eAlquilerdecoches. Lloguem un Toyota Yaris de 3 volums, molt nou, pel qual pagàrem uns 240 € per un lloguer de 9 dies, incloent un suplement de 25 € per a l'assegurança a tot risc i un altre de 71 € per a poder treure el cotxe del país (a Oman) durant 3 dies. Recordem en aquest punt, tal com hem explicat a l'inici en l'apartat Transport, la necessitat de presentar un permís de conduir internacional, a més del permís de conduir del país de residència (en aquest cas Espanya).

Sortint amb el cotxe de l'aeroport de Dubai, molt proper a la zona de Deira, i anant en direcció a Abu Dhabi anem encadenant autovies fins a connectar amb l'avinguda Sheikh Zayed, la principal artèria de la ciutat i que transcorre més o menys paral·lela al mar. Des d'aquí veiem, per primera vegada en viu i en directe, el super-gratacels Burj Khalifa, així com altres 50.000 edificis, a quin més espectacular, però molts encara en construcció, que es van succeint al llarg d'aquesta enorme avinguda. També veiem el viaducte de la nova línia de metro. Des de la nostra darrera estada a Dubai, tres anys enrere, podem apreciar molts canvis.

Després de passar pel costat de Jebel Ali, l'enorme port dubaitià, situat a uns 35 km de Deira, ja s'acaba la ciutat de Dubai i comença el paisatge desèrtic, deixant enrere el miratge urbà que suposa la ciutat de Dubai. En general les indicacions en Dubai són bones i no és difícil trobar la ruta cap a Abu Dhabi. L'avinguda Sheikh Zayed al final es transforma en l'autovia nº 11 que va en direcció sud-oest, cap a Abu Dhabi i la frontera amb Aràbia Saudita. Aquesta autovia té 4 carrils per cada costat i la velocitat màxima permesa és de 120 km/h, tot i que pel que sembla els únics que la respectàvem érem nosaltres.

Uns 40 km abans d'arribar a Abu Dhabi vam agafar la sortida Yas East per a visitar Yas Island. Acabada aquesta visita agafem l'autovia Shahama-Saadiyat que a través d'una zona d'aiguamolls i illes artificials ens condueix directament a la zona del Meena, ja en la ciutat d'Abu Dhabi. Pel camí podem veure les faraòniques obres que s'estan portant a terme a l'illa de Saadiyat, on entre moltes altres coses, s'estan construint el Louvre Abu Dhabi, una polèmica filial del conegut museu parisenc. La seva inauguració està prevista per a l'any 2012. Un altre dels projectes estrella sobre aquesta illa és el Guggenheim Abu Dhabi, filial del museu-franquícia novaiorquès que ocuparà un espectacular edifici de l'arquitecte Frank Gehry i que s'espera estigui acabat al 2013.

Finalment arribem al centre d'Abu Dhabi, on està l'hotel que havíem reservat per Internet. La distància entre Dubai i Abu Dhabi és d'uns 125 km seguint l'E11.

Dormir i menjar

A Abu Dhabi ens allotgem en el Crowne Plaza Abu Dhabi (en el carrer Sheikh Hamdan, en ple districte financer, i a curta distància de diversos punts d'interès d'Abu Dhabi, com la Corniche). És un hotel de categoria 5 on vam pagar 392 AED/nit (uns 75 €), incloent la taxa turística i càrrecs per servei, però sense esmorzar. La nostra habitació era enorme, de 60 m², amb jacuzzi i totes les comoditats i amenities d'un hotel d'aquesta categoria. També té aparcament privat gratuït per al cotxe. Molt recomanable.

Com que l'esmorzar bufet del Crowne no estava inclòs en el preu de l'habitació i és bastant car, una de les poques opcions en aquesta zona d'Abu Dhabi per a esmorzar a l'europea és l'Starbucks que hi ha en el mateix carrer Hamdan, a només 150 m. a l'est.

La millor opció (i més econòmica) per a menjar a Abu Dhabi solen ser els restaurants indis i també els xinesos, però no sempre. També estan els restaurants dels hotels, molt cars, i cadenes de menjar ràpid, així com els restaurants dels centres comercials. Nosaltres podem recomanar el Gulf Palace Restaurant, a només 100 m. de l'hotel Crowne, amb bon menjar i a un preu raonable. Un altre restaurant recomanable és el libanès Automatic (cantonada dels carrers Hamdan i Najda), amb deliciosos shwarmas molt barats.

Per a connectar-se a Internet podem recomanar el cibercafè Coffee & More (15 AED/hora), en el centre comercial Abu Dhabi Mall.

Coses a veure i fer

ABU DHABI és la capital federal dels Emirats Àrabs Units i la principal ciutat de l'emirat d'Abu Dhabi, però la segona del país en grandària després de Dubai. La ciutat d'Abu Dhabi està situada sobre una illa en la costa occidental dels EAU en el Golf Pèrsic, tot i que només separada del continent per menys de 250 metres (hi ha diversos ponts que la uneixen a terra ferma, així com a altres illes veïnes, com Saadiyat).

Principalment gràcies al petroli no sorprèn que Abu Dhabi hagi estat definida com la ciutat més rica del món. Des de l'any 2004, amb l'arribada al poder del xeic Khalifa bin Zayed Al Nahyan, actual president dels EAU i emir d'Abu Dhabi, ha passat a competir amb el seu veí Dubai en obres i projectes faraònics amb la finalitat d'atreure turisme i inversors. En les dates de la nostra visita a Abu Dhabi la ciutat estava experimentant un gran boom de la construcció, tot i que, això sí, una mica més moderat que el de Dubai.

És cert que Abu Dhabi no té gran cosa a veure des del punt de vista històric i cultural, almenys fins que no s'inaugurin els nous museus Guggenheim i Louvre, però per al viatger curiós hi ha uns quants punts d'interès que fan recomanable la visita a aquesta ciutat, i amb l'avantatge que la major part d'ells són gratuïts.

Donades les dimensions i configuració d'Abu Dhabi són pocs els llocs accessibles a peu sense recórrer distàncies quilomètriques. Per això convé disposar de cotxe de lloguer o bé usar els autobusos i/o taxis disponibles en la ciutat.

La Corniche d'Abu Dhabi des del Heritage Village
La Corniche d'Abu Dhabi des del Heritage Village

Centre d'Abu Dhabi. El Qasr al-Hosn és l'edifici de pedra més antic de la ciutat d'Abu Dhabi (data de 1761). Fou la residència real i seu del govern fins al 1966. Està situat al llarg del carrer Sheikh Zayed First, al costat del complex Cultural Foundation. En el moment de la nostra visita estava en restauració i només vam poder veure'l per fora.

La Corniche, per la seva banda, és un llarg (almenys 10 km) i bonic passeig marítim amb un agradable camí per als vianants, amb jardins i activitats per a nens i adults, i fins i tot algunes platges de sorra. A la seva esquena està el cridaner skyline d'Abu Dhabi. Val la pena recórre'l a última hora de la tarda per a veure la posta de sol i trobar-se amb la nombrosa població local que passeja a aquesta hora. Des d'aquest passeig hi ha bones vistes sobre la zona de l'escullera i l'illa artificial Lulu, encara buida. Pugem al restaurant giratori Al Fanar de l'hotel Le Royal Meridien Abu Dhabi (a Khalifa bin Zayed St, a 500 metres de la Corniche) per a gaudir d'unes espectaculars vistes de 360º sobre la ciutat i el mar. En ell es pot prendre una copa, menjar o només gaudir de les vistes.

En la zona de l'escullera trobem l'altíssim màstil de la bandera que amb 123 m. està entre els més alts del món. És impossible no veure l'enorme bandera dels EAU sobre ell. Molt prop d'aquí està l'Heritage Village, on es mostra com era la vida en un poblat tradicional de l'oasi en el passat. Es tracta d'un museu a l'aire lliure, amb demostracions d'artesans tradicionals, l'esquema d'un falaj (sistema d'irrigació tradicional). No hi ha molt a veure, però és interessant i agradable de visitar. A més té excel·lents vistes sobre la platja i l'skyline de la Corniche. Des d'aquí val la pena caminar altres 400 m. fins al final d'aquesta península, on es troba el bonic edifici de l'Abu Dhabi Theatre.

Per altra banda, el tram de carretera que recorre aquesta estreta península de l'escullera, més o menys d'1 km de longitud, és el lloc preferit dels abudhabians per a fer ostentació dels seus luxosos i potents cotxes esportius i 4x4. Aquí veiérem, per exemple, un mostrari de Ferraris, Lamborghinis, Maseratis, BMW x6, Hummers, o Toyotas FJ Extreme, entre molts altres, a més de motos de molt alta cilindrada. Impressionant... es nota que aquí sobren els diners i el preu de la gasolina no és problema :-)

Entrada VIP de l'hotel Emirates Palace
Entrada VIP de l'hotel Emirates Palace

En aquesta zona de l'escullera també es troba el magnífic i impressionant hotel Emirates Palace, un super hotel de luxe que fou inaugurat a finals de 2005. És propietat del govern d'Abu Dhabi, però gestionat pel grup Kempinski i és un dels hotels més cars del món mai construït.

Tot en ell és mastodòntic i pur luxe. Té més de 100 Ha de jardins, 1.3 km de platja privada i un pàrquing subterrani per a 2.500 vehicles. L'exterior de l'hotel té fins a 114 cúpules que arriben a els 80 metres d'altura. Té suites exclusives per a membres de la família real de l'emirat, així com altres reservades per a caps de govern, decorades amb or i marbre. Només l'arbre de Nadal que col·loquen en el seu impressionant atri està valorat en més d'11 milions de dòlars USD. Si us voleu permetre un capritx els preus de les habitacions en l'Emirates Palace comencen a partir dels 200 €, un xollo, i arriben fins als 9.000 € per nit (menys xollo).

En acostar-nos a l'hotel Emirates Palace el primer que vam trobar és la seva entrada monumental, d'estil mogol, que només s'obre en ocasions solemnes per a clients molt il·lustres. Continuant altres 500 m. pel carrer Corniche West arribem a l'entrada normal, on el conserge ens saludà i preguntà si anàvem a visitar l'hotel, a la qual cosa li vam contestar afirmativament i ens deixà passar sense problema. Ja dintre del recinte vam creuar una zona enjardinada i arribàrem a l'entrada coberta que dóna accés a l'edifici principal. Aquí deixem el cotxe perquè l'aparqui el personal de l'hotel (en el pàrquing subterrani) i a canvi ens donen un nº per a recollir-lo a la sortida. Una vegada dintre de l'edifici no deixem de al·lucinar: crèiem haver-ho vist tot en hotels de luxe, però aquest és enorme, molt luxós, però elegant i amb personal de l'hotel per tot arreu. Realment impressionant l'atri sota la cúpula principal. Es pot visitar lliurement la zona pública de l'hotel. Podeu fer-vos una idea aproximada a través d'aquest fantàstic tour virtual per l'Emirates Palace.

En la nostra visita a l'hotel aprofitem per a veure, en una zona de l'hotel habilitada com a museu, una exposició de pintura amb obres mestres de la col·lecció permanent dels museus Guggenheim, així com una altra amb fotografies, maquetes i panells explicatius sobre els projectes culturals en curs a l'illa de Saadiyat, especialment els nous museus Guggenheim i Louvre Abu Dhabi.

En resum, lloc recomanable 100% en tota visita a Abu Dhabi, amb l'avantatge que és gratis (tot i que lògicament sempre teniu la possibilitat de prendre una beguda o snack en algun dels seus bars o lounges). I recomanem anar a l'hotel tant de dia com de nit, perquè la il·luminació nocturna de les fonts, jardins i edificis és fantàstica.

Els centres comercials, veritables temples moderns del consumisme en tot el món, però més en els països del Golf, són un bon lloc per a veure a la població local (autòctons i expatriats) en la seva salsa. El Marina Mall, situat en l'escullera, a escassa distància de l'Emirates Palace, era potser el centre comercial més glamurós d'Abu Dhabi en les dates de la nostra visita. En ell trobem un hipermercat, més de 400 botigues, restaurants, cinemes, una bolera i una pista de gel, per exemple.

Interior de la Gran Mesquita<br />Sheikh Zayed (Abu Dhabi)
Interior de la Gran Mesquita
Sheikh Zayed (Abu Dhabi)

Gran Mesquita Sheikh Zayed. La novíssima Sheikh Zayed Grand Mosque, situada uns 15 km al sud-est del centre de la ciutat d'Abu Dhabi, és la major mesquita dels EAU i la sisena del món, podent acollir més de 40.000 fidels. Amb un cost de construcció d'uns 525 milions de dòlars US$ tot en ella és luxe i superlatiu. Per exemple, el seu pati interior, amb un delicat disseny floral, té una superfície de 17,000 m² i està considerat com el major exemple de mosaic de marbre en tot el món. També la catifa de la seva sala d'oració principal està considerada com la major del món feta a Iran. Els seus enormes canelobres contenen milions de cristalls Swarovski. I així moltes coses més...

Comparant-la amb altres grans, noves i luxoses mesquites que hem vist en altres països, com per exemple les de Casablanca (Marroc) o Muscat (Oman), pensem, és la nostra humil opinió, que la d'Abu Dhabi no és tan original ni feta amb tan bon gust com aquelles, però tot i així la veritat és que ens va semblar extraordinària en diversos aspectes. Per això creiem que la seva visita és realment imprescindible si es viatja a Abu Dhabi.

L'entrada és gratuïta i es pot visitar a partir de les 9:00-10:00 diàriament excepte els divendres al matí. Recomanem anar-hi tan aviat com obrin al matí per a gaudir d'una visita relaxada i tranquil·la, perquè a mesura que transcorre el matí es va omplint de tours. Lògicament aquí cal vestir de forma respectuosa, com en la visita a qualsevol altre lloc de culte. Les dones, a més, han de vestir una abaia que cobreixi tot el cos i un mocador en el cap, disponibles a l'entrada de la mesquita. Arribar a la mesquita des del centre és fàcil: amb cotxe n'hi ha prou d'agafar la via ràpida amb direcció a l'aeroport i sortir en la sortida adequada, però també es pot anar amb autobús o taxi. Els accessos i voltants de la mesquita encara estaven en obres en el moment de la nostra visita.

Zayed Sports City. El Zayed Sports City és un enorme complex esportiu i d'oci on es porten a terme tornejos esportius, esdeveniments corporatius, concerts, etc. L'única raó de la nostra visita a aquest complex és que en les dates de la nostra visita a Abu Dhabi tenia lloc en ell el torneig de tennis d'exhibició Capitala World Tennis Championship (ara anomenat Mubadala, el qual té lloc del 30 de desembre a l'1 de gener). En l'edició de l'any 2009, la primera d'aquest campionat d'exhibició, es jugava la final de consolació entre David Ferrer i Roger Federer i la gran final entre Rafa Nadal i Robin Soderling.

Tot i que finalment no vam poder aconseguir entrades (ja estava venut tot des de feia mesos), sí vam poder recórrer lliurement el Village del torneig, veure entrenaments i gaudir del gran ambient. El Zayed Sports City està situat a 3 km abans d'arribar a la Gran Mesquita Sheikh Zayed, anant des del centre de la ciutat. Per a tornar al centre des de la Zayed Sports City o la Gran Mesquita recomanem agafar l'avinguda 30th que voreja la costa occidental de l'illa sobre la qual s'assenta Abu Dhabi, ja que passa pel districte de les Ambaixades, l'Exhibition Centre, i la zona d'Al Bateen, amb els seus jardins i impressionants mansions.

Yas Island. L'illa de Yas, situada a uns 30 km del centre de la ciutat d'Abu Dhabi, ocupa una superfície de 2.500 Ha, de la qual dos terços estan destinats a diferents projectes d'oci, comercials i turístics, alguns ja realitzats i altres encara per fer: un circuit de F1, hotels, parcs temàtics, centres comercials, port esportiu, camps de golf, apartaments i xalets de luxe, etc.

Circuit i hotel de Yas Marina (Abu Dhabi)
Circuit i hotel de Yas Marina (Abu Dhabi)

En les dates de la nostra visita ja vam poder veure el bonic circuit Yas Marina de F1, inaugurat feia poc i en el qual es corre el Gran Premi d'Abu Dhabi de Fórmula 1 des de 2009. Integrat amb el circuit està l'impressionant i curiós Yas Marina Hotel, un hotel de 5* amb un disseny únic, meitat sobre la terra i meitat sobre el mar, sent el primer hotel del món construït sobre un circuit de F1. Però potser la seva característica de disseny que més crida l'atenció és la seva coberta en forma de closca, de vidre i acer, i que conta amb un sistema d'il·luminació format per 5,389 panells LED que canvien de color, fent-lo visible des de quilòmetres de distància. Es pot passejar lliurement per algunes zones al voltant del circuit i de l'hotel, suficient per al·lucinar amb el conjunt. També es pot entrar en l'hotel i prendre una beguda o dinar en els seus bars o restaurants (aquí ens vam topar casualment amb el tennista suís Roger Federer, el qual participava aquests dies en un torneig de tennis a Abu Dhabi).

Al costat nord del circuit de F1 està l'enorme i cridaner Ferrari World Abu Dhabi, el primer parc temàtic dedicat íntegrament a la marca italiana. El seu enorme sostre de color vermell, de 200.000 m², fa d'ell el parc temàtic cobert més gran del món. Nosaltres el vam veure per fora perquè encara estava en construcció, ja que fou inaugurat al novembre de 2010.

Recomanem, per tant, que si visiteu Abu Dhabi no deixeu de visitar l'illa de Yas, ja sigui de dia i/o de nit. Per arribar a ella des del centre d'Abu Dhabi es pot agafar la sortida sud per la carretera Abu Dhabi-Dubai (ruta I10) o bé pel nord (recomanada) prenent l'autovia Shahama-Saadiyat que creua les illes de Saadiyat i Bisrat Fahid abans de connectar amb la de Yas. Si veniu de Dubai per l'E11 n'hi ha prou amb agafar la sortida Yas East.

Saadiyat Island. L'illa de Saadiyat, situada a només 500 m. de la costa nord de la ciutat d'Abu Dhabi, és un altre mega-projecte de les autoritats de l'emirat i que s'espera estarà finalitzat al 2020. Encara que també tindrà usos comercials, residencials i d'oci, la idea és que sigui el centre cultural (de luxe) d'Abu Dhabi. Actualment s'estan construint el Louvre Abu Dhabi, una polèmica filial del conegut museu parisenc la inauguració del qual està prevista per a l'any 2013. Un altre dels projectes estrella sobre aquesta illa és el Guggenheim Abu Dhabi, filial del museu-franquícia d'art modern i contemporani novaiorquès que ocuparà un espectacular edifici de l'arquitecte Frank Gehry i que s'espera estigui acabat en el 2013-14. També ha començat ja la construcció d'un campus de la New York University i així mateix hi ha plans per a construir un centre d'arts escèniques de nivell mundial i una sala de concerts.

Però de moment, en el moment d'escriure aquesta guia (mitjans de 2011) encara no ha finalitzat cap dels grans projectes sobre l'illa de Saadiyat. Finalment, per a arribar a Saadiyat n'hi ha prou amb creuar el llarg pont que parteix d'Al Meena, en l'extrem nord-est de l'illa on està el centre d'Abu Dhabi.

Oasi de Liwa. Es tracta d'un conjunt de petits assentaments i oasis situats a uns 150 km al sud-oest de la ciutat d'Abu Dhabi, sent la zona habitada més al sud dels EAU, ja que està a només 16 km de la frontera sud amb l'Aràbia Saudita. El centre geogràfic i econòmic de Liwa és l'assentament de Muzayri'. Per altra banda, les famílies regnants avui dia a Abu Dhabi (clan Al Nahyan) i a Dubai (clan Al Maktoum) són descendents de la tribu Bani Yas, amb origen en l'oasi de Liwa.

L'escriptor i explorador britànic Wilfred Thesiger, segons recull en el seu conegut llibre Arenas de Arabia, va visitar l'oasi de Liwa en les seves dues travesses per l'inhòspit desert de Rub al-Kali que, amb una extensió de 650.000 km², és un dels deserts de dunes més grans del món (també és conegut amb l'àlies de Territori Buit). Liwa marca l'extrem nord-est d'aquest enorme desert.

Potser per la lectura d'aquest llibre o per la fascinació que ens produeix el desert, la veritat és que ens vam arribar a plantejar la visita a Liwa en aquest viatge, però finalment no va poder ser per manca de temps (aquest és un problema que Thesiger no tenia...!). En qualsevol cas, si voleu una bona excusa per a justificar el viatge a Liwa, heu de saber que allí es troba la duna Moreeb o Tal Mireb, que amb 300 metres d'altura és una de les dunes més grans del món. Està situada uns 22 km al sud de Muzayri' (22°59'N 53°47'I) i, pel que sembla, el camí per a arribar a ella ja val la pena per si sol. A Liwa també es poden fer altres activitats relacionades amb el desert.

AL AIN (Abu Dhabi - EAU)

Com arribar-hi

Abandonem la ciutat d'Abu Dhabi després de creuar-la en la seva totalitat, de nord-oest a sud-est, i seguint les indicacions connectem amb l'autovia nº 22 en direcció a Al Ain. D'Abu Dhabi a Al Ain són uns 150 km per la ruta E22, una autovia al bell mig del desert i amb pocs nuclis habitats al llarg de la ruta, com Al Khatim o Al Khaznah, pel que és un trajecte una mica avorrit. Només els últims 15 km abans d'arribar a Al Ain, amb les seves nombroses rotondes i sorprenent vegetació en aquest entorn animen la conducció.

Dormir i menjar

En les dates del nostre viatge a Al Ain les possibilitats d'allotjament en la ciutat eren bastant limitades i totes passaven per hotels i apartaments de luxe i semi-luxe, amb preus a partir dels 70 €. En el moment d'escriure aquesta guia ens consta que hi ha alguns nous establiments que incrementen l'oferta disponible, sempre bo per a obtenir millors preus. En el cercador Allotjament a Al Ain podeu veure les diferents possibilitats i preus.

Nosaltres ens vam allotjar en l'hotel Hilton Al Ain (districte Al Sarooj, Al Ain; tel: 971-3-7686666), on vam pagar 377 AED, impostos i serveis inclosos, per una estupenda habitació amb bany privat i esmorzar bufet inclòs. Els jardins i piscines que ho envolten són un plus, especialment per a famílies amb nens, i el seu únic punt negatiu és que ja té uns anys i necessita una certa reforma i condicionament. Nosaltres el recomanem perquè té potser (almenys en les dates del nostre viatge) la millor relació qualitat-preu a Al Ain si hom no vol gastar més de 90 €/nit.

Per a menjar a Al Ain recomanem el restaurant Golden Fork, a Khalifa St. (es tracta d'una cadena de restaurants present també en la resta d'emirats), amb bon menjar i la possibilitat de connectar-se a Internet (5 AED/hora). Un altre lloc molt recomanable, on es menja de luxe, és el restaurant Al Diwan, també a Khalifa St, enfront de l'anterior. Serveix excel·lents especialitats iranianes, xineses, índies, etc. És una mica més car que l'anterior, però també amb més classe.

Coses a veure i fer

AL AIN. La ciutat d'Al Ain està situada en la part oriental de l'emirat d'Abu Dhabi i és la segona major ciutat d'aquest emirat, sent la qual concentra la major proporció de població autòctona dels Emirats. També és la ciutat natal de l'actual president del país, el xeic Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Al Ain també és coneguda amb l'àlies de la Ciutat Jardí del Golf gràcies a la seva abundància de vegetació i zones verdes en forma d'oasi, parcs, arbres en els carrers i rotondes decorades amb gespa i flors, fruit de l'abundant aigua procedent dels oasis. A més, una estricta normativa urbanística prohibeix aixecar edificis de més de 7 plantes, el que dóna més visibilitat als arbres.

Possiblement poc viatgers que visiten els EAU s'acosten a aquesta fascinant ciutat, la qual cosa és una veritable llàstima. Al Ain no només té suficients punts d'interès com per a justificar la seva visita, sinó que a més aquí és més fàcil trobar una atmosfera i cultura àrab tradicional que en les ciutats de la costa. I entre visita i visita hom sempre pot relaxar-se en un dels seus oasis o parcs.

Patrimonio de la Humanidad En l'any 2011 i sota el nom comú de Llocs Culturals d'Al Ain, punts de la zona d'Al Ain com Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud i els oasis han estat declarats Patrimoni de la Humanitat pel fet de constituir un testimoniatge de la presència i ocupació humana d'aquesta zona desèrtica des del Neolític, amb vestigis de moltes cultures prehistòriques.

Interior de l'Oasi d'Al Ain
Interior de l'Oasi d'Al Ain

Al Ain National Museum. És el museu més antic dels EAU i mostra al visitant, a través d'objectes arqueològics i etnogràfics, les tradicions i cultura dels pobles que han habitat aquesta àrea des de fa 8.000 anys. Entre els objectes mostrats hi ha diversos artefactes de l'Edat de Bronze procedents del lloc arqueològic de Hili, el més important dels EAU. Aquest magnífic museu és molt interessant i amè. Està situat a l'interior del fort Al Hosn. L'entrada costa 3 AED i tanca els dilluns, així com els divendres al matí. Al costat de l'aparcament del museu està l'antic mercat d'animals, ara traslladat als afores.

Oasi d'Al Ain. Aquest oasi de 1.200 Ha és el major dels set oasis de la ciutat i conté més de 147.000 palmeres datileres. Les vuit entrades a l'oasi obren a l'alba i es tanquen a les 18:30, després de posar-se el sol. La nostra recomanació és entrar per la porta oriental, al costat de l'Al Ain National Museum, i sortir per la del costat occidental, a només 250 m. de l'Al Ain Palace Museum.

L'interior de l'oasi és un laberint de camins i, tot i que hi ha bastants rètols que indiquen direccions, no és difícil perdre's. Un cop dins l'oasi, a part de la lògica tranquil·litat (només s'escolten els ocells) i bona temperatura que s'hi troba, hi ha diversos punts d'interès per al visitant, com els recipients on s'emmagatzemaven els dàtils, cereals i aigua, les restes d'una antiga fortificació o la mesquita d'Al Nasseri. També podem veure aquí l'ús del falaj, un antic sistema d'irrigació que data de milers d'anys enrere i és molt usat en països com Oman, EAU, Iran o Xina. Tots els horts estan separats per murs.

Interior de l'Al Ain Palace Museum
Interior de l'Al Ain Palace Museum

Al Ain Palace Museum. Aquest museu ocupa el Qasr al-Ain, un dels forts millor restaurats en tot l'emirat d'Abu Dhabi. Fou construït al 1937 pel xeic Zayed bin Sultan Al Nahyan, pare de l'actual emir d'Abu Dhabi, on hi va viure fins al 1966. Després de convertir-lo en museu, al 2001, es va buscar mostrar fidelment la vida en aquest palau, ja que les habitacions van ser restaurades d'acord al seu ús original i es va col·locar en el pati una rèplica de la tenda beduïna per a convidats. A més el museu mostra retrats de membres de la família Al Nahyan.

Visita molt recomanable. Està situat al carrer Al Ain, just en el costat oest de l'Oasi d'Al Ain. L'entrada és gratuïta i tanca els dilluns.

Altres forts. A part dels dos forts ja esmentats, ara convertits en museus, a Al Ain hi ha altres interessants construccions fortificades que mereixen al menys una ràpida visita. Un d'ells és el fort Jahili, una preciosa edificació (restaurada) situada al costat d'un cuidat jardí públic (amb gespa i flors), a uns 750 m. a l'oest de l'Al Ain Palace Museum. En el seu interior, buit, s'hi solen fer concerts de música a l'aire lliure. Un altre lloc destacable és el fort Mujairib, situat a Al Jimi St, format per un fort principal i un altre més petit, envoltats per un bonic jardí i una zona de jocs per a nens, i potser per això només es permet l'entrada a les dones.

Rotondes. Pot semblar estrany que aquest apartat figuri entre els llocs d'interès, però és que en gairebé cada encreuament d'avingudes de la ciutat d'Al Ain trobem fascinants i curioses rotondes (roundabout o R/A en anglès) en les que cadascuna d'elles conté motius temàtics, amb escultures, figures, zones enjardinades i fonts.

Mercat de camells. Aquest mercat de camells, l'únic d'aquest tipus que queda en els EAU, atreu a criadors i compradors de tot el país. L'animació i enrenou del mercat dóna l'oportunitat de veure als comerciants vendre els mèrits dels seus preuats animals, discutir i negociar els preus de venda. Avui dia els camells són utilitzats per a la cria o per a obtenir carn i llet, a més del seu ús en esports tradicionals o en les carreres de camells, molt populars en els EAU.

En el mercat de camells d'Al Ain
En el mercat de camells d'Al Ain

Segons ens van dir el preu d'un camell pot oscil·lar entre els 25.000 i 60.000 AED, però això si es tracta d'un camell comú, perquè si és un veritable Fórmula 1 per a les carreres llavors pot valer milions. Ens hagués agradat comprar-ne algun per a casa, però no ens cabia en l'equipatge i finalment vam desistir :-)

El mercat de camells obre cada dia i està a uns 6 km al sud de l'hotel Hilton Al Ain, al costat de la carretera Mezyad (Zayed bin Sultan St). Al seu costat hi ha també el mercat d'altres animals, com cabres i ovelles, i que anys enrere estava en el centre de la ciutat.

Seguint uns altres 15 km al sud-est del mercat d'animals està la pista on es porten a terme les carreres de camells a Al Ain. Es fan els divendres a primera hora del matí, però només d'octubre a març. L'accés és gratuït.

Jebel Hafeet. Cap visita a la zona d'Al Ain estaria completa sense pujar fins al cim d'aquesta muntanya, molt propera a Al Ain, per a veure la posta de sol i gaudir del trajecte. Veure més informació al següent apartat.


JEBEL HAFEET (Abu Dhabi - EAU)

Com arribar-hi

El trajecte des del centre d'Al Ain fins al cim de la muntanya Jebel Hafeet, on teníem reservat allotjament per a aquesta nit, és d'uns 25 km. En el centre d'Al Ain vam agafar el carrer Sheikh Khalifa Bin Zayed cap a l'oest (també conegut com carrer 135 i és la mateixa ruta E22 que va cap a Abu Dhabi) i després de passar al costat de l'anomenat Deer Park, a uns 10 km del centre, vam girar a l'esquerra en una rotonda per agafar el carrer Hazzaa Bin Sultan (o carrer 138), el qual segueix cap al sud.

Uns 11 km després, ja als afores d'Al Ain i deixant enrere una gran empresa cimentera, vam girar a l'esquerra en una rotonda anomenada Rams per a prendre la carretera Jebel Al Hafeet, una de les més espectaculars del món segons un prestigiós web sobre cotxes. Al cap d'uns 3 km val la pena desviar-se a la dreta per a visitar el parc Green Mubazzarah, ni que sigui breument. Seguint per la mateixa carretera Jebel Al Hafeet 8 km més, ja amb pendents molt pronunciats i corbes excavades en la roca de la muntanya, vam arribar a l'entrada de l'hotel Mercure Grand Jebel Hafeet, el nostre allotjament per a aquesta nit. Seguint cap amunt per la mateixa carretera uns altres 3 km s'arriba al cim de Jebel Hafeet, lloc on acaba la carretera.

Dormir i menjar

La nostra idea inicial no era pernoctar en la muntanya Jebel Hafeet. Trobant-se a només 25 km d'Al Ain podíem haver arribat fins aquí en qualsevol moment del dia amb el cotxe, visitar-la i marxar. Però va passar que només havíem reservat una nit a l'hotel Hilton d'Al Ain i quan vam intentar estendre l'estada un dia més el preu ofert per l'hotel era bastant més alt del que havíem pagat per la primera nit. Per això vam buscar una alternativa a Al Ain i voltants. Vam buscar un hotel recorrent el centre de la ciutat, però els pocs que vam trobar eren molt cars o no ens van convèncer. Finalment vam anar a un cibercafè i usant un cercador d'hotels es va donar la circumstància que la millor opció disponible per a aquell mateix dia era l'hotel Mercure Jebel Hafeet.

En l'hotel Mercure Grand Jebel Hafeet (a Jebel Hafeet, a 915 metres d'altura; tel 971-3-7838888) vam pagar 406 AED, impostos i serveis inclosos, per una magnífica habitació doble amb bany privat i estupendes vistes, però sense esmorzar. Com l'esmorzar bufet de l'hotel és car, la millor opció per a esmorzar bé i barat aquí és comprar quelcom el dia anterior en la botiga d'una gasolinera, per exemple, i menjar-s'ho al matí següent en l'habitació, ja que en aquesta hi ha estris per a fer-se un te o cafè. Heu de tenir en compte que no hi ha cap altra alternativa que no sigui la ciutat d'Al Ain, a 25 km d'aquí.

Coses a veure i fer

JEBEL HAFEET. Es tracta d'una muntanya, situada a pocs quilòmetres al sud de la ciutat d'Al Ain, que amb els seus 1.249 metres d'altura és la segona muntanya més alta dels EAU, tot i que és la més coneguda i popular de totes. La frontera amb Oman passa per aquesta muntanya.

Aquesta muntanya és popular entre locals i visitants per diversos motius. Primerament per les seves impressionants vistes sobre Al Ain i el desert circumdant (incloent grans dunes vermelles), així com sobre territori omanita. També per les seves postes de sol (és quan més gent s'aplega en el seu cim) o per la seva temperatura, més suau que en el pla.

Vista del desert de dunes des de Jebel Hafeet
Vista del desert de dunes des de Jebel Hafeet

I finalment, però no menys important, també és molt popular per la seva extraordinària carretera, la qual ascendeix 1.219 metres en només 11,7 km, amb un pendent mitjà del 8%, 21 corbes i 3 carrils (dos de pujada i un de baixada). Tota ella està il·luminada, cosa que la fa visible des d'Al Ain. La popular web automobilista Edmunds.com l'ha definit com la millor carretera del món per a conduir, la qual cosa és possiblement exagerada, però si que podria estar entre les millors. També és un bon lloc d'entrenament per a ciclistes per les seves rampes tan pronunciades. La carretera finalitza en un gran pàrquing, on es nota, per les marques sobre l'asfalt, que els locals amb els seus potents cotxes i motos agraden de cremar roda fent trompos.

Sobre la muntanya només hi ha un hotel, el Mercure Grand Jebel Hafeet, i un palau que és propietat de la família del monarca actual dels EAU, mentre que als peus de Jabal Hafeet podem trobar-hi Green Mubazarah, un parc recreatiu amb un llac artificial alimentat per rierols provinents de deus d'aigua calenta, així com amb diverses piscines d'aigua natural separades per a homes i dones, i grans extensions de zona verda regades de forma artificial.

En resum, si esteu a Al Ain, i encara que no feu nit a Jebel Hafeet, val moltíssim la pena pujar amb el cotxe a aquesta muntanya, preferiblement a última hora de la tarda. Molt recomanable.


ELS EMIRATS DE RAS AL-KAIMAH I UMM AL-QUWAIN (EAU)

KHATT (Ras Al Khaimah - EAU)

Com arribar-hi

Des de Jebel Hafeet, en l'emirat d'Abu Dhabi, fins a la petita població muntanyenca de Khatt, situada en l'emirat de Ras Al Khaimah i a poca distància de la frontera amb la península omanita de Musandam, hi ha un llarg trajecte d'uns 260 km que nosaltres vam fer en una mica més de mig dia, tenint en compte que vam fer diverses aturades i visites en el camí.

Iniciem aquest trajecte tornant de nou al centre d'Al Ain des del cim de Jebel Hafeet, lloc on passàrem la nit, seguint pràcticament la mateixa ruta per la que havíem pujat (veure Com arribar a Jebel Hafeet). Acabada la visita a Al Ain abandonem la ciutat en direcció nord, cap a Dubai, i per a això agafem el carrer Mohammed Bin Khalifa (també carrer 120 i inici de la ruta E66). Durant alguns quilòmetres aquest carrer/autovia transcorre paral·lel i enganxat a la frontera amb Oman. De fet, a uns 5 km del centre d'Al Ain seguint aquest carrer està el lloc fronterer Al Ain/Buraimi (frontera EAU-Oman; aquest pas és la ruta més curta per anar a la ciutat omanita de Nizwa des d'Abu Dhabi i fins i tot des de Dubai).

Uns quants quilòmetres més endavant el carrer Mohammed Bin Khalifa es transforma en la carretera Emirates (carrer 113 i també ruta E66). Seguint aquesta carretera la distància entre Al Ain i Dubai és de 128 km. Per cert, no cal dir que qualsevol semblança d'aquesta amb la famosa Ruta 66 nord-americana és pura coincidència.

Abans de l'arribar a l'anomenat Dubai Silicon Oasis, un parc tecnològic situat als afores de Dubai, a uns 20 km del centre, ens desviem a la dreta per a prendre la ruta E611, una mena de cinturó de ronda que evita entrar a Dubai si la destinació final és un altre emirat, com era en el nostre cas. Ens dirigim per la 611 cap al nord-est durant uns 60 km, deixant a la nostra esquerra els emirats de Dubai, Sharjah i Ajman. La 611 desemboca en la ruta E55 que va d'oest a est i en aquest punt girem a l'esquerra per agafar la 55 amb direcció oest, cap a l'emirat d'Umm Al Quwain, ja que la nostra intenció era visitar breument la seva part antiga, situada al final d'una península, abans de continuar més al nord. Si no teniu interès a visitar Umm Al Quwain o anar vorejant la costa, per a continuar viatge cap a Ras Al Khaimah és millor prendre la ruta E311 perquè és més ràpida.

Finalitzada la nostra visita a Umm Al Quwain tornem a l'inici de la península per a connectar amb la ruta E11, la qual va vorejant tota la costa dels EAU. Prenem la 11 amb direcció nord i al cap d'uns 50 km, ja a l'entrada de la ciutat de Ras Al Khaimah i després de passar al costat d'una gran mesquita a Al Nadiyah, ens desviem a la dreta per connectar amb la carretera Sheikh Rashed bin Said i que 9 km després, en arribar a una enorme rotonda, connecta amb la ruta E18 (Airport Rd), i que nosaltres agafem cap al sud.

Després de recórrer 10 km més, aquesta carretera passa pel costat de l'aeroport internacional de RAK i continua ara amb el nom de Digdagga Rd. Passats uns 3 km de l'aeroport arribem a una rotonda en la qual deixem la ruta E18 a la nostra dreta i continuem recte per una carretera secundària que 4,5 km després desemboca en la zona de Khatt on es troba el nostre hotel. Arribar fins aquí pot semblar complicat, però ajuden molt les indicacions que anuncien l'hotel al llarg dels últims 30 km.

Dormir i menjar

En el Khatt Springs Hotel and Spa vam pagar 250 AED/nit per una estupenda habitació doble amb bany privat i un esmorzar bufet molt complet. A més vam poder gaudir gratuïtament de l'spa de l'hotel: piscina d'hidromassatge, sauna, bany turc, etc. L'hotel també disposa d'una piscina exterior d'aigües termals situada a 100 m. de l'hotel i d'ús també gratuït. Això sí, tant l'spa interior com la piscina exterior té zones separades per a homes i dones.

Aquest hotel de 5* fou, sens dubte, el de millor relació qualitat-preu de tots els hotels d'aquest viatge, ja de per si amb un nivell alt. L'únic desavantatge d'aquest hotel, per dir-ne alguna, és la seva ubicació. Està situat en una zona rural enmig del no-res de l'emirat de Ras Al Khaimah i no ve de passada per anar enlloc. Però vist positivament, només està a 30 km de la carretera E11 de Dubai a RAK i Musandam, i l'entorn de l'hotel és molt atractiu, amb les impressionants muntanyes Hajjar al costat de l'hotel i una gran vista sobre extensos palmerars, el petit llogaret rural de Khatt, el desert i antigues torres de guaita. Per altra banda, aquest hotel és visible des de lluny per la seva curiosa forma (s'assembla a un castell tipus Camelot) i per trobar-se sobre una petita elevació.

Per a menjar en la zona (sense fer-lo en el propi hotel) es pot agafar el cotxe per a anar fins a la pròpia ciutat de Ras Al Khaimah, però també es pot optar pels restaurants i cafès de centres comercials com el Safeer Mall (situat al costat de la carretera Sheikh Rashed bin Said, a 1,5 km de l'encreuament amb l'E11 i a uns 24 km de l'hotel Khatt Springs) o l'Al Hamra Mall (situat al costat de la ruta E11 de Dubai a RAK, uns 8 km al sud de l'encreuament amb la E311 i a uns 40 km de l'hotel Khatt Springs).

Coses a veure i fer
Torre de guaita i palmerars de Khatt
Torre de guaita i palmerars de Khatt

KHATT (pronunciat Jat). Petita població situada als peus de les muntanyes Hajjar, a uns 25 km al sud-est de la ciutat de Ras Al Khaimah. En el passat fou coneguda per la seva llarga història de guerres tribals entre els emirats de Ras Al Khaimah i Fujairah, però actualment ho és pels seus dàtils i sobretot per les seves deus d'aigües sulfuroses.

Aquestes tres deus d'aigües sulfuroses neixen en la base de les muntanyes Hajjar. La temperatura de l'aigua arriba a els 40ºC i són conegudes les seves propietats medicinals per a la pell i combatre el reumatisme. En l'actualitat aquestes deus formen part del complex de l'hotel Khatt Springs Hotel and Spa.

Per altra banda, Khatt té grans extensions de palmeres datileres, així com nombroses torres de guaita i algunes ruïnes arqueològiques del passat. Malgrat tot Khatt té un aire de poble endormiscat, on s'hi respira una gran tranquil·litat.

Com ja hem dit, el motiu de la nostra visita a Khatt va ser per trobar-se aquí l'hotel que havíem reservat a Internet, però si aquest no és el vostre cas llavors potser no val la pena anar expressament fins aquest racó de l'emirat de Ras Al Khaimah. Up to you!!!

En el nostre trajecte des d'Al Ain fins a Khatt ens vam desviar de la ruta per a visitar breument la ciutat d'Umm Al-Quwain, la capital de l'emirat d'igual nom:

Umm Al-Quwain. L'emirat de Umm al-Quwain (UAQ) es troba en la costa oest dels EAU, situat entre els emirats de Ras Al Khaimah i Ajman. Ocupa una superfície de 750 km² i és el menys poblat dels set emirats que conformen la federació de EAU. Tradicionalment l'economia d'aquest emirat s'ha basat en la pesca i el cultiu de dàtils, i però tot i que en els últims anys s'ha desenvolupat i modernitzat quelcom, la veritat és que segueix a anys llum de la riquesa i el glamur d'emirats com Dubai o Abu Dhabi.

La ciutat d'Umm Al Quwain és la capital de l'emirat i està situada sobre una península d'uns 2,5 km d'amplada per 10 km de llarg. En la nostra curta visita a la ciutat vam arribar fins a la ciutat vella d'Umm Al-Quwain, situada en l'extrem nord de la península, on vam poder veure per fora el fort d'Umm Al Quwain. Aquest fort fou en el passat la llar de l'emir, a més de defensar l'entrada a la ciutat vella, però ara és un museu que mostra objectes de la història de l'emirat.

Camells i dunes a l'emirat d'Umm al-Quwain
Camells i dunes a l'emirat d'Umm al-Quwain

Al costat del fort està la mesquita Juma i 250 m. al sud-est el port vell on encara es poden veure alguns artesans construint dhows, les embarcacions tradicionals de la regió. Al voltant del port també es poden trobar antigues cases construïdes amb pedra de corall i que mostren característiques de l'arquitectura original, així com complexos treballs en guix. Des del costat oriental de la península es poden veure algunes illes de sorra envoltades de densos boscos de manglars i separades per cales. La més gran de les set illes és l'illa d'Al Sinniyah. I això és tot el que vam veure a la ciutat d'Umm Al-Quwain.

Finalment, potser us pugui resultar interessant, si hi ha coincidència de dia, el poder veure una carrera de camells a Umm Al Quwain. Es porten a terme en la pista de carreres d'Al Labsa els dijous i divendres al matí dels mesos d'hivern (d'octubre a març). L'accés és gratuït. Aquesta pista es troba uns 45 km al sud-est de la ciutat d'Umm Al-Quwain, seguint la carretera E55, i pel que sembla està situada en un paratge preciós, al costat de grans dunes de sorra.

El que nosaltres sí vam veure, per casualitat i conduint des d'Umm Al-Quwain a Dubai, fou una caravana de camells creuant un desert de dunes, cosa gens estranya, ja que així es traslladen els camells de pista en pista de carreres pels Emirats.


LA PENÍNSULA DE MUSANDAM: KHASAB / MUSANDAM (Oman)

KHASAB (Musandam - Oman)

Com arribar-hi

Entre Khatt, en el sud-est de l'emirat de Ras Al Khaimah, i Khasab, capital de la península omanita de Musandam, hi ha uns 80 km, però s'han de comptar almenys unes 4-5 hores a causa dels tràmits en el lloc fronterer Al-Dhara/Tibat (EAU-Oman) i a les nombroses parades que fareu al llarg de la carretera des de la frontera a Khasab per a gaudir de les vistes, fer fotos i veure algun fort.

Vam sortir de Khatt per la mateixa ruta que vam arribar, o sigui la ruta E18, però ara amb direcció nord, cap a RAK City. La diferència és que en arribar a l'enorme rotonda on finalitza Airport Rd, a uns 16,5 km de Khatt, connectem amb una altra autovia cap a la dreta, el nom de la qual és Sheikh Saqr Bin Mohammad Al Qasimi, però que continua indicada com a ruta E18. Al cap d'uns 7 km aquesta carretera entra en la zona urbana de la ciutat de Ras Al Khaimah i passa a anomenar-se Al Rams Rd.

Seguint Al Rams Rd cap al nord durant uns 35 km més arribem a la frontera Al-Dhara/Tibat (EAU/Oman). En el costat dels Emirats cal pagar 25 AED/pax en concepte de taxa de pas, mentre que en el costat omanita són 60 AED/pax pel visat d'entrada al país. Triguem uns 30 minuts a formalitzar tots els tràmits duaners, incloent la documentació per a passar el cotxe de lloguer.

Des de la frontera fins a Khasab són 40 km més de carretera en molt bon estat. Si la ruta des de RAK fins a la frontera és més aviat insulsa, un cop en territori omanita la cosa canvia radicalment (més informació en l'apartat Ruta Tibat-Khasab). Després d'una aturada a Bukha per a visitar el seu interessant fort i alguna aturada en ruta per a extasiar-nos amb les espectaculars vistes sobre el Golf Pèrsic i les muntanyes Hajjar, finalment arribem a Khasab, la capital de la península de Musandam.

Dormir i menjar

A Khasab l'oferta d'allotjament és molt escassa i amb una relació qualitat-preu bastant dolenta. En les dates de la nostra visita les opcions eren les següents: el Golden Tulip Resort Khasab, en teoria l'hotel de més nivell en la zona i freqüentat per tours, situat a 5 km de Khasab, amb algunes bones ofertes en cercadors d'hotels, però amb preus cars per al que és en la resta de casos; l'Hotel Khasab, un hotel decent sense més, amb preus interessants els dies entre setmana, però bastant més car els caps de setmana (dijous, divendres i festius) i certes èpoques de l'any; l'Esra Hotel Apartments, uns apartaments amb habitacions grans pensades per a famílies amb nens o grups; i el Lake Hotel, el més bàsic i econòmic de Khasab.

Nosaltres vam descartar el Golden Tulip i els apartaments Esra pel preu de les habitacions que quedaven (800 AED i 650 AED respectivament). També trobàrem cars els 350 AED que ens van demanar a l'Hotel Khasab després de veure l'habitació. Finalment ens vam allotjar al Lake Hotel, situat a l'entrada de la part vella de Khasab i molt proper al fort i el port. Aquí vam pagar 250 AED per una habitació doble amb bany privat. Les habitacions i l'hotel en conjunt són molt i molt bàsics. En una sola nit havíem passat d'un hotel de 5* a un d'1 (i gràcies!) pagant el mateix en ambdós casos... això dóna una idea de la pèssima relació qualitat-preu que comentàvem.

Després de provar el Lake Hotel la veritat és que no el recomanem, perquè independentment de que sigui més o menys bàsic i espartà, també és sorollós a la nit (almenys aquesta fou la nostra experiència). Amb tota probabilitat ara ens decantaríem per l'Hotel Khasab.

Per a menjar a Khasab recomanem anar a la part nova de la ciutat, al costat del nou soc, on hi ha més oferta de restaurants i també hi ha algun cibercafè per a connectar-se a Internet, com el Computer Services Al Malik (4 AED/hora). En qualsevol caso Khasab no seria la millor destinació per a sibarites, compradors de centre comercial (tot i que estava en construcció el que serà el primer shopping-mall de la península) i amants de la vida nocturna en general.

Coses a veure i fer

La Península de Musandam

La península de Musandam, amb una superfície de 1.800 km², és un entrant en l'Estret de Hormuz, l'angost punt d'entrada que dóna accés al Golf Pèrsic des de la península Aràbiga. Aquest fet proporciona a Oman un important control estratègic sobre la zona, encara que compartit amb Iran.

Des del punt de vista territorial està separada de la resta d'Oman per la costa est dels Emirats Árabs Units i això, unit a la seva orografia extrema, ha donat lloc a un aïllament secular dels seus habitants, amb poblacions costaneres a les que només s'hi pot arribar amb vaixell. Però en els últims anys aquest aspecte va millorant a poc a poc, amb la creació de noves línies de transport i infraestructures terrestres.

La complicada orografia d'aquesta península té el seu origen en el xoc de plaques tectòniques de l'escorça terrestre, en el que la placa àrab és empesa lentament sota la placa euro-asiàtica. La seva escarpada costa s'assembla a les de les regions polars, tot i que en aquest últim cas els fiords van ser esculpits per les glaceres. Per aquest motiu a Musandam se la coneix amb l'àlies de la Noruega d'Aràbia.

KHASAB (pronunciat Jasab). La petita ciutat de Khasab és la capital de la península de Musandam, territori d'Oman, i està situada uns 500 km al nord de Muscat, la capital del país. Fou fundada pels portuguesos a principis del s. XVII amb la finalitat de tenir un port en la zona per als seus vaixells.

Khasab està formada en realitat per la part vella (Old Khasab), amb el port i el vell soc, i la part nova, on hi ha el nou soc i la major part de serveis. Ambdues estan separades uns 3 km.

L'accés a Khasab per terra va ser virtualment impossible fins fa pocs anys, quan va ser construïda la moderna carretera costanera entre les poblacions de Khasab i Tibat, aquesta última en la frontera occidental amb els EAU. Aquesta via permet el ràpid accés a Musandam des dels Emirats, fent d'ella una destinació de cap de setmana popular entre els habitants de ciutats com Dubai o Sharjah.

Recentment el govern omanita ha iniciat la construcció d'una altra carretera, aquesta vegada en la costa oriental, que uneixi Khasab i Dibba, en l'extrem sud-est de la península i frontera amb l'emirat de Fujairah. Aquesta carretera asfaltada substituirà l'actual pista, només accessible per a vehicles 4x4 i que sol estar tancada freqüentment a causa d'inundacions en els wadis pels quals passa, retallant a més el trajecte actual en més de 100 km. Els primers 21 km d'aquesta nova carretera, entre Khasab i Al-Khalidiya, ja estan en construcció, però no hi ha data de finalització per a la resta.

Per anar a Khasab des de la resta d'Oman, en concret des de la seva capital Muscat, el més fàcil i pràctic és, ara com ara, fer-ho amb avió, amb un vol regular de la companyia Oman Air (uns 45 minuts), o bé amb ferri, amb un servei regular de la companyia NFC que opera des de l'any 2008 (triga unes 6 hores per trajecte).

Considerem totalment recomanable la visita a Musandam i en el nostre cas fou un dels punts imprescindibles d'aquest viatge, però tret que es tingui interès a fer submarinisme o a recórrer les muntanyes de Musandam en 4x4, amb 2-3 dies és més que suficient per a visitar la zona.

Part vella de Khasab. El més destacable és el fort de Khasab, situat al costat del port. Fou construït pels portuguesos en el s. XVII com a magatzem de dàtils i aigua, subministraments vitals per als seus vaixells en trànsit per la zona. Aquest bonic fort alberga un interessant museu etnogràfic que val la pena visitar. El fort obre de 9 a 16 hores i l'entrada costa 5 AED. Si teniu temps podeu provar de recórrer alguns dels carrers en la part posterior del fort (direcció sud-est) per a trobar curioses cases modernes decorades amb cridaners motius mariners, com la rèplica d'un dhow a escala.

En el port, sempre atrafegat, conviuen els tradicionals dhows per a la pesca i les excursions turístiques amb les modernes llanxes fora borda dels contrabandistes. I és que el contraban amb Iran és una de les principals fonts de riquesa de Khasab: a l'alba arriben les embarcacions al port de Khasab amb ovelles i cabres iranianes per al mercat dels EAU i Aràbia Saudita i al vespre parteixen cap a la costa iraniana, distant a menys de 60 km, carregades de productes electrònics i cigarrets nord-americans. Amb l'increment de les sancions dels Estats Units contra Iran aquest tràfic de mercaderies es torna encara més lucratiu.

Part nova de Khasab. D'aquesta part de la ciutat només destaquem la seva preciosa i elegant mesquita, construïda recentment com un regal del Sultà Qaboos (l'actual monarca omanita) a la ciutat.

Creuer en dhow pels fiords de Musandam. La millor forma de veure i gaudir de la bellesa i tranquil·litat dels fiords (khor) i el mar en Musandam és mitjançant un creuer en un dhow tradicional. Aquests creuers no són barats i cal contractar-los a través d'un operador turístic, però la veritat és que valen molt la pena i haurien de figurar en l'agenda de tot viatger a la península de Musandam. Són una experiència del tot gratificant, o almenys ho va ser per a nosaltres.

Navegant en «dhow» pel «khor» Ash Sham
Navegant en «dhow» pel «khor» Ash Sham

a Khasab hi ha diverses agències turístiques que organitzen creuers de mig dia i d'un dia complet per Musandam. Els de mig dia inclouen la navegació en dhow fins a l'illa Telegraph i una aturada per a fer esnòrquel. La de dia complet inclou a més la navegació fins a Seebi (al final del fiord), una altra aturada per a fer esnòrquel i un dinar. En ambdós casos s'inclou també l'avistament de dofins i el disposar de fruites i begudes durant l'excursió. Les excursions i els preus d'aquestes són més o menys els mateixos en totes les agències de Khasab: 125 AED/pax la de mig dia i 175 AED/pax la de dia complet (en les dates del nostre viatge).

Nosaltres vam contractar la de mig dia per recomanació d'altres viatgers (ens van dir que la de dia complet no aportava gran cosa més a la de mig dia, tot i que lògicament algú podria no estar d'acord amb aquesta afirmació) i ho vam fer el dia anterior en una petita agència que hi ha just al costat del Lake Hotel. Com hem dit abans, vam pagar 125 AED/pax per l'excursió de mig dia.

Ens van recollir a les 9:15 en el nostre hotel i ens van dur fins al moll on estan amarrats els dhows. En l'embarcació que ens van assignar érem unes 15 persones, però anàvem molt còmodes i amb molta amplitud per a moure'ns. El nostre dhow era de fusta i de forma tradicional, encara que amb motor. Té un tendal de lona per a protegir-se del sol i catifes i coixins d'estil beduí a terra i bancs de fusta.

Sortim del port puntualment a les 9:30 i el dhow enfila cap al nord per a després virar cap a l'est i entrar en el Khor Ash Sham, un dels fiords més profunds de Musandam, amb una longitud de 17 km i flanquejat per alts penya-segats que es precipiten sobre el mar. Al cap de poc temps ja vam poder veure dofins nedant al costat de la nostra embarcació, en grups de 2, 3 o més. Com les aigües del fiord són cristal·lines i sense onatge es pot veure als dofins molt millor que en mar obert. Per altra banda el paisatge és senzillament espectacular i és realment fascinant veure les formacions rocoses d'infinitat de formes, colors i tipus que emergeixen de l'aigua. Durant la navegació podem veure els assentaments de Nadifi, Qanafa, Maqlab i Sham, un grapat de cases de pescadors a costat i costat del fiord i als que només s'hi pot arribar per mar.

Dofins acompanyant al nostre «dhow»
Dofins acompanyant al nostre «dhow»

Al cap d'uns 90 minuts de navegació arribem a la Telegraph Island, on vam fondejar. Es tracta d'una petita illa rocosa anomenada així perquè els anglesos van establir aquí en l'any 1864 una estació i un cable submarí telegràfic per a fer més ràpides les comunicacions entre Gran Bretanya i l'Índia. Actualment es poden veure les ruïnes de l'estació sobre l'illa i restes del vell cable en el fons marí. En aquest lloc els creuers fondegen perquè, qui ho desitgi, pugui banyar-se o fer esnòrquel (en el dhow duien ulleres, aletes i flotadors per a nosaltres). Al costat d'aquesta illa vam estar parats gairebé una hora, abans d'iniciar la navegació cap a Khasab.

Poc després de sortir de l'illa Telegraph vam trobar un nombrós grup de dofins als quals vam anar seguint una estona fins a perdre'ls la pista, però mentrestant vam poder gaudir dels seus jocs. El camí de retorn és similar al de l'anada, però aquesta vegada pel costat nord del fiord en comptes del sud. Així vam tenir l'oportunitat de veure més de prop la preciosa estampa que formen els estrats rocosos en diferents colors que formen les muntanyes que hi ha al costat del poblat de Sham.

Finalment arribem al port de Khasab sobre les 13:10, finalitzant així aquesta meravellosa excursió pels khor de Musandam. Repetim que és cara, com totes les excursions turístiques organitzades a Oman, però val cada euro que es paga i és un must.

Voltants de Khasab. Si no es contracta una de les possibles excursions en 4x4 per les muntanyes (per exemple a Khor an-Najd, a Jebel Harem o a Rowdah Bowl; són de mig dia o d'un dia sencer i costen entre 250 i 500 AED per persona), una alternativa light per a fer-se una idea del recorregut per les muntanyes és fer-ho amb el nostre propi cotxe, i això és el que vam fer nosaltres.

Vam sortir de Khasab amb direcció sud per la carretera que creua la part nova i passa al costat de l'aeroport, a 6 km de la part vella de Khasab. Uns 2 km més enllà de l'aeroport s'acaba l'asfalt i comença la pista de terra, encara que es tracta de la nova carretera que s'està construint fins a Dibba, pel que és previsible que amb el pas del temps cada vegada hi hagi més trajecte asfaltat. Així conduïm 12 km més per aquesta pista, la qual va seguint un wadi entre muntanyes. El paisatge és realment espectacular i dramàtic per la solitud d'aquests paratges i l'agrest de les muntanyes circumdants. Només veiem alguna casa escampada i molt de tant en tant ens creuem amb algun vehicle. Quan vam arribar a l'encreuament on s'inicia la pista que duu a Khor an-Najd (uns 6 km més, sent l'únic khor o fiord accessible per terra) el sol ja s'ha amagat darrera de les muntanyes i decidim donar mitja volta per a tornar a Khasab abans que fosquegi (no és bona idea conduir de nit per aquesta ruta). Almenys fins a on vam arribar nosaltres la pista de terra és factible per a un cotxe normal, encara que convé conduir amb cura.

Per altra banda, seguint uns 2 km la carretera asfaltada en direcció a Tibat des de la part vella de Khasab, i just abans de l'hotel Golden Tulip, hi ha una platja on banyar-se, equipada amb ombrel·les i lavabos. Aquesta platja no és especialment bonica, però les vistes des d'ella estan bé.

Ruta Tibat-Khasab. El trajecte entre Tibat, en el costat omanita de la frontera amb els EAU en la costa oest, i Khasab està considerat com un dels més escènics d'aquesta part del planeta, tant per la bellesa del paisatge (muntanya, mar i petits poblets), com per la carretera en si, una meravella de l'enginyeria. Només així es pot definir la dificultat d'excavar una carretera en les imponents parets de roca de les muntanyes Hajjar que cauen a plom sobre les aigües del Golf Pèrsic.

Vista des del fort de Bukha
Vista des del fort de Bukha

Es tracta d'una carretera asfaltada de dos carrils que voreja la línia de costa, molt irregular aquí pels continus entrants i sortints del mar (fiords o khor). Per això no sorprèn que trobem corbes tancades o pujades i baixades tan pronunciades que tallen la respiració, i tot això conduint entre la paret rocosa de la muntanya a un costat i un mur de ciment a l'altre. Senzillament espectacular i emocionant. I, com no, és ideal també per a recórrer amb moto.

El recorregut total entre Tibat i Khasab és d'uns 40 km de carretera en molt bon estat. A més de les aturades en ruta per a extasiar-nos amb les vistes i fer fotos (i fins i tot per a banyar-nos en una de les seves platges de sorra blanca i aigües de color verd turquesa), val la pena aturar-se a Bukha (a uns 16 km de la frontera amb els EAU) per a visitar la seva bonic fort, situat entre una badia i les muntanyes. Fou construït en el s. XVII i renovat en el 1990. Des d'ell es pot gaudir d'estupendes vistes sobre els voltants. L'entrada és gratuïta.

Ja només per recórrer aquest trajecte entre Tibat i Khasab val la pena plantejar-se la visita a Musandam, però aquest no és ni de bon tros l'únic al·licient per a fer-lo.


L'EMIRAT DE DUBAI (EAU)

DUBAI (Dubai - EAU)

Com arribar-hi

La distància del trajecte per carretera entre Khasab, en l'extrem nord de la península de Musandam (Oman), i la ciutat de Dubai, en l'emirat del mateix nom, és d'uns 160 km.

Bona part d'aquest trajecte és la mateixa ruta que havíem seguit per arribar a Khasab, l'única via possible per a sortir d'aquí. Vam sortir de Khasab i vam començar per recórrer els 40 espectaculars quilòmetres de la ruta E02 fins a Tibat, no sense abans (una altra vegada) fer múltiples aturades en ruta per a fer fotos i fixar en la retina aquest magnífic lloc. En creuar la població de Bukha, i abans d'arribar a Tibat, ens aturem en una benzinera per a omplir el dipòsit del cotxe, ja que en aquesta part d'Oman la gasolina és encara més barata que en els Emirats, que ja és dir!!!. Vam pagar uns 9,28 € per un total de 38,4 litres de benzina sense plom.

Passem els llocs fronterers de Tibat i Al Dhara, aquesta vegada sense pagar res, i ja tornem a estar novament en territori dels Emirats Àrabs Units, concretament en l'emirat de Ras Al Khaimah (RAK). Continuem durant 35 km més per l'E11 amb direcció sud-oest, deixant enrere la ciutat de Ras Al Khaimah, i 10 km més endavant, passat ja l'hotel-resort The Cove Rotana Resort, ens desviem a l'esquerra per agafar l'autovia E311, via més ràpida que l'E11 per arribar a Dubai.

«Skyline» de Dubai des de Ras Al Khor
«Skyline» de Dubai des de Ras Al Khor

Aquesta ruta, l'E311, ens sorprèn amb alguns bellíssims paisatges de dunes vermelles, ramats de camells i una certa vegetació. En les zones de dunes veiem alguns vehicles 4x4 i boogies fent sandboard sobre la sorra (descens de dunes). L'E311 voreja els emirats d'Umm Al Quwain, Ajman i Sharjah abans d'arribar a Dubai.

En arribar a l'altura de Dubai ens desviem a la dreta per a connectar amb l'E44 (Al Awir Rd), la qual passa al costat del Ras Al Khor Wildlife Sanctuary, una zona d'aiguamolls que cobreix 620 Ha de planes de sal, llot, manglars, llacunes i piscines naturals, a mig camí entre el Golf Pèrsic i el desert de l'Al Awir. A l'hivern serveix de refugi per a 20.000 aus aquàtiques de 67 espècies diferents en la seva migració entre l'Àfrica Oriental i l'Àsia occidental. Està dintre de la ciutat de Dubai i és una important destinació eco-turística. A més, especialment al capvespre, ofereix una meravellosa estampa amb l'skyline dels gratacels de Dubai al fons, d'entre els quals destaca, naturalment, el nou Burj Khalifa. Ja en ple nucli urbà de Dubai seguim les indicacions a Al Satwa i Jumeirah per tal d'arribar al nostre hotel, la destinació final d'aquest trajecte.

Dormir i menjar

A Dubai ens allotgem en el Holiday Inn Express Jumeirah (Al Mina Rd, Bur Dubai; tel. 971-4-4071777). Paguem 300 AED/nit, incloent impostos, per una habitació doble molt correcta (bastant millor del que ens imaginàvem pel preu a Dubai), amb bany privat i esmorzar inclòs. El pàrquing per al cotxe és privat i gratuït. Per a pressupostos modests aquest hotel de 2* és una opció que nosaltres recomanem a Dubai, però això sí, cal disposar de vehicle propi perquè està una mica allunyat del centre (a uns 10 km de Deira), tot i que ara hi ha la possibilitat de la nova línia de metro (estació World trade Centre a 1 km de l'hotel).

A Dubai les opcions per a menjar són infinites i per a tots els gustos i butxaques, des de sofisticats restaurants de luxe en els llocs més exclusius (com el restaurant At.mosphere, inaugurat fa poc i situat en la planta 122 de Burj Khalifa, sent el restaurant més alt del món), fins a modests i barats xiringuitos indis, xinesos i libanesos (situats principalment en la zona de Deira i Bur Dubai).

Coses a veure i fer

DUBAI. La ciutat de Dubai, capital de l'emirat amb el mateix nom, és la més poblada dels EAU, i està situada en la costa nord de l'emirat, banyada pel Golf Pèrsic. En el passat la principal font d'ingressos de l'economia dubaitiana era el petroli, però ja ara ho són el turisme i els negocis immobiliaris i financers, emergint Dubai com una ciutat global i un important centre financer, atraient l'atenció mundial amb els seus faraònics projectes i esdeveniments esportius.

De totes maneres, amb la recent crisi financera, i consegüent recessió mundial, el mercat immobiliari de Dubai (i per tant els ingressos de l'emirat) ha patit un duríssim revés. Tant és així que la torre abans coneguda com Burj Dubai, de moment el gratacel més alt del món, va canviar el seu nom a Burj Khalifa en el mateix dia de la seva inauguració en honor al president dels EAU, el xeic Khalifa bin Zayed al Nahyan... i perquè aquest, en el seu rol d'emir d'Abu Dhabi, havia concedit una important suma econòmica a Dubai per tal de salvar en l'últim moment l'impagament d'un crèdit. La pela és la pela...

Nosaltres ja havíem visitat la ciutat de Dubai en un viatge anterior, tres anys abans. En aquell viatge no disposàvem de cotxe de lloguer en la ciutat i ens centràrem a conèixer la zona de Deira i voltants, accessible a peu, i visitar algun altre punt més allunyat en transport públic. Però aquesta vegada sí disposàvem de vehicle, molt recomanable en una ciutat com Dubai, per la qual cosa ens vam dedicar a visitar llocs als que no vam poder arribar llavors, a més de llocs nous i de repetir algun que ja havíem vist. Per tant, la següent descripció de punts d'interès visitats a Dubai és un complement de la ja publicada en l'entrada corresponent a la ciutat de Dubai de la nostra esmentada Guia i relat de viatge a Oman i Emirats Àrabs (2006).

Burj Khalifa (pron. Burch Jalifa). El gratacel dubaitià Burj Khalifa és, des de la seva inauguració el 4 de gener de 2010, la construcció més alta del món gràcies als seus 828 metres d'altura, superant al gratacel Taipei 101 (a Taipei, Taiwan) amb els seus 509 metres.

A més de ser la construcció més alta del món també ostenta altres nombrosos rècords mundials, com ser l'edifici amb més plantes (160), tenir els ascensors més ràpids (64 km/h) o la plataforma d'observació a l'aire lliure a més altura (a 452 metres, en el pis 124). Aquest gratacel és la peça central d'un mega-complex urbanístic que inclou més 30.000 habitatges, 9 hotels, 3 Ha. de parcs, 19 torres residencials, el centre comercial Dubai Mall, i un llac artificial de 12 Ha. Aquest complex, anomenat Downtown Dubai, està situat al costat de l'avinguda Sheikh Zayed, prop del districte financer de Dubai.

Vista de Dubai des del mirador de Burj Khalifa
Vista de Dubai des del mirador de Burj Khalifa

A més de veure l'edifici per fora, des de totes les perspectives i distàncies possibles, el més atraient de Burj Khalifa és la possibilitat de pujar al mirador o plataforma d'observació a l'aire lliure, anomenada At The Top, situada en la planta 124 de l'edifici, a una altura de 452 metres.

Les entrades per al mirador poden comprar-se en les taquilles situades en la planta inferior del centre comercial Dubai Mall o bé online. L'entrada amb reserva de dia i hora (fins a un màxim de 30 dies abans de la visita) costa 100 AED, mentre que l'entrada que permet accedir al mirador de forma immediata costa ni més ni menys que 400 AED. Per això convé reservar per a una data i hora específica, tenint en compte que les hores més buscades solen ser les que permeten veure la posta del sol des del mirador (de 17 a 19 h). El mirador obre tots els dies de 17:00 a mitjanit. Un cop en el mirador podem estar-hi tota l'estona que desitgem, encara que es calcula 1 hora com el temps mitjà d'estada en ell.

Es va donar la circumstància de que el dia de la nostra visita al mirador de Burj Khalifa, tres dies després de la inauguració, només funcionava un dels 2 ultramoderns ascensors que pugen directament a ell a causa d'un problema elèctric, pel que vam haver d'esperar més temps de l'habitual per a pujar (la capacitat de l'ascensor és de 15 persones i vam calcular uns 75 segons en pujar els 452 metres). Però els problemes van venir un cop a dalt, ja que amb el pas de les hores i el coll d'ampolla que suposava un únic ascensor en funcionament, cada vegada es va anar acumulant més gent en el mirador, arribant fins a les 100 persones o més. Cada vegada que s'obria la porta de l'ascensor (que portava a nova gent) es produïa un autèntic allau humà per a intentar aconseguir una plaça en el viatge de baixada, donant lloc a una situació de forta tensió i males maneres com a resultat de l'angoixa i nervis d'algunes persones produïda per la sensació d'estar atrapats a tanta altura. Mentrestant, l'escàs personal de seguretat present estava clarament desbordat per la situació. Quan vam escoltar a algú de seguretat cridant la famosa frase de " Please, babies and ladies first", cosa que encara va crear més pànic entre els presents, ens van venir al cap escenes de Titanic o El colós en flames. Finalment van optar per desallotjar-nos del mirador mitjançant el muntacàrregues d'emergència dels bombers, molt menys glamurós que els ascensors oficials, però amb més capacitat i igualment ràpid. Quan vam arribar abaix, en una zona encara en obres de l'edifici, els nombrosos obrers sud-asiàtics que estaven treballant aquí en aquell moment ens van mirar amb evident cara de sorpresa. Afortunadament per a nosaltres tot va quedar en una anècdota, però podia haver estat molt pitjor.

Gairebé un mes després d'aquesta situació es va haver de tancar l'accés al mirador perquè un dels ascensors es va quedar aturat entre dues plantes i va deixar atrapats a un grup de visitants durant 45 minuts, fins que foren rescatats pels bombers. Després de revisar i solucionar els problemes amb aquests ascensors d'última generació es va tornar a obrir l'accés al mirador el 4 d'abril de 2010.

Una de les atraccions més espectaculars del complex Downtown Dubai és, sens dubte, la Dubai Fountain, una enorme font que representa diverses vegades al dia un espectacle coreogràfic de música, llum i color. Està situada sobre el llac artificial que hi ha als peus de Burj Khalifa i ha estat dissenyada per l'empresa nord-americana responsable també de les conegudes fonts de l'hotel Bellagio Les Vegas (EE.UU). Té una longitud de 275 m. i és capaç de llançar l'aigua a una altura de 150 m. Compte amb 6.600 llums i 25 projectors de color i l'espectacle és acompanyat per una cançó de música clàssica, música àrab contemporània o música internacional.

L'espectacle de la Dubai Fountain es representa diàriament a les 13:00 i a les 13:30, així com cada 30 minuts entre les 18:00 i les 22:00 de diumenge a dimecres i entre les 18:00 i les 23:00 de dijous a dissabte. I es pot veure des de qualsevol punt al llarg del passeig que envolta el llac o bé des de molts dels edificis veïns. Recomanem veure'l també des del mirador del gratacel Burj Khalifa, ja que dóna un perspectiva totalment vertical i diferent de l'espectacle. En qualsevol cas, des de qualsevol perspectiva, és un espectacle que val la pena veure diverses vegades, amb diferents coreografies, i millor de nit.

En els enllaços videoThe Dubai fountain musical light show at Downtown Dubai i també videoThe Dubai Fountain show from At The Top (Burj Khalifa) podeu veure la representació completa en vídeo d'algunes d'aquestes coreografies que vam enregistrar tant des del llac del Dubai Mall com des del mirador del gratacel Burj Khalifa respectivament.

Quant a la resta del complex Downtown Dubai val la pena fer un volt per la zona anomenada The Old Town, al costat del llac, i on està la preciosa entrada de l'hotel The Palace The Old Town, el qual ocupa un antic palau tradicional. Molt prop d'ell crida l'atenció el gratacel de l'hotel The Address, Downtown Dubai, que amb una altura de 306 m. i il·luminat de nit no passa desapercebut.

Jumeirah. És una zona residencial costanera de Dubai, al sud del port Al Mina, on trobem habitatges de poca altura, des de luxoses propietats a cases més modestes, a més de parcs, clubs, hotels, etc. En aquesta zona viuen molts dels expatriats que treballen a l'emirat i en general és una de les zones més exclusives de la ciutat.

Mesquita de Jumeirah
Mesquita de Jumeirah

En aquest barri visitem la bonica mesquita de Jumeirah, construïda segons l'estil fatimita tradicional, però amb materials moderns. Està situada a Jumeirah Rd, uns 2 km al sud d'Al Mina, i està considerada com la mesquita més atractiva de Dubai. El seu interior només és visitable pels no-musulmans si es fa amb una visita organitzada i guiada pel Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (aquesta mesquita és de les poques mesquites obertes a no-musulmans en els EAU). Aquestes visites es fan els dissabtes, diumenges, dimarts i dijous a les 10:00 i costen 10 AED/pax.

La platja de Jumeirah, situada uns 13 km al sud-oest de la mesquita de Jumeirah, i a només 500 m. del famós hotel Burj Al Arab, és molt concorreguda per part d'expatriats i turistes per a banyar-se i prendre el sol. Des d'ella hi ha vistes fantàstiques sobre l'esmentat hotel.

Continuant amb la visita a aquesta àmplia zona anem a Palm Jumeirah, un arxipèlag artificial amb forma de palmera situat uns 8 km al sud-oest de l'hotel Burj Al Arab. Està format per un tronc, una corona amb 16 frondes i una illa amb forma de mitja lluna al voltant. La grandària total és de 5x5 km. El tronc està connectat a terra ferma per un pont de 300 m. de llarg, mentre que la mitja lluna connecta amb la part superior de la palmera a través d'un túnel submarí. Aquest mega-projecte urbanístic, auto-proclamat com la Vuitena meravella del món, inclou hotels de luxe, viles, edificis d'apartaments, platges, ports, restaurants i centres comercials. En la zona del tronc, al costat de l'avinguda que el recorre, estan els apartaments, mentre que les viles de luxe estan en les branques. En l'illa amb forma de mitja lluna, anomenada The Crescent, està el cridaner edifici de l'hotel Atlantis, The Palm. Des del tram final de la part dreta de la mitja lluna, a Crescent West, hi ha una vista fantàstica de l'skyline de Dubai, amb el Burj Al-Arab en primer terme.

Bur Dubai. És el districte històric de Dubai, situat sobre el costat occidental del Dubai Creek, el khor de Dubai, mentre que en el costat oriental es troba Deira, el qual en el passat fou el centre de la ciutat. Aquí trobem, per exemple, la Cort del Sobirà de Dubai, la Gran Mesquita, la Mesquita Iraniana, el temple de Shiva i Krishna Mandir (l'únic temple hinduista del país) o el fort Al Fahidi, l'edifici més antic de Dubai i que ara hostatja l'interessant Dubai Museum. També el soc tèxtil, situat al costat de l'estació d'abras (transport aquàtic) anomenada Dubai Old Souq.

Imatge en blanc i negre d'Al Bastakiya
Imatge en blanc i negre d'Al Bastakiya

Però potser la zona més interessant de Bur Dubai sigui l'històric barri d'Al Bastakiya, una de les zones residencials més antigues de Dubai (la seva construcció va començar en l'any 1890). El que el fa únic és la seva arquitectura, ja que totes les seves cases, separades per estrets carrerons, tenen torres de ventilació (barjeel). Aquestes torres són un element arquitectònic d'origen persa i el nombre de barjeels que tingui una casa és un indicador de la riquesa de la família propietària. Després de dècades d'abandó tota aquesta zona ha estat renovada i val la pena recórrer els seus carrerons i fer alguna aturada en un dels seus recollits cafès o restaurants.

També recomanem seguir el passeig que transcorre al costat del Dubai Creek des del palau The Ruler's Court i amb direcció est fins arribar a l'estació d'abras d'Al Seef. Una alternativa al passeig a peu seria navegar pel khor llogant una abra com a taxi. En qualsevol cas, amb aquest passeig tindrem l'oportunitat d'apreciar el tràfic d'abras, dhows de càrrega i altres embarcacions pel khor, així com veure luxosos velers i iots amarrats en les ribes del khor.

També mereix la pena fixar-se en alguns edificis característics, sobretot en la riba de Deira, com el de la seu del National Bank of Dubai, el més alt de Deira (125 metres), amb una forma inspirada en la forma corbada del casc d'un dhow tradicional. Els reflexos sobre la seva façana de vidre corbada proporcionen bones oportunitats fotogràfiques.

Centres comercials. Si d'alguna cosa no manca Dubai és de centres comercials (shopping mall), amb gairebé 70 ja en funcionament i altres 10 en construcció en aquest moment. A més cal reconèixer-los el seu afany de superació en innovació i creativitat a l'hora de dissenyar-los: cada nou centre comercial és més en alguna cosa que els anteriors o aporta alguna cosa realment original. Quant a les marques internacionals representades en ells són més o menys les mateixes que trobaríem en qualsevol altre lloc del món.

Si sou compradors compulsius, Dubai pot ser la perdició total, la baixada als inferns del consumisme. Però si només us pica la curiositat i voleu tenir a més un fidel retrat socioeconòmic del país, com era el nostre cas, llavors us recomanem un recorregut per alguns dels centres comercials més representatius de Dubai en l'actualitat (seria l'apartat friqui d'aquest viatge).

• El Dubai Mall és el més gran del món en superfície total, amb 1.124.000 m² i està situat en el complex del gratacel Burj Khalifa. Té més de 1.200 botigues, cinemes, pista de gel, un aquari i gairebé tot el que hom pugui imaginar. En el moment de la nostra visita a Dubai era el mall de moda.

• El Souk Madinat Jumeirah és molt més modest, però no és un típic centre comercial, si no que reprodueix amb bon gust un soc àrab sobre la base de l'ús d'una arquitectura i decoració tradicional. Està a només 1 km al sud-oest de l'hotel Burj Al Arab.

Zona de Pèrsia en el Ibn Battuta Mall
Zona de Pèrsia en el Ibn Battuta Mall

• El Mall of The Emirates és el segon de Dubai en superfície total i en nº de visitants després del Dubai Mall. El que fa realment únic aquest centre comercial és la impressionant Ski Dubai, la primera pista d'esquí indoor de l'Orient Mitjà i una de les àrees d'esquí més grans del món. Dintre de les instal·lacions, perfectament hermètiques per a mantenir la temperatura a -1ºC durant el dia i -6ºC a la nit, hi ha una muntanya artificial de 60 m. d'altura amb 5 pistes de diferent inclinació i dificultat, incloent una pista negra de 400 metres de longitud. També té una àrea específica per a snowboarders, així com remuntadors i telecadires, i una zona de jocs que comprèn pistes de trineu i tobogans de gel, torres d'escalada, una galeria per a llençar boles de neu, una cova de gel o una àrea per a fer ninots de neu. Des d'uns finestrals laterals i frontals es pot veure l'interior d'aquestes instal·lacions. Espectacular!!. Aquest centre comercial està situat al costat de l'avinguda Sheikh Zayed, uns 3 km al sud-est de l'hotel Burj Al Arab (metro: estació Mall of the Emirates).

• El Ibn Battuta Mall rep el seu nom del famós viatger i explorador marroquí del s. XIV i té 6 àrees temàtiques diferenciades i relacionades amb ell: Xina, Índia, Pèrsia, Egipte, Tunísia i Andalusia. Cadascuna d'elles està decorada amb elements representatius de cada zona, fet amb més o menys gust. Potser les més aconseguides siguin les de Pèrsia, Índia i Xina. És curiós, sense més. Està situat al costat de la gran avinguda Sheikh Zayed, uns 15 km al sud-oest de l'hotel Burj Al Arab (metro: estació Ibn Battuta).

• El Mercato Shopping Mall té com principal característica el seu disseny que imita l'arquitectura renaixentista d'una població de la Toscana o del Vèneto italians, però també amb elements mediterranis de França o Espanya. Està situat al costat de Jumeirah Rd, uns 2,5 km al sud-oest de la mesquita de Jumeirah.

I el viatge s'acaba ...

Ja només ens queda arribar amb el cotxe des del centre fins al proper aeroport internacional de Dubai i formalitzar la devolució d'aquest en l'aparcament de cotxes de lloguer corresponent. En aquest viatge hem recorregut un total de 1.660 km amb el cotxe. En la terminal de sortides recanviem a euros els dirhams AED sobrants.

Un vol de Turkish Airlines de gairebé cinc hores ens duu fins a l'aeroport Ataturk d'Istanbul, on vam enllaçar amb un altre vol de la mateixa companyia fins a Barcelona (3 h 15 min de vol). Final d'aquest agradable, còmode i bonic viatge.


Relat d'un viatge a Oman i Dubai - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2010]
OMAN / EAU - Guia i relat d'un viatge a Oman i els Emirats Àrabs - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2006/07]