logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Indonèsia

INDONÈSIA

Guia i relat de viatge per lliure a Sumatra, Java i Bali

En aquest viatge independent de 30 dies a Indonèsia, en transport públic, vam recórrer les illes de Sumatra (Medang, Bukit Lawang, Berastagi, llac Toba, l'illa de Samosir, Sibolga, illa Nias, Bukittinggi i Padang), Java (Yogyakarta, Borobudur, Prambanan, Imogiri i Surakarta) i Bali.

Yolanda i Toni (Viatgeaddictes)
Published on Data viatge: 1998 | Publicat el 01/03/2001
Darrera actualització: 04/2022
2.9 de 5 (290 vots)

Entrada a l'imponent temple budista de Borobudur (illa de Java)
Entrada a l'imponent temple budista de Borobudur (illa de Java)

Introducció

Indonèsia, un país constituït per més d'onze mil illes, ofereix una varietat de paisatges i cultures difícil d'igualar. Aquesta característica geogràfica no permet fer una visita mínimament completa amb només un mes de viatge.

En aquest viatge vam visitar només tres de les illes principals, Sumatra, Java i Bali, a més de la relativament petita illa Nias, propera a la costa occidental de Sumatra.

Illes d'Indonèsia visitades en aquest viatge

Altres llocs interessants d'Indonèsia, com Sulawesi, Kalimantan (la part indonèsia de l'illa de Borneo), Irian Jaya (la part indonèsia de Papua-Nova Guinea) o altres illes de la Sonda (amb el nom indonesi de Nusa Tenggara), hauran d'esperar per ara...

Malgrat, en general, Indonèsia és un país bastant barat per al visitant estranger, hem d'advertir que els preus indicats en aquest relat són extremadament barats al canvi degut a l'enorme depreciació de la rúpia indonèsia a causa de la greu crisi político-econòmica que va patir aquell país asiàtic a finals de 1997, uns pocs mesos abans d'aquest viatge.

Aquest fet puntual ens va permetre gastar només 30.000 pessetes (uns 180 €) per cap al llarg dels 30 dies que vam estar a Indonèsia, exceptuant, és clar, els vols interiors.


Fitxa tècnica del viatge

Data del viatge

De l'11 de Juliol al 9 d'Agost de 1998.

Itinerari

mapa

mapa

mapa

Dies 1 i 2: Barcelona → flight → Amsterdam (NL) → flight → Abu Dhabi (UAE) → flight → Singapur (SG) → flightMedang

Dia 3: Medang - Bukit Lawang

Dia 4: Bukit Lawang

Dia 5: Bukit Lawang - Berastagi

Dia 6: Berastagi - Parapat - Tuk Tuk

Dia 7: Tuk Tuk - Tomok - Ambarita - Tuk Tuk

Dia 8: Tuk Tuk - Simanindo - Pangururan - Tuk Tuk

Dia 9: Tuk Tuk - Parapat - Sibolga

Dia 10: Sibolga

Dia 11: Sibolga → ferry → Gunungsitoli - Lagundri

Dia 12: Lagundri - Teluk Dalam

Dia 13: Teluk Dalam - Gunungsitoli

Dia 14: Gunungsitoli → ferry → Sibolga - Bukittinggi

Dia 15: Bukittinggi

Dia 16: Bukittinggi - Lawang - Minangjau - Bukittinggi

Dia 17: Bukittinggi - Payakumbuh - Lenjah Harau - Payakumbuh - Bukittinggi

Dia 18: Bukittinggi - Kabang - Padang

Dia 19: Padang → flight → Yakarta → flight → Yogyakarta

Dia 20: Yogyakarta - Borobudur - Mendut - Yogyakarta

Dia 21: Yogyakarta - Prambanan - Kalasan - Yogyakarta - Imogiri - Yogyakarta

Dia 22: Yogyakarta - Surakarta - Yogyakarta

Dia 23: Yogyakarta

Dia 24: Yogyakarta → flight → Denpasar - Ubud

Dia 25: Ubud - Besakih - Batur - Ubud

Dia 26: Ubud - Bangli - Tirthagangga - Padangbai - Ubud

Dia 27: Ubud - Bratan - Lovina - Ubud

Día 28: Ubud - Gunung Kawi - Sanur - Tanah Lot - Ubud

Dies 29 i 30: Ubud - Denpasarflight → Bangkok (TH) → flight → Frankfurt (DE) → flight → Barcelona

Canvi de moneda mitjà

1 US$ (dòlar USA) = 157,4 pts.
1 rupia indonèsia (Rp) = 0,011 pts (1 US$ = 14.000 Rp)

Despeses del viatge

+ 134.850 pts. (vol anada/tornada, vols interiors Padang-Yogyakarta i Yogyakarta-Denpasar + taxes aeroports)
+ 29.748 pts (hotels, menjar, transport, regals, ...)
= 164.598 pts.

Visat

Informació revisada a l'abril de 2017

En les dates d'aquest viatge, allà per 1998, per als ciutadans de nacionalitat espanyola era suficient amb el passaport (amb una validesa mínima de 6 mesos des de la data d'entrada al país), ja que no es requeria visat per a estades inferiors a dos mesos amb finalitat turística, cultural o de negocis.

En anys posteriors el govern indonesi ha anat modificant la regulació sobre els visats i així, durant alguns anys, ha estat necessari disposar d'un visat per a entrar en territori indonesi. Però des de mitjans de l'any 2015 el govern indonesi va establir una llista de 45 països de tot el món, entre ells Espanya, exempts de pagar pel visat d'entrada i per a estades no superiors als 30 dies.

Posteriorment aquesta llista s'ha incrementat fins als 169 països, en un clar intent de les autoritats indonèsies per afavorir l'arribada de visitants al país i millorar així la seva maltreta economia.

Aquest visat gratuït no es pot estendre més enllà dels 30 dies, ja que en aquest cas caldria tramitar un visat, abans de viatjar a Indonèsia, a través de la Secció Consular de l'Ambaixada indonèsia (preu: 45 €).

En qualsevol cas és obligatori presentar un passaport amb una validesa mínima de 6 mesos a partir de la data d'entrada a Indonesia i també un bitllet d'avió de tornada a casa (sortida d'Indonèsia).

Serveis consulars d'Indonèsia a Espanya

Ambaixada de la República d'Indonèsia a Madrid
Carrer Agastia, 65 - 28043 Madrid; tel. 91 413 02 94

Recomanem, doncs, consultar la informació actualitzada sobre visats a Indonèsia en la pàgina Com obtenir el visat per a viatjar a Indonèsia de l'Ambaixada de la República d'Indonèsia a Madrid.

Salut

No hi ha obligació de cap vacuna, encara que s'han de seguir les recomanacions d'un Centre de vacunació internacional. Es recomana, per exemple, la vacuna contra el tifus i contra els diferents tipus d'hepatitis, així com tractament contra la malària per a la zona nord de Sumatra.

Seguretat

En general les zones esmentades en aquesta ruta són bastant segures, especialment l'illa de Bali. Només cal anar amb compte en la visita a zones pròximes a Aceh, en la regió nord de Sumatra, a causa de l'activitat guerrillera de moviments independentistes de la zona.

Clima

Indonèsia té clima tropical i de Juny a Octubre correspon a l'estació seca, amb episodis de pluges esporàdics. La humitat és generalment molt elevada i la temperatura sol oscil·lar entorn dels 27º C.

Diferència horària

+6 hores respecte a l'horari d'estiu a Catalunya en les illes de Sumatra i Java i +7 hores en el cas de l'illa de Bali.

Idioma

El Bahasa indonesi és la llengua majoritàriament parlada a tot el territori indonesi. Però en algunes zones també es parlen llengües d'ètnies habitants en elles. Aquest és el cas dels batak i karo-batak a l'illa de Sumatra. Aprendre unes quantes paraules en aquestes dues llengües ens facilitarà el viatge, però sobretot el nostre esforç serà sincerament apreciat ja que els demostrarà una major integració en la seva cultura.

En qualsevol guia podreu trobar més vocabulari, però aquí teniu uns quants vocables molt útils i fàcils de pronunciar per a nosaltres (entre parèntesi està escrit tal qual l'hem de pronunciar nosaltres):

Bahasa indonesi: Sí / No (Ya / Tidak), Gràcies (Terima kasi), Bondia (abans de les 11h.) (Selamat pagi), Bondia (abans de les 15h.) (Selamat siang), Bona tarda (Selamat sore), Bona nit (Selamat malam), Benvingut (Selamat datang), Adéu (Selamat tinggal), Quant val? (Berapa hanga?), Menjar (Makan), Ticket (Karcis), El meu nom és... (Nama saya...), 1 (satu), 2 (dua), 3 (tiga), 4 (empat), 5 (lima), 6 (enam), 7 (tujuh), 8 (delapan), 9 (sembilan), 10 (sepulu), 12 (dua-belas), 20 (dua-puluh), 100 (se-ratus), 1000 (se-ribu)

Batak: Gràcies (Mauliate), Benvingut, Hola (Horas)


RUTA PER LES ILLES DE SUMATRA, NIAS, JAVA I BALI

MEDANG (Sumatra)

Com arribar-hi

Vol Barcelona-Amsterdam (2 hores i 45 minuts) d'Iberia, Amsterdam-Abu Dhabi-Singapur (17 hores) amb Garuda, i Singapur-Medang amb Silk Air (1 hora, 30 minuts). Un taxi de l'aeroport a la ciutat de Medang costa 1 US$.

Dormir i menjar

L'Hotel Losmen Irama ofereix una habitació bàsica amb bany compartit per 17.000 Rp.

Coses a veure i fer

Medang és una gran ciutat sense massa atractiu. El fet de venir aquí és purament com a trànsit cap a la propera població de Bukit Lawang, base per la visita del Parc Nacional de Gunung Leuser.


BUKIT LAWANG (Sumatra)

Com arribar-hi

En qualsevol agència de viatges de Medang es pot negociar el preu de lloguer d'un taxi o minibús cap aquesta població, a uns 70 km de distància, al nord-oest de Medang. Nosaltres vam pagar 100.000 Rp. per tot un minibús (al ser quatre persones surt molt bé de preu).

Dormir i menjar

Una cabana de fusta per a 2 persones amb bany privat en l'Hotel Jungle Inn costa 35.000 Rp. Està a les afores de Bukit Lawang, un petit nucli de cases travessat per un riu a l'entrada del P. N. Gunung Leuser. Des de qualsevol punt d'aquest hotel se sent la humitat i els sorolls de la selva, a escassos metres d'aquí. És un lloc molt recomanable.

Coses a veure i fer

PARC NACIONAL GUNUNG LEUSER. Caminant 1 km. des de l'hotel i travessant amb barca un petit riuet s'arriba a l'entrada d'aquest parc, on s'han de pagar 1.000 Rp.

El primer que es troba a l'entrar en el parc és el centre de rehabilitació d'orangutans, on es recullen orangutans que per un motiu o altre se'ls va treure en el passat del seu medi natural, se'ls reeduca i s'intenta reintroduïr-los a la selva, sense que depenguin de l'home.

Orangutà en el centre de rehabilitació del P.N. Gunung Leuser
Orangutà en el centre de rehabilitació del P.N. Gunung Leuser

Si la visita es fa a primera hora del matí, a les 8 h. més o menys, podrem veure com els cuidadors alimenten als orangutans i els intenten introduir a la selva. És tota una experiència contemplar aquests animals tan propers a nosaltres en certs comportaments, encara que per una altra banda no deixen de fer llàstima pel fet de trobar-se fora del seu hàbitat natural.

Una altra activitat interessant a fer en aquest parc és un trekking per recórrer una minúscula part d'aquesta immensa àrea protegida al nord de l'illa de Sumatra (a prop de la regió d'Aceh).

Aquesta excursió es pot contractar a través del mateix hotel Jungle Inn i el seu preu és de 10 US$ per persona, el qual inclou el menjar i el servei de dos o tres persones que fan de guia i porten les provisions.

Es tracta d'una excursió personalitzada d'unes 7 hores de durada. Pel camí ens expliquen moltes coses sobre la flora i la fauna que anem veient.

Ja al final de la ruta ens espera una sorpresa ja que per tornar a la zona del punt de partida hem de travessar, amb l'aigua fins al coll i intentant que no es mullin els documents, diners i càmera de fotos, el riu Bohorok, un riu amb fortes corrents. Tota una petita aventura que posa el final a una gran excursió.


BERASTAGI (Sumatra)

Com arribar-hi

A la zona del mercat de Bukit Lawang es pot agafar un minibús turístic que surt sobre les 9 del matí i que ens porta a Berastagi després de fer una parada intermitja a Medang per deixar o agafar passatgers. El seu preu és de 25.000 Rp per persona i triga en total unes 5'5 hores en fer el trajecte.

Dormir i menjar

Una bona tria és l'Hotel Losmen Sibayak, molt cèntric. Costa 5.000 Rp per persona en una habitació doble.

Coses a veure i fer
Casa tradicional karo-batak i de fons el volcà Gunung Sinabung (Linggha, Sumatra)
Casa tradicional karo-batak i de fons el volcà Gunung Sinabung (Linggha, Sumatra)

BERASTAGI és un important enclau de la cultura karo batak. Val la pena passejar per aquesta tranquil.la ciutat per veure algunes cases típiques d'aquesta cultura amb teulades en forma d'ossos.

RUTA BATAK. Però l'interès principal de Berastagi és com a base per a explorar petits poblats batak que hi a les seves rodalies.

El primer d'aquests poblats, i un dels més interessants de tots ells, és el de Linggha, on es poden veure típiques cases d'estil karo-batak.

Aquestes cases, completament de fusta, estan aixecades de terra per unes columnes i amb unes teulades de molt pendent. Són cases molt grans perquè solen hostatjar a vàries famílies a l'hora. Alguna de les cases té pintats motius geomètrics en les parets exteriors.

Preguntant al poble es pot llogar un guia que ens expliqui el significat d'aquesta arquitectura i la història dels batak com a poble, visitant a més l'interior d'alguna d'aquestes cases.

Per una altra banda, des d'aquest poble es divisa perfectament el volcà Gunung Sinabung que domina el paisatge circumdant.

Salt d'aigua de Sipiso-Piso
Salt d'aigua de Sipiso-Piso

Altre poble interessant de visitar és Dokan. La visita d'aquests poblats també ens permet veure de prop la forma de vida rural d'aquest racó de món.

Continuant la ruta en direcció al llac Toba trobem Sipiso-Piso, un salt d'aigua de 120 metres d'altura, essent la més alta d'Indonèsia. Es pot arribar fins la seva base baixant per un caminet que surt de la carretera.

Aquesta cascada es troba aprop de la població de pescadors de Tongging.

La següent parada en la ruta és el palau reial batak Ramuh-Bolo. Amb l'entrada s'inclou el servei d'un guia que ens mostra els diferents edificis d'arquitectura batak que formen el complex i ens explica la història de la reialesa que els habitava.

Per a realitzar aquesta ruta cal llogar un taxi a Berastagi i així poder fer un recorregut personalitzat, aturant on volem. Nosaltres paguem 100.000 Rp per un taxi, a dia complet, que ens permet fer la ruta mencionada i ens deixa a Parapat, al costat del llac Toba, la nostra següent destinació.

Evidentment el preu és negociable en funció del número de persones, el recorregut a fer i el temps emprat.


TUK-TUK (Illa Samosir - Sumatra)

Com arribar-hi

Tal com s'ha explicat en el punt anterior el lloguer d'un taxi ens permet fer la ruta batak i arribar fins a la població de Parapat, just a la riba del llac Toba.

Això ens suposa sortir de Berastagi a les 8 del matí i arribar a Parapat a les 17:30 h. Aquí deixem el taxi tal com havíem acordat i ens embarquem en un transbordador que després d'un trajecte súper-relaxant de 30 minuts ens deixa a l'embarcador de Tuk-Tuk, població situada a l'illa de Samosir.

Es dóna així la curiosa circumstància de que estem en una illa, Samosir, dintre d'un llac, el Toba, que està dintre d'una altra illa més gran, Sumatra.

Dormir i menjar

Un lloc magnífic per passar la nit a l'illa de Samosir és l'Hotel Carolina's (tel 0625/41520). Està a 1'5 km al nord de l'embarcador de Tuk-Tuk, just al costat del llac, amb jardí i platja privada.

Tant l'hotel com l'entorn estan prou ben cuidats i són molt bonics, ideal per a relaxar-se i gaudir-ne. El preu d'una habitació per a quatre persones i amb bany privat és de 68.000 Rp. L'habitació doble, en canvi, costa 45.000 Rp.

Coses a veure i fer
Dones i nens batak (Ambarita, Sumatra)
Dones i nens batak (Ambarita, Sumatra)

ILLA DE SAMOSIR. En el cor del gegantí llac Toba, situat a l'interior d'un cràter volcànic, tenim l'illa de Samosir que és el centre de la cultura batak. La població de Tuk-Tuk ens serveix de base per a explorar l'illa de Samosir.

Entres les coses interessants a veure en aquesta illa tenim:

Poblats batak de Tomok i Ambarita. El petit poblet de Tomok està 3 km al nord de Tuk-Tuk i allà s'hi poden visitar les tombes del rei batak Sidabatur i d'altres nobles. Ambarita, per la seva banda, està situada 5 km més al nord i és un poble batak tradicional.

Ja que les distàncies d'aquests poblats a Tuk-Tuk són molt properes una bona alternativa és llogar una bicicleta i fer el recorregut al nostre aire. El mateix hotel Carolina's lloga bicicletes a 10.000 Rp per bici i dia.

Simanindo. Es tracta d'una altre poblat batak tradicional, on també hi ha un museu amb objectes de la cultura batak local (l'entrada costa 1.000 Rp.), el qual havia estat l'antiga residència del rei batak Adat.

Xemeneia de vapor sulfurós (Pangururan, Sumatra)
Xemeneia de vapor sulfurós (Pangururan, Sumatra)

Per arribar fins aquí es pot agafar un minibús a la carretera per 2.000 Rp.

Aigües sulfuroses de Pangururan. És una zona on brollen aigües sulfuroses d'origen volcànic i que donen lloc a un paisatge realment curiós de veure.

Per arribar fins aquí, al costat oposat de l'illa, es pot agafar un minibús a Simanindo fins a Pangururan (2.000 Rp). Un cop en aquesta població cal fer a peu (o amb autostop) els 4 km que hi ha fins a les fonts sulfuroses per una petita carretereta. Per tornar des d'aquí a Tuk-Tuk cal desfer el camí caminant fins Pangururan i allà agafar un minibús a Tuk-Tuk per 2.500 Rp.


SIBOLGA (Sumatra)

Com arribar-hi

Des de davant mateix de l'Hotel Carolina's es pot agafar un ferri fins Parapat (trajecte de 30 minuts). Un cop a Parapat és fàcil trobar autobusos a la ciutat costanera de Sibolga. El trajecte dura 5 hores i costa 19.000 Rp.

Dormir i menjar

Hotel Pasar Baru (a la cantonada entre els carrers Jalan Raja Djunjungan i Jalan Imam Bonjol de Sibolga). El preu de l'habitació doble és de 20.000 Rp.

Coses a veure i fer

SIBOLGA. La principal raó de la nostra visita a aquesta ciutat no és un altre que el d'agafar el vaixell a l'illa Nias.

Tot i així, encara ens queda temps per anar a la platja de Pandang, a uns 10 km al sud de Sibolga, i també al salt d'aigua de Goting, a uns 17 km al nord de Sibolga. En ambdós casos cal preguntar en l'estació d'autobusos de Sibolga per trobar un minibús que ens hi porti.


LAGUNDRI (Illa Nias - Sumatra)

Com arribar-hi

Des del port de Sibolga surt un vaixell-transbordador amb destinació a Gunungsitoli, la principal ciutat de l'illa Nias. El vaixell surt a les 20 h. i arriba al seu destí aproximadament a les 7:30 h. del matí següent. El preu del bitllet individual és de 16.600 Rp més 50.000 Rp per una cabina privada per a dues persones.

Passant un «pont» amb el minibús en el trajecte de Gunungsitoli a Lagundri (illa Nias)
Passant un «pont» amb el minibús en el trajecte de Gunungsitoli a Lagundri (illa Nias)

Cal tenir en compte que no hi ha servei cada dia de la setmana i que en funció de la climatologia es pot suspendre el servei.

Per tant cal informar-se abans en l'oficina de la companyia i reservar per endavant.

En el mateix port de Gunungsitoli podem llogar un minibús amb altres viatgers per compartir la despesa total ja que no sembla haver-hi un servei regular que vagi cap al sud de l'illa.

En el nostre cas el cost d'aquest minibús de Gunungsitoli a Lagundri va ser de 20.000 Rp per persona.

La ruta seguida en aquest trajecte fou per una carretera que transcorre per l'interior de l'illa i que es troba en un estat lamentable, com una mena de camí infernal ple d'obstacles, fent que una distància d'uns 90 km s'hagi de fer en 7 hores.

Dormir i menjar

Sorake Beach Resort, amb un preu de 100.000 Rp per un magnífic bungalow amb dos llits i bany privat, tot i que el preu inicial abans de regatejar era de 80 US$ (aproximadament 1.000.000 Rp).

Aquest preu tan exorbitant s'entén perquè l'hotel està en un lloc magnífic (una platja de postal, la platja de Lagundri, amb palmeres, enormes onades de l'Oceà Índic i una barrera de corall molt propera a la costa) i té uns equipaments de luxe tot i esperant un turisme d'alt nivell que no va arribar mai. En conseqüència l'hotel està buit i per això es pot regatejar tant el preu final.

Coses a veure i fer
Cocoters en la bonica platja de Lagundri (illa Nias)
Cocoters en la bonica platja de Lagundri (illa Nias)

ILLA NIAS. L'illa Nias (Pulau Nias en indonesi i Tanö Niha en la llengua local de Nias) es troba a uns 140 km a l'oest de Sibolga, en la costa occidental de Sumatra i en ple oceà Índic.

Aquesta illa és la més gran i la central de l'arxipèlag de Nias, format per 131 illes que inclouen les illes Batu al sud-est i les petites illes Hinako a l'oest.

Lagundri, el lloc que vam triar per allotjar-nos, és un petit nucli de quatre cases al voltant d'una preciosa platja al sud-est de l'illa de Nias.

A principis dels anys 90 el govern indonesi va voler potenciar el turisme en aquesta remota illa organitzant un campionat del món de windsurf en les seves aigües, en la costa sud, però amb el pas dels anys, la seva nul·la infrastructura en transport i serveis van propiciar que fos ràpidament oblidada pels circuits turístics.

Ara només és freqüentada per algun viatger aventurer i uns quants windsurfistes australians.

Si arribar a Nias amb el ferri no era un camí de roses (vaixells atrotinats, nul·les comoditats a bord, serveis depenents de la climatologia, etc), moure's per l'illa era un veritable infern, ja que les carreteres (per anomenar-les d'alguna manera) estaven en un estat lamentable. Qualsevol trajecte per l'illa es feia llarg i feixuc a causa del mal estat de carreteres i ponts. En les dates d'aquest viatge no hi havia vols a Nias.

En el nostre cas, l'interès de Nias no era la platja ni el surf, sinó uns poblats que hi ha en la zona interior, al sud de l'illa, amb una arquitectura i costums molts interessants.

Per a visitar aquests poblats s'havia de llogar algun vehicle privat ja que no hi havia cap mena de transport regular.

Nosaltres vam llogar un pick-up per 100.000 Rp que ens va recollir a l'hotel i ens va portar fins al bonic poblat de Bawomataluo, dalt d'un turó, a uns 6 km al nord de Lagundri.

Després, caminant i descendint uns 700 metres vam arribar al poblat d'Orahili, també interessantíssim per la disposició i arquitectura de les seves cases.

Vida rural en el carrer principal de Bawomataluo (illa Nias)
Vida rural en el carrer principal de Bawomataluo (illa Nias)

Per últim, caminant uns altres 2 km entre camps arribàrem a Hilisimaetano, també interessant, però potser menys que els anteriors.

Aquí ens recollí el pick-up que havíem llogat i ens va portar de tornada a Lagundri. Tota aquesta excursió es pot fer perfectament en un matí.

La platja de Lagundri, al costat de l'hotel Sorake, també mereix una passeig i sobretot un bany: cocoters que cauen sobre l'aigua, platja de sorra clara, grans onades que trenquen en la barrera de corall, a només 100 metres de la línia de platja, i tot això sentint una veritable sensació de soledat en aquest oblidat racó de món.


TELUK DALAM (Illa Nias - Sumatra)

Com arribar-hi

Teluk Dalam està a uns 10 km a l'est de Lagundri i s'hi pot arribar llogant un taxi o bé sortint a la carretera principal des de l'Hotel Sorake i esperant que passi algun minibús o fent auto-stop.

Dormir i menjar

Hotel Empara, amb un preu de 15.000 Rp l'habitació doble amb bany privat, però amb una sensació d'estar abandonat durant anys perquè tot ell estava recobert d'una gruixuda capa de pols. Recomanem no haver de passar cap nit en aquest poble (?) si no és absolutament imprescindible (veure apartat següent).

Coses a veure i fer

TELUK DALAM. Definitivament en aquesta petita ciutat no hi ha res a veure, sinó és la curiositat malsana de visitar a Indonèsia el més semblant a un poblat del far west americà: carrers plens de pols, tot amb una sensació d'absolutament abandonat, i certa gent amb actituds mafioses. Resumint, un "cul de món".

El nostre únic interès en venir a Teluk Dalam era agafar el vaixell de tornada a Sibolga, ja que teníem informació de que això era possible, sense haver de tornar a Gunungsitoli per agafar-lo allà. Però sembla que els servei de vaixell Teluk Dalam-Sibolga és qualsevol cosa menys regular, i n'hi ha o no depenent de molts factors.

Per tant el més recomanable i l'opció més segura és tornar a Gunungsitoli i agafar el vaixell allà.

Nosaltres ens vam trobar a la tarda a Teluk Dalam sense vaixell i això ens va obligar a passar la nit aquí per tornar a Gunungsitoli a l'endemà.


BUKITTINGGI (Sumatra)

Com arribar-hi

El llarg viatge des de Teluk Dalam, a l'extrem sud de Nias, a Bukittinggi comença agafant un autobús fins a Gunungsitoli. No va ser gens fàcil esbrinar l'existència d'aquest autobús, així com el lloc i l'hora de sortida, degut a que ningú a Teluk Dalam semblava saber-ne res del tema o ens donaven informació contradictòria.

Finalment vam aconseguir agafar un autobús que sortia a les 13 h. de Teluk Dalam i arribava a Gunungsitoli quatre hores després passant per la carretera de la costa oriental de l'illa, en molt millor estat que la carretera per l'interior, seguida a l'anada a Lagundri.

El vaixell Gunungsitoli a Sibolga surt a les 20 h. i arriba a les 6 h. del matí següent, depenent de l'estat del mar. Una butaca abatible amb aire condicionat costa 21.600 Rp i és prou còmode, encara que per la diferència de preu que hi ha potser és millor agafar la cabina privada per a dos persones (si n'hi ha disponibles, clar).

En arribar al port de Sibolga cal agafar algun minibús que surti d'aquí fins a l'estació d'autobusos, on serà possible prendre un autobús a Bukittinggi. El preu del bitllet és de 25.000 Rp i aquest trajecte implica dos canvis d'autobús (inclosos en el preu inicial), a Padang Sidempuan i a Rao, totalitzant 14 hores de viatge per a fer uns 315 km fins Bukittinggi. Un viatge demolidor!!.

Dormir i menjar

L'Hotel Beteng ofereix una habitació doble amb bany per 67.500 Rp i és una bona elecció, ja que és tranquil, està ben situat i és confortable.

Coses a veure i fer

BUKITTINGGI. Aquesta agradable ciutat muntanyosa (l'alçada fa que la seva climatologia sigui molt temperada), apart de ser un excel.lent camp base per a excursions a llocs propers, també ofereix coses interessants al visitant.

Vista sobre la gorja de Sianok (Bukittinggi, Sumatra)
Vista sobre la gorja de Sianok (Bukittinggi, Sumatra)

Per començar tenim el Parc Panorama, una bonica zona enjardinada i de passeig, amb una superba vista sobre la impressionant gorga natural de Sianok que hi ha a la mateixa ciutat.

Des d'aquest parc s'accedeix als túnels japonesos, un sistema de galeries subterrànies construïdes estratègicament pels japonesos durant la II Guerra Mundial, i que són visitables.

També mereix una visita el mercat, molt proper a la Torre del Rellotge (amb molta història), amb parades de fruita, roba i artesania, i que és un dels més animats i coloristes de l'illa. Dintre de la zona del mercat es poden veure encara alguns carrerons amb construccions de l'època colonial holandesa.

En un turó, no massa lluny de l'hotel Beteng, es pot visitar el fort holandès i el pont penjant, d'estil japonès.

Per altra banda, els dimecres i diumenges a les 20:30 h. es pot contemplar un vistós espectacle de 90 minuts de música i dansa tradicional de l'ètnia minangkabau, al Minangkabau Traditional Arts del carrer Lenggogeni 1 A, i amb un preu de 12.500 Rp. l'entrada.

Llac Maninjau. Es tracta d'un llac natural format en un con volcànic, tot plegat d'una bellesa incomparable.

Llac Maninjau sota la tempesta (Lawang Top, Sumatra)
Llac Maninjau sota la tempesta (Lawang Top, Sumatra)

La ruta comença a l'estació de busos de Bukittinggi, prenent un autobús al petit poble de Lawang, a 35 km de distància (1.000 Rp).

Un cop a Lawang cal caminar 4 km de pujada per una pista fins a Lawang Top. La vista des d'aquest punt, en la part superior del con volcànic, sobre el llac i tot el cràter és superba.

Des d'aquí es pot baixar caminant uns 6 km per entre la selva que hi ha a la carena del cràter fins al poblet de Bayur, ja a la vora del llac Maninjau.

Caminant altres 3 km per la carretera que voreja el llac arribem al poblet de Minangjau, des d'on podem agafar un autobús de tornada a Bukittinggi (1.500 Rp) per una carretera que puja pel cràter i que ofereix uns paisatges espectaculars. Aquesta ruta mereix un dia sencer.

Vall de Harau. Aquesta vall ofereix una espectacular combinació de bellesa natural, amb multitud de salts d'aigua i parets verticals de roca calcària, i intervenció humana amb la geometria perfecta dels camps d'arròs.

Per arribar fins aquí cal agafar una autobús a la terminal de Bukittinggi amb destinació a Payakumbuh, a 35 km A Payakumbuh cal agafar un minibús a Lenjah Harau (a una 18 km), la porta d'entrada a la vall de Harau.

Treballant els camps d'arrós (Vall de Harau, Sumatra)
Treballant els camps d'arrós (Vall de Harau, Sumatra)

Per tornar a Bukittinggi cal fer la mateixa combinació però a l'inversa. Si estem a Payakumbuh i tenim temps podem visitar la cova Ngalau Indah, a les afores de la ciutat, una gran cova natural a la roca. Aquest recorregut també ocupa un dia sencer.

Kabang. A uns 3 km d'aquest petit poble proper a Bukittinggi hi ha una gran cova natural, la cova Ngalau Kabang, la qual és explorable en el seu interior, però cal portar un alot i calçat adequat perquè està sense il.luminar i a més hi ha moltes filtracions d'aigua que tornen el terra impracticable.

En qualsevol cas aquesta excursió de mig dia també val la pena pels bonics paisatges rurals amb camps d'arròs que trobarem. Per arribar fins Kabang cal agafar un minibús a Bukittinggi.


PADANG (Sumatra)

Com arribar-hi

La ciutat de Padang està a 84 km al sud de Bukittinggi. A la terminal de Bukittinggi surten varis autobusos amb aquesta destinació. El bitllet costa 3.500 Rp i el trajecte dura uns 90 minuts per una bona carretera.

Dormir i menjar

L'Hotel Padang, bastant confortable, té habitacions per a 4 persones amb bany privat i esmorzar inclòs per 75.000 Rp.

Coses a veure i fer

PADANG és una gran ciutat sense massa res a veure. El nostre únic interès en venir aquí és la de fer nit i agafar a l'endemà un vol domèstic de Padang a Yogyakarta (illa de Java) via Yakarta.


YOGYAKARTA (Java)

Com arribar-hi

Un vol interior de Padang a Yogyakarta amb la companyia Garuda (comprat a Barcelona), amb un trajecte de Padang a Yakarta (90 minuts), ja en l'illa de Java.

A l'aeroport de Yakarta canviem d'avió per a fer el trajecte entre Yakarta i Yogyakarta (70 minuts). En el trajecte d'aproximació a Yogyakarta és possible veure des de l'avió varis volcans, alguns d'ells en activitat, ja que fumegen.

Dormir i menjar

L'Hotel Asia-Africa té habitacions dobles amb bany privat per 60.000 Rp. És bastant recomanable, entre altres coses per la seva situació molt cèntrica (està molt a prop de l'estació de ferrocarril).

A Jalan Malioboro i als seus voltants hi ha la majoria d'hotels, restaurants i també paradetes de carrer on menjar bé i barat. En alguna carta de restaurant de cuina més elaborada podeu trobar l'exòtic plat de cobra al grill. La nostra recomanació és demanar-lo perquè està molt bo.

Coses a veure i fer

YOGYAKARTA. La ciutat de Yogyakarta (també coneguda com a Yogya) és possiblement la ciutat més coneguda d'Indonèsia i també una de les més amables i acollidores. És una gran ciutat, amb un tràfic caòtic, però també amb racons molt tranquils.

Concert de música gamelan en el kraton o palau del sultà (Yogyakarta, Java)
Concert de música gamelan en el kraton o palau del sultà (Yogyakarta, Java)

La principal atracció d'aquesta ciutat és el kraton o palau del sultà, el qual és tan gran que és com una ciutat dintre la ciutat.

Aquest complex amurallat, al centre de Yogya, inclou l'enorme palau del sultà, el Taman Sari o castell de l'aigua, un mercat d'ocells, tallers, escoles i temples custodiats per vells guardians amb uniformes tradicionals.

En el pavelló extern del palau solen celebrar-se espectacles de dances tradicionals amb música gamelan.

L'entrada al Kraton costa 3.000 Rp més 500 Rp addicionals pel permís d'una càmera de fotografiar.

Com activitat cultural també paga la pena anar a alguna representació d'arts tradicionals, com per exemple de ballet Ramayana, el gamelan, o el teatre de titelles d'ombres, al Centre d'Art Yogyakarta o a l'Institut d'Art Agastya. A Yogya també és un bon lloc per comprar regals, sobretot si volem art batik.

Stupes del temple de Borobudur (Borobudur, Java)
Stupes del temple de Borobudur (Borobudur, Java)

Patrimoni de la Humanitat TEMPLE DE BOROBUDUR, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1991, és una de les més grans obres del Budisme al sud-est d'Àsia i també una de les atraccions més conegudes d'Indonèsia.

És realment una obra captivadora. L'espectacular temple principal cobreix la muntanyeta sobre el que s'aixeca i es composa de sis terraces quadrangulars rematades per tres circulars, en les que es disposen 1.500 panells en forma de relleus amb la història del budisme i més de 500 imatges de Buda, a més de nombroses stupes.

Per arribar fins Borobudur, situat a uns 40 km al nord-oest de Yogyakarta, cal agafar un minibús a la terminal principal de Yogyakarta amb destinació Borobudur. El trajecte costa 4.000 Rp i triga uns 90 minuts.

També recomanem visitar el temple de Mendut, el qual és part integrant del complex de Borobudur. Des de Borobudur cal agafar un minibús al preu de 1.500 Rp.

Patrimoni de la Humanitat PRAMBANAN (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1991). L'altre gran meravella de l'arquitectura a Indonèsia és el complex de Prambanan.

Aquest conjunt està format per més de 200 temples d'estil hindú javanès del s. IX, molts d'ells en ruïnes, però formant un conjunt de gran bellesa.

Temples de Prambanan (Prambanan, Java)
Temples de Prambanan (Prambanan, Java)

El més important, dedicat a Shiva, té uns 50 metres d'alçada i mostra esplèndides escenes del Ramayana. L'entrada al recinte costa 10.000 Rp.

Des de la terminal d'autobusos de Yogyakarta cal agafar un autobús amb destinació a la població de Prambanan (2.000 Rp). Un cop en el poble s'ha de caminar 1 km fins arribar a l'entrada dels temples.

A uns 3 km d'aquí es troba el temple de Kalasan, al qual s'hi pot arribar a peu o també amb un cotxe de cavalls (6.000 Rp tot el cotxe). L'entrada al temple costa 500 Rp.

Des de davant del mateix temple es pot agafar un autobús de tornada a Yogyakarta (1.000 Rp).

TOMBES D'IMOGIRI. Es tracta d'un conjunt format per un petit palau en el que trobem vàries tombes, encapçalades per la del sultà. Per poder entrar al recinte de la tomba cal vestir-se abans de "sultà" amb les robes que proveeixen a l'entrada. Aquest conjunt es troba situat dalt d'una petita muntanyeta des de la qual hi ha una esplèndida vista de les valls circumdants.

Per arribar al poble d'Imogiri cal agafar un autobús a la terminal de Yogyakarta (1.000 Rp). Un cop allà caminar 1'5 km i per últim pujar unes llargues escales.

Imatge del kraton de Surakarta (Surakarta, Java)
Imatge del kraton de Surakarta (Surakarta, Java)

SURAKARTA. Surakarta (també coneguda com a Solo) és una ciutat bastant gran, a l'est de Yogayakarta.

Coses destacades a veure o visitar en aquesta ciutat són la gran mesquita, el kraton (o palau del sultà de Solo) i també els mercats d'art batik, antiguitats o fruita.

Per arribar a Surakarta nosaltres vam agafar un autobús a la terminal d'autobusos de Yogyakarta. El trajecte dura 90 minuts i costa 2.000 Rp.

Una altra alternativa per al trajecte Yogyakarta-Surakarta és el tren, el qual triga uns 50 minuts en fer el trajecte i al preu de 3.000 Rp.


UBUD (Bali)

Com arribar-hi

Un taxi des de la zona de Jalan Malioboro de Yogyakarta a l'aeroport costa 9.000 Rp. Amb un vol domèstic de Garuda (comprat a Barcelona) fem el trajecte entre Yogyakarta i Denpasar (illa de Bali), amb una durada d'uns 60 minuts. Un cop a l'aeroport de Denpasar un taxi a Ubud, a uns 35 km, ens costa 40.000 Rp.

Dormir i menjar

L'Hotel Ibunda Inn (tel. 0361 96252), al principi del carrer Monkey Forest d'Ubud, és una bona tria ja que ofereix uns bungalows enmig d'un jardí, per a dos persones, amb bany privat i esmorzar inclòs per 35.000 Rp.

Al mateix carrer Monkey Forest d'Ubud es troben alguns dels millors restaurants de l'illa, amb ambients exòtics i fins i tot romàntics.

Coses a veure i fer

ILLA DE BALI. Aquesta illa ha estat durant anys el paradís somiat per molts, amb una refinada cultura, amb llocs d'increïble bellesa tropical, boniques platges i ritus ancestrals plens de màgia i color. Malgrat algunes zones de l'illa han patit un desenvolupament turístic brutal, la resta continua mantenint aquest aire d'enorme zona enjardinada.

Cerimònia en un dels temples balinesos
Cerimònia en un dels temples balinesos

Nosaltres vam triar la població d'Ubud, a l'interior de l'illa, com a lloc base per a explorar Bali pel fet de tenir una infraestructura turística d'allotjaments més que suficient, a l'hora que ofereix una escena cultural i un aire de tranquil.litat que no es troben en altres centres turístics de Bali.

Per a explorar l'illa de Bali recomanem el lloguer d'un cotxe, ja que permet arribar a qualsevol racó i a més dóna una llibertat que no tindríem si recorrem al transport públic amb bemos (furgonetes locals que fan de minibús i que sempre solen anar plenes).

A Ubud hi ha vàries agències on lloguen vehicles (cotxe o moto). En el nostre cas el lloguer d'un Suzuki Katana durant quatre dies sencers ens va costar 240.000 Rp, més una assegurança de cobertura completa per 68.000 Rp.

El vehicle que ens va tocar "en sort" estava bastant atrotinat, però va aguantar els 640 km que li vam fer per Bali. El preu de la benzina Premium era de 1.000 Rp per litre.

La conducció a Bali, com a la resta d'Indonèsia, és bastant caòtica i es condueix per l'esquerra.

Comentar com anècdota que un parell de policies de carretera corruptes ens van posar una multa per una infracció totalment fictícia i que ens van suggerir pagar allà mateix per tal d'evitar, suposadament, haver d'anar a judici una setmana després. Com que només vam acceptar pagar si ens donaven un rebut del pagament, al final, molt a contracor seu, ens van deixar continuar ruta sense pagar ni una rupia. En aquests casos convé mantenir-se ferm, però sense perdre el somriure ni la paciència.

Camps d'arrós aprop de Gunung Kawi (Tampaksiring, Bali)
Camps d'arrós aprop de Gunung Kawi (Tampaksiring, Bali)

UBUD és el centre cultural de l'illa. A més hi ha galeries d'art i botigues on és possible comprar art, souvenirs i, fins i tot, mobles (moltes botigues tenen servei d'enviament de la compra al país d'origen amb vaixell).

També és un bon lloc per escoltar i/o veure música i dansa balinesa.

Per últim, per a recompensar al cos del dur viatge, és possible fer-se un massatge tradicional per 20.000 Rp l'hora.

A uns 2 km d'Ubud tenim el temple de Goa Gajah (o Cova de l'Elefant), el qual és menys impressionant que el de Gunung Kawi, però igualment important. S'hi pot anar caminant, un tranquil passeig per entre camps d'arròs, o bé amb un bemo (minibús).

LLOCS A VISITAR A L'ILLA DE BALI. A continuació esmentem alguns dels molts punts d'interès que vam visitar en la nostra ruta per l'illa de Bali i que considerem recomanables:

Temple de Besakih. Situat en un punt elevat, a uns 45 km al nord-est d'Ubud, és una de les imatges més típiques de Bali. Està format per diversos temples que s'eleven verticalment amb múltiples pisos.

Gunung Batur. A no molts quilòmetres a l'oest de Besakih tenim el llac Batur, dins el cràter de l'enorme caldera que envolta el con del volcà Gunung Batur (1.717 m. d'alçada).

Volcà Gunung Batur vist des del temple Batur (Batur, Bali)
Volcà Gunung Batur vist des del temple Batur (Batur, Bali)

Baixant des de la carretera per una pista entre colades de lava solidificada s'arriba a la vora oest del llac on hi ha les fonts termals o hot springs de Toya Bungkah.

Sortint de nou de l'interior del cràter i vorejant-lo per dalt s'arriba a la petita població de Batur, on hi ha el bonic temple Batur amb el rerafons del volcà fumejant per alguna boca.

Si tenim sort podrem presenciar en el temple una cerimònia hinduista balinesa, amb dones vestides de forma tradicional balinesa i enormes cistelles amb ofrenes damunt el cap.

Temple Kehen. A uns 15 km al nord d'Ubud, a la població de Bangli, tenim aquest preciós temple, en un entorn de força vegetació. Dintre del recinte hi ha un arbre enorme, amb una petit habitacle de fusta construït sobre una de les branques.

Piscines reials de Tirthagangga. A l'extrem est de l'illa es troba aquest palau d'aigua, relíquia del poder dels rajàs balinesos, amb nombroses fonts, piscines i jardins. Un lloc molt bonic encara que una mica decadent.

Platges de l'est de Bali. Per fer un relaxat bany hi ha diverses opcions. Una d'elles és la platja de Candi Dasa, població que fou un antic tranquil port de pesca i avui és un animat centre turístic, encara que no tant massificat com Kuta o Sanur al sud.

Temple Pura Ulun Danu sobre el llac Bratan (Bali)
Temple Pura Ulun Danu sobre el llac Bratan (Bali)

Un altra opció és una petita i bonica platja de sorra blanca a la qual s'arriba caminant 1 km. des de Padangbai.

Per últim, tenim la platja de Kusamba de sorra volcànica de color negre, on també podrem veure les divertides barques de pesca balineses, de vius colors i amb barres anti-bolcada.

Llac Bratan. Està a uns 48 km al nord-oest d'Ubud. La carretera ens porta a un embarcador on s'ha de llogar una barca per poder travessar el llac fins el preciós temple Pura Ulun Danu, una part del qual sorgeix del mateix llac mentre que l'altre part es troba sobre una illa.

En el moment de pactar el preu de la barca es pot negociar per incloure en el trajecte la visita a una cova japonesa que hi ha a la vora mateix d'un punt del llac.

Platja Lovina. Aquesta bonica platja de sorra volcànica negra a la costa nord de l'illa és un bon lloc per dinar, prendre un bany i quedar-se a veure la posta de sol sobre el mar (i qui sap si també el raig verd).

En el camí des del llac Bratan també tindrem l'oportunitat de veure el llac Buyan i una zona de carretera amb multitud de monos que esperen que els conductors els donin menjar.

Temple de Gunung Kawi (Tampaksiring, Bali)
Temple de Gunung Kawi (Tampaksiring, Bali)

Gunung Kawi. A escassos 10 km al nord-est d'Ubud tenim un dels monuments més antics de Bali, un temple i conjunt funerari format per 10 impressionants sepulcres tallats a la roca, i tot això situat en la part baixa d'una vall de vegetació exuberant, envoltada de camps d'arròs disposats en terraces.

Si la zona monumental ja justifica la visita per sí mateixa val a dir que les terraces d'arròs afegeixen encara més espectacularitat al conjunt, mostrant a les clares com en aquest cas la mà de l'home embelleix un paisatge natural ja de per sí magnífic.

Platges del sud de Bali. Al sud de l'illa hi ha una sèrie de platges com Sanur, Kuta i Legian que en la nostra opinió no tenen res d'especial i a més estan molt massificades. Res a veure amb altres platges de l'illa.

Kuta, Legian i Sanur han tingut un desenvolupament turístic brutal i descontrolat, assemblant-se molt a Lloret o Benidorm. Kuta i Legian són especialment cutres ja que estan a vessar de turistes majorment australians que omplen els seus bars i discoteques.

Sanur potser té una mica més de classe ja que està orientada a un turisme una mica més selecte.

Si no sou d'aquest pal us recomanem defugir aquestes zones o simplement passar-hi per a fer un estudi sociològic sobre el turista en el seu estat més hortera.

Posta de sol sobre el temple Tanah Lot (Tabanan, Bali)
Posta de sol sobre el temple Tanah Lot (Tabanan, Bali)

Temple de Tanah Lot. Sens dubte opta al títol de ser el temple més fotografiat de la Terra. Es tracta d'un petit temple situat sobre una gran roca contra la que trenquen les onades de l'oceà, formant realment una imatge de postal.

Al caure la tarda es concentra sobre la platja circumdant una quantitat de turistes difícil d'imaginar de tants que hi ha, tothom preparat per a veure la posta de sol i els tons rogencs que pren tot el conjunt.

Malgrat tot val la pena venir fins aquí i sumar-se a l'espectacle, perquè si hom aconsegueix aïllar-se una mica espiritualment (físicament és impossible) certament es pot gaudir d'una estona màgica.

Tanah Lot està situat uns 20 km al nord-oest de Denpasar, en la localitat de Tabanan.

I el viatge s'acaba ...

Per anar a l'aeroport de Denpasar lloguem tot un bemo per a nosaltres i l'equipatge per 50.000 Rp.

Després ja només ens queda la llarga tornada a casa: vol de Denpasar a Bangkok (3'5 hores), de Bangkok a Frankfurt (11'5 hores), i de Frankfurt a Amsterdam (45 minuts), tots ells amb Garuda Indonesia, i d'Amsterdam a Barcelona amb Iberia (3 hores).


Relat d'un viatge de 25 dies a Indonèsia: de Java a Flores - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2012]
Guia i diari d'un viatge a Indonèsia - Dani Rubio i Paula Vallès [2011]
Relat d'un viatge a Java, Bali i Lombok - Sònia Graupera [2009]
Un passeig per Singapur, Malàisia, Java i Bali - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2008]
Viatge a Sumatra, Java, Bali i Sulawesi - Antonio & Trini [2006]
Les illes de Nusa Tenggara - Jordi Llorens [2005]
Bali, el paradís maragda - Mª Dolores Martínez Giménez [2002]
Mini-guia Lonely Planet d'Indonèsia - Informació general de viatge sobre Indonèsia.
The Website of Indonesia and Bali Tourism - Informació turística d'Indonèsia.
Tourism Indonesia - Més informació turística d'Indonèsia.
Indonesia - World travel Guide - Guia de viatge a Indonèsia.