logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de Emirats Àrabs Units

EMIRATS ÀRABS UNITS

Relat d'un viatge a Dubai, la ciutat del «i jo més!»


Introducció

Primerament deixar clar que vam estar a la ciutat de Dubai, la capital de l'Emirat de Dubai, el qual forma part dels Emirats Àrabs Units, un país de la península d'Aràbia format per una federació de set emirats que tenen com a capital la ciutat d'Abu Dhabi, capital també de l'emirat d'igual nom . Així que, el país que forma part de l’ONU i en el que entrem quan visitem la ciutat de Dubai és el dels Emirats Àrabs Units (EAU, o EAU en anglès).

Des de Dubai es pot viatjar a la resta d’emirats que conformen el país. És molt freqüent, per exemple, visitar Dubai i anar a Abu Dhabi, ja que és a prop. Nosaltres no ho vam fer, limitant-nos exclusivament a visitar la ciutat de Dubai.

L'edifici del Burj al-Arab vist des del mar
L'edifici del Burj al-Arab vist des del mar

El títol de la ciutat del «i jo més!» fa menció a la idiosincràsia de Dubai. En realitat, aquesta ciutat i la resta d’emirats eren, fins fa poc més de 50 anys, petits llogarrets en la costa del Golf Pèrsic que vivien quasi exclusivament del comerç de perles. Però això va canviar radicalment quan es varen descobrir les seves importants reserves de petroli i gas.

Totes les ciutats són artificials, uns ens construïts pels éssers humans i moltes vegades construïdes a esquenes de la natura que les envolta. I això justament és Dubai, una ciutat feta de diners, pels diners i per a fer ostentació dels diners.

Deixant de banda la zona on va néixer, la resta de la ciutat viu d’esquenes al desert. És del tot insostenible; i és un artefacte per a demostrar el que donen de sí un pou de diners quasi sense límits.

Algun lloc del món té un hotel car?... a Dubai faran el més car de món. Algun lloc té el gratacel més alt?... doncs a Dubai faran el més alt de tots. Algun lloc té el centre comercial més gran?... doncs a Dubai faran el més gran del món. I així en tot. I si algú està a punt de superar-los, ja faran plans per a tornar a ser els primers.

Actualment Dubai ja no viu només del petroli, sinó de ser un centre financer i comercial i, sobretot, turístic. Una diversificació en el que el petroli i el gas natura ja representen una petita part del PIB de l’emirat.

No sé fins quan podrà mantenir-se així. Totes les ciutats del món son xucladores de recursos naturals, però en el cas de Dubai això es multiplica enormement. No tenen cap riu, ni llac, ni aigua dolça. Tota l'aigua prové d'una dessaladora, la més gran del món, com no podia ser d’una altra manera.

Però la paraula «estalvi» no existeix en el seu diccionari: tenen una pista d’esquí artificial coberta, camps de golf, cataractes artificials dins d’un centre comercial, llacs artificials, ... La ciutat compta amb centenars de gratacels i també xarxa de metro des de del 2009, tot gastant electricitat con si no hagués un final. Tanmateix, és un reflex del que som com a societat, on tots i tothom aportem el nostre gra de sorra.

Només un 15% de la població de la població és autòctona dels emirats. Els emiratians es poden reconèixer fàcilment per la túnica blanca els homes i la negra les dones. I amb pinta de tenir diners. La resta de la població són treballadors “pobres” del Pakistan, de l'Índia, de Bangladesh, ... i que viuen en els barris del districte de Deira, el més pobre de la ciutat. Els occidentals expatriats “rics” viuen en el barri de Dubai Marina. Són com tres classes socials diferenciades.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

De l'1 al 6 de gener de 2024.

Moneda

En els Emirats Àrabs Units la moneda oficial és el dirham (abreujat AED). Aproximadament 1 AED (dirham) són 0,25 € (un 1 € = 4 AED). No vam canviar diners i absolutament tot ha vam pagar amb targeta.

Avió

Hi ha vols de Barcelona a Dubai directes, amb Emirates, però vam planificar el viatge tard i els preus eren cars. Vam trobar una combinació amb Kuwait Airways, via Kuwait, que es va adequar als dies que teníem.

A l'anada el vol de Kuwait Airways va sortir de l'aeroport Barcelona / El Prat l'1 de gener a les 13:30 i va aterrar en l'aeroport Kuwait International a les 21:40 (hora local de Kuwait, +2 hores respecte de Barcelona). La durada del vol fou de 6 hores i 10 minuts. En aquest aeroport vam fer una escala de 4 hores i 10 minuts.

I el vol cap a Dubai s'enlairà a la 1:50 del 2 de gener i aterrà en l'aeroport Dubai International a les 4:35 (+1 hora respecte de Kuwait). La durada d'aquest vol fou d'1 hora i 45 minuts.

I en el viatge de tornada el vol de Kuwait Airways va sortir de l'aeroport Dubai International el dia 6 de gener a les 5:35 i aterrà en l'aeroport Kuwait International a les 6:15 (hora local: -1 hora), amb una durada del vol d'1 hora i 40 minuts.

Després d'una escala de només una hora, el vol cap a Barcelona s'enlairà a les 7:15 i aterrà en l'aeroport de Barcelona / El Prat a les 11:30 (hora local: -2 hores), amb una durada efectiva de 6 hores i 15 minuts.

Transport

A Dubai ens vam moure principalment amb el metro, el qual és bastant nou. Actualment té dues línies que porten a bastants llocs. Excepte la zona antiga de Dubai, al voltant del riu, en que es pot caminar, la resta de la ciutat és molt gran i està molt dispersa, sense connexió entre les zones.

La part nova de Dubai està feta per anar en cotxe, formant-se un embussos monumentals a certes hores, però no per a caminar. A l'estiu, a més, fa moltíssima calor i no es pot estar a fora. Però nosaltres vam anar-hi a l'hivern, quan és temporada alta i la temperatura és més “fresca”.

Mapa del metro de Dubai
Mapa del metro de Dubai

El mapa de transport de Dubai està dividit en set zones. Cada zona conté estacions de metro, estacions d'autobusos, estacions de tramvia i estacions d'autobusos aquàtics.

El vostre viatge es pot fer utilitzant diferents modes de transport al llarg de diferents zones. Al final del viatge se us cobrarà segons el nombre total de zones per les que heu passat.

Amb l'habilitació de viatges complets d'extrem a extrem, s'han fet possibles les transferències entre diferents modes de transport, però el temps de connexió entre dos modes de transport diferents s'ha de fer en 30 minuts.

Podeu viatjar amb metro i després agafar un autobús per arribar a la vostra destinació final.

Després de la sortida des de l'estació de metro, tindreu 30 minuts per registrar-vos en un autobús. Un cop fet això a temps, el vostre viatge en metro i autobús es cobrarà com a trajecte únic en funció del nombre total de zones superades en els dos viatges combinats.

Només arribar a l'aeroport de Dubai vam comprar una targeta NOL. El millor és comprar la Silver NOL per a tres zones. Aquesta targeta serveix pels autobusos, tramvia de Dubai i modes de transport marítim, com els autobusos aquàtics, i costa 25 AED (una mica menys de 6 €). Originalment inclou 19 AED en crèdits de viatge.

Diferents opcions de targeta NOL per al transport de Dubai
Diferents opcions de targeta NOL per al transport de Dubai
La targeta NOL Silver Card
La targeta NOL Silver Card

Allotjament

A Dubai ens vam allotjar en un apartament del Jood Hotel Apartments (Al Maktoum Road Port Saeed - Deira, Dubai). En un apartament de 100 metres quadrats amb dues habitacions, cadascuna amb lavabo i dutxa. Una enorme cuina i una gran sala d'estar amb lavabo per a convidats.

Posats a veure un lloc ple de luxe, com Dubai, vam decidir donar un salt en els nostres típics allotjaments. La trampa, és que aquest allotjament està ubicat en el districte de Deira, el vell Dubai, i prop de l'aeroport. Els preus en la part nova de Dubai eren del tot prohibitius. Tanmateix, teníem el metro a 10 minuts a peu (parada City Centre Deira Metro Station). Així que, si no és que esteu banyats en diners o hi aneu a l'estiu, aquests apartaments és un lloc que us recomano.

Menjar

En la ciutat de Dubai hi ha molts restaurants pakistanesos, àrabs o hindús a preus “populars” que serveixen menjar del tipus “orient mitjà”. Evidentment també està ple de restaurants amb preus prohibitius.

Com que vam estar en un apartament nosaltres vam esmorzar i sopar en l'apartament. I vam dinar en centres comercials, on hi ha els anomenats Food Courts en els que trobes llocs de menjar de tot tipus i a bons preus.

A la ciutat de Dubai l'aigua de l'aixeta és potable. Encara sortia a una temperatura bona per beure, ja que suposo que més cap a l'estiu deu sortir molt calenta. Hi havien llocs, com per exemple en el metro, per a omplir aigua a les cantimplores. No vam comprar aigua fora dels restaurants.

Horaris

L'hora local a Dubai és +3 hores respecte de l'horari d'hivern de Barcelona. Per altra banda, en la primera setmana de gener el sol sortia a les 7:04 i es posava a les 17:42.

Endolls elèctrics

A Dubai els endolls més habituals són els de Tipus G, els que tenen tres clavilles rectangulars. Aquest tipus d'endoll es fa servir al Regne Unit, Irlanda, Malta, Malàisia, Singapur i a la península aràbiga.

Clima

La ciutat de Dubai està envoltada de desert i és un lloc molt calorós. Vam anar la primera setmana de gener i no vam baixar del 19ºC. Era temporada alta, ja que quasi tota la resta de l’any fa molta calor.

A l'estiu únicament s'hi pot “viure” gràcies a que la ciutat es converteix en un lloc farcit de centres comercials amb l'aire condicionat a tot drap, perquè ningú hagi de trepitjar el carrer. A l'estiu, que és temporada baixa i quan els hotels són més barats, es poden arribar fàcilment als 50ºC, amb mínimes de 40ºC.

En la ciutat hi ha platges, però no vam anar a cap. No es un destí de platges, ni tan sols a l'estiu. Tots els hotels tenen piscina i els hotels de luxe al costat del mar també tenen platges privades.

En les dates d'aquest viatge la temperatura mínima fou de 19ºC i la màxima de 26ºC. No va ploure cap dia, ni quasi hi havia cap núvol. Aneu-hi a l'hivern, ja que a més de gaudir d'unes temperatures més suaus, també es fa de nit més aviat i la visita a la Dubai Fontaine la podeu fer més d'hora i veure tots els espectacles de llum i so a una bona temperatura.

Si heu anat a ciutats canadenques com Toronto o Montreal sabreu que hi ha una «ciutat subterrània» que comunica el metro, els centres comercials i els carrers per sota terra per no haver de sortir als carrers nevats i a -20ºC. Doncs a Dubai passa el mateix, però al revés: per no haver de sortir al carrer a ple estiu a més de 40ºC.

En aquest cas podeu «visitar» el Dubai Mall i les seves 1.200 botigues, aquari, pista de gel o restaurants directament des del metro, el qual queda relativament lluny i es comunica a través d'un passadís exterior que travessa carrers.


Llocs visitats en la ciutat de Dubai

Per a totes les visites en la ciutat de Dubai vàrem utilitzar el metro. També vam agafar un autobús per anar al Dubai Frame; una abra (taxi aquàtic) per creuar el Khor de Dubai; i un tramvia per anar a Dubai Marina.

Travessant amb una abra des de Deira a Bur Dubai
Travessant amb una abra des de Deira a Bur Dubai

Havíem comprat entrades per a visitar el gratacel Burj Khalifa i el Dubai Frame un mes abans. És imprescindible fer-ho.

També vam reservar un tour en llanxa ràpida per veure des del mar les siluetes dels gratacels de Palm Jumeirah i l'hotel Burj Al Arab.

Apart de la zona de Deira, que sí és un lloc àrab, la resta de la ciutat podria estar ubicada en qualsevol altre lloc del món. Com ja us he dit, Dubai és una ciutat artificial no integrada en el seu entorn. A principis del segle XXI, no existia quasi res del que hem visitat. Res. Sorra.

Tampoc és un lloc per caminar, excepte els socs i la zona de Deira. Vas a cada zona, arribes i vas a un altre. Sense continuïtat. I així es va construint la ciutat. Recordo un tram de metro, anant cap al Marina Mall, que entre estació i estació hi havien un continu de concessionaris de cotxes de luxe. Increïble, un darrera l'altre.

Deira i els Socs

Deira és un barri de Dubai delimitat al nord per les aigües del Golf Pèrsic, a l'est pel Sharjah i a l'oest per l'entrant d'aigua salada de Khor de Dubai (Dubai Creek en anglès).

Històricament Deira sempre ha estat el centre comercial de Dubai, però recentment ha perdut la seva importància a causa del boom econòmic de la ciutat, que s'ha anat estenent en els últims anys al llarg de l'avinguda Sheikh Zayed Road i de les zones costaneres.

Tanmateix Deira continua sent fonamental en el context general de la ciutat de Dubai, ja que és aquí on viu actualment la classe treballadora de la ciutat, composta principalment per indis, bengalís, xinesos i filipins.

Abans que es descobrís petroli en les aigües de l'emirat, Dubai s'estenia a banda i banda d'aquest entrant d'aigua, el qual s'endinsa a la ciutat uns 10 quilòmetres i separa els barris de Deira i de Bur Dubai. Aquests són els barris més antics de Dubai, els quals et recordaran els orígens d'aquesta ciutat i el seu passat mercantil.

En el barri de Deira es troben els populars socs del perfum, de les espècies i de l'or. Aquest últim és famós pels seus aparadors plens d'articles d'or, com el que mostra l'anell més gran del món.

 • Dubai Spice Souk. En aquest soc trobem acolorits sacs d'espècies, herbes, arròs i fruites. S'hi venen una gran varietat de productes, entre els quals els dàtils orgànics, així com fruits secs, garapinyats i mescles de tes de la regió. Es poden tastar els productes abans de comprar-los.

  Tenint en compte la importància que els condiments tenen en la cuina àrab, és imprescindible visitar aquest soc, el més antic de la ciutat. És un lloc ple de colors i aromes que et deixarà al·lucinant. En visitar-lo tindràs la lleugera sensació d'haver retrocedit en el temps, perquè allà es respira l'aire de la cuina tradicional emiratiana.

  El Soc de les Espècies de Deira
  El Soc de les Espècies de Deira

  Tot i que fonamentalment la majoria de les botigues d'aquest soc venen espècies, amb l'auge del turisme també han adquirit importància un altre tipus de mercaderies. Tant és així que, possiblement, també trobis roba, records o, fins i tot, botigues d'electrònica.

 • Dubai Gold Souk. Aquest soc també rep el nom de la «Ciutat de l'Or» i fa honor a la fama d'opulència de la ciutat. Els seus amples passadissos estan abarrotats de comerciants i artesans experts en joieria personalitzada i en fascinants dissenys d'inspiració àrab.

  És el mercat ambulant més important i amb més visitants de la ciutat. Allà podràs trobar nombrosos joiers exposant les seves artesania i venent-les a un preu interessant. Aquest soc està format per unes 300 botigues que són, sens dubte, molt representatives de la història de Dubai.

  Tot i que no hauries d'anar al soc pensant en trobar autèntiques gangues, sens dubte els preus aquí són millors que en molts altres llocs. Això és degut a que aquests objectes es troben lliures d'impostos i que a Dubai hi ha més de 700 joieries, resultant molt més fàcil trobar preus accessibles respecte a d'altres ciutats.

  El Soc de l'Or es troba a l'oest de Deira i l'horari d'atenció al client és de 9:00 a 13:00 i de 16:00 a 22:00. ¡Això sí! Els divendres als matins aquest soc està tancat.

  Atès que els carrers d'aquest soc estan coberts, no has de prendre precaucions respecte al clima per a visitar-lo. Pots acostar-t'hi en qualsevol moment i època de l'any.

Bur Dubai

El concorregut khor de Dubai ha estat històricament l'eix que vertebra la vida de la gent local durant generacions. Al voltant de la seva riba s'hi van assentar els primers habitants de la zona. També fou l'enclavament on es va erigir el primer port de la ciutat i on va prosperar el negoci de la pesca de perles.

Fins i tot avui dia continua sent un centre neuràlgic de la ciutat i atrau visitants durant tot l'any.

Vista de Bur Dubai
Vista de Bur Dubai

Per tan sols 1 AED (0,27 €) s'agafen els vaixells tradicionals, anomenats abras, per a creuar aquest entrant de mar que separa els barris de Bur Dubai i el de Deira, l'autèntic centre urbà de Dubai.

En la part nord de Bur Dubai i a la riba del Khor Dubai es troba la zona d'Al Fahidi, catalogada com a Patrimoni de la Humanitat gràcies a que ha conservat gran part de la infraestructura original. Vàrem visitar tota aquesta zona caminant.

Les torres captadores de vent construïdes en pedra, teca, guix i fusta de palma o sàndal representen tan sols una petita part de la història d'Al Fahidi. Cada carreró, camí i torre de ventilació atresora la història de com era la vida d'abans en qualsevol dels set emirats que composen l'actual EAU.

 • Casa del Xeic Saeed Al Maktoum. La casa de Sheikh Saeed és el millor exemple a Dubai de l'arquitectura aràbiga de finals del segle XIX. S'hi poden trobar sostres esbotzats, portes de ferradura, finestres tallades i altres elements que defineixen aquest estil característic. L'horari de visita és de 8:00 a 20:30 tots els dies, excepte els divendres de 15:00 a 21.30. Preu: 15 AED/persona (uns 3,7 €).
 • Dubai Museum. Aquest museu està situat a l'interior del Fort Al Fahidi, l'edifici més antic de Dubai. Visitant aquest museu pots donar un gran repàs a la història de la ciutat, des de les primeres tribus nòmades fins a la seva expansió amb el descobriment del petroli. En les dates d'aquesta visita el museu estava en obres.
 • Old Souk. Aquest antic soc de Dubai també s'anomena Soc Tèxtil o Soc Bur Dubai perquè aquest mercat es troba a la zona de Bur Dubai i perquè s'hi pot comprar molta roba. En un passat llunyà les mercaderies provinents d'altres països es comerciaven en aquest antic soc, les quals es portaven fins aquí amb vaixells dau (dhow en anglès).

  Avui en dia, l'antic soc és molt popular entre els turistes i és una experiència completament diferent en comparació amb els grans centres comercials de la ciutat nova, com el Dubai Mall i el Mall of the Emirates. Quan visiteu l'antic soc, tindreu una idea de l'antic Dubai i podreu comprar alguns bons records.

 • Al Bastakiya. Aquest barri històric està format per un entramat de carrers estrets i està ubicat en la riba sud del Khor Dubai. Al Bastakiya és una de les zones més antigues de Dubai, un espai aturat en el temps en què encara es pot gaudir de l'atmosfera tradicional emiratiana com si es tractés de finals del segle XIX.

  El barri d'Al Bastakiya, també conegut amb el nom d'Al-Fahidi, va ser construït a finals del segle XIX per donar aixopluc als rics comerciants perses que es dedicaven principalment a les perles i als tèxtils. Aquest barri ocupa la part oriental de Bur Dubai i els edificis de corall i pedra es conserven de manera excel·lent.

  Les torres captadores de vent van proporcionar a les cases una cosa semblant a l'aire condicionat: el vent atrapat a les torres es canalitzava cap a les cases. Els comerciants perses probablement van trasplantar aquest element arquitectònic, comú a les cases costaneres iranianes, des del seu país d'origen fins als països del Golf.

  Alineats amb una arquitectura àrab distintiva, els carrers estrets d'aquest barri evoquen una època passada en la història de Dubai. Dins del districte, trobaràs la Galeria Majlis, amb una col·lecció de ceràmica i mobles àrabs tradicionals (allotjats en una torre de captació de vent), i la Fundació Cultural Al Serkal, amb una botiga, cafeteria i exposicions d'art i ubicada en un dels edificis històrics del barri.

 • Meena Bazaar. Es tracta d'un mercat dedicat a productes indis i està situat en el districte de Bur Dubai, entre els carrers Al Fahidi St i Khalid Bin Al Waleed Rd. És conegut com «la petita Índia de Bur Dubai».
 • Al Seef. Es tracta d'un passeig marítim d'1,8 km de llargada que ressegueix el Khor de Dubai en el costat de Bur Dubai. Fou inaugurat a finals de 2017 i és una zona d'oci de nou desenvolupament. Al Seef commemora els inicis de la ria de Dubai com a base per a la recol·lecció de perles.

Dubai Mall

Si ets un addicte a les compres, el Dubai Mall és sens dubte una parada que no pots perdre't en un viatge a Dubai. No obstant això, fins i tot als qui no són gaire aficionats a les compres se'ls recomana visitar aquest centre comercial, que ofereix molt més que botigues en el seu interior.

«The Waterfall», una de les atraccions del Dubai Mall
«The Waterfall», una de les atraccions del Dubai Mall

Situat en el districte Downtown Dubai, aquest enorme superfície comercial rep més de 100 milions de visitants a l'any, cosa que el converteix en un dels centres comercials més visitats del món. Fou inaugurat el maig de 2009 amb "només" 635 botigues, però ha anat creixent i ampliant-se des d'aleshores i ara és el lloc ideal per passar els calorosos dies d'estiu, no només comprant, sinó també gaudint d'algunes de les millors atraccions de la ciutat.

En el seu interior, de fet, hi ha 1.200 botigues, dos grans magatzems (Galeries Lafayette i Bloomingdale's) i més de 200 activitats, inclosos uns quants restaurants i atraccions d'oci.

Un cop dins del Dubai Mall, no pots perdre't l'oportunitat d'admirar The Waterfall, una font que s'estén a uns 24 metres d'alçada al llarg de les quatre plantes de l'edifici. Fou inaugurada l'any 2009 i està decorada amb escultures de fibra de vidre de pescadors ficant-se a l'aigua.

Souk al Bahar

El modern soc al Bahar (en àrab el seu nom significa "el mercat dels mariners") està decorat a l'estil àrab i s'hi arriba a través d'una passarel·la de vianants que s'inicia en el Dubai Mall i passa per sobre del llac artificial Burj Khalifa, en el districte Downtown Dubai.

A l'interior d'aquest soc hi ha més de 100 botigues, 22 restaurants, cafeteries i lounge bar, incloent cadenes internacionals i ambients típics, molts dels quals estan posicionats estratègicament al llarg de la passarel·la exterior de l'edifici, directament a l'aigua i amb una vista espectacular del gratacel Burj Khalifa, l'edifici més alt del món. Des d'aquí també es pot tenir totes les nits una vista privilegiada de la Dubai Fountain.

Està obert tots els diesde la setmana. De dissabte a dijous des de les 10:00 fins a les 22:00 hores, mentre que els divendres només obre a la tarda, des de les 14:00 fins a les 22:00.

Burj Khalifa

El Burj Khalifa, també conegut com a Burj Dubai abans de la seva inauguració l'any 2010, és el gratacel més alt del món i alhora, l'estructura artificial més alta del món amb els seus 829 metres d'altura.

La decisió de construir un gratacel tan increïble es va basar en la decisió del govern de Dubai de diversificar l'economia de la ciutat en una transició del petroli als serveis i al turisme, que continua fins avui.

El gratacel Burj Khalifa
El gratacel Burj Khalifa

Va ser dissenyat per l'estudi d'arquitectura SOM (Skidmore, Owings & Merrill), responsable d'altres projectes de renom mundial com la Willis Tower de Chicago i el nou World Trade Center de Nova York.

L'edifici va utilitzar la meitat de l'acer utilitzat per a construir l'Empire State Building de Nova York gràcies a una construcció tubular. Però la forma del Burj Khalifa és una referència a l'arquitectura islàmica, com un minaret en espiral i una forma de Y que prové de la simetria de la flor del desert Hymenocallis.

La terrassa panoràmica externa, anomenada At The Top, va obrir oficialment el 5 de Gener de 2010 en el pis 124, essent la terrassa més alta del món amb els seus 452 metres sobre el nivell del mar. Però aquest rècord va acabar quan va ser superada el desembre de 2011 pels 488 metres de la terrassa Cloud Top 488 de la Canton Tower (Guanzhou, Xina).

Però treure-li un rècord a Dubai mai és fàcil: les autoritats dels Emirats van decidir recuperar el seu rècord immediatament amb l'obertura, el 15 d'octubre de 2014, d'una altra terrassa en el pis 148, a 555 metres d'altura, tornant a portar d'aquesta manera el rècord cap a casa.

Des de la terrassa del pis 124 es pot admirar la ciutat a simple vista o mitjançant l'ús d'un telescopi electrònic anomenat Tellscope, un dispositiu de realitat augmentada desenvolupat per una empresa canadenca que permet als visitants veure tant el panorama actual com el que es podia veure en el passat, a diferents hores del dia o amb diferents condicions climàtiques.

En qualsevol cas, amb o sense usar el telescopi electrònic, la vista des de la terrassa del Burj Khalifa és impressionant: la ciutat sembla una joguina. I la vista s'estén des del desert fins a la Palm Island, des de les illes artificials The World fins a la Sheikh Zayed Road, dominant tot el barri de Downtown Dubai des de les altures.

Teníem les entrades comprades des de casa via web. Vam entrar a les 14:30 i vam sortir quasi tres hores després.

Dubai Fountain

La Dubai Fountain és el projecte d'aquest tipus més gran del món i és obra de WET Design, una companyia californiana responsable d'altres grans obres similars, incloent les famoses Fonts del Bellagio a Las Vegas.

La Dubai Fountain està il·luminada per 6.600 llums i 25 projectors de color, té 275 metres de llarg i dispara raigs d'aigua que assoleixen una alçada màxima de 150 metres, acompanyades de música que va des del clàssic al modern, passant per les melodies populars de la cultura àrab.

Va ser inaugurada oficialment el 8 de maig de 2009. La font pot disparar a l'aire més de 80.000 litres d'aigua en qualsevol moment, i a finals del 2010 tot el sistema es va enriquir amb un nou element, el foc, que va ser mostrat per primera vegada durant les celebracions de la nit de Cap d'Any del 2011.

Vista sobre la Dubai Fountain i el Dubai Mall des del mirador del Burj Khalifa
Vista sobre la Dubai Fountain i el Dubai Mall des del mirador del Burj Khalifa

La font es mou al ritme de la música, amb diferents combinacions, colors o patrons: de vegades el moviment sembla dansant i sinuós, altres vegades rítmic i brutal. Cada vegada que l'aigua assoleix la pressió màxima fa que esquitx a 150 metres d'alçada i s'escolta un soroll fort i sec, mentre que el feix de llum irradiat durant els espectacles de la Dubai Fountain es pot veure fins a 30 quilòmetres de distància.

La font, juntament amb els llums i la música, forma un espectacle realment emocionant que involucra tots els sentits. És visible des de cada punt del passeig de vianants que envolta el llac Burj Khalifa, així com des de moltes instal·lacions dels voltants i des de les habitacions dels hotels que hi tenen vistes.

L'espectacle dura només uns pocs minuts i es posa en escena tots els dies a les 13:00 i a les 13:30, per repetir-se després cada 30 minuts des de les 18:00 fins a les 22:00 els diumenges, dilluns, dimarts i dimecres, i des de les 18:00 fins a les 23:00 els dijous, divendres i dissabtes.

Tots els espectacles de la Dubai Fountain són gratuïts i van acompanyats de jocs de llum i de música que es difon a través d'un enorme sistema d'altaveus ubicats al voltant del llac.

Vam estar-hi per la nit i vam veure l'espectacle tres cops, amb tres músiques diferents.

Centre Financer Internacional de Dubai

El Centre Financer Internacional de Dubai (conegut com a DIFC per les seves sigles en anglès) és un enclavament d'arquitectura urbana d'última generació. Les galeries d'art que acompanyen aquest epicentre empresarial exposen l'obra d'artistes consolidats i emergents de tots els racons del món.

El centre financer també alberga alguns dels hotels de 5 estrelles i les torres residencials de major sofisticació de la ciutat, tots ells comunicats per passejos ornamentats amb obres d'art públiques i boutiques de luxe a cabassos.

Museum of the Future

El Museum of the Future, creat per la Dubai Future Foundation i inaugurat el 22 de febrer de 2022, explora la possible evolució de la societat en les pròximes dècades mitjançant la ciència i la tecnologia.

L'edifici presenta un disseny de toroide asimètric recobert d'acer i vidre, semblant el seu exterior una «nau extraterrestre». Ha estat reconegut com un dels 14 museus més bonics del món per la revista National Geographic.

Detall de la façana del Museum of the Future
Detall de la façana del Museum of the Future

És un reconeixement a l'arquitecte Shaun Killa, qui va voler representar la visió de Dubai sobre el futur a través de l'estructura. Impacta l'exterior del museu, el qual destaca per l'ús artístic de la cal·ligrafia àrab i que, al seu torn, fa de finestres de vidre.

Vam visitar l'exterior i el vestíbul del museu, però malauradament ja no hi havien entrades fins a mitjans de gener quan les vaig intentar comprar el novembre del 2023. És un dels atractius turístics més recents de la ciutat

Gate Village

Art, comerç i cuina convergeixen al districte financer en l'espai Gate Village. L'àrea, dissenyada amb la idea de crear un mercat d'idees, és un espai públic fascinant que combina arquitectura, art, botigues, disseny d'interiors i industrial.

El barri, que forma part del Centre Financer Internacional de Dubai, està format per deu torres de diferent estil arquitectònic i unides per una passarel·la. Alguns dels restaurants més famosos de Dubai, com Zuma o La Petite Maison, es troben aquí, juntament amb luxoses exposicions d'art i boutiques.

Emirates Towers

Les Emirates Towers són una elegant parella de gratacel. Un d'ells és l'Emirates Office Tower i l'altre l'allotjament de cinc estrelles Jumeirah Emirates Towers. Les dues torres estan unides pel passeig Emirates Towers Boardwalk, una cridanera plaça farcida de cafeteries i altres establiments del districte.

La silueta dels gratacels Emirates Towers ha estat una de les principals característiques del paisatge de Dubai des de la seva obertura l'any 2000. Prop d'ells hi ha també The Office of the Future, la primera oficina impresa en 3D del món, i The Museum of The Future, una estructura única que s'estén al llarg de la Sheikh Zayed Road i representa la innovació i el disseny.

Dubai Frame

El Dubai Frame és un observatori, museu i monument que es va inaugurar l'1 de gener de 2018 en el Zabeel Park i que té, com no, el rècord mundial de ser el marc més gran del món.

Vista nocturna de l'edifici del museu Dubai Frame
Vista nocturna de l'edifici del museu Dubai Frame

El Dubai Frame ocupa un singular edifici que té la forma d'un enorme marc de 150 metres d'alçada per 105 d'ample.

El museu proposa un viatge pel passat, el present i el futur de Dubai a través de la seva immensa estructura, la qual té com a objectiu emmarcar tots els símbols de la ciutat.

Està ubicat de tal manera que en un costat veuràs la part moderna de Dubai i en l'altre la part antiga.

Durant el recorregut per la part superior de l'edifici gaudiràs d'unes magnífiques vistes de la silueta de gratacels de la ciutat, amb el Burj Khalifa de fons.

El museu obre de les 9:00 fins les 21:00 (entrada ½ hora abans).

Podem anar entre aquestes hores i segons quines podrem fer cua. Sense guia poden entrar fins a 5 persones en grup.

Calcular una hora i mitja per fer la visita. Vam fer la visita per la tarda, quan es feia de nit.

Nosaltres ja havíem comprat les entrades des de Barcelona.

Burj al Arab

L'hotel Burj al-Arab , que ocupa un edifici de 321 metres d'alçada i en forma de vela, està situat entre els millors allotjaments del planeta i catalogat com l'únic de 7 estrelles, amb uns preus per habitació (en aquest cas totes són suites) a partir dels 1.500 € per nit.

Dubai Marina

El districte Dubai Marina va néixer del no-res a mitjans de la dècada del 2000 i fou construït amb la intenció de ser el port turístic artificial més gran del món.

Dubai Marina està situat al voltant d'un canal artificial de menys de 4 km de longitud. En aquesta zona d'imponents gratacels, iots recreatius, hotels luxosos, centres comercials (com el Dubai Marina Mall) i agradables restaurants amb terrassa, es concentra una gran part dels estrangers que treballen a la ciutat, per la qual cosa l'ambient és bastant diferent del que podràs veure a la resta de Dubai.

Hi destaca, sobretot, un passeig per als vianants anomenat Promenade que voreja tot el front d'aigua. Està flanquejat per més de 200 restaurants d'excel·lent nivell, els quals ofereixen cuines de tot el món. Hi ha dos passejos per als vianants: el passeig marítim anomenat The Walk i el Promenade, de 7 km, que s'estén al voltant del port turístic.

Havíem reservat un tour d'una hora i mitja amb llanxa, reservat des del Port Esportiu de Dubai. Amb la llanxa vam encerclar tota la palmera artificial de Palm Jumeirah i vam arribar fins al Burj al-Arab, des d'on vam tornar cap al port.

Gratacels de la zona de Dubai Marina
Gratacels de la zona de Dubai Marina

La gràcia d'aquesta activitat, a més de navegar per les aigües del Golf Pèrsic, és que veus des del mar l'edifici del Burj al-Arab i la façana litoral de la ciutat que hi ha des de Palm Jumeirah fins a Dubai Marina.

També es passa pel davant de la nòria Ain Dubai, la qual té 250 metres d'alçada i això vol dir que té una altura de 115 metres més que la London Eye, la nòria més gran d'Europa.

Relat d'un viatge a Oman i Dubai - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2010]
EAU / OMAN - Abu Dhabi, Dubai, Umm Al-Quwain, RAK i Musandam - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2009/10]
OMAN / EAU - Guia i relat d'un viatge a Oman i els Emirats Àrabs - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2006/07]